Хайде пак на разходка – по панорамната пътека над Панчаревското езеро

И този уикенд, също като предишния, се очертаваше да е дъждовен и хладен. Затова трябваше да изоставим всякакви планове, които имахме, за изкачване на планински върхове и да се поогледаме за някакъв интересен маршрут по-наблизо тук в София. Избрахме за разходка панорамната пътека над Панчаревското езеро. Проучихме подробно прогнозата за времето за тези два почивни дни и според тази прогноза избрахме по-добрия откъм метеорологични условия ден.

Панчаревското езеро

Панчаревското езеро

Как се стига до пътека „Панчаревско езеро“

Пътеката започва от края на село Герман, район Панчарево. Минава се по централната улица на селото (то всъщност е част от Столична община), която свършва в един паркинг, точно в началото на язовирната стена на Панчаревското езеро. Там може да оставите колата.

Паркингът до стената на Панчаревското езеро

Паркингът до стената на Панчаревското езеро

Друг вариант като отправна точка е банята в Панчарево – това е от другата страна, спрямо Герман, на Панчаревското езеро. В този случай трябва да се премине по стената, за да се стигне до паркинга.

Самата пътека започва от паркинга. Трябва да се поеме по левия ръкав, който навлиза в горичката.

Началото на панорамната пътека

Началото на панорамната пътека

И там започва свежият въздух, хоровата песен на птичките и невероятното усещане, което дава преходът в планината. Там беше и този хубавец, който ни позира с комфорта на професионален фотомодел.

Особености на маршрута

Въпреки че е планинска, това е Лозенската планина, пътека „Панчаревско езеро“ не е трудна за ходене, защото е широка в по-голямата си част и няма големи стръмнини. Пътеката е посещавана – ние на няколко пъти се разминахме с разни хора – но все пак е по-спокойна, отколкото някои от най-известните пътеки тип алеи на Витоша.

По пътеката над Панчаревското езеро

По пътеката над Панчаревското езеро

В по-голямата си част пътеката е в горичка и няма гледка към езерото поради гъстата растителност – дървета и храсти. Ние дори се запитахме защо е наречена панорамна, като няма панорама. Единственият логичен отговор, който ни хрумна беше, че това е една от най-старите софийски туристически пътеки – прокарана е в края на 50-те години на миналия век според официалния сайт на Панчарево – и вероятно тогава, когато е прокарвана не е имало чак такава растителност.

Времетраене

Както споменах, пътеката започва вдясно от паркинга на стената. След първите 20 минути ходене, пътеката се разклонява и се тръгва по десния път.

Разклонението на пътеката

Разклонението на пътеката

След още 20 минути се стига до едно място с чудесна видимост към езерото. Всъщност мястото е леко вдясно от пътеката, но езерото се вижда и от нея. Именно това място е подходящо за снимане.

Панорамна гледка към Панчаревското езеро

Панорамна гледка към Панчаревското езеро

От това място се върви още 20 минути и пътеката свършва в един асфалтов път, криволичещ по протежение на Панчаревското езеро. По-точно това е пътят от ВЕЦ „Кокаляне“ до язовирната стена.

Така общо от паркинга до асфалтовия път се върви около един час по панорамната пътека. Това е само времето за ходене пеша. Ние леко се увлякохме във снимки и ни отиде повече време, докато излезем на асфалта.

От там вариантите са два – да се върнете обратно по пътеката или да продължите надясно по асфалтовия път. Ние за разнообразие продължихме по пътя. За 50 минути ходене по него, без много усилия, се върнахме на паркинга при язовирната стена. Пътят някъде до половината – при едно заведение, близо до някогашните трибуни, е проходим и разрешен за коли.

По обратния път

По обратния път

В края на разходката поседнахме за малко на стената, за да се полюбуваме на езерото и на рибарите.

7good_photo_0083

Получи ни се пак една много приятна разходка. Освен това успяхме да тестваме новият ни фотоапарат.

Кратко продължение

Панорамната пътека над Панчаревското езеро е подходяща и за зимна разходка. За последно я посетихме в разгара на тази зима (2017 година). Тя беше изцяло утъпкана и докато се разхождахме се разминахме с немалко хора. Ето няколко зимни кадъра.

Началото на пътеката

Началото на пътеката

Панорамната пътека над Панчаревското езеро

По пътеката

Накрая да покажа и замръзналото езеро, самото то превърнало се в терен за разходки и зимен риболов. Все пак, внимавайте! Винаги има опасност от пропукване на леда, не ходете навътре!

Панчарево: замръзналото езеро

Панчарево: замръзналото езеро

Публикувано в на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


19 Коментара към Хайде пак на разходка – по панорамната пътека над Панчаревското езеро

 1. Sianna каза:

  Въбще не знаех, че има такава пътека покрай езерото. Много благодаря, че сподели. Там е страшно красиво и е доста интересно и покрай самото езеро, но и горската разходката би била много приятна.

 2. Мариана Георгиева каза:

  Винаги съм се чудела как да отида до другия бряг на Панчаревското езеро и вече знам отговора , благодарение на Вас. Днес минахме по Вашия маршрут и бяхме очаровани от живописната пътека през гората и връщането по асфалтовия път. За пореден път се учудвам колко много не знаем за красотите които са около нас. Днес се насладихме на място , което е на 15 минути път с кола от вкъщи. Благодаря, че споделяте с нас.

 3. Ели Иванова каза:

  и аз благодаря, Мариана, за отзива. Радвам се, че ви се е получила добра разходка.

 4. Валя каза:

  Здравейте, от разказа Ви разбирам ,че пътеката не е стръмна ,но дали е подходяща за разходка с бебешка количка?

 5. Ели Иванова каза:

  здравейте, малко ще е трудно за бебешка количка – все пак пътеката има някои неравности и в един кратък участък е доста тясна. За разходка с количка по-добре използвайте асфалтовия път покрай езерото. И той е неравен на места, но е по-подходящ за количка.

 6. Мариана Георгиева каза:

  Здравейте,
  Алеята , която е покрай езерото е ремонтирана и е със съвсем пресен асфалт. Има поставени пейки , осветление и е много хубава за разходка на семейства с колички. Едно приятно и красиво място за разходки.

  • Силвия Анева каза:

   До всички които са любители на разходките по долната алея, която беше направена с парите на Европейския фонд!
   Аз съм жител на Герман и ви съобщавам че грози сериозната опасност 2 км на тази алея да бъде превърната в улица „благодарение“ на една фирма която иска да строи хотел с 50 легла в близост до Трибуните а понеже няма откъде да минат камионите за строежа, искат да взривят всичко до мястото на строежа и да го превърнат в улица! Ще променят цялата инфраструктура на гората от началото на алеята до мястото където беше бившата Баядерка ( заведение). В момента жителите на Герман събират подписи с възражение но аз ще направя и онлайн петиция, моля ви всички, включете се в петицията и я разпространявайте!
   Нека не им позволим да развалят и малко останалата природа и чист въздух в София! Който има желание нека се свърже с мен във фейсбук профила ми Silviya Aneva ( Coda Di Cavallo kennels). Тази вечер ще направя и петицията!!!

 7. Ели Иванова каза:

  здравейте, Мариана, много благодаря за актуалния коментар. Сигурна съм, че информацията, която споделяте за алеята покрай Панчаревското езеро, ще бъде от полза на много хора.

 8. George Pitchurov каза:

  Я хвърлете поглед на тия маршрути около Панчарево, които сте по-мераклии https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=bg&authuser=0&mid=1WcWksnnPTao8ZbRPr8sommA-5vU&ll=42.583958428353775%2C23.43812824871827&z=14
  Маршрутите могат да бъдат изтеглени в електронен формат от тук http://trailseries.bg/baba-marta-run-2017/

 9. Olimpia каза:

  благодаря ви за полезния материал,наистина чудесен валиант за разходка около София!

 10. izhiv каза:

  Пътеката беше красива и удобна, нодил съм преди години там. Тази година, лятото, (2018та), тръгнах точно по този път от стената към лозенската планина, но не можах да уцеля пътеката. Лутах се по шубраците, после слезнах на асфалта, от завоя на асфалтовата алея пак тръгнах нагоре ( това е друг подход към пътеката) вървях нагоре по пътека осеяна със салфетки, кой където беше сварил – пикал, вървях доста нагоре, пак не се пресякох с панорамната пътека, не знам дали не е обраснала – не я намерих. Последно трябва да пробвам откъм ВЕЦ-Кокаляне да я намеря, дано да е все така там, както описвате…

 11. Миранда каза:

  Това е любимата ни алея за разходка на цялото семейство. На минути от края на София, много достъпна и приятна. Преди около 2 години я реновираха и асвалтираха с пари по някакъв евро проект и сега е доста приятна. За добро или зло стана и много комерсиална и през уикендите е прекалено населено с хора. Плюс е, че в момента е идеална за каране на колело или тротинетка дори и от по-малките, става за бебешка количка и изобщо е доста приятно. Лошо впечатление за изпълнителите прави факта, че не много места където е високо липсва мантинела и някое дете и дори възрастен може да се хлъзне или падне. Иначе гледката към езерото е много красива и всеки сезон природата е невероятна. След приключване с 2 ръце препоръчвам рибния ресторант преди паркинга. Рибата и морските деликатеси са винаги пресни и вкусни. Другия вариант за хапване е да си носите нещо, понеже около алеята няма удобни места за посядане и пикник. Или ние не сме открили такива. Приятна разходка на всички

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за актуалната информация за пътеката!

 12. Ангел каза:

  Благодаря!

 13. tsvetan каза:

  Пътеката е свързана с много мои спомени и винаги когато мога отивам там да остана сам с мислите си и природата.Препоръчвам я на всеки.

 14. Росен каза:

  Вашата пътека, НЕ е панорамната пътека. Панорамната е успоредно на водата / брега, на 5 до 10 м. от водата. Езерото / язовирът се вижда постоянно.

 15. Niko Von Shopsko каза:

  Много приятно място за разходка и отдих в непосредствена близост до столицата. Тиха и спокойна алея преминаваща през борова гора. За съжаление водата не става за къпане.Има безплатен паркинг
  на стената в Герман и уникални пици правят на главната улица Патриарх Герман 58 – The Friends, на път за езерото са, удобно е за паркиране, винаги взимаме и си правим пикник в гората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *