Плаж Зеленка, Северно Черноморие

Зеленка е малък живописен залив с каменист плаж, разположен северозападно от скалистия нос Калиакра и с чудесна гледка към него. Плаж Зеленка не е много популярен, но сред местните е добре познат и в почивни дни може да се окаже с немалко плажуващи. Морската вода тук е със зеленикав цвят, откъдето произхожда името на залива.

Плаж Зеленка на фона на нос Калиакра
Плаж Зеленка на фона на нос Калиакра

Моята първа среща с плаж Зеленка се състоя преди доста време и беше по вода. Там акустирахме с каяци при едно шеметно каяк приключение. Години след това отидохме на плажа и по суша.

По вода към плаж Зеленка
По вода към плаж Зеленка

Къде се намира плаж Зеленка

Зеленка се намира на 3 километра югоизточно от село Българево. Тесен и на места изронен асфалтов път води съвсем близо до залива. Пътят може да се измине с лека кола. Над плажа е удобно да се паркира и да се продължи пеша.

Освен това разстоянието от Българево до плажа не е голямо и за около 40 – 45 мин. може да се измине пеша, а с колело и за по-малко време.

Плаж Зеленка до село Българево
Плаж Зеленка до село Българево

За да отидете до залива Зеленка, от Българево трябва да поемете по пътя за нос Калиакра и на един километър след края на селото да се отбиете по шосето, което се отделя надясно. То ще ви отведе над залива.

Публикувано в екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *