В местността Узана и наоколо: Географският център на България и панорамният връх Исполин

Август. Жега. Петък 13-ти. Отседнали в Габрово, решихме, че няма как да има по-подходящо място за разхлаждане от гъстите сенки на Балкана и приятните повеи по билата му.

Тъй като съвсем скоро се бяхме изкачвали до връх Шипка пеша, този път се насочихме към Узана с идеята да видим Географския център на България и да се разходим до близкия връх Исполин. Получи се чудесно преживяване.

Местност Узана: Географски център на България
Местност Узана: Географски център на България

Местност Узана

Местността Узана е най-широката билна поляна в Стара планина. Тя е обгърната от вековни букови гори, на места понадигната от хълмчета и прорязана от множество пътеки и пътища. Площта ѝ е около 3000 декара.

Разположена е в сърцето на България в западната част на Шипченския дял на Средна Стара планина. Отстоянието от Габрово е около 22 километра в посока югозапад. До Узана се стига по лъкатушещ асфалтов път. Изходът за Узана е при квартал Смирненски. В града има добри указателни табели.

Местност Узана
Местност Узана

Местността е със статут на курортен комплекс и предлага чудесни възможности за туризъм и отдих както лете, така и през зимата.

Географският център на България

Една от интересните точки в Узана е Географският център на България. Следната информация за Географския център цитирам от сайта на Българския туристически съюз.

„През 1991 г. редакторът на в-к Поглед Евгени Станчев лансира идеята за намирането на географски център на България. Откликват учени от БАН начело с проф. д-р Младен Младеновски, които се заемат с работата. Изчисленията са направени с точност до 10 метра по шест математически метода, тъй като територията на страната ни не е правилна геометрична фигура, за да се пресекат диагоналите и да се намери пресечната им точка.“

Координати на Географския център на България : 42.766111, 25.238333.

На мястото е поставен интересен знак с формата на островърх равнобедрен триъгълник, оцветен в националния трибагреник. От върха на триъгълника се спуска отвес – махало. Мястото е с чудесен фон – връх Исполин, нашата следваща цел.

В инициативата „100 национални туристически обекта“ Географският център на България е под номер 19.

В близост до Географския център: заслон и забавно табло на тема Природна метеорологична станция
В близост до Географския център: заслон и забавно табло на тема Природна метеорологична станция

С кола се стига съвсем близо до Географския център. В близост има изграден семеен хотел със същото име. Когато стигнете в местност Узана, оглеждайте се за съответната указателна табелка.

Изкачване на връх Исполин – леко и приятно

Нашата разходка на този петък 13-ти по план продължи с връх Исполин, висок 1524 метра, издигащ се южно от Географския център на България .

Хижа Узана
Хижа Узана

Отправна точка на маршрута към връх Исполин е хижа Узана или едноименния хотел малко по-нагоре от нея. И до двата обекта има удобни за паркиране места.

  • Координати на хижа Узана: 42.750912, 25.238801;
  • Координати на пътеката в близост до хотела: 42.750481, 25.240446;
  • Координати на върха: 42.738621, 25.252130.
В началото на маршрута към връх Исполин
В началото на маршрута към връх Исполин (42.750481, 25.240446)

Маршрутът до връх Исполин над хижа Узана е сравнително лек и много приятен и се изминава за около един час. Макар и кратък, той може да се раздели на два ясно отличими етапа:

  • хижа Узана – поляна в подножието на върха: 30 минути;
  • поляна – връх Исполин: 30 минути.
По пътеката през гората
По пътеката през гората

Първият етап е изцяло в гора. Върви се по черен коларски път. Следва се зелена маркировка. Долу горе след 15-20 минути ходене се стига до сечище, след което започва стръмен участък, който обаче се оказва доста кратък. След него пътеката излиза на поляната в подножието на върха.

Поляната преди върха
Поляната преди върха

В началото на поляната е изграден малък заслон и амфитеатрална платформа с пейки, чието предназначение за мен си остана неразгадано.

В началото на поляната - заслон и табло
В началото на поляната – заслон и табло
В началото на поляната
В началото на поляната

На поляната се включва пътека с жълта маркировка и за кратко двете маркировки вървят заедно.

Когато ние минахме по маршрута, на тази обширна поляна кротко си пасяха стадо крави, много от които придружаваха малките си теленца.

На поляната - стадо крави
На поляната – стадо крави

От това място насетне започва вторият етап и гледките по маршрута. Продължава се през поляната. В нейния край пътеката завива леко надясно и подсича върха.

Към седловината
Към седловината

Изкачва се до близката седловина между Голям и Малък Исполин (съседният малко по-нисък връх). На седловината пътеката прави остър завой наляво и по билото плавно се изкачва до връх (Голям) Исполин.

По билото към връх Исполин
По билото към връх Исполин

На споменатия остър завой двете маркировки се разделят и към върха се следва жълтата маркировка.

Поглед към седловината и Малък Исполин
Поглед към седловината и Малък Исполин

Преди да се стигне седловината от пътя се отделят няколко стръмни и по-директни пътеки към върха. Ние слязохме по една от тях. На седловината освен гледките назад се откриват и гледки напред към Казанлък и Розовата долина.

Връх Оструша и Казанлъшката котловина
Връх Оструша и Казанлъшката котловина

От билото към върха чудесно се виждат Шипка и Бузлуджа, част от златните кубета на църквата „Рождество Христово“ до Шипка, малко синьо петно от язовир Копринка.

Връх Исполин - гледка на север към поляната в подножието му и Узана
Връх Исполин – гледка на север към поляната в подножието му и Узана

На самия връх се вижда и Габрово в далечината назад. Между седловината и връх Исполин се издига остър гол връх – връх Оструша.

Връх Исполин: поглед към Шипка и Бузлуджа
Връх Исполин: поглед към Шипка и Бузлуджа

В западна посока се извисява масивът Триглав, част от който е връх Голям Кадемлия – втори по височина в Балкана и този, под който тече моят любим водопад Кадемлийско пръскало.

Масивът Триглав
Масивът Триглав

Обратният път до хижа Узана се взема малко по-бързо, защото е само спускане.

На слизане
На слизане

Вижте и кратко видео от изкачването на връх Исполин.

Любопитен маршрут в района, който оставяме в плана занапред е по екопътека Узана.

Други интересни маршрути в Стара планина, за които съм писала:

Booking.com
Публикувано в 100-те национални обекта, екопътеки и маршрути, изкачване на върхове с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към В местността Узана и наоколо: Географският център на България и панорамният връх Исполин

  1. Румяна каза:

    Изключително красив и лек маршрут, благодаря за препоръката. А за всички, които тръгват по него да отбележа – кравите по пътя към върха хич не са малко!!! Електропастир има само от едната страна, ръкохватка за откачане няма, т.е. трябва да се провирате под него, за да следвате маркировката и пътеката. Обиколен път няма. А животните са доста и пасат на самия връх Исполин. Плашат се от хора и за мен не бяха приятна компания. Но…ако човек няма проблем да седят на пътя му, е изключително красиво и гледките си заслужават:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *