13 забележителни български манастира с водопад под ръка

Повечето български манастири се намират в красиви местности с различни природни дадености. Така разходката до тях съчетава не само допир с история и духовност, но и връзка с природата. В последните години посетих няколко манастира с красив водопад покрай всеки един от тях. Статията представя няколко места, събрали в себе си по най-малко две чудеса – манастирът като чудо на вярата и водопадът като чудо на природата. Това са няколко идеи за лежерна разходка 2 в 1, места с комбинацията манастир-водопад.

Водопад Сини вир на река Дряновска
Водопад Сини вир на река Дряновска

Бачковски манастир и Бачковски водопади

Бачковският манастир „Успение Богородично“ се намира в живописна местност до село Бачково, на 10 километра южно от Асеновград по пътя за курорта Пампорово. Обграден е от високи хълмове на величествената Родопа планина. Той е вторият по значимост и мащаб български манастир след Рилския.

В храма на манастира се намира чудотворна икона, изобразяваща Божията майка света Богородица, дала живот и изцеление на мнозина вярващи.

Бачковски манастир
Бачковски манастир

В района на манастира има два водопада. По-малкият от тях се намира в двора на едно заведение, близо до шосето.

Водопадът в ресторанта
Водопадът в ресторанта

До другия се стига за около половин час ходене по широка и приятна пътека, тръгваща от манастира. Водопадът е образуван от карстов разлом. Много е красив, направо приказен. Водите му се спускат на няколко струи по ръбати скали, покрити със зелен мъх.

Бачковски водопад - красив и чудат
Бачковски водопад – красив и чудат

Водопадът се намира в резерват Червената стена. Ако ви остане още време след посещението на манастира и разходката до Бачковския водопад, може да се разходите и до друг водопад, недалеч от Бачково – водопад Сливодолско падало, отново част от резервата Червената стена.

Бистрешки манастир Св. Иван Пусти и близкият водопад

Манастирът се нарича още Бистрешки или Бистрецки по името на близкия нему квартал на Враца – Бистрец, който до 1971 г. е бил отделно село. Намира се на около 12 км северозападно от Враца. До него се стига с кола. Счита се, че сегашният манастир е построен през 16-ти век върху останките на по-стар манастир.

Бистрешки манастир Свети Иван Пусти - църквата
Бистрешки манастир Свети Иван Пусти – църквата

Водопадът се намира точно под манастира и част от него се вижда от шосето – точно преди паркинга. Водопад Свети Иван Пусти се захранва от потока, който извира от Голямата пещера над манастира.

Водопад Свети Иван Пусти
Водопад Свети Иван Пусти

Букоровски манастир и водопад Котлите

Букоровският манастир „Свети Георги“ се намира близо до село Туден, на около 6 километра от Годеч. На входната табелка на Туден трябва да хванете пътя вляво и да продължите още малко по шосето до входната табелка на село Разбоище. Ако сте с лека кола, по-добре да я оставите там и да продължите пеш към манастира по черния път вляво от пътя. Разстоянието не е голямо. Стига се пеша за около 15-20 минути.

Букоровски манастир
Букоровски манастир

Букоровският манастир е уникален с петте си църкви, залепени една за друга. В момента действаща е само първата – „Свети Георги“.

Недалеч от манастира, на десетина минути пеша по пътеката, се намира красивият водопад Котлите. Водите му падат и се събират в няколко скални дълбоки образувания, наподобяващи котли, откъдето идва името му. Добре видимата част на пътеката води до горната част на водопада, откъдето се вижда рекичката и част от него.

Водопад Котлите
Водопад Котлите

Малка и тясна пътека, разклонение на главната, води до долната част на водопада, където той пада в малко езерце. Гледката там е още по-красива от горната. Ако се запътите към водопад Котлите, имайте пред вид, че той пресъхва през лятото и сухите есенни дни. Най-добре да го посетите напролет след снеговете.

Гложенски манастир и Гложенски водопад

Гложенският манастир „Св. Георги“ е един от най-чудатите български манастири. Кацнал на висок хълм на фона и в подножието на величествен скален венец, манастирът при хубаво време се вижда отдалеч. И не само това – манастирът е с много богата история. Вижте повече.

Гложенски манастир
Гложенски манастир

Гложенският водопад е красив, но капризен – активен е през пролетта и след обилни дъждове. Понякога въобще не тече. Намира се веднага след село Гложене на път към Тетевен над едно крайпътно заведение. Водопадът е видим от шосето, а пред заведението може да се спре и да се разгледа.

Гложенски водопад
Гложенски водопад

Драгалевски манастир и Алекови водопади

Манастирът е разположен в полите на Витоша, малко над Драгалевци. Бил е част от Софийската Мала Света гора. Смята се, че е основан през втората половина на 14-ти век по времето на цар Иван Александър.

Драгалевски манастир
Драгалевски манастир

Недалеч от Драгалевския манастир текат Алековите водопади – два красиви водопада – на река Скакавица. Били са любимо място на Алеко Константинов и от там идва тяхното име.

Водопадите са от две каскади – горна и долна. Пътеката към горните водопади започва от Драгалевския манастир, а към Долните – от бившата болница до Воденицата малко след Драгалевци. Между долната и горната каскада има пряка пътека, която е кратка, но не е много лесна. Тук ще намерите пълна информация за маршрутите към водопадите.

Алековите водопади
Алековите водопади

Дряновски манастир и Дряновски водопади

Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил“ се намира на 5 километра от Дряново по пътя за Габрово. Разположен е в живописна клисура. Смята се, че е създаден по времето на цар Калоян, като от тогава до днес той е важен просветен център.

Дряновски манастир
Дряновски манастир

В района на манастира има два водопада. Единият от тях е Сини вир на река Дряновска. За да се стигне до него се тръгва по пътеката покрай реката, която започва от площадчето до моста в задната част на манастира.

Дряновски водопад
Дряновски водопад

Вторият Дряновски водопад се намира по пътеката към пещера Бачо Киро, друга интересна забележителност в района. Тази пътека е ясно обозначена с табелки. Тя е продължение на пътя, минаващ покрай паркинга в задната част на Дряновския манастир.

Вторият Дряновски водопад
Вторият Дряновски водопад

Етрополски манастир и водопад Варовитец

Етрополският манастир „Света Троица“ се намира на около 5 км източно от Етрополе. Като влезете в самия град, следвайте табелките за манастира. Смята се, че той е основан през 12-ти век. Манастирът е добре уреден и поддържан, а църквата му е много красиво изписана.

Етрополски манастир "Света Троица" - църквата
Етрополски манастир „Света Троица“ – църквата

Водопад Варовитец е точно зад манастира. Излизате през задния вход, правите няколко крачки и сте там, при фееричната водна завеса на водопада. Може да се разходите надолу по пътеката покрай него, за да го разгледате от различни ъгли. Освен това може да го доближите и дори да застанете зад водната стихия, за да усетите пръските и свежестта й.

Водопад Варовитец
Водопад Варовитец

Ако имате още свободно време на разположение, съветвам ви посещението до Етрополския манастир и водопад Варовитец да го комбинирате с разходка до водопад Врана вода или с разходка в центъра на Етрополе, а защо не и двете.

Златишки манастир и Златишки водопад

Златишкият манстир Св. Спас и водопадът са разположени близо един до друг в северните покрайнини на град Златица. До тях се намира още една забележителност – Спасовото кладенче.

Манастирът е сравнително нов – основан е в края на 19-ти век. Състои се от църква и жилищна сграда.

Златишки манастир Възнесение Господне
Златишки манастир Възнесение Господне

Златишкият водопад е висок около 4-5 метра. Реката, която го захранва се казва Куру дере (Сух дол) и извира край връх Свищи плаз. Повече за манастира и водопада и как да стигнете до тях ще намерите тук.

Златишки водопад
Златишки водопад

Капиновски манастир и Капиновски водопад

Капиновският манастир „Свети Николай Чудотворец“ се намира на около 5 км от село Велчево и на около 8 км от село Капиново, Великотърновско. Манастирът е построен по времето на цар Константин-Асен през 1272 г. Светата обител е много приятно място за посещение, с интересна църква и добре поддържан двор с малко езерце.

Капиновски манастир
Капиновски манастир

Съвсем близо до манастира, лее водите си Капиновският водопад, падащ в живописно езеро. Пътеката към него започва вдясно от басейна. Река Веселина, която го захранва, прави няколко водоскока в района на манастира. През лятото мястото е предпочитано за плаж, пикник и отмора.

Капиновският водопад и езерцето
Капиновският водопад и езерцето

Преображенски манастир и Карталски водопади

Преображенският манастир край Велико Търново е четвърти по големина в България. Той е изключително популярен и посещаван.

Преображенски манастир
Преображенски манастир

На около 2.5 км южно от него съвсем близо до старата столица водите си плискат Карталските водопади. Как се стига до тях от покрайнините на Търново съм ви разказвала. Водопадите са каскада, като най-високият от тях – водопад Картала – е висок около 8 метра.

Водопад Картала
Водопад Картала

Между Преображенския манастир и Карталските водопади има туристическа пътека с червена маркировка. Пътеката е сравнително равна и не е трудна за изминаване. Когато ние минахме по нея преди 3-4 години, тя беше на места доста обрасла, а маркировката се губеше.

Смоличански манастир и Смоличански водопад

Смоличанският манастир „Св. св. Йоаким и Ана“ е разположен в красива местност в покрайнините на кюстендилското село Смоличано. Състои се от църква, чешма с 12 чучура, параклис с аязмо и обширен двор.

Смоличански манастир Св. св. Йоаким и Ана - църквата
Смоличански манастир Св. св. Йоаким и Ана – църквата

Водопад Смоличано тече точно под манастира. Ето по-подробна информация.

Водопад Смоличано (Света Ана)
Водопад Смоличано (Света Ана)

Сопотски манастир и Сопотски водопад

За Сопотския манастир „Свети Спас“ не може да се каже с точност кога е основан. Опустошен е през кървавите юлски събития в Сопот през 1877 г. Две години по-късно е възстановен и добива сегашния си вид.

Сопотски манастир Възнесение Христово
Сопотски манастир Възнесение Христово

В самия град Сопот има още един манастир, познат като Сопотски метох – това е Сопотският девически манастир „Въведение Богородично“.

Край Сопотския манастир Свети Спас протича река Манастирска, която образува красиви водопади, най-високият от които е Сопотският водопад, висок около 15 метра. От манастира до водопада се върви около 30 минути пеша.

Двата Сопотски манастира са сцени на действие от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Водопадите по река Манастирска също са споменати в романа.

Сопотски водопад на река Манастирска
Сопотски водопад на река Манастирска

Чекотински манастир с водопад в двора

Чекотинският манастир „Св. Архангел Михаил“ се намира до село Калугерово, недалеч от Правец. Има обозначителни табели за манастира след отбивката за Правец на магистрала Хемус. Манастирът е създаден в края на 12-ти век по времето на братята Петър и Асен и има сходна съдба с повечето български манастири – разрушаван по време на турското робство, опустошен от кърджалиите, а по-късно – възстановен.

Чекотински манастир
Чекотински манастир

В двора на манастира тече малък водопад.

Водопадът в двора на Чекотинския манастир
Водопадът в двора на Чекотинския манастир
Това бяха манастирите с водопад, които са ми известни към момента. Тази статия я допълвам периодично, когато посетим подобно място. Ако и вие знаете такова, ще се радвам да споделите по-долу в коментар.
Публикувано в български манастири, водопади. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


10 Коментара към 13 забележителни български манастира с водопад под ръка

 1. Димитър Димитров каза:

  Изключително интересна комбинация на темата за водопади и манастири! Имам братовчедка, която през лятото живее в Туден и тази година й бях на гости, но не стигнахме до водопадите и манастира. дано следващата да успеем!
  Много ви благодаря!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър, благодаря отново за интересния коментар. Един съвет: ако ходите към Туден и водопад Котлите, планирайте го през пролетта, април-май, за да има достатъчно вода и за да видите водопада в целия му блясък и вода. Иначе през сухите периоди той пресъхва, защото рекичката, която го захранва е много малка.

  • Мартина Периклийска каза:

   Трява да направите разходката когато има вода на Котлите(ранна пролет-топенето на снеговете) иначе водопада пресъхва и ще видите само вир и манастир

 2. Борис каза:

  Струва си да се добави и комбинацията Църква Добърско (в центъра на силото) и водопада, който е буквално на 5 минути в края на селото.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за доброто предложение! Неотдавна беше последното ни посещение в Добърско. Тогава ходихме и до водопада, но за наше голямо разочарование, той беше пресъхнал. Може би затова не ми е направила впечатление тази връзка.

 3. Росен ВАСИЛЕВ каза:

  Както винаги, перфектно свършена работа, вкл. и по наименованието на Букоровския манастир „Свети Георги Победоносец“, който новият стопанин се опитва да прекръсти на Букуровски. Така го е изписал и на портата. Защото букур на влашки значело щастлив!?! Ама че селото е Букоровци, а не Букуровци, абе кой ни пита?!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива. Прав сте, разбира се, селото е БукОровци и оттам и манастирът е БукОровски.

 4. Христо каза:

  Бих добавил и много красивия Клисурски манастир, между Вършец и Берковица. И тук така – през задния вход на манастира се стига до поток на който има няколко макар и малки, но много красиви водни скока.

 5. Видол Панов каза:

  Къпиновския манастир-тотално разочаровани. Неподържан. Молитвената част-занемарена.Отношение-0. Едно 7 годишно продаваше свещи. На 1,5-2км от там малък манастир Полаковски манастир Св. Пророк Илия. Интересна история. Заслужава си.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива! Съжалявам, че така се е получило при Вашето посещение на Капиновския манастир. Относно Плаковския манастир – на мен също много ми хареса там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *