31 лесно достъпни водопада в България

This post is also available in English.

Това, че нашата прекрасна страна е изключително богата на всякакви по вид забележителности е известна истина, която съм изтъквала неведнъж. Сред многото природни красоти, има една група, към която имам особен афинитет – водопадите. Всеки един от тях има свой собствен рисунък, звук, начин на движение и пад на водата. Освен това е доказан факт, че водопадите имат полезно въздействие върху човешкия организъм.

Водопади в България: Реселешки водопад Скока
Реселешки водопад Скока

Някои от водопадите в България са трудно достижими, до други се стига по обособени пътеки, а има и такива, до които се стига много лесно. С приближаващата пролет настъпва и най-подходящото време от годината за посещение на водопади. Топящият се сняг е най-силното гориво, което ги захранва.

В тази статия се опитах да направя списък на онези водопади в България, до които се стига с кола или най-много да изискват съвсем малко ходене. Като тръгнете нанякъде и минавате наблизо покрай някой от тях, непременно се отбийте, за да се насладите на красотата им и за да усетите благотворното влияние на водните пръски.

Списъкът на лесните водопади в България е по азбучен ред.

Вторият голям водопад по пътеката
Лесни водопади: бонус-водопад по пътеката към Тетевенския водопад Скока

Разбира се, има още немалко водопади в България, до които се стига по сравнително лек и приятен пешеходен маршрут. Още идеи за посещение на водопади може да намерите тук. Насладете им се – те са не само красота за окото и радост за душата … те са здраве! Възползвайте се!

Антонови водопади

Тези водопади се срещат и под името Антонски водопади. Аз ги наричам Антонови – тъй както са именувани на информационната табелка, която е поставена в близост. Намират се след село Антон по подбалканския път. Точно срещу тях има удобна отбивка за спиране.

Водопади в България: Антонови водопади
Антонови водопади

Пролетно време при пълноводие водите на най-големия Антонски водопад достигат до пътя.

Бачковски водопад

Водопади в България: водопадът в ресторанта
Водопадът в ресторанта

Всъщност има два Бачковски водопада. Тук имам пред вид по-малкия от тях, който се намира в двора на едно заведение до Бачковския манастир. По-нагоре на същата река Еркюприя, на около 20 минути ходене пеша по широка пътека, започваща от Бачковския манастир се намира големият Бачковски водопад. Той също се стига лесно.

Водопад Боаза до Търговище

Поредният от списъка с лесни водопади на Друми в думи се намира в Търговишкия пролом (Дервента), съвсем близо до главния път София-Варна. Отбивката за водопада е вляво от шосето, ако пътувате към Варна, на около 3 км след село Пролаз преди Търговище. След като се отбиете от главния път, продължавате с колата по стар асфалтов път почти до самия водопад.

Водопади в България: водопад Боаза
Водопад Боаза

Водопадът не е от високите, но мястото е приятно. Повече информация за водопад Боза може да намерите в тази статия.

Водопади Бохемия – долните водопади

Долните водопади Бохемия
Долните водопади Бохемия

Водопадите Бохемия се намират в Рила планина, до град Рила, по пътя за Рилския манастир. Те представляват живописна каскада от множество водопади и условно са разделени на две групи: горни и долни. Лесно достъпни са долните водопади, които се виждат от шосето. Разходката до някои от останалите е доста екстремна.

Варовитец

Водопади в България: водопад Варовитец
Водопад Варовитец

Този водопад е познат още като Етрополски водопад, тъй като се намира зад Етрополския манастир, близо до Етрополе. Той не е от високите водопади – падът му е около 15 метра, но е много широк и прилича на богато надиплена падаща завеса.

Врабчански водопад

Врабчанският водопад се намира в югозападните покрайнини на село Врабча, Трънско. Има си указателна табелка за него на шосето, има и малка отбивка, удобна за паркинг, побираща 2-3 коли. От тази отбивка тръгва пътека, която за 5 минути отвежда до подножието на високите скали и водопад Врабча.

Врабчански водопад
Врабчански водопад

Водопадът е най-красив през пролетта. През останалите сезони е малко мижав.

Вършец: водопад Заножене

Заноженският водопад е на река Орлощица и се намира в местността Водопада в покрайнините на квартал Заножене, на около 3 км югозападно от центъра на Вършец.

Вършец: Заноженски водопад
Вършец: Заноженски водопад

Водопадът е особено живописен, с буйни и широко разливащи се води, преливащи от едно ниво на друго, като на всяко ниво образуват езерце. Висок е общо около 10 метра.

Вършец: водопад Райски кът

Вършец: водопад Райски кът
Вършец: водопад Райски кът

Водопад Райски кът е по-известният от двата водопада край Вършец. Той е на река Бащица. До водопада се стига след 20 минутна лека и приятна разходка в парка на Вършец.

Гложенски водопад

Гложенският водопад се намира (ако изобщо го има) след село Гложене на път към Тетевен, точно над едно крайпътно заведение. Водопадът се вижда от шосето, а там пред заведението може да спрете да го разгледате.

Водопади в България: Гложенски водопад
Гложенски водопад

При първото ни посещение в района този водопад беше пресъхнал, но все пак успяхме да го погледаме на следващото ни идване. Най-подходящо време за посещение на водопада е април-май и то при условие, че през съответната зима е имало много сняг.

Горица

Водопад Горица в целия си ръст
Водопад Горица в целия си ръст

Водопад Горица се намира до село Овчарци (близо до Сепарева баня) в Рила, затова е познат още под името Овчаренски водопад. Водите му мощно падат с гръм и трясък от около 40 метра. До него се стига за около 10-15 минути ходене по много приятна екопътека.

Водопад Гюмберджията в Родопите на река Белишка

Намира се до родопското село Белица, община Лъки, и се вижда от шосето. Ние се натъкнахме на този водопад, пътувайки към Загражденските водопади.

Водопади в България: Водопад Гюмберджията
Водопад Гюмберджията

Водопад Докузак

Водопад Докузак се намира се на около 7,5 км от град Малко Търново, точно преди в село Стоилово. До водопада се стига с кола. Той не е висок, но е мощен и с много красив рисунък, с множество дипли. Водите му падат на много струи и се леят върху ръбати и силно релефни скали, което създава усещане, че водата сякаш блика от всякъде. Всичко това на фона на близката гора.

Водопад Докузак
Водопад Докузак

Дряновските водопади Сини вир и Андъка

В този раздел с един куршум ще ударя два заека, но е разбираемо, защото двата дряновски водопада са разположени съвсем близо един от друг, макар че са на различни реки. Водопадите край Дряново се намират до Дряновския манастир – чудесно място за отдих и разходка.

Водопади в България: Дряновски водопад
Дряновски водопад
Водопади в България: Вторият Дряновски водопад
Вторият Дряновски водопад

Водопад Житолюб в Искърското дефиле

Водопадът може да се види от шосето в Лъкатник – в началото на селото в ляво от шосето, ако идвате от София, точно на завоя преди някакво заведение.

Водопади в България: Водопад Житолюб в Искърското дефиле
Водопад Житолюб в Искърското дефиле

Открихме го случайно, но за щастие не ни убягна. Според близката информационна табелка, водопадът се излива от един от големите карстови извори в България и е рожба на две реки – Петренска и Пробойница, които преминават през близката пещера Темната дупка и през тесен сифон се изливат в споменатия извор в подножието на скалите.

Златишки водопад

В горната част на подбалканското градче Златица се намира Златишкият манастир „Вознесение Господне“ и известният извор – Спасовото кладенче. Съвсем близо до извора и манастира тече малък водопад.

Водопадът до Спасовото кладенче
Водопадът до Спасовото кладенче

Капиновски водопад

Капиновският водопад и езерцето
Капиновският водопад и езерцето

Капиновският водопад се намира на около 5 километра от село Велчево, Великотърновско, и е висок около 8 метра. Съвсем близко е до Капиновския манастир. Мястото около водопада е изключително приятно – чудесна природна картинка, състояща се от високи скали, няколко водни пада, най-високият от които е самият водопад, красиво езерце под водопада, бистри води, рибки, жабки … красота!

Костенски водопад

Водопади в България: Костенски водопад
Костенски водопад

Костенският водопад е възпят от големия Вазов. Намира се малко по-нагоре от площадчето в горната част на село Костенец. Там, където започва алеята към водопада е поставена голяма дървена табела с Вазовото стихотворение „Над водопада“. Около водопада е изграден приятен за разходка парк, а ходенето до Костенския водопад през този парк е лесно и кратко.

Крушунските водопади

Това са едни от най-красивите водопади в България. Намират се до ловешкото село Крушуна в природен парк Маарата. Водопадите могат да се обходят по лека екопътека, до началото на която се стига с кола. За повече информация, вижте тази статия.

Водопади в България: Крушунските водопади
Крушунските водопади

Водопад Петренски дол

Това е водопад в района на Лакатник на река Петренски дол при водослива й с река Пробойница – малък, но живописен и много лесно достъпен. По шосето в Искърското дефиле точно преди Лакатник трябва да се от клоните вляво към село Губислав и малко след това ще го видите вдясно от шосето. От там започва и екопътека.

Водопад Петренски дол
Водопад Петренски дол

Попина лъка

Водопад Попина лъка
Водопад Попина лъка

Водопадът излива водите си на два пада, по-високият от които е около 15 метра. Намира се в Пирин планина, на 15 километра от град Сандански – във вилната зона. До него се стига по приличен асфалтов път с лека кола. Само накрая, от шосето до подножието на водопада се спуска малка пътечка, която се изминава за 5 минути.

Радомирски водопад Бучалото

Водопади в България: Водопад Бучалото в Радомир
Водопад Бучалото в Радомир

Този водопад е подобен на Костенския по това, че се намира в парк в населено място. Висок е около 10 метра и излива водите си в пapĸ Бyчaлoтo в Paдoмиp. Близо до водопада има табелка с куплет от Вазово стихотворение, посветено на водопада, в което Вазов го нарича Радомирска Ниагара. Това сравнение ме наведе на мисълта, че по онова време водопадът е бил с много повече вода от сега.

Водопад Сини вир край Медвен

Водопад Сини вир е много красив, неуморно работлив и леснодостъпен водопад в сърцето на Котленския Балкан. Намира се до Медвен и до него води кратка, лека и приятна пътека, започваща от покрайнините на селото. По пътеката се върви около 15 минути до водопада.

Водопад Сини вир
Водопад Сини вир

Водопад Сини вир е много живописен – истинско водно бижу. Той не е много висок – около 4 метра, но е буен, пада в кръгло езерце на фона на високи скали. Реката, която го захранва се нарича река Медвенска.

Водопад Скока край село Реселец

Село Реселец се намира на 6 километра и половина от Червен бряг. Пътеката към водопада започва в ляво от шосето на около 200 метра след крайната табелка на селото в посока с. Бресте. Силният период на водопада е пролетта. По думи на местните, през останалото време от годината водопад Скока просто сълзи там от скалата.

Водопад Скока край село Реселец
Водопад Скока край село Реселец

Да спомена и още нещо за водопада – скалата, от която се сипе водата, се извисява напред като козирка и така под водната завеса се образува кухина под формата на проходна пещера. Това дава възможност да се мине зад водопада – от едната до другата му страна и обратно. Невероятно!

Водопад Скока край Тетевен

Водопад Скока се намира само на около 3 километра от центъра на Тетевен, като по-голяма част от това разстояние може да се измине с кола. На един голям завой на около 2 километра от Тетевен започва кратка, но много красива и живописна екопътека с подобаващо име – Под пръските на водопада. Там до споменатия завой има достатъчно място да се остави колата.

По тази приятна екопътека могат да се наблюдават още няколко водопада, докато се стигне основния – Скока. Един от тях съм поставила като начална снимка на тази статия.

Освен това, в подходящо време, там на същото място – малко вдясно от водопад Скока може да се види и още един водопад. За повече информация, вижте статията.

Водопад Скока до Тетевен
Водопад Скока до Тетевен

Смолянски водопад

Смолянският водопад е един от няколкото чисто градски водопада в България – излива си се съвсем спокойно между къщите в покрайнините на Смолян в посока Каньона на водопадите.

Смолянски водопад
Смолянски водопад

Водопад Сучурум в Карлово

Още един малък, но живописен водопад – това е градският водопад 😉 на Карлово. Висок е около 15 метра и водите му падат от Балкана.

Водопад Сучурум
Водопад Сучурум

Триградски водопад с чешма

Водопадът се намира в ляво от шосето малко преди Триград. За ориентир, там има чешма и отбивка. Водите му се стичат от високо на отсрещния бряг на река Триградска и се вливат в нея.

Водопадът зад чешмата преди Триград
Водопадът зад чешмата малко преди Триград

Хотнишки водопад

Водопади в България: Хотнишки водопад
Хотнишки водопад

Намира се до село Хотница, Великотърновско. Известен е още с името Кая Бунар. До водопада се стига с кола. В ляво от водопада нагоре покрай скалите започва Хотнишката екопътека, по която могат да се видят и други по-малки водопади.

Водопадът е висок около 30 метра и е най-високият водопад около Велико Търново.

Христовският водопад до град Елена

При пълноводие пролетно време, Христовският водопад прилича на Ниагарския водопад в умален вид. Намира се до еленското село Руховци – малко след селото започва кратка и лека екопътека, по която за около 15 минути ходене се стига до водопада.

Водопади в България: Христовски водопад
Христовски водопад

Чекотински водопад

Чекотинският водопад се намира в района на Ботевград, в двора на Чекотинския манастир. Водопадът е малък, но манастирът е интересен, а комбинацията манастир-водопад е впечатляваща.

Водопадът в двора на манастира
Водопадът в двора на манастира

Това беше последният водопад от списъка. Ако имате информация за още някой лесен за посещение водопад, моля споделете!

Публикувано в водопади. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


35 Коментара към 31 лесно достъпни водопада в България

 1. Дарина Радулова каза:

  Здравейте Ели, поздравления за прекрасния блог.
  Лесен за посещение е Врабчанският водопад. От главния път за Трън, точно преди моста, се отбива в дясно за село Врабча. По малко тесен път към селото се вижда малка синя табела сочеща на ляво с текст „Водопад“. Човек от селото е направил две пътеки – по стръмна и по полегата. Разстоянието, което трябва да извървите е не повече от 300 метра. В подножието на скалите има място за пикник с масички и пейки. Гледката е невероятна.

 2. Ели Иванова каза:

  Здравейте, Дарина, благодаря за оценката и за информацията за водопад Врабча. Преди доста време го бяхме посещавали, но спомените са ми доста избледнели. Помня, че тогава там имаше един отшелник, който живееше под скалите. Чудех се дали този човек е още там?

  • Дарина Радулова каза:

   Вижда се, че някой се грижи с много любов за това място и мисля, че това е точно този човек, но когато ходихме там /през октомври миналата година/, нямаше никой.

   • Ели Иванова каза:

    Да, ясно, благодаря за споделената информация. Когато сме там в района, ще планираме да го посетим.

  • Надя каза:

   Човекът още е там, тази година го видяхме.

 3. Димитър Димитров каза:

  Забележителна идея да споделите тези снимки и сведения! Преди две години си купих чрез интернет книгата „Българските водопади“ на Иво Николов, издадена през 2013 г. Има много хубави цветни снимки, но, действително, някои от обектите не са много лесно достъпни.
  Преди години съм ходил на водопада „Скока“ на р. Козница, приток на р. Вит, която преминава през Тетевен. Водопадът край гара Бов, по екопътеката на Иван Вазов, също е интересен, но той пресъхва през лятото. Благодарен съм за приятната тема! Желая успех!

  • Боян каза:

   Освен Бовска скакля, както се казва водопада на т.нар. Вазова екопътека, в района също лесно много достъпен е водопад Под Камико. Има пътека, която тръгва от стадиона на гара Бов (където може да оставите колата), а след като се премине през водопада може да се направи кръгов маршут и да се върнете по по друга пътека. Може да се стигне и по асфалтовия път до село Бов и от там да се слеза до водопада, както и до скалния феномен Камината.

 4. Ели Иванова каза:

  Димитър, благодаря за хубавите думи. Тази книжка на Иво Николов за водопадите, е най-използваната книга вкъщи през последните 3 години 🙂 .

 5. Веселин каза:

  Водопад Скакавица при с. Полска Скакавица (близо до гр. Земен).
  От ж.п. спирка се намира на около 2 км. спокойно ходене.
  Възможно е до с. Полска Скакавица да се стигне и с кола, но пътят до там е доста разбит.

 6. Светлозар каза:

  Еменски (Момин скок) водопад до с. Емен.

 7. Иван Иванов каза:

  Здравейте Ели ! Поздравления за прекрасния блог ! Следя го редовно и очаквам с нетърпение всяка нова публикация. Желая ви успех във всички начинания !

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря Ви сърдечно за хубавите думи! Всичко най-добро и на Вас!

 8. Виктор Маринов каза:

  Здравейте, относително леснодостъпен е Ситовския водопад. Пътят е леко черен, но това е пътят към село Ситово. Ето една моя снимка от това място https://photos.app.goo.gl/vXasiy6LzPwfBpLV9
  Има един некартотекиран водопад северно от подбалканския път при разклона за с. Черганово, недалеч от Казанлък.
  Ето и снимка от това място https://photos.app.goo.gl/8eZYzv1xJx5RoUhE6

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, снимките са Ви страхотни! Благодаря за идеите! За Ситово имаме планове, така че непременно ще се възползвам. Поздрави!

 9. Б. Станев каза:

  Едно голямо БЛАГОДАРЯ за обширната и точна информация! Ще се възползвам максимално от нея. Страната ни е толкова красива, един живот не стига да видим всичко.

 10. Найденов каза:

  Привет. В края на септември бях в Бачковския манастир и реших да се кача да видя и Бачковския водопад. За огромно мое учудване и съжаление, нямаше капка вода! Не разбрах дали беше пресъхнал или водата му е каптирана за други нужди. Ако някой знае нещо по въпроса нека сподели тук, и кога може да се види в стихията си.

 11. Елена каза:

  Водопада в пещерата Дяволското гърло също е нещо интересно, въпреки че не може да се види изцяло ☺️

 12. Елена каза:

  До водопада до село Полса скакавица се стига лесно с кола. В района има изградена еко пътека с много кътчета за отдих .
  А водопад Пиринешки джендем, до село Иванча също е много близо до пътя.

 13. Пламен Андреев каза:

  И аз да дам идея! Зараповски водопад до с. Вишовград , Великотърновско. Можете да го комбинирате с разходка до Еменски каньон и водопад.

 14. Иваничка каза:

  Много интересни идеи ! Благодаря ви , Ели Иванова . Препоръчвам водопад Марин скок , до с.Момчил , Севлиевско . Има указателна табела на пътя и място , където да паркирате . Върви се около 20 минути навътре в гората.

  • Ели Иванова каза:

   Може би имате предвид водопад Мари скок до село Младен. Последната ми към момента статия е за него 🙂 . Благодаря Ви все пак за отзива!

 15. Пламена Лалева каза:

  Здравейте Ели, с благодарност към труда Ви. да споделите една толкова полезна информация на тема водопади ! С удоволствие ще се възползвам от Вашите идеи които сте отразили. Успех на блога ! Здраве и късмет !

 16. Пепи Ублекова каза:

  Здравейте! Много красиви са Фотиновски водопади, на половин час пеша по черен път от село Фотиново,област Пазарджик! По пътя се намират няколко заслона, в които може да се отседне за храна, кафе!

 17. КОТКАТА каза:

  ОВЧАРЧЕНСКИ водопад!
  Ни е Овчаренски, ни е Овчарски и тем подобни съчинения…

 18. Ели каза:

  Прекрасно, благодаря! Котлите след Годеч е много живописен също, дори и без вода. Пътеката е точно от манастира (преди прекрасния скален манастир в Разбоище). Само малки деца да внимават да не се хлъзнат, а и не препоръчвам за хора със затруднена подвижност, за жалост, защото въпреки че пътеката е кратка, тя води надолу към живописните скали. С пожелания за още свежи пръски!

 19. нейко николов каза:

  водопад скоковете твърдица и водопад крумова вана ришки проход,до двата се стига с автомобил върви се 100 метра по пътека,също водопад скока с,веселиново

 20. Николай Младенов каза:

  Бачковския водопад вече го няма!!!

 21. Галина каза:

  Батошевски водопад до с. Батошево- вижда се от пътя от гр. Севлиево към с. Батошево. В селото има девически манастир Въведение Богородично, а на 3 км. от селото е друг манастир – мъжки манастир Успение Богородично , има указателни табелки. През лятото на 2023г. бяхме в района, но беше пресъхнал водопада. В Ю Туб има клип на Пламен Петков където се вижда пълноводния водопад – внушителни 40метра. Клипа е озаглавен С колело около Севлиево.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *