Манастирите в България, които посетих през 2015

Манастирите в България. Едни по-особени места за посещение в нашата страна. Не само заради факта, че са свети места, но и за това , че въпреки разрушенията, погрома и кланетата по време на турското робство, са успели да съхранят българския дух, традиции и култура. Също така, повечето от манастирите в България са разположени в много живописни местности. Ето защо, посещението до всеки един от тях, съчетава в себе си както усещане за покой, уединение и размисъл, така също и прекрасна разходка и допир с историята.

Рилски манастир

Рилски манастир


В тази статия споделям накратко впечатления и информация за манастирите, които посетих през изминалата 2015 година. Този обзор също е едно своеобразно продължение на статията ми от миналата година, посветена на посетените български манастири. Списъкът подредих по азбучен ред, а не по ред на посещение във времето.

Бачковски манастир „Успение Богородично“

Не мога да кажа общо колко пъти съм посещавала Бачковския манастир до сега, но със сигурност не са малко. И със сигурност няма да ми омръзне да ходя там – заради природата, местността, архитектурата, добре поддържания двор и уникалната църква на манастира с чудотворната икона на света Богородица. За последно посетихме манастира през юли тази година. Различното сега беше, че ходихме до живописния Бачковски водопад, намиращ се на 20 минути пеша от манастира.

Бачковски манастир

Бачковски манастир

Букоровски манастир „Свети Георги“

Букоровският манастир е един от манастирите около Годеч. Няма и час път с кола от София до него. Уникален е с петте си църкви, залепени една до друга. За съжаление в момента действаща е само първата. Но все пак всичките пет църкви са възстановени и поне външно изглеждат добре. Близо до манастира се намира живописния водопад Котлите, който обаче „не работи“ целогодишно, тъй като е на много малка рекичка, която пресъхва в сухите месеци.

Букоровски манастир

Букоровски манастир

За първи път посетихме манастира и водопада миналата есен. От манастира бяхме възхитени, но от водопада добихме само бегла представа, защото единственото налично от него бяха скалите, по които се сипе, и един все още непресъхнал „котел“ – езерце, вдълбано в скалите. Тази пролет обаче, уцелихме подходящия за посещение на водопада момент – точно след снеготопенето. Водопад Котлите беше в стихията си. Разбира се, не пропуснахме момента да запалим по свещичка в действащата църква на „Свети Георги“ на Букоровския манастир.

Гигински манастир  „Св. св. Козма и Дамян“

Гигинският манастир се намира до село Гигинци, община Брезник, Пернишко. Известен е още като Църногорски манастир. Мaнacтъpът e oбнoвeн и paзшиpeн. Мaлĸaтa цъpĸвa, мaгaзинитe, мaгepницaтa и пoмeщeниятa зa мoнacитe са част от старите сгради на манастира. Другите неща са нови.

Гигински манастир "Св. св. Козма и Дамян"

Гигински манастир „Св. св. Козма и Дамян“

Годечки манастир „Свети Дух“

Това е неголям манастир, намиращ се малко след село Туден по шосето за Букоровския манастир и Разбоище. Отбивката е вдясно от пътя и има табелка. Посетихме манастира на връх Никулден. Впечатление ми направиха двете църкви в пределите на манастира.

Годечки манастир "Свети Дух"

Годечки манастир „Свети Дух“

Годечки манастир „Свети Николай Летни“

Около Годеч има много български манастири и това е един от тях, най-близкият до Годеч. Намира се на около километър северно от Годеч. По пътя към манастира няма обозначителни табелки и затова не е лесно да се намери, а и много от местните хора не го знаят. Като указател, може да се следват табелките за завод Магнит. До този завод има асфалтов път. След завода през нивите започва черен коларски път, водещ до манастира. Разстоянието не е голямо.

Годечки манастир "Свети Николай Летни"

Годечки манастир „Свети Николай Летни“

Посетихме манастира в края на лятото. Влязохме, разгледахме и постояхме само в двора. Църквата беше заключена. Интересното е, че в двора на този манастир има останки от античен храм.

Етрополски манастир „Света Троица“

Както името говори, намира се много близо до Етрополе. Известен е още като Варовитец. Мястото е много приятно, а манастирската църква е с особено красиви иконописи. До манастира се намира и един от най-красивите водопади в България, носещ същото име – Варовитец.

Етрополски манастир "Света Троица" - църквата

Етрополски манастир „Света Троица“ – църквата

Капиновски манастир „Свети Никола“

Манастирът е много красив с добре поддържан двор, интересна църква и езерце с водни лилии. Построен е през 1272 г. по времето на цар Константин-Асен. Опожарен през турското робство и възстановен през 1835 г. В манастира се предлагат и стаи за нощувка.

Капиновски манастир

Капиновски манастир

В близост до манастира се намира Капиновският водопад, висок 10-на метра. Водопадът е интересен с високите скали около него, малкото езерце, в което пада водата, а също изключително бистрата вода, в която плуват много рибки.

Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий“

Maнacтиpът e paзпoлoжeн нa изĸлючитeлнo живoпиcнo мяcтo – пoднoжиeтo нa вpъx Toдopини ĸyĸли в Зaпaднa Cтapa плaнинa. B близocт до него е ĸypopтнoтo гpaдчe Bъpшeц, извecтнo c минepaлнитe cи извopи. Интересна забележителност на 5 минути ходене от манастира в посока на планината е аязмото с живата вода, която се смята за лековита.

Клисурски манастир "Св. св. Кирил и Методий" до Вършец - гледка към Стара планина

Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий“ до Вършец – гледка към Стара планина

Лопушански манастир „Свети Йоан Предтеча“

Намира се в село Георги Дамяново, малка отбивка от пътя от Монтана до Чипровци. Освен с богатата си история, на мен този манастир ми беше интересен с двете си много красиви църкви.

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча" - главната църква

Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“ – главната църква

Плаковски манастир “ Свети пророк Илия“

Това е един от манастирите в района на Велико Търново. Близо е до Капиновския манастир. В този манастир през 1835 година е била подписана Велчовата завера. Има още две важни неща, които трябва да се знаят за Плаковския манастир. Първото от тях е, че иконите на иконостаса в църквата са рисувани от големия Захари Зограф. Второто е, че майстор Колю Фичето строи кулата-камбанария и с жилищните сгради в сегашния им вид.

Плаковски манастир

Плаковски манастир

Правешки манастир „Свети Теодор Тирон“

Единствен Правешкият манастир носи името Свети Теодор Тирон, който е бил римски войник и считан за пазител на Правец. До манастира се стига като от магистрала Хемус се тръгне по отклонението към градчето. Ние комбинирахме разходката до Правешкия манастир с посещение на водопадите Ямна и Варовитец край Етрополе, Етрополския манастир и крепостта Боженишки урвич.

Правешки манастир "Свети Теодор Тирон"

Правешки манастир „Свети Теодор Тирон“

Рилски манастир

За него каквото и да кажа, все ще е малко. Рилският манастир е най-големият, най-известният и най-посещаваният в България. Това беше последният посетен от нас манастир за тази година.

Рилски манастир

Рилски манастир

Чипровски манастир „Свети Йоан Рилски“

Както говори името, този манастир е близо до Чипровци и по-точно на 5 километра преди градчето, идвайки от София. Най-голямо впечатление от Чипровския манастир ми направиха каменната църква, триетажната кула с костница и гледките към околните върхове.

Чипровски манастир

Чипровски манастир

Шияковски манастир „Свети арх. Михаил“

Недалеч от София, само на километър след Костинброд, се намира поредното интересно и приятно място за разходка и още една българска света обител –  Шияковският манастир „Свети Архангел Михаил“.  Сегашният манастир е построен през XIX-и век на мястото на средновековен български манастир от времето на цар Иван Шишман.  Сградите на манастира са нови и белички. В двора на манастира има много хубава детска площадка и малко езерце с патици и рибки.

Шияковски манастир

Шияковски манастир

Публикувано в български манастири. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


2 Коментара към Манастирите в България, които посетих през 2015

  1. Начо Сапунджиев каза:

    Bпечатлен съм от публикациите Ви и преживяното от Вас.Доста полезни неща научих за нашите святи манастири и красивите месности около тях .Бкагодаря Ви. Сапунджиев.

  2. Ели Иванова каза:

    здравейте и благодаря за отзива. Аз всъщност продължавам да ги обикалям, защото далеч не съм посетила всички български манастири, а също така в доста от тях ми се иска пак да намина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *