Църквата Свети Лука в село Заберново: най-старата в Странджа

Много обичам да посещавам стари български църкви, запазили духа ни векове наред. Така сякаш се докосвам поне малко до онова тежко минало, в което предците ни, въпреки ярема и борбата за залъка са намирали сили и средства да си построят храм.

Църквата Свети Лука в село Заберново е една такава стара църква, най-старата в Странджа. Била построена преди повече от 300 години. Тя е ниска, вкопана в земята, както е повелявал законът в онези робски времена. По-долу ще ви разкажа повече за тази странджанска светиня.

Църквата Свети Лука в Заберново
Църквата Свети Лука в Заберново

Бяхме си я набелязали още при посещението ни в района преди две години, но тогава не ни остана време. Все пак, не я забравихме. Запомнихме я като място, което непременно да посетим при следващо ходене до Малко Търново заедно с още няколко интересни места.

Въпросното следващо ходене се състоя през втората половина на този септември. Времето беше слънчево и топло, а есента в Странджа беше леко подранила с багрите. Това правеше пейзажите още по-интересни и красиви, отколкото очаквахме.

Как се стига до църквата Свети Лука

Църквата се намира на мегдана на село Заберново. Влизайки в селото отдалеч ще видите нейната камбанария.

Камбанарията на църквата
Камбанарията на църквата

Самото село се намира на около 64 километра южно от Бургас, които се изминават за около час – трябва да поемете по пътя за Малко Търново и на около 10 километра след Крушевец да се отклоните наляво към Бяла вода.

Ако стартирате от Царево, разстоянието между Царево и Заберново е около 40 км в западна посока, които се изминават за около 50 минути.

Ако пък сте отседнали в Малко Търново, съветвам ви да хванете шосето за Бургас и след Звездец да се отклоните вдясно към Бяла вода и Заберново. Маршрутът е около 53 км и се изминава за около 50 минути (иначе по права линия са 15 километра между Малко Търново и Заберново, но по права линия път няма).

Когато отидете, много е вероятно да намерите църквата заключена. Питайте наоколо хората кой пази ключа, за да го намерите да ви отключи. Хората там са много мили и гостоприемни и няма да ви откажат.

Църквата Свети Лука в село Заберново
Църквата Свети Лука в село Заберново

Накратко за църквата в Заберново

Църквата Свети Лука в село Заберново е паметник на културата. Според сведения на местни жители тя била построена в края на 16-ти век. Според архивен документ, съхраняван в Сливенската митрополия, църквата била построена и осветена през 1715 г. По тази датировка църквата Свети Лука е най-старата действаща църква не само в Странджа, но и в цялата Сливенска епархия.

Църквата е наполовина вкопана в земята, за да отговаря на тогавашните турски закони, според които църквите не трябвало да са по-високи от турчин на кон. Първоначално храмът бил издигнат без абсида.

Църквата в Заберново - вкопана в земята
Църквата в Заберново – вкопана в земята

По време на Руско-турската война от 1828-1829 г. руски войници идват в Заберново и по време на престоя си построяват абсидата на църквата, като изписват и годината на построяване в ляво на олтара – 1830 г. Църквата има много красив иконостас с девет царски икони и една от плат – на свети архангел Михаил, поставена на вратата към олтара.

Вътре в църквата Св. Лука
Вътре в църквата Св. Лука

В по-късен етап към храма е построено килийно училище и висока кула-камбанария. Килийното училище е запазено и реставрирано и може да се види и днес в напълно автентичен вид.

Преддверието с много информационни табла
Преддверието с много информационни табла

Освен интериора и старите учебни помагала, местните хора пазят историята на училището. Може да я видите и вие на информационните табла на външната стена на църквата и в самата стаичка на училището, където са показани имената на всички даскали през годините на неговото съществуване – от 1870 г. до 1914 г.

Църквата Св. Лука в Заберново - килийното училище
Църквата Св. Лука в Заберново – килийното училище

Празник на църквата и селото е 18 октомври, денят на Свети Лука – един от 70-те апостоли и автор на третото от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Лука). Традицията е този празник да се чества винаги в четвъртък. Ако денят на свети Лука 18 октомври не се падне в четвъртък, хората изчакват до следващия четвъртък, за да вдигнат тържеството. Тогава хората там правят събор и голям курбан.

Изобщо, село Заберново е доста оживено и пази много традиции, характерни за Странджа. Около селото има 6 действащи параклиса (местните ги наричат манастирчета), построени от местните по различно време в резултат на съновидения или пророчества. Немалко от параклисите са изградени в близост или върху руини от по-стари светилища. Потомците на старите родове в селото се грижат за тези светини, правят курбани и редовно ги посещават – задължително пеша.

Църквата Св. Лука отвън - пристройката на килийното училище
Църквата Св. Лука отвън – пристройката на килийното училище

От всичко видяно там разбрах, че Заберново е село с история, а хората му – с родова памет и традиции, които ревностно пазят.

Нашето посещение в село Заберново

Идваме от Малко Търново. Пропътували сме близо час по криволичещи пътища сред прошарени странджански гори, едва погалени от идващата есен. Ето, влизаме в Заберново и завиваме надясно към мегдана. Мяркам високата кула-камбанария отдалеч. „Там ще да е“, казвам на останалите. Спираме до църквата на селския площад – място колкото искаш. Пробваме портата на двора, заключена е. Виждаме хора пред съседната къща и не само. Изобщо, противно на очакванията ни, селото изглежда много оживено, а къщите – добре поддържани, едни по-стари, други – съвсем нови, но всички – в добър вид.

Тичам да питам дали и кой може да ни отвори църквицата. Хората ни обясняват дружелюбно къде – някъде на долната улица. После едно момче излиза напред и казва „Аз ще ви заведа“. Вървим 4-5 минути до къщата. Стопаните – мъж и жена – си работят нещо по двора. Разменяме си поздрави. Налага се да изчакаме малко, за да се приготви жената. Запознаваме се – тя е леля Нанка. Грижела се за църквата дълги години, но за нещастие заболяла и вече не може. Мъчно ѝ е, че не може. Трудно ходи, но тръгва с нас да ни покаже гордостта на Заберново.

Пътьом минаваме през Калина – тя сега пазела ключа. Калина също има работа по двора, но като разбира защо сме дошли, грабва ключа и тръгва с нас.

Вървим обратно към църквата, разказват ни за селото. Говорят си двете жени за битово-църковни дела. Какво ще се прави за храма, какво остава да се приготви. Калина споделя, че зимата в Странджа е невероятно красива. Хем е снежна, хем мека. Бели хълмове, сгушени в снега къщички, като в приказка. Приисква ми се да дойда пак през зимата. Но се сещам за дългия път от София и питам пътищата как са зиме. Отговаря ми, че се поддържат долу-горе добре проходими.

Пристигаме на мегдана пред църквата, отключват ни. Калина си отива. Оставаме с леля Нанка. Влизаме, разглеждаме с интерес. Питаме разни неща за църквата, за селото, а тя разказва с плам и с нескрита тъга, че вече не може да се грижи добре за храма.

– Но ако съм жива за събора – казва – курбанът ще е от мен.
– Ще, ще! – отговаряме ние.

Палим свещички, говорим за Странджа, разглеждаме килийното училище, запазено от тукашните хора във вида от едно време. Не ни се тръгва.

Сбогуваме се с леля Нанка накрая. Тръгваме. Напускаме. Заберново. Интересно село в сърцето на Странджа. С най-старата църква там.

Други интересни места наблизо

Ако отидете до село Заберново и имате повече време, може също да посетите екопътека „Извори и пещери“ до село Младежко. Двете села се намират на 34 км едно от друго. Информация за още места в Странджа ще намерите в тази статия, която се оказва една от най-споделяните ми във ФБ. При последното ни ходене в района посетихме и 3 интересни обекта край село Евренозово, за които ще разкажа в отделна статия: долмен, светилище и римска гробница.

Публикувано в български манастири, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


2 Коментара към Църквата Свети Лука в село Заберново: най-старата в Странджа

 1. Valentin Trifonov каза:

  Интересна статия, благодаря за полезната информация и снимки.
  Бих желал да ви информирам, че е възможно това да не е най-старата църква с Странджа, тъй като според друга ваша публикация: https://drumivdumi.com/%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%b1%d1%80%d1%8a%d1%88%d0%bb%d1%8f%d0%bd/
  църквата Св. Димитър в Бръшлян е построена през XVII век, което е по-рано от 1715 година.
  Поздрави

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря Ви за интереса към блога и интересната бележка! Ако отворите двете статии едновременно и сравните написаното, ще видите, че за църквата „Св. Димитър“ в Бръшлян съм писала, че е построена в края на 17-ти век, докато за църквата „Св. Лука“ в Заберно съм писала, че според местни жители, тя била построена в края на 16-ти век.

   Това, че църквата в Заберно е най-старата в Странджа съм го чувала от местни хора, също съм правила справка и в други материали.

   Поздрави,
   Ели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *