Черноморец: градчето с непознатата хилядолетна история

Преди години отсядахме на няколко пъти в Черноморец по време на лятната отпуска. Разхождали сме се неведнъж в градчето и наоколо, но не сме и подозирали, че то е свързано с хилядолетна история. Да, вярно, както сега, така и в миналото, мястото е било в сянката на Созопол, тогава Аполония, но сами по себе си откритите в района на Черноморец находки и късчета история будят голям интерес.

Тази статия е посветена на историческите обекти в един от най-младите български градове – Черноморец. Позволете ми да ви разходя за малко там и да ви го покажа от един коренно различен ъгъл от досега познатия.

Черноморец: крепостта Акра
Черноморец: крепостта Акра

Всичко започна от един мейл, който получих от Дарина Чантова, една от уредничките в музейната експозиция в Черноморец. Тя ми беше изпратила подробна информация за музейната експозиция, заедно с няколко фотографии и се интересуваше дали бих могла да направя нещо за популяризирането на експозицията. Личеше си, че жената милее за богатото, но уви, безизвестно историческо минало на този край. Отговорих й, че концепцията на блога е да публикува информация под формата на лични впечатления и материалите, които ми беше изпратила не се вписват. От друга страна, нейната ангажираност и предоставената информация ми бяха достатъчни, за да се заинтригувам дотолкова, че да реша да отида на място на лов за лични впечатления. Още повече, че имахме и друго ходене там в района покрай Празниците на изкуствата Аполония.

Една по-различна морска разходка в Черноморец

Речено-сторено. Сред суматохата по Аполония успяхме да си подарим няколко интересни часа в град Черноморец, по време на които посетихме музейната експозиция „Св. Никола“, църквата „Св. Николай Чудотворец“ и крепостта Акра. Тук споделям най-интересното от разходката.

Музейна експозиция „Свети Никола“

Музейната експозиция е създадена през септември 2014 г. в резултат от европроект по ОП „Регионално развитие“. Състои се от две зали – археологическа и етнографска, и лапедариум, в който може да се види богата колекция от каменни котви – най-старите котви, открити на дъното на Созополския залив.

Черноморец: музейна експозиция Св. Никола
Черноморец: музейна експозиция Св. Никола

Археологическата експозиция, наречена „Хилядолетното начало“ представя древната история на района чрез част от находките, открити при теренни проучвания, проведени от екипи на Националния исторически музей и Археологически музей в град Созопол. Там в музея могат да се видят каменни и костни оръдия на труда, култова глинена пластика и битова керамика от епохата на късният неолит, халколита и раннобронзовата епоха. Най-ранните находки са датирани от 6-то хилядолетие пр. Хр.

При едно от спасителните проучвания на територията на днешния къмпинг Градина е открит ямен култов комплекс от неолита с регистрирани над 40 кръгли ями.

Сред множеството изложени находки, особен интерес будят глинената потта за топене на метал , открита в яма от втората половина на 5 хил.пр.Хр. и медният слитък от 6 хил.пр. Хр. Тези находки ясно свидетелстват за един от основните поминъци на населението в района, а именно – добив, обработка и търговия с медна руда.

Черноморец: музейна експозиция Св. Никола
Черноморец: музейна експозиция Св. Никола

Вторият етаж се заема от етнографската експозиция под наслов „Бит и култура на населението от Крайбрежна Странджа“. Там могат да се видят облекла от странджанския край и вещи от бита.

Музейната експозиция се намира в централната част на град Черноморец на ул. „Байкал № 6“. Цената за посещение е 4 лв. за възрастни и 2 лв. за учащи се.

Църквата „Свети Николай Чудотворец“

Сегашната църква е изградена на мястото на старинен манастир, носещ същото име „Св. Никола“. Светецът се смята за покровител на селището. Тя представлява еднокорабна базилика, паметник на културата с местно значение. В нея може да се види чудодейната икона на патрона и закрилник Свети Николай.

Черноморец: църквата Св. Николай Чудотворец
Черноморец: църквата Св. Николай Чудотворец

Крепост Акра

Крепостта Акра се намира на най-вдадената част в морето от полуостров Акра (нос Акин) – първият полуостров след град Черноморец в посока Бургас. До крепостта се стига за десетина минути с кола от Черноморец по черен, но стабилен път. От Черноморец поемате по стария път за Бургас и малко, след като излезете от градчето трябва да се отбиете надясно по черния път. Разстоянието от Черноморец до крепостта е около 2 километра. Пред самата крепост има обширно място, удобно за паркинг.

Черноморец: полуостров Акра
Черноморец: полуостров Акра

Друг начин да видите крепостта Акра е като вземете едно от корабчетата, тръгващи на всеки час от пристана на Черноморец. Имайте пред вид, че корабчетата само минават покрай самата крепост, без да спират.

Крепост Акра: кулата
Крепост Акра: кулата

Съвет: отделете си поне 30 минути, за да разгледате останките от античната крепост Акра и за да се насладите на красивите морски гледки, които се откриват от нея.

Крепост Акра: върхът на носа
Крепост Акра: върхът на носа

За първи път крепостта е спомената от братята Шкорпил през 1891 г. Детайлни теренни проучвания са проведени през 2012 година под ръководството на археолога Иван Христов. Преди това проучвания не са правени, тъй като останките от крепостта са попадали в границите на строго охраняван военен обект. Въпреки охраната, през 1973 г. обектът е посетен от г-н Карайотов, тогава уредник на музея в Бургас. При посещението си тогава той отбелязва няколко археологически предмета, открити от военните.

Крепост Акра: поглед към Созопол
Крепост Акра: поглед към Созопол

Установено е, че крепостта Акра е построена през втората половина на 5-ти век по времето на византийския император Анастасий. Служела е като укрепление на селище, останки от което могат да се видят и днес на морското дъно при ниски и чисти води. Крепостта е просъществувала до 90-те години на 6-ти век, когато са аварските нашествия.

Крепост Акра: поглед към залива Вромос
Крепост Акра: поглед към залива Вромос

Най-интересното от крепостта, поне за мен, беше запазената кула и красивите морски гледки. Там на място могат да се видят още останки от други антични сгради, един голям бункер, оставен в наследство от военните и паметник на загинали български моряци.

Крепост Акра: бункер
Крепост Акра: бункер
Паметник на загиналите моряци
Паметник на загиналите моряци

Лошото е, че освен кулата, почти всички зидове и останки от сгради са обрасли с висока трева и храсти. Очевидно, преди време е било разчиствано, има и останки от информационни табелки, но за съжаление в последно време усилията за поддръжка на крепостта Акра като туристически обект са доста оскъдни, да не кажа, че липсват.

На нос Акин и крепост Акра
На нос Акин и крепост Акра

Въпреки това, мястото е интересно да се види. Ако минавате покрай Черноморец, отбийте се! Това е поредното забележително място на брега на морето.

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости, музеи с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Черноморец: градчето с непознатата хилядолетна история

  1. Алена каза:

    Была в Черноморце много раз и было интересно снова прочитать. Мы шли до крепости пешком, в окружении красивой природы и пения птиц… Слева от крепости есть пляж, где мы искупались. Кстати, впервые видела золотое дно – среди песка много золотых блесточек и кажется, что дно действительно из металла…
    Я еще бы добавила, что в городе низкие цены на жилье и продукты. Пляж в виде подковы очень подходит для детей. Пристань, откуда ездит кораблик и на Остров Святой Анастасии. А если пойти вправо по пляжу и дойти до камней, то можно увидеть еще памятник погибшим в войну.
    Эту местность рекомендую!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *