Хаджидимовски манастир Свети Георги Победоносец

Ако имате път или се намирате в района на Гоце Делчев и Огняново, не пропускайте да посетите Хаджидимовския манастир – красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места.

Хаджидимовски манастир Свети Георги Победоносец
Хаджидимовски манастир Свети Георги Победоносец

Ние посетихме светата обител точно в деня на Свети Трифон първи февруари. Беше много приятен слънчев ден, предвещаващ скорошния край на зимата. Бяхме впечатлени от вида на манастира – масивен, някак величествен и с много добре подреден двор. Когато го посетихме беше в ремонт, но това по никакъв начин не накърняваше гордата му осанка.

С какво е интересен Хаджидимовският манастир

Манастирът е построен през 1865 г. На това място в миналото е имало християнски център, посветен на свети Георги, затова и днешната света обител носи името на светеца.

В Хаджидимовския манастир
В Хаджидимовския манастир

С манастира е свързана интересна легенда, според която един овчар от близкото село Горна Сингартия (селото е предшественик на днешния град Хаджидимово) упорито сънувал три нощи подред млад мъж на бял кон, който му нареждал да разкопае хълма край селото. След третата нощ овчарят се вслушал в съня си и започнал да разкопава хълма. Имало доста спънки, разбира се, но накрая при разкопките била открита икона на свети Георги. Смята се, че това е иконата, която и днес може да се види в манастирския храм и която се счита за чудотворна. На мястото първоначално бил изграден малък параклис в чест на светеца, а малко по-късно бил построен и самият манастир.

Хаджидимовският манастир и кулата-камбанария
Хаджидимовският манастир и кулата-камбанария

Манастирът е монолитен и красив, разположен на хълм. Отвън прилича на крепост, а влезеш ли в двора, красивата кула-камбанария веднага приковава вниманието ти. После виждаш приятния манастирски двор с вековния чинар и беседката около него (да, не е грешка ОКОЛО него, а не до него!), а до тях – бялата чешма.

В манастирския двор
В манастирския двор

Голям интерес буди и старата манастирска църква, макар и все още в ремонт.

Хаджидимовски манастир: църквата
Хаджидимовски манастир: църквата

Хаджидимовският манастир е резиденция на неврокопския митрополит.

Хаджидимовски манастир: църквата
Хаджидимовски манастир: църквата

Хаджидимово е един от младите български градове – обявен е за град през 1996 г.

Къде се намира и как се стига

Манастирът се намира в южните покрайнини на град Хаджидимово на около 15 километра югоизточно от Гоце Делчев и до него се стига с кола за около 20 минути.

Други интересни места наблизо

Посещението до манастира може да комбинирате с Никополис ад Нестум до село Гърмен, Делчевския водопад, ландшафтно-историческия парк Градище, село Долен.

Публикувано в български манастири с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Хаджидимовски манастир Свети Георги Победоносец

  1. Петранка Николова каза:

    Може ли телефон за връзка с манастира?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *