Христовски водопад: една малка Ниагара в сърцето на Еленския Балкан

Пролет. Време за водопади.

Планът за този късно-априлски следобед беше да посетим Христовския водопад, близо до възрожденското градче Елена, Великотърновско. Отскоро знаехме за този водопад. Гледахме снимки, проучихме мястото, подготвихме се и тръгнахме.

Христовски водопад

Христовски водопад

В следващите редове разказвам за нашето посещение на водопада. Както вече споменах, уж бяхме подготвени какво да очакваме, но там при водопад гледката се оказа много по-внушителна, отколкото предполагахме – водопадът бушуваше с цялата си мощ и протягаше падащите си води по цялата ширина на реката.

Как се стига до Христовкия водопад

Христовският водопад се намира в района на град Елена. Близо до него води асфалтов път, а след това – кратка и лека горска пътека.

Отправната точка за водопада е град Елена. Като се влезе в градчето откъм Велико Търново, на първото голямо кръстовище трябва да се завие наляво по пътя за Сливен. Има стрелка-указател, сочеща посоката към Сливен точно на кръстовището. Продължава се по този път и малко след Елена трябва да се завие надясно към село Руховци. Разсоянието от завоя наляво към Сливен до село Руховци е около 5 километра.

На влизане в Руховци се държи ляво. Само за сведение, надясно е към махала Христовци, на която е кръстен водопадът. Тя е близо до него по права линия, но за да се стигне до началото на пътеката към водопада не се поема към нея, а към мегдана на село Руховци. Щом стигнете мегдана, завивате надясно.

Много малко след селото, точно след един мост на завой, започва пътеката към водопада. След завоя, от лявата страна на шосето има широко място, удобно за паркиране.

От тук започва пътеката към водопада

От тук започва пътеката към водопада

Паркирате, пресичате шосето и сте на пътеката. Има си и съответното обозначение.

По пътеката

Пътеката е широка, кратка и много лека за ходене (няма нагоре-надолу). Има си и маркировка.

По пътеката

По пътеката

След около 15 минути ходене по нея, водопадът вече се вижда.

Поглед към водопада

Поглед към водопада

Там край него има обособен приятен кът за отдих, веселие, хапване и наблюдение на водопада с необходимите съоражения 🙂 .

Край водопада: кът за отдих. Наблизо има и барбекю.

Край водопада: кът за отдих. Наблизо има и барбекю.

Разходката може да завърши тук. За по-любопитните изследователи, има още …

Няколко метра след този кът за отдих има стръмна пътечка, водеща до подножието на водопада.

Стръмната пътечка

Стръмната пътечка

Тук вече е трудната част, защото пътечката е стръмна и хлъзгава. След като се слезе по тази пътечка, може да се повърви още малко по скалите от коритото на реката, за да се хване водопадът от по-предни позиции.

И стръмната пътечка, и речните скали бяха доста влажни и хлъзгави по време на нашето посещение. По едно време едно куче се опита да слезе оттам, направи две крачки надолу, взе да се хлъзга и се отказа. После дойде при нас за компания, но явно намерило друг по-лесен маршрут.

Пазачът на водопада

Пазачът на водопада

Въпреки тези малки трудности със слизането, изгледът, който си осигурихме към водопада, беше впечатляващ.

Панорамен изглед към Христовски водопад

Панорамен изглед към Христовски водопад

Впечатления от водопада

Христовският водопад не е от високите – височината му е около 15 метра, но пък е доста широк и с много вода пролетно време. Реката, която го захранва се нарича Мийковска река. Коритото й в тази част е изцяло скално и може би заради това водопадът е толкова широк. Цялата тази картинка прекрасно се допълва от високите скали на левия бряг на реката, стоящи отстрани като рамка на целия пейзаж.

Христовски водопад

Христовски водопад

Освен пълноводието, когато ние бяхме край водопада, имахме и други „бонуси“: ярко-зелената растителност, пълнеща окото, току-що цъфналите ягодки, песента на птичките, озвучаващи пейзажа и омайният мирис на цъфнала акация … Въобще … 4Д отвсякъде 🙂 .

Христовски водопад

Христовски водопад

Горната част на водопада

Следвайки обособената пътека, може да се стигне и до горната част на водопада. Тя се намира съвсем малко след стръмната част. Гледките там – на водопада и на реката също пълнят окото.

Горната част на Христовския водопад

Горната част на Христовския водопад

Горната част на Христовския водопад: котитото на реката

Горната част на Христовския водопад: котитото на реката

Горната част на Христовския водопад: котитото на реката

Горната част на Христовския водопад: котитото на реката

В заключение

Останахме очаровани от Христовския водопад. Това е един от най-широките водопади, които съм виждала. Той сега е в стихията си, подхранван от снеготопенето и дъждовете. Съдейки по снимки в интернет и по отзиви на мои познати, през лятото е доста по-скромен. Така че, сега му е времето!

Оценка на читателите: 4.4 / 5 (80 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!

Информация за още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моята първа книга "52 екопътеки за всеки", издадена от издателство Сиела!. Поръчайте сега с 10% отстъпка в онлайн книжарницата на издателството!

Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

8 Коментара към Христовски водопад: една малка Ниагара в сърцето на Еленския Балкан

 1. Даниел Крумов каза:

  Ели, здравейте!
  Много хубав разказ! Мястото е много хубаво и си заслужава да бъде видяно.
  Принципно може да се мине и през село/махала Христовци, но от там маршрута е доста екстремен. Описаният от теб маршрут е за предпочитане.
  Ние съчетахме последното ходене до водопада с отбиване и до с. Марян. Там има малък, но много хубав манастир.
  Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Даниел,

   Благодаря Ви за отзива, за ценната информация за маршрута през махала Христовци и за Марянския манастир! Минавали сме през манастира при едно друго посещение в района преди месец-два и на нас много ни хареса. Наистина, двата обекта могат да се съчетаят в един ден.

   Поздрави!

 2. Aneliya Popova каза:

  Много красив водопад! Обичам водопади и съм посетила доста, но този не съм и се надявам в най-скоро време да имам тази възможност. Прекрасни снимки!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Анелия, благодаря за отзива. Хубаво е да посетите Христовския водопад още преди летните жеги, за да го видите в силата му. Поздрави!

 3. Ани Ничева каза:

  Миналата година го посетихме в края на юни и не беше толкова пълноводен като на снимките на Ели, но все пак си имаше своето очарование. Мястото е тихо и спокойно и много приятно!

  • Ели Иванова каза:

   Аз съм виждала снимки на водопада през есента и трябва да призная, че не е толкова внушителен, както на пролет след снеговете.

 4. Искра Йосифова каза:

  с изглед от горе е супер.не успявам да кача снимка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *