Хераклея Синтика – древният македонски град в долината на Струма

Много рядко се случва да посетя два пъти едно и също място в рамките само на 5-6 месеца. Хераклея Синтика си го заслужаваше. По време и на двете ни обиколки там не спрях да се възхищавам от мащаба и значимостта на мястото и от видяното.

Хераклея Синтика: древният македонски град в долината на Струма
Хераклея Синтика: древният македонски град в долината на Струма

Тази статия ми беше много трудна за писане. Пиша я още от първата ни визита през миналия юни. Този път проблемът не беше липсата на информация. Точно обратното. Напоследък много е писано по въпроса и човек се изгубва в морето от новини и прес съобщения. По-долу се опитах да направя сбит обзор на най-важното за Хераклея Синтика, което се знае към момента, хронология на проучванията и какво може да се види намясто. Разглеждам обекта от гледна точка на туристическия интерес и в края на статията ще ви предложа и други места в района, с които може да се комбинира.

В подножието на Кожух планина
В подножието на Кожух планина

Останките от древния град попадат в южното подножие на планината Кожух, съвсем близо до Рупите, недалеч от Петрич. Снимките са от двете ни ходения в района – пролетни и зимни.

Съдържание на статията

Хераклея Синтика: поглед на югоизток към планината Славянка
Хераклея Синтика: поглед на югоизток към планината Славянка

Информация за Хераклея Синтика

Хераклея Синтика (позната и като Хераклея Стримонска) е голям античен град, развил се в областта Синтика по средното течение на река Струма. Името на областта идва от населявалите я траки от племето синти. Те обитавали земите между източните склонове на Огражден и Малешевска планина, на север до Кресненското дефиле, на изток до река Струма и на юг до Беласица. В миналото река Струма била наричана Стримон.

Синтите се споменават за първи път от Омир в „Илиада“ и „Одисея“. Те спасили бога на ковачите и огъня Хефест, който бил изхвърлен от Олимп от майка си Хера и паднал на остров Лемнос. Не може да се каже със сигурност дали това са същите синти, които векове по-късно обитават земите по поречието на Струма.

Първите исторически сведения за стримонските синти дава древногръцкия историк и военачалник Тукидид при описанието на похода на одриския цар Ситалк към Македония в 429 г. пр.Хр. Тукидид споменава, че тракийската войска достига необитаемата планина Кернике, като отляво са синти и меди, а отдясно пеони.

Според едно от информационните табла в археологическия обект, Хераклея Синтика съществувала в продължение на близо 1000 години – от IV в. пр. Хр. до VI в. Градът бил основан от Филип ІІ (бащата на Александър Велики) в периода 356-339 г. пр. Хр. Той провеждал целенасочена политика за укрепване на древната македонска държава, създавайки нови селища със смесено население, особено в граничните райони. Така освен траки в Хераклея живеели македони, гърци и други по-малки групи заселници.

Според някои изследователи градът първоначално носел името Синтике или Синтия. В средата на ІV в. пр. Хр. синтите вече били част от Антична Македония, чиято източна граница се простирала до река Стримон. Македонците преименували града на Хераклея в чест на древногръцкия герой Херакъл. Последният бил особено почитан от тях, защото се смятало, че основателят на държавата им Каран от династията Аргеади бил потомък на героя (Филип и Александър Македонски са от тази династия).

Хераклея Синтика постепенно се превърнал в голям градски център.

Хераклея Синтика в късна пролет
Хераклея Синтика в късна пролет

След завладяването на Древна Македония от Рим през 168 г. пр. Хр. (по това време република) Хераклея Синтика влиза в границите на римската държава, а малко по-късно става част от римската провинция Македония. По време на римския период градът запазил своя статут на важен стопански център. В него били сечени монети. Развивани били множество занаяти като каменоделство, металообработване, дървообработване, керамично производство.

Разцветът на Хераклея Синтика продължил до 388 г., когато бил разтърсен от силно земетресение и бил залят от голяма приливна вълна от близката река Струмешница. Разрушенията били огромни. През 425 г. градът бил разтърсен от друго земетресение с приливна вълна. В резултат от двете земетресения голяма част от населението се преселило в град Дезудава, днешен Сандански.

В началото на VІ в. при управлението на Юстиниан І са последните сведения за Хераклея Синтика.

По-подробна информация на достъпен език може да прочетете тук.

В Хераклея Синтика през декември
В Хераклея Синтика през декември

Проучвания

Първи сондажни проучвания на античното селище прави проф. Атанас Милчев през 1958 г. През 1979-1980 г. изследвания провежда българо-полска експедиция с название „Струма“ под ръководството на проф. д-р Мечислав Домарадски. През 80-те и 90-те години на XX век в рамките на няколко археологически сезона два от некрополите изследват Юлия Божинова и Димитър Топтанов. През всичките тези години обаче не се знае, че проучваните останки са от древния Хераклея Синтика.

Пробивът идва … с „помощта“ на иманярите. В края на януари 2002 г. историкът д-р Сотир Иванов от историческия музей в Петрич (по това време музеят е все още музейна сбирка, а Сотир Иванов – уредник, сега той е директор на музея) засякъл шестима души да копаят на хълма „Червените скали“ (там е разкрит един от некрополите на Хераклея Синтика). Първоначално помислил, че се занимават със земеделие – все пак в Петрич е доста по-топло по това време от годината, но заради тяхната агресивност се свързал с местното РПУ. След пристигане на полицията петима от мъжете се разбягали и останал само един, който бил с малък багер и ремарке. В ремаркето била натоварена масивна мраморна стела с надпис на латински език от 24 реда.

Хераклея Синтика: общ изглед
Хераклея Синтика: общ изглед

Думата стела е с гръцки произход и означава каменна или дървена плоча, обикновено надгробна или възпоменателна, с изписани имена, титли и съобщения за значителни събития или важни закони.

Повече информция за намирането на ценната каменна плоча може да прочетете тук в негово интервю за БТА.

Малко след намирането си надписът е разчетен от доц. д-р Георги Митрев, понастоящем ръководител на катедра „История и археология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Става въпрос за писмо на римския император Галерий (който между другото казано умира в Сердика през 311 г.) и цезар Максимин Дая от 308 година, в което владетелите се обръщат към хераклейците в отговор на молбата им да възстановят изгубените градски права. Откритата стела се оказва пряко свързана с изясняване на името и статута на проучваното край Рупите антично селище. Доц. Георги Митрев в свои публикации доказва убедително, че това е Хераклея Синтика.

Това откритие е особено ценно предвид статута на древния град. В районите на Средна Струма през римската епоха е имало три града с името Хераклея: Хераклея Линкестис до днешния северномакедонски град Битоля, Хераклея в днешна Северна Гърция (позната като Платамонска крепост) и Хераклея Синтика.

От 2007 година насам мястото е обект на редовни археологически проучвания от екип под ръководството на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) и от Исторически музей в Петрич.

Какво може да се види на място

Руините от Хераклея Синтика са особено внушителни и очевидно още много има да излиза. Екскурзоводът, който беше на обекта при второто ни посещение ни разясни, че са разкрити 3 слоя останки – най-отдолу от македонския период и нагоре два от римската епоха. Когато бяхме там за първи път през пролетта, течаха проучвания и за наша радост археолозите се натъкнаха на някаква находка, доколкото разбрах – бронзова монета.

В разгара на проучванията, юни 2021
В разгара на проучванията, юни 2021

Първото нещо, което се набива на очи е огромният площад, наричан форум, с много нападали масивни колони. Площадът бил покрит с мозайка, но към момента, тя е консервирана с пясък, за да може да се запази.

Хераклея Синтика - северната част на централния площад и редицата с 15 помещения
Хераклея Синтика – северната част на централния площад и редицата с 15 помещения

Масивни канали около и под площада отвеждали отпадните води към реката. Проучванията показват, че форумът е бил на едно и също място през близо хилядолетното съществуване на града. Той бил разрушен в края на ІV век при опустошителното земетресение.

Форумът на Хераклея Синтика
Форумът на Хераклея Синтика

Северният край на площада завършва с редица от 15 помещения – магазини и църкви, като на 2-3 магазина се пада по едно религиозно помещение.

Два от магазините
Два от магазините

Помещение номер 11 било светилище на Немезида, древногръцка богиня на възмездието. Според таблото подобен храм е рядко срещан и с голяма научна стойност, единствен по нашите земи. В храма е намерена ценна находка – част от оброчна плочка с богинята Немезида стъпила върху легнала руса млада жена.

Хераклея Синтика: светилището на Немезида
Хераклея Синтика: светилището на Немезида

Богинят Немезида е сред най-древните и почитани богини през античността. Тя отговаряла за справедливото разпределение на благата сред хората и наказвала тези, нарушили закона. Според митологията Немезида подмамила Нарцис да се огледа във водата, след като отхвърлените от него жени я помолили да го накаже за гордостта му. Гледайки красивото си лице, той се влюбил в себе си, понечил да целуне отражението си и накрая се удавил.

Поглед към гражданската базилика в северозападния ъгъл на площада
Поглед към гражданската базилика в северозападния ъгъл на площада

В северозападния ъгъл на площада се виждат останките от гражданска базилика. Според информационното табло в някакъв период тя е изпълнявала функциите на търговска и съдебна палата. До базиликата е разположено масивно стълбище, водело някога нагоре към жилищните квартали на града.

Стълбите към жилищните квартали
Стълбите към жилищните квартали

Непосредствено над стълбището може да се видят останките от антична тоалетна, а малко по-нагоре – грамадна добре запазена делва.

Антична тоалетна
Антична тоалетна
Делвата над стълбите
Делвата над стълбите

В пространството между базиликата и стълбището е изложена огромна мраморна скулптура на мъж в тога, чиято глава липсва. По облеклото и размерите на находката се предполага, че статуята представя римски император.

Масивната статуя без глава
Масивната статуя без глава

След редицата с помещения, в североизточната част на форума се открива голяма обществена сграда, преобразувана около 400-та година в раннохристиянска базилика. Това е най-старият сигурно датиран християнски храм в югозападна България. Както се вижда преустройството станало след първото голямо земетресение от 388 г. По това време римски император е Теодосий І Велики, последният обединител на Римската империя. Той бил най-известен с ревностното налагане на християнската религия, въвеждайки решителна забрана на всички други култове и ереси в империята. За да изградят свой християнски храм, хераклейци пристрояват абсида до вече съществуваща сграда, която превръщат в трикорабна базилика.

Надгробната плоча с надписа в памет на Касандър
Надгробната плоча с надписа в памет на Касандър

Сред развалините от Хераклея Синтика може да видите надгробна каменна плоча с много ценен надпис, който разкрива убийство и лична трагедия на търговец от града. Надписът в превод от гласи:

“ Аз, умрелият от насилствена смърт Касандър, завърших живота си, когато веднъж пътувах сам от Пауталия и отивах към Сармея: предаде ме приятел, (подобен на) сина на Лаерт. Сетне моят брат от общ баща, като се завърна, ме откри в праха погубен от ужасни хора, и като спаси останките ми, (ги положи) в този гроб в знак на братска любов; името му е Пирий. Освен за мен, (той направи гробницата) и за живите: за чедото ми Артемидор, за себе си и за съпругата (си/ми?) Венерия.“

Епитафията е разчетена от ас. Николай Шаранков, специалист по класически филологии и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Датирана е във втората половина на II или началото на III век.

Хераклея Синтика: стени, помещения и масивна канализация в източната част
Хераклея Синтика: стени, помещения и масивна канализация в източната част

До площада, в източната част на археологическия обект са разкрити още много зидове – стени, помещения и масивна канализация.

Керамика
Керамика

Находките през годините са многобройни – глинени римски лампи, теракотени маски, бюстове, статуетки, плочи, монети. Повечето от тях могат да се видят в Историческия музей в Петрич.

Хераклея Синтика - фрагменти
Хераклея Синтика – фрагменти

Проучванията продължават и със сигурност ще „излязат“ още много градежи и ценни находки.

Къде се намира и как се стига

Археологическият обект Хераклея Синтика е разположен в южното подножие на планината Кожух на около 10 километра североизточно от град Петрич. Разстоянието от София до обекта е около 177 км, които се изминават с кола за около 2 часа и 15 минути. Ако идвате по АМ Струма, след Ново Делчево трябва да се отклоните към Петрич и на 7 километра след отклонението да отбиете вляво за Хераклея. Има табелки. До обекта е обособен обширен паркинг.

Други интересни места наблизо

От другата страна на вулканичното възвишение Кожух е разположена местността Рупите, където се намира домът на Ванга, днес превърнат в музей, и храмът „Св. Петка Българска”, построен със средства на пророчицата. Мястото е тихо, спокойно и пълно с енергия. Отбивката от главния път за Петрич към Рупите е малко преди тази за Хераклея.

Рупите и Хераклея Синтика са свързани и с черен път, дълъг 2 километра и заобикалящ Кожух от изток. В сухо време може да се измине бавно и внимателно с лека кола, но ако е много кално, може да има проблем. Ако ви е жал за колата, по-добре използвайте асфалтовия път.

Ако имате на разположение повече дни в тази част на България, може да посетите още Мелник, Роженския манастир или да се разходите до някои от буйните водопади в Беласица. В допълнение, може да отидете на дегустация в една от многото винарни наоколо.

Booking.com
Публикувано в екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *