Черепишки манастир – най-красивото място на земята

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ e поредната интересна забележителност около София. Намира се в Искърското дефиле, на 85 километра от столицата, на самия бряг на река Искър. Посещението до него е още една чудесна еднодневна екскурзия от София. Районът на манастира изобилства с красива природа и прекрасни гледки към дефилето и река Искър.

Черепишки манастир
Черепишки манастир

Случи се така, че посетих Черепишкия манастир за първи път в средата на октомври, точно в разгара на златната есен, когато дърветата бяха обагрени в различни цветове, сменяйки своите премени.

Черепишки манастир "Успение Богородично" - портата
Черепишки манастир „Успение Богородично“ – портата

По това време пейзажите наоколо бяха невероятно живописни.

Още тогава, при това първо посещение, манастирът се вряза дълбоко в паметта ми – не само с красивите гледки в него и покрай него, но и със своята история.

Затова, след време направихме и второ посещение – този път в разгара на пролетта, точно вечерта преди Великден. Установих, че мястото си беше все така очарователно и ни най-малко не ми беше омръзнало.

Черепишки манастир
Черепишки манастир

Снимките в статията са от двете посещения. Затова, не се чудете, че са от различни сезони 🙂 .

Река Искър около Черепишкия манастир
Река Искър около Черепишкия манастир

Малко история

Черепишкият манастир е построен по времето на цар Иван Шишман. Съществуването на светата обител се свързва със средновековен град, близо до феномена Ритлите, с името „Коритен град“. Според една легенда, името на манастира идва от белеещите се кости на загиналите воини при паметна битка, състояла се в района, на цар Иван Шишман с турските нашественици.

Както повечето български манастири, Черепишкият манастир е изгарян и опустошаван неколкократно. В началото на 17 век манастирът е възстановен под давление на видния български иконописец Пимен Зографски. По това време е издигната и сегашната църква.

Черепишки манастир
Черепишки манастир

В годините на Българското възраждане Черепишкият манастир е бил важно просветно средище. През 1797 година тук намира убежище Софроний Врачански.

Недалеч от манастира се намира местността Рашов дол, място на последната кървава и трагична битка на част от разбитата Ботева чета.

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ е любимо място на Вазов и Алеко Константинов, а Феликс Каниц го определя като най-красивото място на земята.

Черепишки манастир "Успение Богородично"
Черепишки манастир „Успение Богородично“

Как се стига до Черепишкия манастир

Както споменах, Черепишкият манастир се намира на 85 километра от София в Искърското дефиле, малко повече от 1 час път с кола по главния път за Мездра. Манастирът е много близко до главния път – на около 500 метра. Отбивката за манастира се пада в ляво от пътя на около 6.5 км след село Зверино. Има си голяма кафява указателна табела. Пред самия манастир има малко площадче, обособено като паркинг.

В Искърското дефиле
В Искърското дефиле

Най-интересното от манастира

Най-интересните обекти за разглеждане в манастира, по мое мнение, са манастирската църква, високата кула-костница, музеят към манастира и Алековата алея покрай река Искър. Тук не включвам красивите природни гледки наоколо, тъй като вече нееднократно споменах за тях.

Черепишки манастир "Успение Богородично"
Черепишки манастир „Успение Богородично“

Манастирската църква е малка, еднокорабна с абсида. В нея могат да се видят интересни старинни стенописи.

Черепишки манастир "Успение Богородично" - църквата
Черепишки манастир „Успение Богородично“ – църквата

На видно и високо място в двора на манастира се издига величествена кула-костница, в която се пазят останките на част от Ботевите четници, загинали в битката в Рашов дол.

Черепишки манастир: високата кула-костница
Черепишки манастир: високата кула-костница

Друга интересна сграда е музеят.

Вазов кът: част от музея към Черепишкия манастир
Вазов кът: част от музея към Черепишкия манастир

 В близост до Черепишкия манастир

Разходката до Черепишкия манастир може да се комбинира с посещение до друг много популярен и чудат български манастир – Седемте престола – известен със седемте си църкви, който е и част от 100-те национални туристически обекта (номер 78).

Освен това, много близо до Черепишкия манастир – в близкото село Люти брод по посока Мездра – се намира скалният феномен Ритлите. А в самия град Мездра има и много интересна крепост – Калето, която също препоръчвам да се посети.

Други интересни забележителности в Искърското дефиле са двата водопада край гара Бов – Скакля и Под Камико.

На връщане от Черепишкия манастир „Успение Богородично“ към София, човек може да се подкрепи в комплекс „Дядо Йоцо“ – помпозно малко бистро, разположено на около 17 километра от манастира в посока София. За да се стигне до него, трябва да се хване отбивката за Очиндол. В комплекса е построен паметник на дядо Йоцо – едноименният герой на Иван Вазов, който гледа как минава влака.

Публикувано в 100-те национални обекта, български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

16 Коментара към Черепишки манастир – най-красивото място на земята

 1. Р. Андонова каза:

  Много полезна статия! Отдавна исках да посетя този манастир, чела съм, че може и да се нощува. Но есента моя близка ходи със семейството си и беше разочарована, че манастирът бил запуснат. Останали с впечатление, че не работи, т.е. църквата се отваря с приходящ свещеник само за определени събития.
  Как да проверя?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за отзива! Аз няколко пъти съм била в манастира и все ми е било уютно и приятно там, а църквата е била отворена. Мисля си, че дори и да се случи заключена, все ще видите някой там да го попитате да я отвори. За съжаление, не мога да кажа къде да се обадите.

   • Нина Динева каза:

    Може ли някой да каже възможно ли е да се нощува в манастира

    • Любов каза:

     Да, можете да нощувате в манастира. Имат и заведение, с чудесна българска кухня.

  • Веси каза:

   Здравейте,вчера бяхме в манастира.Нищо не работи,ни църквара,ни заведенията,ни хотелската част.Единствено има една жена,която продава свещи.Имаше много посетители,но за жалост не можахме да разгледаме заключената стара църква

 2. Любов каза:

  Въздухът е друг Мястото е заредено с чувството за друго време
  Попадаш в място, където усещането за време пространство, няма нищо общо с това извън манастира… Само трябва да притихнете и ще го усетите…

  • Ели Иванова каза:

   Така е, наистина! Благодаря за споделеното усещане!

   • Илияна каза:

    Искам да резервирам

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, ще трябва да се обадите директно в манастира. В сайта bulgariatravel.org видях следните телефони на Черепишкия манастир:

     +359 899 037020
     +359 879 868671
     +359 895 630236

     Не знам доколко са верни, но може да пробвате.

 3. ясен каза:

  посетете двор на крилицата намирасе в град плиска шуменсо

 4. Ева Маринова каза:

  Днеска,23.05.2021,посетих манастира и за съжаление останах доста разочарована.На мен ми се стори доста зле поддържан.И най-голямото разочарование беше костницата.Стаичката с костите е в окаяно състояние,а за да разбера на кого са тези тленни останки,трябваше да потърся информация в интернет.Жалко и тъжно!!!

 5. Даниела каза:

  Днес посетихме манастира и сме страшно разочаровани! Всичко е запуснато, а така наречената „музейна сбирка“ е просто изрезки от вестници – това ли е очарованието на тази обител? Ами килията на Софроний Врачански- обидно е!
  Всичко е затворено и занемарено, сградите се разпадат и нищо от написаното за храна не е вярно.Сайтът за манастира трябва да е с актуална и вярна информация! Това е национален обект, а дори печатът бе заключен и не можаха да ни поставят печати!Съжалявам за написаното, но ме боли, че средище на българщината е в това състояние!Всичко това трябва да се промени!

 6. Черепишката Света Обител има вече официален уеб сайт, чрез който, всичко което се случва в манастира своевремено ще се публикува в сайта, надявам се да се включите в доброто дело да помогнем на всички хора да станат част от тази инициатива, не само да гледат безочастни отстрани а да дават мнение и лична помощ в благодатното дело !!! https://cherepish-monastery.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *