Хаджидимовски манастир Свети Георги Победоносец

Ако имате път или се намирате в района на Гоце Делчев и Огняново, не пропускайте да посетите Хаджидимовския манастир – красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места.

Хаджидимовски манастир Свети Георги Победоносец
Хаджидимовски манастир Свети Георги Победоносец

Ние посетихме светата обител точно в деня на Свети Трифон първи февруари. Беше много приятен слънчев ден, предвещаващ скорошния край на зимата. Бяхме впечатлени от вида на манастира – масивен, някак величествен и с много добре подреден двор. Когато го посетихме беше в ремонт, но това по никакъв начин не накърняваше гордата му осанка.

С какво е интересен Хаджидимовският манастир

Манастирът е построен през 1865 г. На това място в миналото е имало християнски център, посветен на свети Георги, затова и днешната света обител носи името на светеца.

В Хаджидимовския манастир
В Хаджидимовския манастир

С манастира е свързана интересна легенда, според която един овчар от близкото село Горна Сингартия (селото е предшественик на днешния град Хаджидимово) упорито сънувал три нощи подред млад мъж на бял кон, който му нареждал да разкопае хълма край селото. След третата нощ овчарят се вслушал в съня си и започнал да разкопава хълма. Имало доста спънки, разбира се, но накрая при разкопките била открита икона на свети Георги. Смята се, че това е иконата, която и днес може да се види в манастирския храм и която се счита за чудотворна. На мястото първоначално бил изграден малък параклис в чест на светеца, а малко по-късно бил построен и самият манастир.

Хаджидимовският манастир и кулата-камбанария
Хаджидимовският манастир и кулата-камбанария

Манастирът е монолитен и красив, разположен на хълм. Отвън прилича на крепост, а влезеш ли в двора, красивата кула-камбанария веднага приковава вниманието ти. После виждаш приятния манастирски двор с вековния чинар и беседката около него (да, не е грешка ОКОЛО него, а не до него!), а до тях – бялата чешма.

В манастирския двор
В манастирския двор

Голям интерес буди и старата манастирска църква, макар и все още в ремонт.

Хаджидимовски манастир: църквата
Хаджидимовски манастир: църквата

Хаджидимовският манастир е резиденция на неврокопския митрополит.

Хаджидимовски манастир: църквата
Хаджидимовски манастир: църквата

Хаджидимово е един от младите български градове – обявен е за град през 1996 г.

Къде се намира и как се стига

Манастирът се намира в южните покрайнини на град Хаджидимово на около 15 километра югоизточно от Гоце Делчев и до него се стига с кола за около 20 минути.

Други интересни места наблизо

Посещението до манастира може да комбинирате с Никополис ад Нестум до село Гърмен, Делчевския водопад, ландшафтно-историческия парк Градище, село Долен.

Публикувано в български манастири с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *