Яворнишки водопад в Беласица: приятна и кратка разходка по лека екопътека

Яворнияшкият водопад го „взехме“ от втория опит 🙂 . Това не беше заради някакви технически трудности на пътеката. Напротив – маршрутът е сравнително лек и приятен. Просто при първия ни опит се озовахме в селото по залез слънце, което не беше най-подходящото време за посещение на водопада. Все пак, разпитахме хора от селото откъде се тръгва и отидохме да видим началото на маршрута, за да си знаем за следващия ден.

Яворнишки водопад в Беласица
Яворнишки водопад в Беласица

Къде се намира и как се стига до началото на пътеката

Пътеката към Яворнишкия водопад започва от южните покрайнини на село Яворница. Самото село се намира на около 17 километра западно от град Петрич. Отправна точка за маршрута e малка джамия след мост над река Яворнишка.

За да се стигне до там, като се влезе в селото трябва да се завие наляво към планината по сравнително широка улица. На главния път има табелка към водопада. След това се продължава по улицата, подминава се училището, пропуска се първата пряка след него и след това по втората се завива наляво. Натам пътят не е с асфалт, но може да се мине с лека кола. Продължава се още малко, минава се по моста над реката и след него вече се виждат гробища и джамията до тях на ъгъла.

Срещу гробищата има удобно място да се остави колата. От джамията започва пътеката към Яворнишкия водопад нагоре към планината. Ориентировъчни координати: <41.360918, 23.051153>.

Начало на маршрута към Яворнишкия водопад
Начало на маршрута към Яворнишкия водопа

Също така, от пресечката след училището започва синя и зелена маркировка. Може да стартирате и от там и да следвате синята маркировка, но трябва да оставите колата при училището, което малко ви удължава пешеходния маршрут.

Особености на маршрута

Следва се синята маркировка. Пътеката започва като черен път.

В началната част от пътеката към водопад Яворница
В началната част от пътеката към водопад Яворница

След около 10-15 минути се стига до място с беседки, площадка за наблюдение и мост над реката. За водопада трябва да минете по моста. Той е стар, но стабилен, нищо, че парапетите му са избягали на някъде 🙂 и да продължите нагоре по левия бряг на река Яворнишка, т.е. реката ви остава вляво, а вие се движите вдясно от нея. След моста се ходи още 10-на минути по горска пътека и се стига до водопада.

Целият преход от покрайнините на село Яворница до водопада отнема около 20-25 минути.

Водопад Яворница
Водопад Яворница

Като стигнете водопада, може да си го наблюдавате от левия бряг, а може също да пресечете реката – не е трудно – и да го приближите съвсем. Така ще видите всичките му падове.

Яворнишки водопад отблизо
Яворнишки водопад отблизо

Какво да кажа повече – красив водопад със сравнително лесен достъп. Мястото е прохладно и свежо.

Посещението на Яворнишкия водопад може да се комбинира с разходка до водопадите над село Ключ – Чергата, Метлата и Вретенето или с водопадите над село СкрътМангъро и Дъбицата.

Идеи за други интересни места за посещение край Петрич може да намерите в тази статия.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


4 Коментара към Яворнишки водопад в Беласица: приятна и кратка разходка по лека екопътека

 1. Мария каза:

  Здравейте, това е родното ми село, много се радвам да видя Яворнишкият водопад във вашият сайт. Аз също съм голяма почитателка на пътуванията и най-много обичам да посещавам водопади! 🙂 Чудесен сайт, следя ви с интерес !!!

 2. Милкана каза:

  Здравейте,

  Това е просто да Ви насърча да продължавате да вдъхновявате читатели си!!

  Поздравления за уникалния сайт с напътствия, предложения и снимков материал !

  Поздрави♥️🌺

  • Ели Иванова каза:

   Много Ви благодаря, Милкана, за хубавите думи! Всичко най-добро Ви желая!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *