7 забележителни български манастира с водопад под ръка

Повечето български манастири се намират в красиви местности с различни природни дадености. Така разходката до тях съчетава не само допир с история и духовност, но и връзка с природата. В последните години посетих няколко манастира с красив водопад покрай всеки един от тях. Статията представя няколко места, събрали в себе си по най-малко две чудеса – манастирът като чудо на вярата и водопадът като чудо на природата. Това са няколко идеи за лежерна разходка 2 в 1, места с комбинацията манастир-водопад.

Вторият Дряновски водопад

Вторият Дряновски водопад

Бачковски манастир и Бачковски водопади

Бачковският манастир „Успение Богородично“ се намира в живописна местност сред до село Бачково, на 10 километра от южно от Асеновград по пътя за курорта Пампорово. Обграден е от високи хълмове на величествената Родопа планина. Той е вторият по значимост и мащаб български манастир след Рилския. В храма на манастира се намира чудотворна икона, изобразяваща Божията майка света Богородица, дала живот и изцеление на мнозина вярващи.

Бачковски манастир

Бачковски манастир

В района на манастира има два водопада. По-малкият от тях се намира в двора на едно заведение, близо до шосето.

Водопадът в ресторанта

Водопадът в ресторанта

До другия се стига за около половин час ходене по широка и приятна пътека, тръгваща от манастира. Водопадът е образуван от карстов разлом. Много е красив, направо приказен. Водите му се спускат на няколко струи по ръбати скали, покрити със зелен мъх.

Бачковски водопад

Бачковски водопад

Водопадът се намира в резерват Червената стена. Ако ви остане още време след посещението на манастира и разходката до Бачковския водопад, може да се разходите и до друг водопад, недалеч от Бачково – водопад Сливодолско падало, отново част от резервата Червената стена.

Бистрешки манастир Св. Иван Пусти и близкият водопад

Манастирът се нарича още Бистрешки или Бистрецки по името на близкия нему квартал на Враца – Бистрец, който до 1971 г. е бил отделно село. Намира се на около 12 км северозападно от Враца. До него се стига с кола. Счита се, че сегашният манастир е построен през 16-ти век върху останките на по-стар манастир.

Бистрешки манастир Свети Иван Пусти - църквата

Бистрешки манастир Свети Иван Пусти – църквата

Водопадът се намира точно под манастира и част от него се вижда от шосето – точно преди паркинга. Водопад Свети Иван Пусти се захранва от потока, който извира от Голямата пещера над манастира.

Водопад Свети Иван Пусти

Водопад Свети Иван Пусти

Букоровски манастир и водопад Котлите

Букоровският манастир „Свети Георги“ се намира близо до село Туден, на около 6 километра от Годеч. На входната табелка на Туден трябва да хванете пътя вляво и да продължите още малко по шосето до входната табелка на село Разбоище. Ако сте с лека кола, по-добре да я оставите там и да продължите пеш към манастира по черния път вляво от пътя. Разстоянието не е голямо. Стига се пеша за около 15-20 минути.

Букоровски манастир

Букоровски манастир

Букоровският манастир е уникален с петте си църкви, залепени една за друга. В момента действаща е само първата – „Свети Георги“.

Недалеч от манастира, на десетина минути пеша по пътеката, се намира красивият водопад Котлите. Водите му падат и се събират в няколко скални дълбоки образувания, наподобяващи котли, откъдето идва името му. Добре видимата част на пътеката води до горната част на водопада, откъдето се вижда рекичката и част от него.

Водопад Котлите

Водопад Котлите

Малка и тясна пътека, разклонение на главната, води до долната част на водопада, където той пада в малко езерце. Гледката там е още по-красива от горната. Ако се запътите към водопад Котлите, имайте пред вид, че той пресъхва през лятото и сухите есенни дни. Най-добре да го посетите напролет след снеговете.

Дряновски манастир и Дряновски водопади

Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил“ се намира на 5 километра от Дряново по пътя за Габрово. Разположен е в живописна клисура. Смята се, че е създаден по времето на цар Калоян, като от тогава до днес той е важен просветен център. По време на Априлското въстание Дряновският манастир е арена на дълга и тежка битка между турците и българските бунтовници начело с поп Харитон, завършила трагично за нашите смели бранници, в чиято чест е построен паметникът-костница в двора на манастира.

Дряновски манастир

Дряновски манастир

В района на манастира има два водопада. Единият от тях е Сини вир. За да се стигне до него, първо се излиза през задната врата на манастира и се тръгва по пътеката, вляво от мостчето над реката при манастира. Разстоянието от мостчето до водопада се взема за по-малко от 10 минути.

Дряновски водопад

Дряновски водопад

Вторият Дряновски водопад се намира по пътеката към пещерата Бачо Киро, друга интересна забележителност в района. Тази пътека е ясно обозначена с табелки. Тя е продължение на пътя, минаващ покрай паркинга в задната част на Дряновския манастир.

Вторият Дряновски водопад

Вторият Дряновски водопад

Етрополски манастир и водопад Варовитец

Етрополският манастир „Света Троица“ се намира на около 5 км източно от Етрополе. Като влезете в самия град, следвайте табелките за манастира. Смята се, че той е основан през 12-ти век. Манастирът е добре уреден и поддържан, а църквата му е много красиво изписана.

Етрополски манастир "Света Троица" - църквата

Етрополски манастир „Света Троица“ – църквата

Водопад Варовитец е точно зад манастира. Излизате през задния вход, правите няколко крачки и сте там, при фееричната водна завеса на водопада. Може да се разходите надолу по пътеката покрай него, за да го разгледате от различни ъгли. Освен това може да го доближите и дори да застанете зад водната стихия, за да усетите пръските и свежестта й.

Водопад Варовитец

Водопад Варовитец

Ако имате още свободно време на разположение, съветвам ви посещението до Етрополския манастир и водопад Варовитец да го комбинирате с разходка до водопад Врана вода или с разходка в центъра на Етрополе, а защо не и двете.

Капиновски манастир и Капиновски водопад

Капиновският манастир „Свети Николай Чудотворец“ се намира на около 5 км от село Велчево и на около 8 км от село Капиново, Великотърновско. Манастирът е построен по времето на цар Константин-Асен през 1272 г. Светата обител е много приятно място за посещение, с интересна църква и добре поддържан двор с малко езерце.

Капиновски манастир

Капиновски манастир

Съвсем близо до манастира, лее водите си Капиновският водопад, падащ в живописно езеро. Пътеката към него започва вдясно от басейна. Река Веселина, която го захранва, прави няколко водоскока в района на манастира. През лятото мястото е предпочитано за плаж, пикник и отмора.

Капиновският водопад и езерцето

Капиновският водопад и езерцето

Чекотински манастир с водопад в двора

Чекотинският манастир „Св. Архангел Михаил“ се намира до село Калугерово, недалеч от Правец. Има обозначителни табели за манастира след отбивката за Правец на магистрала Хемус. Манастирът е създаден в края на 12-ти век по времето на братята Петър и Асен и има сходна съдба с повечето български манастири – разрушаван по време на турското робство, опустошен от кърджалиите, а по-късно – възстановен.

Чекотински манастир

Чекотински манастир

В двора на манастира тече малък водопад.

Водопадът в двора на Чекотинския манастир

Водопадът в двора на Чекотинския манастир

Оценка на читателите: 4.3 / 5 (333 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин за още интересна информация директно във Вашата електронна поща!

Информация за още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моята първа книга "52 екопътеки за всеки", издадена от издателство Сиела!. Поръчайте сега с 10% отстъпка в онлайн книжарницата на издателството!

Публикувано в български манастири, водопади. Постоянна връзка.

8 Коментара към 7 забележителни български манастира с водопад под ръка

 1. Димитър Димитров каза:

  Изключително интересна комбинация на темата за водопади и манастири! Имам братовчедка, която през лятото живее в Туден и тази година й бях на гости, но не стигнахме до водопадите и манастира. дано следващата да успеем!
  Много ви благодаря!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър, благодаря отново за интересния коментар. Един съвет: ако ходите към Туден и водопад Котлите, планирайте го през пролетта, април-май, за да има достатъчно вода и за да видите водопада в целия му блясък и вода. Иначе през сухите периоди той пресъхва, защото рекичката, която го захранва е много малка.

  • Мартина Периклийска каза:

   Трява да направите разходката когато има вода на Котлите(ранна пролет-топенето на снеговете) иначе водопада пресъхва и ще видите само вир и манастир

 2. Борис каза:

  Струва си да се добави и комбинацията Църква Добърско (в центъра на силото) и водопада, който е буквално на 5 минути в края на селото.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за доброто предложение! Неотдавна беше последното ни посещение в Добърско. Тогава ходихме и до водопада, но за наше голямо разочарование, той беше пресъхнал. Може би затова не ми е направила впечатление тази връзка.

 3. Росен ВАСИЛЕВ каза:

  Както винаги, перфектно свършена работа, вкл. и по наименованието на Букоровския манастир „Свети Георги Победоносец“, който новият стопанин се опитва да прекръсти на Букуровски. Така го е изписал и на портата. Защото букур на влашки значело щастлив!?! Ама че селото е Букоровци, а не Букуровци, абе кой ни пита?!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива. Прав сте, разбира се, селото е БукОровци и оттам и манастирът е БукОровски.

 4. Христо каза:

  Бих добавил и много красивия Клисурски манастир, между Вършец и Берковица. И тук така – през задния вход на манастира се стига до поток на който има няколко макар и малки, но много красиви водни скока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *