Църквата „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско

Добърско е живописно селце, разположено в голямата Разложка котловина, сгушено в южните склонове на Рила планина, с панорамна гледка към величествените каменни върхове на Пирин. В селото се намира една от най-интересните български църкви – „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Тя е обект номер 3 от 100-те национални туристически обекта, паметник на културата.

Църквата в Добърско

Църквата в Добърско

Църквата е интересна със своите странни символи и стенописи, запазили се в продължение на повече от 400 години. Образите в тези стенописи са повече от 460, което е изумително.

В момента църквата действа само като музей. Посещавала съм я два пъти – веднъж, преди доста време, след първото ми ски приключение, и втори път – преди 2-3 месеца, след посещението ни на Безименния град край Добринище.

Някои факти за село Добърско и църквата

Село Добърско е било икономически център в района на Разложката котловина до преди издигането на Банско в края на 18-ти век. Това напомня съдбата на Мелник като важен икономически и търговски център в южните поли на Пирин до началото на 20-ти век, а днес той е най-малкият български град.

Църквата „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, основната според мен забележителност на село Добърско, е построена и изписана през 1614 година. Въпреки че е малка по площ, в архитектурно отношение църквата е трикорабна базилика с нартекс. Старинните и странни стенописи от построяването на църквата са добре запазени и до днес. Дълго време те са били покрити със слой пушек от свещите, което ги е запазило. В наши дни, стенописите са в много добро състояние, без реставрация, само с почистване от пушека.

Църквата е изключително богато изписана, като много от сцените са нетрадиционни. Например, патроните на църквата –  светиите Теодор Тирон и Теодор Стратилат са изобразени в цял ръст, което е много рядко срещано в църковната живопис. Това е църквата с изображения на най-много женски светици.

Най-впечатляващите библейски сцени в църквата, поне за мен са:

 1. Преображение Господне – Христос е изобразен като в ракета;
 2. Възкресение Господне – Христос е сякаш в космическа капсула;
 3. Успение Богородично – Христос слиза, за да прибере своята майка.

На една от стените на църквата е изографисан свети Павел, който сякаш те гледа, независимо къде си застанал.

Смята се, че Самуиловите, воини след голямото поражение са минали през Добърско (а част от тях са и останали да живеят тук), за да потърсят лек за очите си –  в двора на църквата има аязмо, което, вярва се, действа благотворно върху очите.

Външните стени на църквата също изобилстват от символи – в горния югоизточен ъгъл е изобразен кръст, а на централно място на източната стена има свастика.

Външни символи: кръст

Външни символи: кръст

Външни символи: свастика

Външни символи: свастика

Да отбележа също, че дворът на църквата е много добре поддържан и с много цветя.

В двора на църквата

В двора на църквата

Защо така?

Огромно недоумение буди забраната за снимки. За сравнение, посетила съм доста европейски музеи, някои по-малки, други – големи и знакови! Там също пазят старините и експонатите, но дават да се снима без светкавица, защото именно светкавицата вреди. Но там на практика са разбрали и приложили известната максима, че една снимка може да каже много повече от хиляди думи.

В края на беседата при последното ни посещение в тази невероятна църква в Добърско, човекът искрено апелира към нас – посетителите: разкажете на познатите си за нас, нека дойдат и видят. Той съвсем пламенно и искрено искаше да популяризира това свещено и интересно място. Друг беше въпросът, че не знаеше точно как. Дори и след като му обяснихме какво правим и че без светкавица снимките не вредят, той не ни позволи да снимаме.

Всъщност, не му се сърдя – човекът е на съвсем други години и разбирания. Въпреки забраната, тъй като смятам, че църквата е изключително ценна и за всеки българин би било интересно да я види, се опитах без много снимки да ви я представя добре. Надявам се, че събудих вашия интерес. Ако тръгнете към Банско, Добринище или Разлог, съветвам ви да се отбиете и в Добърско!

Наблизо

Съвсем близо до църквата има водопад, който обаче трябва да се посещава пролетно време, че лете пресъхва. За да се стигне до него се продължава след църквата нагоре по улицата. След като минете училището се появяват и указателни табелки към него.

Публикувано в 100-те национални обекта с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

18 Коментара към Църквата „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско

 1. Ваша Валя каза:

  Мисля, че една от причините, да не се правят снимки, са кражбите. На снимка се запечатват и ценностите и обстановката – разположение, откъде може да се влезе и т.н. Поне така са ми обяснявали забраната. Да не забравяме, че църквите нямат охраната на музеите и галериите.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Валя, благодаря Ви за споделеното мнение! В случая с тази църква сигурността със сигурност не е на дневен ред – църквата в момента действа изцяло като музей и има съответните мерки за защита, включително и доста засилено видео наблюдение.

 2. krasimir cvetanov каза:

  Впечатляваща църква, спомням си разказът на гидът, че част от църковната утвар е във Ватиканът, от кръстоносците ли ? от кой ли ? забравил съм.
  И кръстът и свастиката са архитипове от Вселената

 3. А ,интересно,как се е запазила всичко в този автентичен вид?

  • Ели Иванова каза:

   През много дълъг период от време стенописите са били покрити с дебел слой пушек от свещите и това ги е запазило. Преди години, стенописите просто са били добре почистени. Няма дори реставрация.

 4. Кракимир каза:

  Обожавам, това магическо място с. Добърско и Църквата „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско…!

 5. Георги Стоянов каза:

  Статията е много добре написана, но за съжаление в нея има две фактически грешки, които не мога да подмина:

  1. Църквата, за съжаление, все още не е „обект под защитата на ЮНЕСКО“, въпреки че се правят постъпки за това.

  2. Банско никога не е било е било икономически център в района на Разложката котловина, исторически справки говорят за наличие на много търговци в селището, както и във всички околни населени места, но не е било икономически център .

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, г-н Стоянов,

   Благодаря Ви за отзива и интересния коментар! Относно това, че църквата в Добърско е под защитата на Юнеско, позовах се на статията на National Geographic България и на Никола Найденов, кмет на село Добърско в интервю за Радио ‘‘Фокус’’- Пирин, като достатъчно авторитетни източници. В резултат на Вашия коментар обаче, ще направя по-детайлно проучване с цел коректност на предоставяната информация на читателите на блога. Ако Вие може да ме насочите към някоя крайна инстанция за проверка и потвърждение, ще Ви бъда благодарна.

   За Банско съм споменала в моята статия просто, че започва да се издига икономически в даден период от време.

   Поздрави,
   Елена

 6. Уникално, запомнящо се място.

 7. филип пешев каза:

  ЕЖК за „ракетата“ на Христос! Просто тя не е изписана през 17 в., а при реставрацията…

  • Ели Иванова каза:

   Там е работата, че иконописите в църквата никога не са реставрирани, а са били просто почистени от саждите, които са ги запазили и до днес.

  • Дарин каза:

   Тия приказки за космически кораби, ракети са пълна глупост на неграмотни хора! Това е т.нар. мандорла или аура около цялото тяло. Изобразено е етерното тяло на Христос. То има формата на пентаграм с пет лъча и това съвсем точно се вижда на иконата,

 8. Марина каза:

  Здравейте, хубаво описание, с една лека поправка. Пушекът, който е запазил стенописите не е от свещи, а от така наречената „Борина“ – смолиста част от борова дървесина, която навремето са ползвали и за осветяване, а и днес хората от региона ползват за разпалване.
  Поздрави,

 9. Natalia каза:

  Четейки коментарите наистина много неща се научават….Да, да се търсят образи като герои от Междузвездни войни е меко казано….елементарно, но не виня авторката или хората преповтарящи тази идея. Църквата и богословите трбява да разяснят и уточнят някои неща, кое е изографисано и какво значи… А също какво не може да се сравнява с впечетления от научната фантастика..:)
  Похвална реакция относно снимането, имали сме неведнъж в БГ и само в БГ този проблем…Нелепо е обеснението с популяризиране от което ще се възползват крадците, ако някое е решил да си търси обекти за кражба използвайки интернет то….не могат да се укрият в 21 в. духовните съкровища, всичко отдавна е качено под една или друга форма го има в нет-а…..
  Моля още статии за духовни бисери pls…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *