Шато Копса – уикенд с гледки, вино и гурме между Балкана и Средна гора

This post is also available in English.

Започнахме месец март със слънчево време и красиви гледки в сърцето на Розовата долина. Прекарахме там един дълъг уикенд. Денем се разхождахме по различни забележителности, а привечер се прибирахме в Шато Копса, което беше не само наша база за тези дни, но и място, където разпускахме и се наслаждавахме на вкусна храна и хубаво вино.

Гледка към Балкана от Шато Копса
Гледка към Балкана от Шато Копса

В тази статия ще ви разкажа за впечатленията си от винарски комплекс Шато Копса.

Видях го още от Подбалканския път преди Анево, Сопотско. Заедно с кафявата указателна пътна табела, видях в близката далечина и самия каменен замък на Шато Копса.

Обстановката в Шато Копса

Пристигнахме по залез, знаете – тогава всички цветове са различни и магнетични. Настанихме се набързо и излязохме да обиколим наоколо. Небето цялото се беше оцветило от залеза. Това придаваше невероятна красота на мястото и на близките снежни балкански висоти.

Шато Копса по залез
Шато Копса по залез

Долу-горе това с обиколката на мястото по залезно време се повтори и на втората ни вечер там.

Нощем замъкът също изглежда много красиво.

Шато Копса - нощем край замъка
Шато Копса – нощем край замъка

Комплексът разполага с две обособени хотелски части – каменният замък Шато Копса и модерният арт хотел Мезон Копса. Замъкът разполага с 4 бутикови стаи и един апартамент, а Мезон Копса – с 19 стаи и 4 апартамента. Във всяка част си има ресторант. Закуската се сервира в ресторанта на Мезон Копса. За обяд и вечеря гостите на комплекса могат да избират между двата ресторанта.

Съвет: хубаво е, ако сте там през уикенда, да си резервирате маса за вечеря предварително. Обикновено комплексът е пълен тогава (но не пренаселен!).

Нашата стая беше в Мезон Копса на първия етаж – просторна и с много висок таван. Пред стаята имахме веранда с уютно оформен кът за отдих с масичка и обширна тревна площ отпред.

На верандата
На верандата

Имахме и зайчета за компания 🙂 .

На верандата - тишина, спокойствие, лозе и зайчета
На верандата – тишина, спокойствие, лозе и зайчета

Не мога да пропусна също луксозната козметика в банята и изключително бързия интернет (нещо много важно за мен).

Няма да ви отегчавам с много приказки за безспорния комфорт на стаята ни. Просто, като отидем на хотел, някак повече се впечатлявам от нещата, които могат да се правят и видят извън стаята.

Шато Копса разполага с открит басейн, който е на разположение на гостите на хотела лятно време.

Гледките

Шато Копса е разположено в Карловската котловина между Стара планина и Средна гора. От комплекса се откриват панорамни гледки във всички посоки. Разбира се, най-близките са към лозовите масиви, прегърнали комплекса, а най-далечните – към двете планини.

От Шато Копса има директна видимост към Аневското кале – средновековна българска крепост, разположена на висок каменен рид в южните поли на Балкана. Ако си направите разходка до калето – имайте предвид, че маршрутът не е от леките – там от високо ще видите и шатото.

В района на шатото може да се разходите до близката могила със сърничките – погледнете към Средна гора и ще я видите. Както ни разказаха хора от хотела, под тази могила е имало тракийска гробница, за жалост ограбена преди много време.

Привечер в Шато Копса - поглед от могилата със сърничките
Привечер в Шато Копса – поглед от могилата със сърничките

Храната

Закуската се сервира на блок маса в ресторанта на Мезон Копса – ресторант Зеланос. Хареса ми това, че освен традиционните блюда с домати, краставици, колбас и сирена, имаше прясно приготвени баници, кексове, кроасани и топли мекици.

И двете вечери, през които бяхме в шатото, вечеряхме в реторанта на Шато Копса – ресторант Льо Кав – в много уютна и изискана атмосфера.

В ресторант Льо Кав на Шато Копса
В ресторант Льо Кав

Ресторантът е просторен, с 9-10 големи маси с капацитет 60 места. Когато ние бяхме, на всяка от масите имаше не повече от двама-трима души. Така че, независимо колко голяма е компанията на масата, друга компания не се настанява там.

Салатата: хем вкусна, хем с вид
Салатата: хем вкусна, хем с вид

Обслужването е на ниво, а храната – вкусна и с много красив външен вид.

В ресторант Льо Кав: вино и гурме
В ресторант Льо Кав: вино и гурме

Разбира се, всичко това си има цена, но си заслужава.

Виното

По време на двете вечери имахме възможност да изпробваме няколко различни вина.

Карловски мискет Зейла – името произлиза от ритуалното вино на траките, а сортът Карловски мискет е запазена марка на региона.

Карловски мискет - класика за региона
Карловски мискет – класика за региона

Страдивариус Селекшън Руж – изпробвахме реколти от 2014 и 2015. Виното е купаж от любимите ми червени сортове Мерло, Каберне Совиньон и Сира … много добро, особено реколта 2014 с така наситен аромат на плодове.

Страдивариус
Страдивариус

Шато Копса руж – доста по-тежко и плътно вино, купаж от Мерло и Каберне Совиньон.

И по-тежкото вино Шато Копса
И по-тежкото вино Шато Копса

Защо Шато и защо Копса

Думата Шато е френска и означава замък с лозови масиви. Обикновено името на замъка става и име на произвежданото от масивите вино.

В избата на Шато Копса
В избата на Шато Копса

Копса идва от Копсис – средновековен град в района на днешен Сопот.

В избата
В избата

Къде се намира Шато Копса и как се стига

Шато Копса се намира в Карловската котловина, част от Розовата долина, на около 5 километра западно от град Сопот и на 130 километра източно от София, които се изминават за около 2 часа по живописния Подбалкански път. Малко преди село Анево трябва да се отклоните южно към Шато Копса, има си табелки.

Шато Копса
Шато Копса

Интересни места за туризъм наблизо

Районът на Сопот и Карлово, част от Розовата долина, е богат на забележителности – както природни, така и културно-исторически. Тук ще изброя само няколко от най-интересните, защото смятам да посветя отделна обзорна статия на региона. Ето някои:

  • крепост Аневско кале;
  • Сопотски манастир и Сопотки водопад;
  • Сопот – метох и Радино училище;
  • Карлово – къща-музей Васил Левски, църква Свети Николай, църква Успение Богородично, възрожденски къщи, водопад Сучурум.

За по-подробна информация и резервации посетете сайта на Шато Копса. Може да резервирате и през Booking.com от тук.

Публикувано в ревю с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *