Бегликташ, Маслен нос и залив Света Параскева: информация и 3 пешеходни маршрута близо до морето

Бегликташ, Маслен нос и залив Света Параскева са три невероятно интересни места до Приморско с древна история и прекрасна природа. Първото от тях посетих за първи път много, много отдавна, преди да има там паркинг, бариера, маркировка и обширна информация за него. С Маслен нос се запознах година по-късно. А залив Света Параскева видях съвсем наскоро. Нещо повече, хареса ми и се заседях на него плажувайки цял следобед.

Тракийското светилище Бегликташ
Тракийското светилище Бегликташ

За тези три места и маршрутите към тях и между тях разказвам подробно в редовете по-долу. В хода на повествованието споменавам и за още някои забележителности край Приморско в района на Бегликташ. В предпоследната глава ще намерите ориентировъчни координати и GPS трак. За финал ще прочетете полезни съвети при подготовката за посещението – какво да очаквате и какво да предвидите. Статията е придружена с множество снимки.

Още отсега ви казвам, че лятно време рояците мушици и най-вече комари се явяват като пазители на Странджа. Неведбъж тръгвайки по тамошните пътеки сме били придружавани (а аз съм ставала буквално на решето) от тях. На моменти дори сме се отказвали да продължим с обещание да дойдем в по-подходящ момент. С две думи, лятно време вземете мерки срещу комарите там!

0 Съдържание

 1. Тракийското светилище Бегликташ
 2. Маслен нос и малкият миден плаж
 3. Залив Света Параскева
 4. Маршрутът от Бегликташ до Маслен нос
 5. Маршрутът от Бегликташ до залив Света Параскева
 6. Нашето (последно засега) посещение в района с информация за още една пътека
 7. Координати и GPS трак
 8. Полезни съвети

1 Тракийското светилище Бегликташ

С какво е интересен Бегликташ

Тракийското светилище Беглик таш представлява ансамбъл от огромни камъни с различни размери и форма, използвани в древни обреди при посрещането на изгрева. В центъра на светилището е оформена скална площадка, която е заобиколена от други скали, изпълнявали различна функция при ритуалите. Счита се, че в комплекса древните хора са отдавали своята почит към Богинята Майка и нейния син и съпруг Бога Слънце.

Бегликташ: скалната площадка, около която са разположени другите скали
Бегликташ: скалната площадка, около която са разположени другите скали

Големите заоблени каменни блокове на Бегликташ са се образували от скално изветряване и впоследствие са били частично обработени от човешка ръка. Светилището се намира в най-високата част на нос Бегликташ и в близост до древния град Ранули, чиито останки са открити на възвишението Лъвската глава на десния бряг на река Ропотамо. Входът му е от югозапад.

Бегликташ: менхир (скалата вдясно) и трон (по средата)
Бегликташ: менхир (скалата вдясно) и трон (по средата)

Територията, на която е разположено светилището, е влизала в границите на ловната резиденция на бившия комунистически държавен глава Тодор Живков и затова няколко десетилетия достъпът до мястото е бил силно ограничен.

Апостол таш и провиралката
Апостол таш и провиралката

Съвременното име на светилището е образувано от турските думи „беглик“ (данък в натура за овце и кози) и „таш“ (камък). Втората част от наименованието е ясна, предвид многото скали в района. Първата част се свързва с данъка във вид на добитък, който са предавали на поляната до скалния комплекс пастирите от околностите.

Мястото е споменато за първи път в края на XIX век от Карел Шкорпил. Археологически разкопки на обекта започват през 2001 г. и са ръководени от археолозите Цоня Дражева и Димитър Недев. При проучванията са открити глинени съдове, каменни сечива, кремък, монети, животински кости и др., въз основа на които е установено, че то е създадено около XV в. пр. Хр. и е функционирало до ІV в.

Бегликташ: скален процеп, примитивен телескоп, ориентиран по оста север-юг
Бегликташ: скален процеп, примитивен телескоп, ориентиран по оста север-юг

Обектът е открит за туристи през 2003 г.

Какво ще видите на място? Малко преди паркинга вляво от шосето се намира първата забележителност – долмен.

Долмен "Змейова къща" до паркинга към Бегликташ
Долмен „Змейова къща“ до паркинга към Бегликташ

Друг долмен може да се види в гората малко преди светилището, вляво от черния път. До поляната е разположена централната площадка, а до нея – скали с различна форма и преполагаема функция. Някои от тях са:

Бегликташ
Бегликташ
 • Къщата на Оракула – останки от жилище от най-късния период на обитаване на светилището – IV век;
 • Брачното ложе – полегнал камък, обграден от два жертвени камъка с ямки за ритуални течности;
 • Тронът – вероятно на жреца, откъдето е водел ритуали;
 • Пещерата – голям протодолмен, където Богинята Майка ражда сина си Бога Слънце.
 • Менхир с огромна „божествена стъпка“ върху него;
 • Астрономически часовник от 16 плоски кръгли камъка;
 • Апостол таш – утробата, огромна скала, която се крепи само на две точки, като в подножието ѝ има отвор. Любопитен факт е, че при лятното слънцестоене лъчът на слънцето при изгрев попада в отвора, което в символиката на траките се свързва с оплождането на утробата на Богинята Майка от Бога Слънце;
 • Стъпка на Богинята Майка: това е по-ниска скала, върху която може да се види огромна човекоподобна стъпка. От информационната табелка чета , че „Стъпвайки там на бос крак се усеща силата и връзката с Богинята-майка Земя. Мястото е силно енергийно и се препоръчва кратък престой на камъка за зареждане с положителна енергия“.

Аз, естествено изпълних заръката и се почувствах много добре… И да, усетих енергия, дали от мястото, дали от мислите ми, не знам, но беше запомнящо се.

Къде се намира

Светилището Бегликташ се намира на около 6 км североизточно от Приморско. За да стигнете до него от Приморско, поемате към Северния плаж и продължавате по шосето още около 3 км след плажа. Има добри указателни табели. Край шосето в района на светилището има обособен паркинг. От него продължавате около километър пеша до мегалитния комплекс по широк и твърд черен път, запречен в началото с бариера. Пеша отнема около 20 минути. Маршрутът е маркиран със синя маркировка. На няколко места по него са поставени пейки за отдих.

Преди много години този черен път го изминахме с лека кола и спряхме точно преди поляната пред светилището.

Малко преди светилището в гората на не повече от 20 метра вляво от пътя могат да се видят два долмена. Мястото им е отбелязано коректно на картата БГ Маунтаинс.

За посещение на туристическия обект Бегликташ се заплаща входен билет на цена от 4 лв. на човек, като има намаления за ученици и пенсионери. Работното време на билетната каса през месеците юли и август е от 8:30 до 20:00 часа.

Светилището не е заградено, така че преди и след работното време може да се влезе свободно.

2 Маслен нос, фиордите и малкият миден плаж

С какво е интересен Маслен нос

Маслен нос е разположен на север от Приморско, в най-източните гънки на Странджа планина. Негов северен съсед е нос Беглик таш. В южната част на носа е разположен живописен малък плаж със синя морска вода, затворен от двете страни с високи скали. А пясъкът – всъщност няма пясък, а натрошени мидички. Морето там е каменисто и предлага чудесни условия за гмуркане. В единия край на залива е изграден малък кей.

Миденият плаж на Маслен нос
Миденият плаж на Маслен нос

През Средновековието носът е бил познат с името Еля (маслина – от гръцки), а по-късно с турското му производно Зейтин борун (Маслинен нос). Според някои източници, името на носа е свързано с това, че в миналото покрай него са преминавали предимно кораби, превозващи зехтин. Според други, на носа е имало маслинова гора. В един интернет форум попаднах на човек, който твърди, че и днес там има маслинови дръвчета, само трябва да знаеш къде да ги търсиш. За съжаление, човекът не уточняваше нищо повече.

На Маслен нос са разкрити останки от крепост – Зейтинборунско кале. Тя не е проучвана задълбочено, намясто са извършвани само огледи и са правени кратки описания.

В края на носа се издига морски фар, представляващ бяла каменна цилиндрична кула с височина над 7 метра. Фарът е стратегически за морската навигация в Черно море, като светлината му се вижда на 20 морски мили (около 37 км) навътре в моретo. Най-ранните сведения за фара на Маслен нос са от 1863 г. В сегашния си вид съоръжението е пуснато в действие през 1932 г. Преди това на носа е имало петролен фенер с постоянна светлина.

На около 500 метра преди Мидения плаж, по северните брегове на Маслен нос могат да се видят високи ръбати скали, вдадени в морето – фиорди.

Северната част на носа попада в защитената местност Бегликташ-Ропотамо. Целият нос е част от защитени зони за опазване на птици и местообитания.

Къде се намира

Плажът на Маслен нос се намира на 6 километра североизточно от Приморско. В този раздел описвам класическия маршрут от едно време. Отправна точка за маршрута към него е бившата резиденция Перла. Трябва да тръгнете по черния път, който се отделя вляво малко преди резиденцията. Пътят е коларски и не е подходящ за лека кола – вариантите са пеш или с джип. Разстоянието от там до плажа е 4 километра и се изминава пеша за около час. Голяма част от прехода е в сенките на гората. Това е класическият пешеходен маршрут до Маслен нос, познат от години.

Друг вариант е да тръгнете от светилището Беглик таш по екопътека, дълга около 2.2 км. Вижте подробности за маршрута в глава 4.

3 Залив Света Параскева

С какво е интересен заливът Света Параскева

Това е дълбоко врязан в сушата малък живописен залив с плажна ивица, която е леко обрасла поради оскъдната посещаемост. В по-голямат ѝ част пясъкът е едър, а морето каменисто и с много водорасли. Като цяло хора няма. Опасно е да се плува навътре, но на плитчините човек спокойно може да се изкъпе.

Залив и плаж Света Параскева до Бегликташ
Залив и плаж Света Параскева до Бегликташ

Там се влива и една малка река. Гледах няколко карти, но така и не установих името ѝ.

До Бегликташ: залив Света Параскева и устието на реката
До Бегликташ: залив Света Параскева и устието на реката

Както и да е. Заливът е изключително живописен, защото е малко посещаван и много див. Ние откарахме 4 часа там, плажувахме под сянката на старо масивно дърво.

Залив Св. Параскева до Бегликташ и част от фауната наоколо
Залив Св. Параскева до Бегликташ и част от фауната наоколо

Според една от информационните табелки в Бегликташ, след IV век духовният център на района се премества именно в залива Света Параскева, където култът към Богинята-майка преминава в почит към св. Параскева, която се смята за покровител на българите, мореплавателите и родилките.

До Бегликташ: залив Света Параскева и руините от средновековната църква
До Бегликташ: залив Света Параскева и руините от средновековната църква

Съвсем близо до плажа северно от реката стърчат останките на средновековната църква Света Параскева, която е дала и име на залива. Има информация, че тя е от Х-XI век. Всъщност, няма много информация за нея. Все пак си мисля, че съвкупността от див залив и средновековна църква, разположени в близост до древно тракийско светилище, би трябвало да повиши в голяма степен туристическия интерес към мястото. Според мен де.

Залив Света Параскева до Бегликташ и руините от средновековната църква Света Параскева
Залив Света Параскева до Бегликташ и руините от средновековната църква Света Параскева

Иначе, си бяхме сами почти през цялото време. За тези 4 часа прекарани от мен тям, аз видях общо 10 души приходящо плажуващи в различно време – семейство чехи с 2 деца и още 3 двойки (без да броя нас)на различна възраст.

Как се стига

Заливът е разположен на около 2 километра от Бегликташ. До него се стига за около 40 минути пеша по пътека със синя маркировка, започваща от светилището. Подробности за маршрута от Бегликташ към залив Света Параскева вижте глава 5.

Как да стигнете до църквата, разположена близо до залива, по-точно до нейните руини? От плажа след реката се отделя пътека вляво. Вървите няколко метра по нея и руините от църквата ви се падат вдясно. По-вероятно е първо да видите информационно табло. От църквата не е останало много, но все пак може да се придобие представа за размерите и архитектурата ѝ.

4 Маршрутът от Бегликташ до Маслен нос по екопътека „По следите на римляните“

Пътеката за Маслен нос започва от информационно табло в задната част на поляната. От там до носа разстоянието е около 2.2 км, от които 1.7 км в гора и 500 метра по черен път. През първите 1500 метра от маршрута се върви по много добре обособена пътека през гората, маркирана със свежа червена маркировка. Пътеката плавно се спуска надолу. Гледки почти няма, но пък гората създава чувствителна свежест. По време на нашето посещение имахме късмет, че летящите мушички и комари не бяха в изобилия и на рояци.

По пътеката от Бегликташ към Малсен нос
По пътеката от Бегликташ към Малсен нос

След около 25 минути ходене в гората горската пътека се включва в черния път от бившата резиденция Перла. Там на разклона има указателни табелки. Следващите 500 метра са на открито. Ние ги изминахме за по-малко от 10 минути.

Маршрутът завърша до малкия миден плаж на Маслен нос. Малко преди него има малък параклис.

Малко след като пътеката от Беглик таш се включи в черния път има отбивка вляво към фиордите. Ние предпочетохме да ги видим на връщане. Отклонението също е обозначено с табелка.

Параклисът до плажа на Маслен нос
Параклисът до плажа на Маслен нос

Достъпът до върха на носа е забранен, защото там има военен обект.

Право надолу по стълбата към малкия миден плаж на Маслен нос
Право надолу по стълбата към малкия миден плаж на Маслен нос

На нас ни отне общо 50 минути да стигнем от паркинга през Бегликташ до Маслен нос. Разглеждането на тракийското светилище го оставихме за по-късно. В глава 7 по-долу описвам маршрутът, по който от Маслен нос стигнахме до залива Света Параскева, без да се връщаме до Бегликташ.

5 Маршрутът от Бегликташ до залив Света Параскева, разклонения до скала Казаните и залив Зигра

Пътеката към залива Света Параскева започва в началото на поляната пред Бегликташ. Отделя се вляво при информационните табла. Може да минете и през светилището и да излезете по пътека в задната му част, като малко след това двете пътеки се събират.

По маршрута от Бегликташ към залива Света Параскева
По маршрута от Бегликташ към залива Света Параскева

В по-голямата си част маршрутът се движи в гора по черен път. Маркировката е синя. На много места встрани от пътеката могат да се наблюдават скални масиви, част от светилищния комплекс. Черният път е с плавен наклон. Последните метри преди залива се слиза по горска пътека. Разстоянието от Бегликташ до залива Света Параскева е около 2.2 км и се изминава за около 40 минути. Ако се отклонявате към скалата Казаните и залива Зигра, трябва да си предвидите поне още толкова време.

Скала Казаните

На около 700 метра и 15 минути пеша след Бегликташ се стига до разклонение вляво към скала Казаните. На мястото е поставена указателна стрелка, според която въпросната скала се намира на 300 метра нагоре, които се изминават за 10 минути. Пътеката до скалата е маркирана в зелено. По-точно разклоненията са две на около 100 метра едно от друго. Пред скалата няма табелка, но в нея свършва маркировката, а тя си е масивна. Най-удобно е да се изкачите по нея в левия ѝ край.

Скала Казаните представлява голям скален масив. Отгоре на скалата могат да се видят множество вдлъбнатини на различна височина от видима човешка намеса. Някои от тях биха преливали една в друга при наличие на течност. По време на нашето посещение в основата на една от по-малките скали лазеше голяма костенурка.

Залив Зигра

Залив Зигра представлява живописен малък залив със скални брегове с интересна форма.

Залив Зигра
Залив Зигра

От залива се открива чудесна гледка на югоизток към Маслен нос и на север към нос Бегликташ.

Залив Зигра: поглед на север към нос Беглик таш
Залив Зигра: поглед на север към нос Беглик таш

Погледното място се намира в северната част на залива.

Залив Зигра: поглед на югоизток към Маслен нос
Залив Зигра: поглед на югоизток към Маслен нос

До залива се стига по немаркирана пътека, която се отклонява вдясно от основната пътека със синя маркировка към залива Света Параскева.

Отклонението се пада на десетина минути след разклонението за скала Казаните и на около 30 минути след Бегликташ. От отклонението до залива разстоянието е около 300 метра и се изминава за около 10 минути. Пътеката не е маркирана, но е добре обособена.

Отклонението от основната пътека вдясно към залива Зигра
Отклонението от основната пътека вдясно към залива Зигра

Какво още да ви кажа за залива? Там видяхме страхотна гледка и куп интересни по форма скали. На една от тях, по-назад, беше изрисуван човешки портрет. Аз го оприличих на Христо Ботев.

Залив Зигра: скалата с портрета
Залив Зигра: скалата с портрета

6 Нашето (последно засега) посещение в района с информация за още една пътека

Ние направихме кръгов маршрут с опорни точки: паркинг – Бегликташ – Маслен нос – фиорди – залив Зигра – залив Света Параскева – скала Казаните – Бегликташ – паркинг. Разстоянието, което изминахме по този маршрут беше 10.1 км с отрицателна денивелация 753 м и положителна 759 м.

Фиордите на Маслен нос
Фиордите на Маслен нос

За около 15 минути взехме разстоянието от паркинга до Бегликташ, а после за около 35 минути стигнахме до Маслен нос. На връщане от Маслен нос кривнахме по кратката пътека към фиордите.

Поглед към залив Зигра и нос Беглик таш
Поглед към залив Зигра и нос Беглик таш

Разгледахме ги и хванахме по-ниската пътека, която също беше добре обособена и утъпкана, макар и немаркирана. В началото си след фиордите тя беше широк черен път.

От фиордите към залив Зигра
От фиордите към залив Зигра

После навлезе в гората и стана нормална тясна горска пътека. Движеше почти успоредно на пътеката с червена маркировка, но по-ниско към брега. По нея в гората стигнахме до залива Зигра.

Пътеката в гората на петдесетина метра под пътеката с червена маркировка
Пътеката в гората на петдесетина метра под пътеката с червена маркировка

За кратко продължихме по пътаката на брега. Малко преди нос Бегликташ пътеката ту се губеше, ту имаше екстремни места. Затова я напуснахме и тръгнахме нагоре към гората, за да се се включим в синята маркировка от Бегликташ до залива Св. Параскева.

Щом стигнахме залива, бяхме поуморени от прехода и най-вече жегата, но преди да се опнем да плажуваме отидохме да видим руините от параклиса Света Параскева.

На връщане от залива Света Параскева до Бегликташ стигнахме пеша за около час, но пък направихме и няколко отбивки в рамките на този час:

 • до скала Казаните;
 • противоположно надолу до скален масив като каменоломна с интересни пирамидки и форми от малки камъни;
 • преди това се отклонявахме до още няколко скални масива, край които видяхме още много каменни пирамиди.
Скалата с много форми, подобна на каменоломна
Скалата с много форми, подобна на каменоломна

Накрая си припомнихме Бегликташ. Минахме през една от провиралките и се заредихме енергийно със стъпване на бос крак върху енергийната скала със стъпката на Богинята-майка.

Разстоянието обратно от Бегликташ до паркинга го взехме за 15 минути. Преди да потеглим към квартирата се отбихме да видим отново долмена, разположен близо до паркинга от другата страна на шосето.

Залив Света Параскева: поглед от пътеката
Залив Света Параскева: поглед от пътеката

Беше прекрасен ден с много движение, посещение на интересни места и див плаж. Срещнахме само един човек и една змия по маршрута към Маслен нос. Видяхме интересен гущер в залива Света Параскева и голяма костенурка на скала Казаните. За комарите много няма да говоря, защото този път минахме метър.

7 Координати и GPS трак

Тук ще намерите сбит списък с координати на опорните точки от маршрутите в статията и GPS трак, който може да онагледите на картата или да използвате в приложение.

 • Долмен Змейова къща до паркинга: 42.309169, 27.74974;
 • Паркинг: 42.309262, 27.751421;
 • Бегликташ: 42.311344, 27.767066;
 • Маслен нос: 42.307322, 27.790532;
 • Фиордите: 42.310686, 27.786802;
 • Залив Зигра: 42.3163697, 27.780709;
 • Залив Света Параскева: 42.320476, 27.771501;
 • скала Казаните: 42.316334, 27.774564;
 • GPS трак.

8 Полезни съвети

 • Непременно вземете мерки срещу хапещи насекоми!
 • Отидете със затворени обувки и дълги панталони, особено ако хванете пътеките към Маслен нос и залив Света Параскева.
 • Подсигурете си шапки с козирка.
 • Намажете се със слънцезащитен препарат.
 • Вземете вода и нещо за хапване.
 • Насладете се максимално на разходката, забележителностите и красивите морски гледки.
Публикувано в древни светилища, екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *