Чудните скали: интересен скален феномен, недалеч от морето

По традиция, когато пътуваме до морето или се връщаме от там търсим интересни и нови за нас места за посещение. Видели сме немалко места на път и до морето, но за щастие, с огромното природното богатство на България, винаги намираме все нови и нови. Едно от местата, до което се отбихме това лято беше скалният феномен Чудните скали.

Скален феномен Чудните скали

Скален феномен Чудните скали


Чудните скали представлява съвкупност от няколко островърхи скални кули, разположени на брега на язовир Цонево – третият по големина язовир в България, построен през 1974 година на река Луда Камчия, основен приток на река Камчия – една от най-големите реки в България. Видиш ли тези скали как гордо се извисяват над водната повърхност и кротко се оглеждат в нея, разбираш, че името съвсем точно отговаря на мястото.

Чудните скали

Чудните скали

През скалите са прокопани тунели, заради минаващия през тях стар асфалтов път. Съвсем близо до скалите минават главният път Провадия-Айтос и ЖП линията Карнобат-Варна.

Чудните скали: старият път през скалите

Старият път през скалите

Чудните скали: тунелите през скалите - проход за коли ... и крави :-)

Тунелите през скалите – проход за коли … и крави 🙂

Чудните скали: шосето и ЖП линията над язовир Цонево

Шосето и ЖП линията над язовир Цонево

От големия брой рибари, хвърлили въдици от бреговете на язовира, останахме с впечатлението, че мястото е много добро за риболов. Освен това видяхме и група каякари. Наблизо има и туристическа хижа.

Чудните скали, язовир Цонево и каяците

Чудните скали, язовир Цонево и каяците

Скалният феномен Чудните скали се намират до село Аспарухово, община Дългопол. Един възможен маршрут с кола до тях е, ако се движите по главния път Варна-Бургас, на Старо Оряхово да се отбиете към Провадия, а след това, като минавате през Гроздьово да продължите към село Аспарухово. Скалите се намират на около 55 км от Старо Оряхово.

Публикувано в природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Чудните скали: интересен скален феномен, недалеч от морето

  1. Кирил Иванов каза:

    Като допълнение в село Аспарухово има много хотели и къщи за гости.

  2. Вили каза:

    Има много красиви природни забележителности в околностите. Препоръчвам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *