Узунджовската църква край Хасково: от джамия в християнски храм

Както винаги, времето бързо лети с ежедневните радости, проблеми и нови предизвикателства, но напоследък нерядко мислите ми се връщат отново и отново към онзи прекрасен и богат на приключения и посетени места уикенд, прекаран от нас неотдавна в село Мезек и околностите. Този път ще ви разкажа за Узунджовската църква „Успение Богородично“ – най-голямата селска църква в България. Посетихме я на връщане от Мезек към София.

Узунджовската църква

Узунджовската църква

За първи път виждах църква, която преди това е била джамия. Преди време ходихме в Истанбул и там посетихме църквата „Света София“, превърната от християнски храм в джамия. Узунджовската църква обаче, е пример за обратното превъплъщение. Да, не е било лесно това превъплъщение, не е станало отведнъж, хората са имали известни скрупули и не са приели идеята леко, но поради ред причини това превъплъщение все пак се е случило.

Тази църква, според мен, е една от най-интересните и чудати забележителности в района на Хасково.

Местоположение

Най-голямата селска църква у нас се намира в село Узунджово, на около 10 километра от Хасково. Ако идвате от Александрово, църквата се намира след мегдана на Узунджово, вдясно от главния път. Най-напред ще видите лъскавия купол на храма. Ако пък влизате в селото откъм Хасково, църквата се пада преди центъра на селото, вляво от главния път.

Камбанарията

Камбанарията

История

През 1500 година в Узунджово е построена християнска църква, посветена на Пресвета Богородица. През 1593 година тя е била разрушена и на нейно място е построена джамия. Тази джамия е била част от огромен кервансарай, т.е. район с място за хранене и преспиване на пътници и търговски кервани. Главният вход-арка към този кервансарай е запазен и до днес и може да се види в двора на църквата.

Арката-остатък от кервансарая

Арката-остатък от кервансарая

През 1906 година обаче, джамията и целият терен около нея са преотстъпени от Турция на България. Малко след това джамията е трансфромирана в християнска църква.

В миналото, самото село Узунджово е било център на най-големия панаир в пределите на Османската империя, който по времето на най-големия си разцвет е бил посещаван от над 50 000 души – внушителна цифра по онова време. Панаирът се е провеждал през септември и е осигурявал важен контакт на местното население с европейските търговци. За негов основоположник се смята Синан паша, великият везир на султан Мурад III.

Впечатления от Узунджовската църква

Макар и странна, или пък точно поради този факт, ще запомня Узунджовската църква с няколко неща:

Храмът отвътре

Храмът отвътре

 • странната архитектура на храма – хем християнска църква, хем джамия;
 • глаголицата на иконостаса. Иконостасът на Узунджовската църква е уникален поради своята обработка и поради своята символика. В него е отразена молитва, написана на първата азбука, създадена от братята-просветители Кирил и Методий – глаголицата;
 • ДНК спиралите, символизиращи живота, изобразени в иконостата, точно под глаголицата;
 • вертикалната икона с Тайната вечеря, заключена между двете ДНК спирали. В повечето църкви, иконата е хоризонтална;
 • лалето в няколко екземпляра. В украсата на църквата има лалета на няколко места. Някои свързват тези лалета с майстор Лальо – българин, строил джамията, който искал да остави своя подпис под делото си. Друго тълкуване на лалето като украса е модата по това време в Османската империя, според която лалето е важен фрагмент в орнаментиката. Миналата есен посетихме Томбул джамия в Шумен, където лалето беше основният акцент от декорацията на джамията. Именно в това аз лично намирам връзка между двата обекта;
 • акустиката – в църквата има невероятна акустика;
 • увлекателния разказ на жената-домакин, която продаваше свещи и църковни сувенири.
Иконостасът: глаголицата, ДНК спиралите и вертикалната икона Тайната вечеря

Иконостасът: глаголицата, ДНК спиралите и вертикалната икона Тайната вечеря

При един от входовете има запазен надпис на арабски от времето, когато църквата е била джамия.

Арабски надпис

Арабски надпис

Особено впечатление ми направи също така и името на едно бистро в село Узунджово, намиращо се точно на мегдана –  „Иманярска среща“, което доста точно представя основния поминък на местното население.

В заключение

Други интересни места, намиращи се много близко до село Узунджово, са Александровската гробница (или по-точно музея до нея) и Светилището на нимфите край село Каснаково.

Узунджовската църква

Узунджовската църква

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


6 Коментара към Узунджовската църква край Хасково: от джамия в християнски храм

 1. Димитър Димитров каза:

  Забележително! Никога не са ни казвали, по какъвто и да е повод, че в Узунджово има такава църква. Иначе, за панаира се е чувало по нещо от време на време. Чувал съм също, че някога, след Освобождението на България, в някои родопски райони са събаряли минарета, за разлика от днес, когато отново ги въздигат доста активно на юг. Както винаги, Вашия разказ е много интересен. Ако това не е Ваша специалност, Вие сте роден публицист от високо ниво, посочващ непознати за обикновения жител обекти. Бог да Ви благослови, Вас и цялото Ви семейство!

  • Ели Иванова каза:

   здравейте, Димитър. Отново благодаря за добрите думи! Ако имате път към Хасково, може да наминете към Узунджово, съвсем близко е. Всичко най-добро и на Вас!

 2. Даниел Крумов каза:

  Здравейте, Елена!
  Благодаря за прекрасния фото/пътепис!
  Искам само да те коригирам леко – може би си ходила и в друга църква, която е била строена като джамия. Такава е сегашната църква „Свети Седмочисленици“ в София. Доколкото знам, тя е била строена от Синан – най-известният османски архитект. За него се предполага /до колко убедително е друг въпрос/, че има български корени, от Родопите. Джамията е била построена върху основите на стар християнски храм, а в края на 19-ти – началото на 20-ти век е преустроена в църква. И носи името на едни от най-обичаните наши светци – Св. Седмочисленици – Кирил, Методий, Сава, Наум, Ангеларии, Горазд и Климент.
  Още веднъж благодаря за споделеното!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Даниел,

   Много благодаря за отзива и споделената информация. Да си призная честно, не знаех историята на църквата „Свети Седмочисленици“ в София. Колко е странно, че доста често търсим нови за опознаване места, а онези, които са близо до нас, макар и интересни, не им обръщаме нужното внимание!

  • Ани каза:

   Всъщност в София и а няколко църкви, които са ги направили джамии, а след това отново църкви. Сред тях е Ротондата Свети Георги в двора на президентството.

 3. константин еленков каза:

  КАКТО всичко ваше~чудо чудес!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *