На кулинарен туризъм в полите на Пирин: комплекс Моравско село

Последния уикенд на ноември прекарахме в района на Разлог. Посетихме средновековната църква „Света Екатерина“, изкачихме се по екопътека „Стъпалата“, разгледахме Регионалния исторически музей и най-вече се насладихме на вкусни домашни ястия в комплекс Моравско село, за което предстои да разкажа. В края на статията ще намерите информация и за останалите места, които видяхме.

На кулинарен туризъм в полите на Пирин: комплекс Моравско село
На кулинарен туризъм в полите на Пирин: комплекс Моравско село

Къде се намира

Комплекс Моравско село е разположен в северните поли на Пирин планина на около 143 километра южно от София, на около 10 километра западно от Разлог и на около 15 километра северозападно от Банско. Ако идвате откъм АМ Струма, отбивката за комплекса се пада вдясно от шосето малко след разклона за Предела. Като завиете, карате около километър до комплекса по черен, но проходим с лека кола път. Отбивката към обекта е невзрачна, затова най-добре да ползвате навигация.

В Моравско село

Комплекс Моравско село е разположен във вилна зона в северните гънки на Пирин на фона на три върха. Справка с картата на bgmountains.org показва, че това са Пирин, Плешки и Безименен.

Съвсем близо е ски писта Кулиното и подходът към хижа Яворов. Недалеч е построен малък язовир, в който се оглежда тази част от планината. Невероятно красиво и много тихо място!

Философията на ресторанта към комплекса е да предлага всеки ден прясно приготвена храна от собствените си градина и ферма. Затова и няма фиксирано меню. Планът с ястията за деня се изготвя всяка сутрин въз основа на продукцията от фермата и градината. Набляга се на местни рецепти.

На фокус са едновременно здравословната храна и стремежът към нулев отпадък – там храна не се изхвърля. Хранителните отпадъци се разделят по вид и се насочват за храна на животните. Еднократна пластмаса не се използва. На всяка маса се предлага напълно безплатно изворна вода в стъклени кани.

Когато времето позволява, ресторантът приема гости и на моравата зад него. Детския кът с пързалка, люлки и катерушки показва, че е помислено и за най-малките. От време на време компания в градината правят сладки полудиви зайчета.

В общи линии, електричеството в комплекса се произвежда от собствени соларни панели. Към комплекса е изградена и хотелска част под формата на три къщи за гости.

Повече информация за комплекс Моравско село и актуални цени ще намерите на сайта на обекта. Имайте предвид, че към момента комплексът работи само в петък, събота и неделя.

Какво хапнахме

По време на престоя си в комплекс Моравско село имахме възможността да опитаме доста и различни блюда. Ето някои от тях.

Първото блюдо, което вкусихме беше салата от тиквички и печени чушки. Традиционната салата от печени чушки беше нетрадиционно и много красиво обвита в тънки ивици от млади малки свежи тиквички. До този момент не бях хапвала сурови тиквички. Оказаха се малко различни от печените (или пържени). Харесаха ми. Доближаваха се до вкуса на свежа краставица.

Друга салата, която изпробвахме беше съвсем прясна зелена салата с тиквени семки и пуширано яйце.

От основните опитахме крехко агнешко върху канапе от картофи и кюфтета с мляно месо от местната ферма и гриловани зеленчуци. Храната комбинирахме с пивко, ароматно и плътно червено вино.

Насладихме се на няколко десерта, два от които с райска ябълка. Гвоздеят на програмата в десертите беше невероятно вкусен бисквитен пай със сладко от дюли.

Опитахме още домашни мекици и баница, поднесени със сочни домати от градината. Лично аз толкова обичам домати, но само онези летните, градинските. Преди години зимни нямаше, сега има, но повечето нямат никакъв вкус. Е, доматите в Моравско село имаха и вид, и вкус на летен селски домат.

Накратко за местата, които посетихме

Регионален исторически музей, Разлог – намира се в централната част на градчето. Разположен е в родния дом на Никола Парапунов, участник в партизанското движение по време на Втората световна война. Музеят е част от поредица възрожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата.

Екопътека „Стъпалата“ – намира се в северната част на града близо до гробищата. Както показва името, пътеката се състои предимно от стъпала. Те са каменни и се изкачват за около 15 минути. Докато ги изкачвате може да се запознаете с историята на района и биологичното разнообразие от изобилието от информационни табла по пътеката. Стъпалата изкачват хълма Голак, от който се откриват прекрасни панорами към Рила, Пирин и Родопите. Маршрутът завършвас 12-метрова кула за наблюдение.

Средновековна църква „Света Екатерина“ – тя била построена през XIV век. Сегашната църква е видимо обновявана. Намира се на около 6 километра западно от центъра на Разлог, на 2 км от хотел Катарино СПА.

За финал

Зимният туристически сезон тепърва предстои и много хора ще се отправят към Банско и Разлог, за да се насладят на ските и зимната планина. Ако сте там някъде в района и ви се хапва вкусна и прясна храна по местни рецепти, имайте предвид Моравско село.

Статията написах в партньорство с комплекс Моравско село и проекта на фондация LocalFood.bg Пендара, чиято основна цел е подпомагането на гастрономическия селски туризъм.

Публикувано в разни с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *