Тракийска куполна гробница край Поморие: почти скрита, малко известна и много интересна

Като дете съм прекарвала толкова много летни дни край Поморие, но не съм и подозирала тогава за Тракийската куполна гробница там… Преди известно време научихме за гробницата и си обещахме да я посетим при първа възможност.

Тракийска куполна гробница край Поморие
Тракийска куполна гробница край Поморие

Възможността (не случайно) ни се откри в началото на тазгодишната лятна отпуска. Как ли? Имаме навик като се запътим за морето да планираме посещения до няколко интересни места по път и наблизо. Е, тази година беше ред на тракийската гробница край Поморие.

Къде се намира

Гробницата се намира край Поморие и е една от най-големите по нашите земи. Отбивката към нея е малко преди Поморие в ляво от шосето точно преди аква парка, ако идвате откъм Бургас. Като завиете (внимавайте, че не е много удобен този завой, а има и доста движение лятото), тръгвате по тесен път през овощни градини и не след дълго се озовавате на малък паркинг, вдясно от който се намира гробницата. Има табелки, няма опасност да я изпуснете. Само отбивката вляво от главното шосе е особен момент, тъй като там не е добре обозначено.

С какво е интересна тракийската гробница край Поморие

Датирана е 2-3-ти век – времето на римската епоха по нашите земи. Гробницата представлява голямо кръгло помещение с диаметър около 12 метра и дебела куха колона в средата, до което води дълъг около 22 метра коридор – дромос.

Тракийска гробница край Поморие: впечатляващият дромос
Тракийска гробница край Поморие: впечатляващият дромос

Колоната е с диаметър повече от метър и се издига до повърхността на гробницата. В колоната има следи от вита стълба, която е водела нагоре.

Тракийска гробница край Поморие: вътре в колоната - поглед нагоре
Тракийска гробница край Поморие: вътре в колоната – поглед нагоре

В кръглото помещение има няколко ниши, в които са били поставяни урни и ритуални предмети. Цялата гробница е затрупана с пръст и оформена като могила. Години наред е била известна сред местните като Кухата могила.

Тракийска гробница край Поморие: колоната, една от нишите и останките от стенопис
Тракийска гробница край Поморие: колоната, една от нишите и останките от стенопис

На едно място – горе и леко вдясно от входа, личат следи от стенописи, което говори, че някога храмът е бил изписан, но до нас не е достигнало почти нищо. Освен липсващите стенописи, в храма и наоколо не са намерени никакви артефакти, които да разбулят нейната история или поне нейното предназначение.

Тракийска гробница край Поморие: ниша
Тракийска гробница край Поморие: ниша

Гробницата е изследвана и описана за първи път от братята Шкорпил в края на 19-ти век. Още тогава тя е била ограбена.

Според специалистите, храмът има архитектура на римски мавзолей (хероон), но по това, че е оформен в могила го свързват еднозначно с траките.

Нашето посещение

Ние посетихме тракийската куполна гробница до Поморие в един горещ и богат на впечатления юлски ден. Преди нея бяхме посетили бургаския остров Света Анастасия и Аква Калиде. Беше много горещо и храмът край Поморие ни предложи не само интересната си и уникална архитектура, но и приятна хладина. Малко преди нас бяха влезли 3-4-ма души. За наша всеобща и много приятна изненада, човекът, който продаваше билетите за гробницата дойде вътре и ни изнесе много интересна беседа, без да сме платили за това, ей така от себе си. Личеше си, че е много запален по историята на гробницата. Благодарности!

Преди време имахме подобна импровизирана беседа при първото ни посещение на Тракийската гробница в село Мезек в Родопите. И там уредникът беше много запален и не си спести времето и усилията да отговаря на многото ни въпроси.

Тракийска гробница край Поморие: към изхода
Тракийска гробница край Поморие: към изхода

Да се върна на храма край Поморие. Прекрачвайки прага му, веднага направих аналогия с гробницата в Мезек по дългия дромос. Вътре вече беше значително по-различно. Постарах се да огледам най-задълбочено всичко вътре в кръглата камера, макар и да не съм специалист. Беше ми много интересно.

На два пъти влизах на оглед в кухата колона. Разглеждах стените и разпознавах по-новите тухли в резултат от реставрация, сравнявах ги със старите … Малко ме беше яд на излетия в пода бетон, който малко или много доограбваше от достолепието на и без това ограбената гробница, но все пак бях доволна, че съм там.

Гробницата е истинска находка за любителите на подобен род обекти. Ако имате път край Бургас лятно време, препоръчвам я като интересен обект.

Цената за посещение е 3 лв., ако искате да снимате, ще трябва да добавите още три на фотоапарат.

Публикувано в древни светилища, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


14 Коментара към Тракийска куполна гробница край Поморие: почти скрита, малко известна и много интересна

 1. Галина Иванова каза:

  А дали е известно предиполагането на бетона на пода, какъв е бил оригиналният и като материал, и като визия….И на менпървото , което ми направи впечатление беше точно , че този под не му е мястото въобще там …

  • Ели Иванова каза:

   До колкото разбрах, подът е бил от пръст на 40 см под повърхността на сегашния бетон.

 2. Жорж каза:

  Здравейте, благодаря за информацията. Знаете ли точно работното време на тази гробница и може ли да изпратите gsp координати (или да я отбележите на google maps) 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, работното време е от 9 до 17 в летните месеци. Относно координатите, към момента не мога да я отбележа, но ако следвате описанието от статията, няма да Ви е трудно да я намерите.

 3. Антоанета каза:

  Това изобщо не е куполна гробница, а генератор за светлинна енергия на принципа на синтеза, който в последствие разработва Никола Тесла и иска да го предостави на цялата планета за свободно и безплатно ползване. Моля ви…… двуизмерното мислене вижда само гробници и смърт , за неща, които не може да си обясни. Всъщност това е Вечният Живот.

  • Катя каза:

   Интересно виждане. Моля дайте повече информация. Мъдростта ни на нас траките- българи е уникална и всеизвестна.

 4. Димитър каза:

  Чувал съм от мой , по голям братовчет, че има тунел, който води ,от могилата, до морето… !?Лично аз, като малък съм виждал , изхода, на плажа, но сега не знам.., сигурно е унищожен !

 5. Елада Пиньо каза:

  Здравейте , искам да направя важно уточнение относно начина по който може да се стигне до могилата . Така както е описан от авторката е опасен и нарушава маркировката на пътната настилка- непрекъсната линия ( шофьорите знаят за какво става дума ). На около 200 м посока гр.Поморие има кръгово движение – там автомобила може да обърне посоката беопасно и да стигне до входа на локалното пътче водещо до историческата забележителност. Що се отнася до човека , който „продава ” билетите – той е ексурзовод към музея на града .

 6. Manyela каза:

  Всичко хубаво но защо в описанието на гробницата се използва гръцката дума ,,дромос,, което преведено на български означава – път.
  Или така звучи по архаично, автентично……или ?

  • Ели Иванова каза:

   Терминът се използва в описанието на подобен тип съоръжения от историци и археолози, затова най-добре отнесете питането си към тях.

 7. Николай Николов каза:

  Ето координатите на паркинга пред могилата
  42° 34′ 02.20″N 27° 35′ 45.00″E = 42.56727778, 27.59583333
  Николай Николов

 8. Кирил каза:

  По вероятно е нарочно да са изляли бетона за да прикрият някои артефакти които не ли трябвало да виждаме.Освен това такъв род гробници обикнжвено са свързани с подземни тунели..Древната ни история е добре прикрита от кукловодите..

 9. Желязкова каза:

  Тази година гробницата работи от 10:00 до 18:00 ч. И цената е 4лв. Заслужава си да я посетите. Почивен ден Понеделник.

 10. Алена каза:

  Много раз проезжала рядом, но никогда не было времени заехать. Благодаря за интересный рассказ и фото. Надеюсь, что скоро у меня появится такая возможность…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *