Църквата „Свети Димитър“ в град Елхово

Обиколили сме толкова много места в България, знайни и незнайни, но до Елхово не бяхме стигали. До скоро. По време на посещението ни в Сакар, решихме да отделим един ден да разгледаме и това градче.

Елхово: църквата "Свети Димитър"

Елхово: църквата „Свети Димитър“

Първото нещо, което ми направи впечатление беше оживлението в града. По централната улица имаше много хора, заведенията бяха пълни, въобще – град, в който кипи живот, а от няколко места чухме английска реч. Сигурно нямаше да се учудя толкова, ако предния ден не бяхме се разходили в ярко контрастиращия на това градско оживление Тополовград, който е само на 27 километра от Елхово.

Елхово: пешеходната зона в центъра

Елхово: пешеходната зона в центъра

Другото нещо, което много ме впечатли беше църквата, символ на Елхово – „Свети Димитър“, която се намира в центъра на града. Църквата има много интересна архитектура – отвън тя прилича по-скоро на възрожденска чорбаджийска къща, отколкото на църква. По план представлява трикорабна едноапсидна псевдобазилика с притвор. Вътре църквата също е много интересна. Впечатление прави нейният пищен олтар, с долен ред от Стария завет.

За мен лично особен интерес представляваше иконата на св. цар Борис на основния ред с иконите на иконостаса.

Църквата е построена през периода 1874-1878 г.

Елхово: църквата "Свети Димитър"

Елхово: църквата „Свети Димитър“

Друг интересен обект, който посетихме в Елхово, при това – обект с печат от 100-те национални обекта, беше Етнографският музей, намиращ съвсем близо до църквата, на съседната страна на градския площад. Музеят имаше интересна етнографска експозиция, но за жалост беше неотоплен и това правеше посещението малко некомфортно. Аз лично очаквах и по-богата археологическа експозиция, имайки пред вид многото находки в региона.

Едно място около Елхово, което живо ме интересуваше беше Голямата могила. Бях чела за нея, че представлява царска гробница, при разкопаването на която са намерени много ценни находки там, но никъде не бях видяла снимки и упътване как се стига до нея и останах с впечатлението, че там на самото място няма много за гледане и се оказах права. Уредничката на музея любезно и изчерпателно ми обясни, че Голямата могила е просто гроб с насип. Откритите в гроба артефакти са проучени и оценени много високо и затова сега се съхраняват в Националния археологически музей в София.

Накрая, да споделя и приятните си впечатления от храната и обслужването в ресторант „Бъчвата“, разположен точно срещу църквата „Свети Димитър“ – на срещуположната страна на площада.

За информация, Елхово се намира в югоизточната част на Ямболска област, на 38 километра от Ямбол и на 339 километра от София, на границата между планините Странджа и Сакар. През града минава река Тунджа.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *