Тракийска куполна гробница край Поморие: почти скрита, малко известна и много интересна

Като дете съм прекарвала толкова много летни дни край Поморие, но не съм и подозирала тогава за Тракийската куполна гробница там… Преди известно време научихме за гробницата и си обещахме да я посетим при първа възможност.

Тракийска куполна гробница край Поморие
Тракийска куполна гробница край Поморие

Възможността (не случайно) ни се откри в началото на тазгодишната лятна отпуска. Как ли? Имаме навик като се запътим за морето да планираме посещения до няколко интересни места по път и наблизо. Е, тази година беше ред на тракийската гробница край Поморие.

Къде се намира

Гробницата се намира край Поморие и е една от най-големите по нашите земи. Отбивката към нея е малко преди Поморие в ляво от шосето точно преди аква парка, ако идвате откъм Бургас. Като завиете (внимавайте, че не е много удобен този завой, а има и доста движение лятото), тръгвате по тесен път през овощни градини и не след дълго се озовавате на малък паркинг, вдясно от който се намира гробницата. Има табелки, няма опасност да я изпуснете. Само отбивката вляво от главното шосе е особен момент, тъй като там не е добре обозначено.

С какво е интересна тракийската гробница край Поморие

Датирана е 2-3-ти век – времето на римската епоха по нашите земи. Гробницата представлява голямо кръгло помещение с диаметър около 12 метра и дебела куха колона в средата, до което води дълъг около 22 метра коридор – дромос.

Тракийска гробница край Поморие: впечатляващият дромос
Тракийска гробница край Поморие: впечатляващият дромос

Колоната е с диаметър повече от метър и се издига до повърхността на гробницата. В колоната има следи от вита стълба, която е водела нагоре.

Тракийска гробница край Поморие: вътре в колоната - поглед нагоре
Тракийска гробница край Поморие: вътре в колоната – поглед нагоре

В кръглото помещение има няколко ниши, в които са били поставяни урни и ритуални предмети. Цялата гробница е затрупана с пръст и оформена като могила. Години наред е била известна сред местните като Кухата могила.

Тракийска гробница край Поморие: колоната, една от нишите и останките от стенопис
Тракийска гробница край Поморие: колоната, една от нишите и останките от стенопис

На едно място – горе и леко вдясно от входа, личат следи от стенописи, което говори, че някога храмът е бил изписан, но до нас не е достигнало почти нищо. Освен липсващите стенописи, в храма и наоколо не са намерени никакви артефакти, които да разбулят нейната история или поне нейното предназначение.

Тракийска гробница край Поморие: ниша
Тракийска гробница край Поморие: ниша

Гробницата е изследвана и описана за първи път от братята Шкорпил в края на 19-ти век. Още тогава тя е била ограбена.

Според специалистите, храмът има архитектура на римски мавзолей (хероон), но по това, че е оформен в могила го свързват еднозначно с траките.

Нашето посещение

Ние посетихме тракийската куполна гробница до Поморие в един горещ и богат на впечатления юлски ден. Преди нея бяхме посетили бургаския остров Света Анастасия и Аква Калиде. Беше много горещо и храмът край Поморие ни предложи не само интересната си и уникална архитектура, но и приятна хладина. Малко преди нас бяха влезли 3-4-ма души. За наша всеобща и много приятна изненада, човекът, който продаваше билетите за гробницата дойде вътре и ни изнесе много интересна беседа, без да сме платили за това, ей така от себе си. Личеше си, че е много запален по историята на гробницата. Благодарности!

Преди време имахме подобна импровизирана беседа при първото ни посещение на Тракийската гробница в село Мезек в Родопите. И там уредникът беше много запален и не си спести времето и усилията да отговаря на многото ни въпроси.

Тракийска гробница край Поморие: към изхода
Тракийска гробница край Поморие: към изхода

Да се върна на храма край Поморие. Прекрачвайки прага му, веднага направих аналогия с гробницата в Мезек по дългия дромос. Вътре вече беше значително по-различно. Постарах се да огледам най-задълбочено всичко вътре в кръглата камера, макар и да не съм специалист. Беше ми много интересно.

На два пъти влизах на оглед в кухата колона. Разглеждах стените и разпознавах по-новите тухли в резултат от реставрация, сравнявах ги със старите … Малко ме беше яд на излетия в пода бетон, който малко или много доограбваше от достолепието на и без това ограбената гробница, но все пак бях доволна, че съм там.

Гробницата е истинска находка за любителите на подобен род обекти. Ако имате път край Бургас лятно време, препоръчвам я като интересен обект.

Цената за посещение е 3 лв., ако искате да снимате, ще трябва да добавите още три на фотоапарат.

Публикувано в древни светилища, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


14 Коментара към Тракийска куполна гробница край Поморие: почти скрита, малко известна и много интересна

 1. Галина Иванова каза:

  А дали е известно предиполагането на бетона на пода, какъв е бил оригиналният и като материал, и като визия….И на менпървото , което ми направи впечатление беше точно , че този под не му е мястото въобще там …

  • Ели Иванова каза:

   До колкото разбрах, подът е бил от пръст на 40 см под повърхността на сегашния бетон.

 2. Жорж каза:

  Здравейте, благодаря за информацията. Знаете ли точно работното време на тази гробница и може ли да изпратите gsp координати (или да я отбележите на google maps) 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, работното време е от 9 до 17 в летните месеци. Относно координатите, към момента не мога да я отбележа, но ако следвате описанието от статията, няма да Ви е трудно да я намерите.

 3. Антоанета каза:

  Това изобщо не е куполна гробница, а генератор за светлинна енергия на принципа на синтеза, който в последствие разработва Никола Тесла и иска да го предостави на цялата планета за свободно и безплатно ползване. Моля ви…… двуизмерното мислене вижда само гробници и смърт , за неща, които не може да си обясни. Всъщност това е Вечният Живот.

  • Катя каза:

   Интересно виждане. Моля дайте повече информация. Мъдростта ни на нас траките- българи е уникална и всеизвестна.

 4. Димитър каза:

  Чувал съм от мой , по голям братовчет, че има тунел, който води ,от могилата, до морето… !?Лично аз, като малък съм виждал , изхода, на плажа, но сега не знам.., сигурно е унищожен !

 5. Елада Пиньо каза:

  Здравейте , искам да направя важно уточнение относно начина по който може да се стигне до могилата . Така както е описан от авторката е опасен и нарушава маркировката на пътната настилка- непрекъсната линия ( шофьорите знаят за какво става дума ). На около 200 м посока гр.Поморие има кръгово движение – там автомобила може да обърне посоката беопасно и да стигне до входа на локалното пътче водещо до историческата забележителност. Що се отнася до човека , който „продава ” билетите – той е ексурзовод към музея на града .

 6. Manyela каза:

  Всичко хубаво но защо в описанието на гробницата се използва гръцката дума ,,дромос,, което преведено на български означава – път.
  Или така звучи по архаично, автентично……или ?

  • Ели Иванова каза:

   Терминът се използва в описанието на подобен тип съоръжения от историци и археолози, затова най-добре отнесете питането си към тях.

 7. Николай Николов каза:

  Ето координатите на паркинга пред могилата
  42° 34′ 02.20″N 27° 35′ 45.00″E = 42.56727778, 27.59583333
  Николай Николов

 8. Кирил каза:

  По вероятно е нарочно да са изляли бетона за да прикрият някои артефакти които не ли трябвало да виждаме.Освен това такъв род гробници обикнжвено са свързани с подземни тунели..Древната ни история е добре прикрита от кукловодите..

 9. Желязкова каза:

  Тази година гробницата работи от 10:00 до 18:00 ч. И цената е 4лв. Заслужава си да я посетите. Почивен ден Понеделник.

 10. Алена каза:

  Много раз проезжала рядом, но никогда не было времени заехать. Благодаря за интересный рассказ и фото. Надеюсь, что скоро у меня появится такая возможность…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *