Яйлата, Дупката, Ашалъка, Тюленово: исторически находки, екстремна разходка и морски пейзажи накуп

Обичам морето … всъщност, не – обожавам морето. Нашето море. Въпреки многото излят бетон там, все още има останали късчета рай. Знам си ги и ги наобикалям, когато мога. Само че …

Яйлата
Яйлата

Съвсем наскоро открих не едно, а още няколко от тях. Къде ли? Край Каварна.

Ако не ги бях споменала още в заглавието на тази статия, сигурно щяхте да се запитате кои са тези места. Е, знаете ги вече – резерватът Яйлата, скалната дупка,  местността Ашалъка и село Тюленово с техните живописни и неповторими морски брегове. Няколко места, които не се „връзват“ с традиционния морски туризъм, но които със сигурност ще ви очароват и ще запомните, ако ги посетите.

Посетихме Яйлата, както и Калиакра малко преди това, в средата на май. Времето беше просто вълшебно – достатъчно топло, за да не зъзнем, и достатъчно хладно, за да не се потим. По това време нямаше още много туристи (да не кажа никакви), така че необезпокоявани се възхитихме и насладихме на воля на морските гледки. Бяхме страхотна компания пътешественици и изследователи, хора, обединени от обща цел – да представяме и популяризираме най-красивите места в България, които не са никак малко. А Яйлата и Тюленово са без съмнение точно такива места.

Следват подробностите от разходката.

Яйлата

Яйлата е археологически резерват, разположен на високия скалист северно черноморски бряг край село Камен бряг. Освен необятните морски пейзажи, видими отдалече с просто око, има още много находки, които непременно трябва да се посетят. За протокола, Яйла означава високо пасище.

За да стигнете до резерват Яйлата, на влизане в Камен бряг поемате по първата отбивка вдясно. От тази отбивка до резервата разстоянието е 1,5 километра. Така стигате до широк паркинг и информационен център. Оставяте колата и се „гмурвате“ в резервата.

Първите забележителности, на които се натъкнахме по пътеката из резервата, бяха множеството некрополи. Те не бяха никак малко и това успя ни да създаде усещане за нещо тайнствено и допир до отвъдното.

Яйлата: катакомби
Некрполи

В допълнение, морските гледки, мирисът на водорасли и шумът на близкия прибой придаваха особена атмосфера на мястото.

Вървейки по пътеката, непосредствено след катакомбите, ни се откри интересна гледка към нос Калиакра. А малко след гледката последва загадъчна пещера с дупка отгоре и разни скални форми отвътре.

Яйлата: интересни скални форми
Яйлата: интересни скални форми

След тази пещера продължихме да вървим по пътеката. Определено случихме на сезон за разходката, защото освен на вековните забележителности, имахме щастието да се насладим на красивата сезонна растителност – божурите по пътеката, маковете, поленцата с лилав слез … Да не говорим, че песента на различните видове птички и мирисът на море придаваха допълнителни измерения на пейзажа.

Сезонът на божурите в резерват Яйлата
Сезонът на божурите в резерват Яйлата

Да допълня още само, че платото е голо и през лятото със сигурност ще бъде доста горещо на него, така че непременно вземете предпазни мерки срещу слънцето и жегите в този период. Също така, трябва да се пазите и от змии, които най-вероятно ще се подвизават сред високата трева.

Яйлата: Към крепостта
Към крепостта

Следващата спирка от разходката беше бяла-беленичката ранновизантийска крепост. Крепостта е датирана в края на 5-ти век. Но за съжаление, динамичните събития в региона не са й отредили дълъг живот. По време на аварското нашествие през 583-584 година, крепостта е пртърпяла големи разрушения.

Яйлата: крепостта
Крепостта
Яйлата - морски пейзажи
Яйлата – морски пейзажи

След крепостта, пътеката ни отведе до поредната пещера. А след пещерата – стара винарна.

Винарната на Яйлата
Винарната

Между другото, добре, че са табелките за тази винарна. Тя е в толкова стилизиран вид, че със сигурност нямаше да позная, че това е винарна.

След винарната посетихме още една пещера с леко страшничко преминаване на ръба, а след това – друга пещера със супер екстремно слизане към нея. Вече им изгубих бройката на тези пещери …

Яйлата - пещерите
Яйлата – пещерите
Яйлата - пещерите
Яйлата – пещерите

След екстремните преживявания покрай пещерите се отправихме към скалната църква с икона на Св. Св. Константин и Елена. Интересна скална църква с три помещения и отдушник в едното от тях, с вградени в скалите икони и рунически знаци. За съжаление, скалната църква е пострадала при скорошно земетресение. Затова са поставени укрепителните съоръжения на входа й.

Яйлата: в скалната църква
В скалната църква

Съвет: отделете си повечко време за разходка из резервата Яйлата, за да може пълноценно да се насладите и усетите всичко. Маршрутът с опознавателната обиколка трае 2 часа, но със сигурност ще ви трябват още, за да усетите мястото пълноценно.

След посещението до скалната църква времето леко ни обърна гръб и заваля доста силно. По една широка пътека след скалната църква се качихме горе на платото, за да се отправим към паркинга. Затова, за жалост, не успяхме да стигнем до края на основната пътека, която завършвала на едно ниво с морето. Лично за себе си отчитам, че това го пропуснах, ама само засега. Само че, и аз, и мястото си знаем, че ще се видим отново.

Все пак да кажа, че въпреки леко екстремната разходка, която започнахме и голяма част от която все още предстоеше, това място беше пълно не само с исторически находки от различни епохи, но предимно – със застинала тишина и неимоверно спокойствие.

Дупката

След Яйлата се отправихме за нови подвизи към Тюленово. Там в района имахме още няколко вълнуващи преживявания. Първото от тях беше спускането по един тесен улей надолу в скалите, който ни заведе до няколко свързани помежду си проходни пещери.

Дупката край Тюленово
Дупката край Тюленово
Дупката край Тюленово
Дупката край Тюленово

Обходихме пещерите, доколкото беше възможно – на места преминаването напред си беше направо опасно. Но ни хареса. Усетихме морето под нов ъгъл. Насладихме се. Поискахме да удължим мига …

Дупката край Тюленово: гледки разни
Дупката край Тюленово: гледки разни
Край Тюленово
Край Тюленово

Как да намерите мястото: ако пътувате към Тюленово, точно преди селото трябва да се отбиете вдясно към морето по черен коларски път, който може да измине с лека кола. Разстоянието е съвсем кратко. Координатите на Дупката според картата на BGMountains са <43.480014, 28.577147>.

Допълнение: няколко години по-късно прекарахме лятната отпуска в Каварна и не пропуснахме да посетим някои от любимите места. Посетихме Дупката малко преди залеза, когато гледките бяха още по-красиви.

Дупката край Тюленово
Дупката край Тюленово

Да се има предвид, че скалите там са ронливи и трябва да се внимава.

Ашалъка

Следващата спирка след дупката беше заличвчето Ашалъка и едноименната местност. Спряхме колите край брега и по тясна червена пътечка слязохме почти до морето.

Заливчето Ашалъка
Заливчето Ашалъка

Там в ниското имаше малко плажче и огромни червени скали. И пещери. Много пещери.

Пещерни образувания в Ашалъка
Пещерни образувания в местността Ашалъка

Тюленово

След Ашалъка се отправихме към арката в село Тюленово – любимо място на много фотографи. Успяхме да видим арката, морето и целия пейзаж наоколо, естествено филтрирани в изключително приятни и меки тонове. Снимахме на воля. Беше малко преди заник.

Арката в село Тюленово
Арката в село Тюленово
Арката в Тюленово
Арката в Тюленово

За информация, село Тюленово дължи името си на тюлените от вида монах, които до неотдавна са обитавали скалистите брегове и пещерите.

Накрая, да спомена, че завършихме деня с посрещане на залеза над скалистия нос Чиракман край Каварна. Това си беше грандиозен завършек на невероятно изпълнен с морски приключения ден …

Залез над нос Чиракман в Каварна
Залез над нос Чиракман в Каварна

Искам пак!

Е, това беше. Мина малко време оттогава, но още съм запленена от тези места. При първа възможност – отново съм там! Вие също може да се впуснете в подобни приключения – или сами, или пък да потърсите помощ от Туристическо дружество Каварна и Трип Каварна.

Публикувано в екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

13 Коментара към Яйлата, Дупката, Ашалъка, Тюленово: исторически находки, екстремна разходка и морски пейзажи накуп

 1. светла каза:

  Мн ми хареса!Надявам се скоро да отидем и ние!!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Светла, благодаря Ви за интереса! Действително, по Северното Черноморие има немалко невероятно красиви места, като част от тях описах в горната статия, като надявам се, съм успяла да предам поне част от магията им.

   • Антоанета Обретенова каза:

    Невероятно е, неописуемо е! Трябва да се види, за да се изживее емоцията! Преди няколко години бяхме там! Незабравимо е!!!

 2. Ани каза:

  Ели, можете ли да ми опишете как да открия местностите Дупката и Ашалъка? Миналата година ходихме до Яйлата и Тюленово, но искам да се върнем отново този път и с нови места! На нас морето ни е близко (от Добрич)?. Благодаря ви и поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Ани, благодаря Ви за интереса. Ашалъка е едно малко заличвче преди Тюленово, а Дупката е малко по на юг – към Камен бряг. Най-добре, според мен да попитате някой местен човек – от Тюленово или Камен бряг да Ви упъти по-точно. Поздрави!

 3. Ани каза:

  Благодаря за уточнението?

 4. Владислав каза:

  За три години почит по едно и също време от годината -края на юлли на едно и също място в Тюленово -по тътечката край каманите срещам малки пепелянчета.Много са сладки ,но и майка им е там съъщо.Така че наистина внимавайте с тези красиви влечуги -опасни са ако ги настъпим особенно по джапанки както повечето хора ходят там.

 5. Манолин каза:

  Миналата седмица посетих тези места. Останах много доволен ! Но посетих също и Болата, Дълбока с Мидената ферма там , нос Калиакра, Българево , Дуранкулак и Българската Троя край Дуранкулашкото блато и други места като Фарът на нос Шабла. Посетете ги и Вие и ще останете доволни от това , което имаме в северното ни Черноморие? Село Езерец и комплекса Дивата патица са чудесно място за нощувка и телакс!

 6. Никола каза:

  какво е името на крепостта?

 7. Надя Колева каза:

  Здравейте, Имахме удоволствието да посетим Тюленово през август 2020 и да се насладим на Арката и Самотника и на невероятния бряг.
  Направи ми впечатление, че на Самотната канара/ Самотника имаше плоча или икона.
  От както се върнахме търся информация за нея и не мога да намеря – какъв е този „знак“

  Може ли да ми помогнете? От кого е сложен? Има ли история, свързана с него?

  Благодаря предварително за вниманието Ви!

  В очакване на новини,
  Надя К

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива! За съжаление, не съм запозната какъв е този знак. Дано има някой запознат и дано пише!

  • КС каза:

   90 на 100 съм сигурен, че е на загинал човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *