Черепишки манастир – най-красивото място на земята

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ e поредната интересна забележителност около София. Намира се в Искърското дефиле, на 85 километра от столицата, на самия бряг на река Искър. Посещението до него е още една чудесна еднодневна екскурзия от София. Районът на манастира изобилства с красива природа и прекрасни гледки към дефилето и река Искър.

Черепишки манастир
Черепишки манастир

Случи се така, че посетих Черепишкия манастир за първи път в средата на октомври, точно в разгара на златната есен, когато дърветата бяха обагрени в различни цветове, сменяйки своите премени.

Черепишки манастир "Успение Богородично" - портата
Черепишки манастир „Успение Богородично“ – портата

По това време пейзажите наоколо бяха невероятно живописни.

Още тогава, при това първо посещение, манастирът се вряза дълбоко в паметта ми – не само с красивите гледки в него и покрай него, но и със своята история.

Затова, след време направихме и второ посещение – този път в разгара на пролетта, точно вечерта преди Великден. Установих, че мястото си беше все така очарователно и ни най-малко не ми беше омръзнало.

Черепишки манастир
Черепишки манастир

Снимките в статията са от двете посещения. Затова, не се чудете, че са от различни сезони 🙂 .

Река Искър около Черепишкия манастир
Река Искър около Черепишкия манастир

Малко история

Черепишкият манастир е построен по времето на цар Иван Шишман. Съществуването на светата обител се свързва със средновековен град, близо до феномена Ритлите, с името „Коритен град“. Според една легенда, името на манастира идва от белеещите се кости на загиналите воини при паметна битка, състояла се в района, на цар Иван Шишман с турските нашественици.

Както повечето български манастири, Черепишкият манастир е изгарян и опустошаван неколкократно. В началото на 17 век манастирът е възстановен под давление на видния български иконописец Пимен Зографски. По това време е издигната и сегашната църква.

Черепишки манастир
Черепишки манастир

В годините на Българското възраждане Черепишкият манастир е бил важно просветно средище. През 1797 година тук намира убежище Софроний Врачански.

Недалеч от манастира се намира местността Рашов дол, място на последната кървава и трагична битка на част от разбитата Ботева чета.

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ е любимо място на Вазов и Алеко Константинов, а Феликс Каниц го определя като най-красивото място на земята.

Черепишки манастир "Успение Богородично"
Черепишки манастир „Успение Богородично“

Как се стига до Черепишкия манастир

Както споменах, Черепишкият манастир се намира на 85 километра от София в Искърското дефиле, малко повече от 1 час път с кола по главния път за Мездра. Манастирът е много близко до главния път – на около 500 метра. Отбивката за манастира се пада в ляво от пътя на около 6.5 км след село Зверино. Има си голяма кафява указателна табела. Пред самия манастир има малко площадче, обособено като паркинг.

В Искърското дефиле
В Искърското дефиле

Най-интересното от манастира

Най-интересните обекти за разглеждане в манастира, по мое мнение, са манастирската църква, високата кула-костница, музеят към манастира и Алековата алея покрай река Искър. Тук не включвам красивите природни гледки наоколо, тъй като вече нееднократно споменах за тях.

Черепишки манастир "Успение Богородично"
Черепишки манастир „Успение Богородично“

Манастирската църква е малка, еднокорабна с абсида. В нея могат да се видят интересни старинни стенописи.

Черепишки манастир "Успение Богородично" - църквата
Черепишки манастир „Успение Богородично“ – църквата

На видно и високо място в двора на манастира се издига величествена кула-костница, в която се пазят останките на част от Ботевите четници, загинали в битката в Рашов дол.

Черепишки манастир: високата кула-костница
Черепишки манастир: високата кула-костница

Друга интересна сграда е музеят.

Вазов кът: част от музея към Черепишкия манастир
Вазов кът: част от музея към Черепишкия манастир

 В близост до Черепишкия манастир

Разходката до Черепишкия манастир може да се комбинира с посещение до друг много популярен и чудат български манастир – Седемте престола – известен със седемте си църкви, който е и част от 100-те национални туристически обекта (номер 78).

Освен това, много близо до Черепишкия манастир – в близкото село Люти брод по посока Мездра – се намира скалният феномен Ритлите. А в самия град Мездра има и много интересна крепост – Калето, която също препоръчвам да се посети.

Други интересни забележителности в Искърското дефиле са двата водопада край гара Бов – Скакля и Под Камико.

На връщане от Черепишкия манастир „Успение Богородично“ към София, човек може да се подкрепи в комплекс „Дядо Йоцо“ – помпозно малко бистро, разположено на около 17 километра от манастира в посока София. За да се стигне до него, трябва да се хване отбивката за Очиндол. В комплекса е построен паметник на дядо Йоцо – едноименният герой на Иван Вазов, който гледа как минава влака.

Публикувано в 100-те национални обекта, български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


16 Коментара към Черепишки манастир – най-красивото място на земята

 1. Р. Андонова каза:

  Много полезна статия! Отдавна исках да посетя този манастир, чела съм, че може и да се нощува. Но есента моя близка ходи със семейството си и беше разочарована, че манастирът бил запуснат. Останали с впечатление, че не работи, т.е. църквата се отваря с приходящ свещеник само за определени събития.
  Как да проверя?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за отзива! Аз няколко пъти съм била в манастира и все ми е било уютно и приятно там, а църквата е била отворена. Мисля си, че дори и да се случи заключена, все ще видите някой там да го попитате да я отвори. За съжаление, не мога да кажа къде да се обадите.

   • Нина Динева каза:

    Може ли някой да каже възможно ли е да се нощува в манастира

    • Любов каза:

     Да, можете да нощувате в манастира. Имат и заведение, с чудесна българска кухня.

  • Веси каза:

   Здравейте,вчера бяхме в манастира.Нищо не работи,ни църквара,ни заведенията,ни хотелската част.Единствено има една жена,която продава свещи.Имаше много посетители,но за жалост не можахме да разгледаме заключената стара църква

 2. Любов каза:

  Въздухът е друг Мястото е заредено с чувството за друго време
  Попадаш в място, където усещането за време пространство, няма нищо общо с това извън манастира… Само трябва да притихнете и ще го усетите…

  • Ели Иванова каза:

   Така е, наистина! Благодаря за споделеното усещане!

   • Илияна каза:

    Искам да резервирам

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, ще трябва да се обадите директно в манастира. В сайта bulgariatravel.org видях следните телефони на Черепишкия манастир:

     +359 899 037020
     +359 879 868671
     +359 895 630236

     Не знам доколко са верни, но може да пробвате.

 3. ясен каза:

  посетете двор на крилицата намирасе в град плиска шуменсо

 4. Ева Маринова каза:

  Днеска,23.05.2021,посетих манастира и за съжаление останах доста разочарована.На мен ми се стори доста зле поддържан.И най-голямото разочарование беше костницата.Стаичката с костите е в окаяно състояние,а за да разбера на кого са тези тленни останки,трябваше да потърся информация в интернет.Жалко и тъжно!!!

 5. Даниела каза:

  Днес посетихме манастира и сме страшно разочаровани! Всичко е запуснато, а така наречената „музейна сбирка“ е просто изрезки от вестници – това ли е очарованието на тази обител? Ами килията на Софроний Врачански- обидно е!
  Всичко е затворено и занемарено, сградите се разпадат и нищо от написаното за храна не е вярно.Сайтът за манастира трябва да е с актуална и вярна информация! Това е национален обект, а дори печатът бе заключен и не можаха да ни поставят печати!Съжалявам за написаното, но ме боли, че средище на българщината е в това състояние!Всичко това трябва да се промени!

 6. Черепишката Света Обител има вече официален уеб сайт, чрез който, всичко което се случва в манастира своевремено ще се публикува в сайта, надявам се да се включите в доброто дело да помогнем на всички хора да станат част от тази инициатива, не само да гледат безочастни отстрани а да дават мнение и лична помощ в благодатното дело !!! https://cherepish-monastery.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *