Талин: Старият град, морето и сините летни нощи

This post is also available in: English

През втората половина на този май имахме прекрасната възможност да посетим Талин, Естония, да се доближим до един от северните народи – естонците – и да опознаем част от неговата култура чрез местата, които посетихме там. Прекарахме в Талин 4-5 дни, които се оказаха напълно достатъчни, за да се запознаем с основните забележителности в града, повечето от които разположени в центъра и Стария град, а и някои по-странични обекти.

Талин

Талин

Тази статия е посветена на Естония и на най-интересните места в Талин.

Накратко за Талин

В Талин е пълно с туристи, особено през почивните дни. В провинцията е доста по-спокойно, а там също има интересни места.

В покрайнините на Талин има панелни комплекси, но повечето панелки са реновирани. Има мнооого зелени площи в целия град. Заведенията и музеите са доста скъпи. В магазините за храна е поносимо – цените са почти като нашите като цифри, но в евро. Времето е като цяло доста по-хладно от нашето, нищо, че по това време (втората половина на май) местните се разхождат по потници, а в същия момент аз съм с 2 ката дрехи плюс кожено яке 🙂 . Въобще, много сме различни като народи.

Талин: крепостните стени

Талин: крепостните стени

През май, в девет и нещо вечерта (а през лятото и по-късно) слънцето все още пече и си е светъл ден. После идва залез, а след него започва синият час – не пече, но не е и тъмно, а цветовете са сини и меки, райско време за фотографите. В Талин по това време е още по-райско, защото синият час е много повече от 60 минути. Към полунощ става почти тъмно, за да се развидели отново към 4 сутринта.

Аз, като запален турист, видял немалко места и прочел реклама за още повече, се впечатлих от начина по който естонците са избрали да представят туристическите си обекти. Почти всяко нещо е най, макар и не в абсолютен, а някакъв относителен смисъл. Няколко примера (самите места ще ви ги покажа по-долу) – най-старата действаща аптека в Европа, най-старото готическо кметство в Северна Европа, най-високата сграда в света през 15-16 век, най-широкият водопад е Европа …

Как се стига от София до Талин

Талин се намира на около 2 600 км северно от София, които, според мен, би било доста отегчаващо да се изминат с кола. Гугъла дава контролно време за път около 30 часа, без да се включват почивки.

За съжаление, директни полети между София и Талин все още няма. Най-добрите варианти за полет с една връзка са през Варшава, Франкфурт и Истанбул. Ние избрахме да пътуваме с полските авиолинии с трансфер през Варшава. По времето, по което ние планирахме посещението си в Естония, те бяха най-изгодни финансово, а и като времетраене на цялото пътуване. Е, на отиване ние си избрахме да поостанем 2 дни във Варшава, но това е една друга тема 🙂 .

Да се разходим в Стария град!

Тук ще се опитам да ви потопя поне мислено в атмосферата на Талин и ще ви разкажа за най-интересните забележителности в старата част. Подредила съм ги в ред, който представлява своеобразен почти кръгов маршрут.

Старият град, място от световното културно наследство на ЮНЕСКО, е заобиколен от масивни крепостни стени с 20 съхранени отбранителни кули (в миналото са били 66), добре видими от различни места в центъра. На много от панорамните снимки по-долу ще виждате част от тях.

Портата Виру по залез

Портата Виру по залез

Влизаме в Стария град през Портата Виру (Viru Gate). Това са двойка живописни кули, един от входовете към Стария град. От тях започва улица Виру, по която се стига до централния площад с кметството. Пред кулите има редица с цветарски павилиони, които обогатяват пейзажа.

Улица Виру вечер

Улица Виру вечер

Тръгваме по улица Виру, но вместо да се насочим направо към централния площад, завиваме вдясно по първата пряка и продължаваме покрай крепостните стени. Учудващо е колко са масивни.

Крепостните стени

Крепостните стени

След стотина метра вляво виждаме Доминиканския манастир Кларуструм (Dominican Monastery Claustrum). Манастирът е масивен, каменен и много стар – датира от 13-ти век. Влизаме и разглеждаме различни помещения – библиотека, параклис, стаи. Входът е 3 евро на човек.

Доминиканския манастир Кларуструм

Доминиканския манастир Кларуструм

След манастира се връщаме малко назад по същата улица и поглеждаме към една от емблемите на Талин – пешеходната зона Св. Катрин (St. Catherine’s Passage). Това е тясна калдъръмена улица, обградена с високи каменни стени. Денем там могат да се видят заведения и павилиончета за ръчно изработени стоки. Вечерно време почти всичко е затворено с изключение на някое заведение.

Пешеходната зона Св. Катрин

Пешеходната зона Св. Катрин

Излизаме от пасажа Свети Катрин и тръгваме надясно по улица Вене. След малко сме пред православна църква Св. Никола (Saint Nicholas’ Orthodox church) – пищна и красива като всяка руска църква.

Православна църква Св. Никола

Православна църква Св. Никола

Връщаме се назад по улица Вене, която ни отвежда до Централния площад със старинната готическа сграда кметството – също емблема на града. Площадът някога е бил пазар. Кметството (Tallinn town hall) е единственото оцеляло готическо кметство в Северна Европа. За първи път е споменато през 1322 г. Сегашната сграда датира от 1402-1404 година.

Кметството

Кметството

Централният площад е много приятно място – хубаво е да си постои човек там, да се поразходи, а и да седне на по питие. Той е заобиколен от всички страни със сгради, повечето от които са заведения.

Централният площад в късна лятна вечер

Централният площад в късна лятна вечер

Една скоба – ние не пропускахме ден от престоя си в Талин, без да обиколим площада и да го видим в различни светлини и тълпи. Всеки път ни правеше впечатление, че много от хората в заведенията седяха на по едно питие – кафе, бира или вино и просто се наслаждаваха на обстановката. И ние изпробвахме този туристически ритуал 🙂 . Затварям скобата.

В една от сградите срещу старото Кметство се помещава най-старата постоянно действаща аптека в Европа. Тя не ни е избила очите с някой внушителен външен вид – просто сме прочели за нея и усърдно я търсим измежду сградите на площада, докато я намерим. Да, накрая я виждаме – това е онази сграда срещу кметството, която е без масички отпред.

От старото кметство пресичаме площада и се насочваме към малката уличка, която започва в централната част на сградите отсреща – улица Мюнди (Mundi street). Спираме се на няколко пъти, за да погледнем назад към кметството от друг ъгъл.

Улица Мюнди

Улица Мюнди

После ще минем и по тъмно 🙂 .

Улица Мюнди късно вечер

Улица Мюнди късно вечер

Улица Мюнди ни отвежда до улица Пик (Pikk Street), по която продължаваме разходката си. Първо поглеждаме наляво, за да видим обстановката.

Улица Пик

Улица Пик

После се насочваме в обратната на централния площад посока.

Улица Пик

Улица Пик

По улица Пик се намира един специален музей – Затворническите килии на КГБ, който представлява мазе с дълъг коридор, няколко затворнически килии и карцер, използвани за разпити и мъчения от КГБ. Обстановката е реалистична и много зловеща. На няколко информационни табла в тези килии човек може да се запознае със страшните истории на немалко хора, погубени жестоко преди години в това място. Цената на билета е 6 евро.

Затворническите килии на КГБ

Затворническите килии на КГБ

След бившите килии на КГБ продължаваме още малко направо, за да видим още две интересни забележителности на Талин – Голямата крайбрежна порта (Great Coastal Gate) с кулата Дебелата Маргарет (Fat Margaret Tower). Те са построени не само за да защитават града откъм морето, но и за да впечатлят посетителите, пристигащи през пристанището. В кулата Дебелата Маргарет се помещава Естонски морски музей.

Голямата крайбрежна порта с кулата Дебелата Маргарет

Голямата крайбрежна порта с кулата Дебелата Маргарет

От Голямата крайбрежна порта и кулата се връщаме обратно, но този път поемаме по горната улица Лай (Lai), която е успоредна на улица Пик, и продължаваме разходката си в посока към централния площад.

Църквата Св. Олаф

Църквата Св. Олаф

След няколко минути се натъкваме на внушителна катедрала – това е Свети Олаф (St. Olaf’s church) – едно от най-знаковите места в естонската столица.

Църквата Св. Олаф и луната

Църквата Св. Олаф и луната

През 15-ти и 16-ти век това била най-високата сграда в света.

Гледки от кулата на църквата Св. Олаф

Гледки от кулата на църквата Св. Олаф

Освен да я разгледа, човек може да се изкачи по тясна и стръмна вита каменна стълба отгоре на високата й кула и да погледа невероятни талински гледки във всички посоки. Качването до панорамната тераса на кулата на Св. Олаф струва 3 евро. Гледките си заслужават!

Гледки от кулата на църквата Св. Олаф: Балтийско море

Гледки от кулата на църквата Св. Олаф: Балтийско море

От панорамната тераса на църквата Свети Олаф поглеждаме от високо едновременно и Стария град, и Балтийско море. В посока, противоположна на морето, разглеждаме отдалеч величественият хълм Томпей (Toompea hill) – масивна варовикова скала, която се извисява 30 метра над останалите сгради в центъра и която е приютила доста интересни места.

Гледки от кулата на църквата Св. Олаф - поглед към Томпей

Гледки от кулата на църквата Св. Олаф – поглед към Томпей

От това място се виждат двете панорамни площадки на хълма – Kohtuotsa и Patkuli – разпознаваме ги по масивните зелени корони на дърветата между сградите на ръба на скалата, виждаме още църквата Света Мария – тази бялата в централната част на хълма Томпей, куполите на православната църква Св. Александър Невски … и най-важното – накъде да поемем, за да стигнем до хълма.

Гледка от платформата Паткули

Гледка от платформата Паткули

Качваме се на този хълм Томпей, за да разгледаме всички тези места и от близо. Двете панорамни площадки предлагат страхотни гледки към Стария град и морето, при това доста различни като ъгъл и височина от панорамата на Свети Олаф.

Гледка от платформата Кохтуоца

Гледка от платформата Кохтуоца

Гледка по тъмно от платформата Кохтуоца

Гледка по тъмно от платформата Кохтуоца

Вървим и се разхождаме по тесните калдъръмени улици на хълма Томпей.

Последни слънчеви лъчи огряват църквата Св. Александър Невски

Последни слънчеви лъчи огряват църквата Св. Александър Невски

Стигаме до внушителната бяла катедрала Св. Мария, а после и до катедралата Свети Александър Невски – така пищна и красива не само от вън, но и вътре.

Парламентът на Естония

Парламентът на Естония

Срещу църквата Св. Александър Невски се намира Парламентът на Естония – красива нова сграда, залепена за останките от замъка Томпей. За да видим старите каменни стени на замъка, подхождаме към него по една от страничните улици.

Замъкът Томпей

Замъкът Томпей

От катедралата Св. Александър Невски се насочваме по стръмната калдъръмена улица надолу към центъра. Пътьом виждаме голямата катедрала Св. Николас.

Площад на свободата

Площад на свободата

Недалеч от нея в посока, противоположна на централния площад се намира Площадът на свободата.

Площад на свободата

Площад на свободата

Ще попитате – колко време трябва да се обиколи Старият град? Около 2-3 часа, но много зависи от темпото и посетените атракции.

Съвет: ако имате достатъчно време на разположение, пробвайте да направите обиколката, дори и не цялата, в различни части от деня. Защо ли? Светлината ще е различна, а и количеството хора по центъра 🙂 .

След разходката по центъра отиваме да видим морето – Балтийско море, неговата синя шир и корабите. Брегът е широк и може да насочим към няколко места. Ние избираме от Крайбрежната порта да прекосим парка и да се спуснем по улицата надолу към морето. След 10-ина минути ходене сме там на кея при корабите и яхтите.

Край морето

Край морето

Покрай улицата има алея за отдих с пейки, където да поседнем и да гледаме морския пейзаж колкото си искаме.

Още забележителности в Талин

Ако имате няколко дни на разположение в Талин, посетете някой от многото музеи в града. Ето два от най-интересните, според мен, които ние посетихме.

Дворецът Кадриорг (Kadriorg Palace)

Той е в бароков стил и е построен от цар Петър Велики в началото на 18-ти век като лятна резиденция. Кръстен е на жена му Катрин. Дворецът се счита за знай-бляскавия пример за дворцов и парков дизайн в естонската архитектурна история. Изключително добре запазен!

Дворецът Кадриорг

Дворецът Кадриорг

Понастоящем дворецът функционира като картинна галерия, но има и зали, в които могат да се видят вещи от интериора от по-стари времена. Дворецът е заобиколен от красива цветна градина. Цената на билета за посещение е 6,50 евро.

Дворецът Кадриорг - градината

Дворецът Кадриорг – градината

Да ви кажа, дворецът Кадриорг беше нашето първо впечатление от забележителностите в Талин – избрахме да започнем опознаването на естонската столица с него. Хареса ни много и подхрани любопитството ни за другите неща.

Дворецът Кадриорг - паркът

Дворецът Кадриорг – паркът

Дворецът Кадриорг се намира в много приятен градски парк за разходка, до който може да се стигне за около 15 минути пеша от центъра.

Морският музеят на пристанището (Seaplane Harbour)

Музеят е разположен в морски хангар и в него могат да се видят автентични обекти, свързани с морското дело. Особено интересен е той за децата, защото могат да изпробват различни устройства и атракции. Лично за мен, най-любопитно беше влизането ми в истинска военна подводница.

Музеят има и открита част – няколко кораба в морето пред хангара, които могат да се разгледат от вън и от вътре.

Морският музеят на пристанището

Морският музеят на пристанището

До Морския музей може да се стигне с градски транспорт, кола или пък пеша – ходи се около половин час от центъра на Талин. Цената на билета е 14 евро.

В заключение

Впечатлени сме от Талин и Стария град, обиколихме го няколко пъти по различно време – интересни сгради, улички, хора, гледки. Много е приятно човек да поседне на по бира на централния площад край старинното кметство – и денем, и след смрачаване – картините са различни и все интересни.Booking.com

Публикувано в Естония, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към Талин: Старият град, морето и сините летни нощи

  1. Georgi каза:

    Благодаря за информацията, статията е уникална 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *