Наблюдение и заснемане на птици край Провадия

Преди известно време ходих на една екскурзия за наблюдение на птици в района на Алдомировското блато и на Драгоманското блато. В началото бях изумена, че има хора, които познават всяка появила се по-близо или по-далеч пред погледа им птица. Не стига това, ами тези хора бяха запознати и с навиците на въпросните птици. Седмица или две след това нещата се повториха, дори се задълбочиха, на езерото Керкини. Там имах възможност не само да наблюдавам птиците, които летят високо над нас или плуват надалече в езерото, но и да мина с лодка сравнително близо до няколко платформи с пеликани и покрай множество върбови дръвчета с накацали по тях корморани. Бях омагьосана да се потопя в света на птиците. От този момент нататък те бяха не просто част от пейзажа на моите пътешествия, а отделен фокус, друго измерение на разходката, макар и да познавах доста малко видове пернати.

Наблюдение на птици: гургулица
Наблюдение на птици: гургулица

В средата на май надградих наблюдението на птици, като влязох за няколко часа в дървено укритие, построено в околностите на град Белене в близост до колония от пчелояди.

Пчелояди край Белене
Пчелояди край Белене

Освен пчелояди наблюдавахме синявици, скорци и лястовички. Беше удивително да се радваме на птиците от толкова близо.

Селска лястовица, Белене
Селска лястовица, Белене

Тук искам да разкажа за мой скорошен опит в тази област, който със сигурност ще бъде полезен на начинаещите бърдуочъри (birdwatcher – наблюдател на птици) или птице-наблюдатели. Споделям впечатления от Провадия, тъй като съвсем наскоро бяхме там, но всичко важи с пълна сила и за останалите места и укрития за наблюдение на птици в България. Във втората част на разказа публикувам интервю с един страстен орнитолог и природолюбител – Светослав Велков, управител на туристическа фирма Травентурия. Голяма част от информацията, която той съобщава важи най-общо за наблюдението и снимането на птици. В допълнение Светльо ни запознава и с някои специфични за района на Провадия неща, свързани с биоразнообразието.

Районът на Провадия е част от защитената зона „Провадийско-Роякско плато“ за опазване на дивите птици. Дори за символ на града е избрана птица и това е египетският лешояд, който за съжаление е бързо изчезващ вид. Там се намира едно от малкото места, където египетският лешояд се размножава у нас.

Гургулица. Красива съм, нали?
Гургулица. Красива съм, нали?

Да наблюдаваш птиците от специално укритие

По време на нашето посещение в околията имахме възможност да се спотаим в две укрития за наблюдение и снимане на птици. Обикновено в укритията се влиза рано сутрин. Някои видове птици могат да се наблюдават целогодишно, а други – само през определени сезони и периоди. Най-продуктивни от гледна точка на възможност за интересни снимки са периодът на пролетната миграция и студените зимни месеци.

Гургулица, време за хапване
Гургулица, време за хапване

Укритията за наблюдение на птици са малки дървени къщички с прозорци или шлюзове, през които се наблюдават птиците в околността, без да се нарушава спокойствието им. В близост до много от укритията са поставени специални кацалки – един или няколко клона, върху които пернатите могат да кацат и по този начин да се получат интересни снимки.

Черешарка
Черешарка

Първото укритие, което изпробвахме, е разположено до село Аврен. Подходящо е за използване от трима души едновременно. Снима се през фотографско стъкло. То е специално изградено за заснемане на хищни птици. Недалеч в скалите на Авренското плато се намира гнездото на двойка египетски лешояди. Ние успяхме да наблюдаваме и снимаме предимно гарвани. Надявахме се да се запознаем отблизо и с лешоядите, но за жалост нямахме късмет – времето не беше на наша страна, мрачно и с обилни валежи. Обаче пък няколко часа по-късно видяхме един да кръжи високо над крепостта Овеч.

Голям пъстър кълвач
Голям пъстър кълвач

Второто укритие се намира в рехава гора в района на село Петров дол. Горичката се обитава от интересни видове птици, основно пойни. То е снабдено с голяма поилка (басейн), която птиците ползват за къпане и водопой. В едната страна на поилката е поставена и кацалка. Преди наблюдението отстрани на поилката и върху кацалката се поставят семена и ядки, които привличат допълнително птици. Снима се през фотографско стъкло. Укритието е с два прозореца и затова е подходящо за двама души фотографи, но може да влезе и трети човек.

Голям синигер
Голям синигер

Само за три часа в това укритие ние успяхме да видим и снимаме множество видове птици. Някои от тях – сойка, гургулица, голям пъстър кълвач, сирийски кълвач, кос, черешарка, голям синигер, зеленика.

Сойка. След баня.
Сойка. След баня.

Снимките в статията с две изключения са заснети във второто укритие.

За направата и поддръжката на едно укритие са необходими средства и усилия, затова и ползването на подобни съоръжения се заплаща. В сравнение с други укрития из страната ни, цената за ползване на тези край Провадия не е никак висока. За информация относно цени и достъп до укритията, свържете се с контактите в тази ФБ страница.

Сойка
Сойка

Интервю със запален орнитолог: познанията за птиците правят общуването с природата по-вълнуващо и пълноценно

Думите са на Светльо от Травентурия. А ето и цялото интервю.

С какво е интересен районът на Провадия от гледна точка на биоразнообразие?

Районът е много живописен. Погледнат от високо е като пъстра мозайка от внушителни скални венци, ухаещи на билки ливади, обработваеми площи и прохладни широколистни гори. Именно тази разнородност от местообитания прави пейзажа пъстър и привлекателен за човешкото око, но също така е и уютен дом на голямо разнообразие от животни и растения. Град Провадия се намира в защитена местност „Провадийско-Роякско плато“ от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Какви характерни птици могат да се наблюдават?

На територията на платото са установени над 160 вида птици. За повечето хора, особено интересни са както шарените видове, каквито са синявицата (синята гарга) и пчелоядът (и двата вида могат да бъдат наблюдавани сравнително лесно в района). Има голямо очарование и тръпка в наблюдението на хищните птици. Около Провадия могат да се наблюдават няколко вида орли, ястреби и мишелови. За мен най-емблематичната птица за Провадия е египетският лешояд – световнозастрашен вид, който всяка година извършва дълга и изпълнена с опасности миграция до Африка и обратно. В полет птицата се определя сравнително лесно. Много наподобява бял щъркел, но египетският лешояд има клиновидна опашка и е без характерната за щъркелите дълга шия. Всеки може да надникне в гнездото на двойката египетски лешояди гнездящи над града като последва този линк.

А интересни диви цветя?

Провадийско-роякското плато е като ботаническа градина на открито. Това е доста клиширан израз, но ако тръгнете пролетно време по някоя от пътеките водещи през поляните и горите на платото, веднага ще се съгласите с мен. Малко хора знаят, че в България има голямо разнообразие от диви орхидеи. Не малко от тях могат да бъдат наблюдавани на платото. Любимият ми вид за снимане е двурогата пчелица.

Моля, не късайте дивите цветя! Много от тях са редки и защитени от закона. За помощ при определяне на някой вид растение и напътствия как да развиете знанията си по ботаника може да ползвате Фейсбук групата „Растенията в България„.

Как човек може да обогати разходката си сред природата?

Разходките сред природата освен здравословна двигателна активност, могат да имат и опознавателен елемент и дори да бъдат интелектуално предизвикателство. Именно интересът към дадена група диви организми, може да даде нова идея за излет или допълнителна цел на плануван пешеходен тур. Убеден съм, че познанията ми за птиците правят общуването ми с природата по-вълнуващо и пълноценно. В България все повече хора се интересуват от наблюдение и снимане на диви животни и растения. Такава е и световната тенденция в развитите държави.

Какво е необходимо, за да се наблюдават птици?

На първо място любознателност и ентусиазъм. От гледна точка на техниката, необходим е бинокъл. Има евтини бинокли на цена по около 150 лв. (и по-евтини), но ако сте решили да се занимавате сериозно с така наречения бърдуочинг, то инвестицията в по-скъп бинокъл е напълно оправдана. Наблюденията на птици могат да се правят и със зрителна тръба (далекоглед). Зрителните тръби са значително по-скъпи и заедно със статива трудно могат да бъдат пренасяни на дълги разстояния. Тяхното предимство е основно в по-голямото увеличение.

Много хора не знаят имената на различните видове птици. Как могат да разберат названието на заснетата птица?

Трябва ви и определител, като има издания, които могат да бъдат свалени на мобилен телефон или такива на хартия. В горска среда птиците се виждат по-трудно и там определянето на видовете е силно свързано с разпознаване на техните песни. Има приложение (на английски език) BirdNET, чрез което може да правите записи и то да ви подсказва видът на издаващата тези звуци птица. Най-бързо ще напреднете в орнитологията ако се запишете на специализиран курс, като например този провеждан всяка година от Българското дружество за защита на птиците. Но може да развивате това хоби и без системен подход. Милиони хора по цял свят определят себе си като бърдуочъри. Голяма част от тях са самоуки и начинаещи. Това не ги лишава от удоволствието да наблюдават птици дори в градски условия. Може да развиете уменията си за определяне на птици чрез куиз игри като https://www.birdid.no/bird/quiz/.

А за да се направи добра снимка?

Снимането на диви животни, включително птици, е цяла наука. Така казано, може да звучи обезкуржаващо, но всъщност целият процес по създаване на умения и трупане на опит в снимането на животни е приятно за изживяване приключение. Най-важното е да познавате много добре поведението на обектите, които сте решили да снимате. Друго важно изискване е да разполагате с телеобектив (поне 200 мм). Може да направите чудесни кадри в градския парк, където птиците са свикнали с човешкото присъствие. Интересно преживяване е да снимате от укритие.

Какви правила трябва да се спазват при снимане на птици и въобще на диви животни?

За етиката при фотографията на диви животни може да се напише много, но едно правило е основно и не трябва да се нарушава. Безопасността и спокойствието на животните трябва винаги да са по-важни от желанието за заснемане на добър кадър!

Тази статия е от поредицата „Популяризиране на туризма в Северна България” – проект, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от туроператор “Травентурия” ООД. Впечатленията са си лично мои.

Публикувано в разни. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *