Брюж: да станеш част от много стара приказка

Брюж. Едно от най-забележителните места, които някога съм посещавала.

Брюж
Брюж

Преди повече от 10 години прекарах един месец в Брюксел по работа. Тогава това не беше много популярно – тъкмо бяхме влезли в Европейския съюз. В един от уикендите по съвет на местни колеги посетих Брюж – представиха ми го като Северната Венеция. По това време все още не бях виждала на живо Венеция, но знаех и си мечтаех за нея. След разходката до Брюж останах меко казано запленена от старовремската атмосфера в градчето. Не само това – Брюж се загнезди в моето съзнание като любимо място измежду всички посетени от мен места в Европа.

Kаналите - ненапразно наричат Брюж Северната Венеция
Kаналите – ненапразно наричат Брюж Северната Венеция

Това беше малко лично отклонение, но ето и няколко факта:

  • Брюж е най-добре запазеният средновековен град в Белгия;
  • историческият център е част от културното наследство на ЮНЕСКО заради оригиналната си архитектура;
  • в последно време градчето приема над 2 милиона туристи годишно.
Край Централния площад
Край Централния площад

За късмет, или по-точно нарочно, при една от последните ми командировки в Белгия останах и за уикенда с план да посетя Брюж отново. За разнообразие включих и Остенд в маршрута. В следващите редове ще ви разкажа за Брюж. На Остенде ще посветя отделна статия. Брюж си е Брюж и заслужава специално внимание.

Портата Сейнт Джон - част от някогашните защитни стени на Брюж
Портата Сейнт Джон – част от някогашните защитни стени на Брюж

Как се стига от Брюксел до Брюж

Брюж се намира на около 98 километра северозападно от столицата на Европа Брюксел. Ако разполагате с кола, ще ви трябват около час и 15 минути да се придвижите до градчето.

Тук на линка може да видите най-изгодните предложения за коли под наем в портала Discover Cars. В търсачката му излизат опции от различни компании за наемане на коли и така може да избирате най-подходящото за вас.

Ако не разполагате с кола, от Брюксел до Брюж има много удобни влакове (доста на често), които вземат разстоянието за около час и десет минути. Може да вземете влак от Централна гара (Gare Centrale – Centraal station) или гара Midi (Zuid). Билетите (отиване и връщане) са на цени от около 36 евро. Просто трябва да отидете на гарата и да си купете билети.

Повече информация може да намерите на сайта на железниците в Белгия.

В Брюж за един следобед

Ако идвате в Брюж с влак, съветвам ви най-напред да се отбиете в Туристическия информационен център, който се намира съвсем близо до гарата на път към Стария град. Там ще ви дадат туристическа карта и полезни упътвания.

Разстоянието от гарата до центъра е кратко и се изминава пеша за около 10 минути.

Към площада
Към площада

От личен опит споделям, че основните забележителности в Брюж, които непременно трябва да се видят могат да се сведат до пет. Ето ги в следващите редове.

Централният пазарен площад (Markt)

Една от топ забележителностите на Брюж е Централният площад в сърцето на стария град.

Централният пазарен площад в Брюж (Markt)
Централният пазарен площад в Брюж (Markt)

Той е заобиколен от множество красиви сгради в типичен фламандски стил.

Част от сградите, заобикалящи площада
Част от сградите, заобикалящи площада

Може да изпиете по бира в едно от многото заведения на площада…

Още от площада
Още от площада

Или просто да постоите и да погледате тази картина от стари времена.

На площада
На площада

За съжаление, шумната тълпа от толкова много туристи в днешно време не ви позволяват да се потопите изцяло в приказката, но все пак може да се усети все още (почти) цялото ѝ очарование.

Камбанарията на Брюж (Belfort van Brugge)

Кулата-камбанария е висока 83 метра и е един от символите на Брюж. Намира се на централния площад. Нейното строителство започва през 1282 г., а през 1482 г. е завършена най-горната ѝ част, която има формата на осмоъгълна корона. Ако имате достатъчно време, може да се изкачите по 366 стъпала до горната част на кулата-камбанария и да се полюбувате на невероятна панорамна гледка на Брюж.

Камбанарията (Belfort van Brugge)
Камбанарията (Belfort van Brugge)

Площад Бург (Burg) с Кметството

Бург е другият голям площад в центъра на Брюж. Разположен е много близо до Централния пазарен площад и кулата-камбанария. Важно място на площада не само по разположение, но и по значение заема сградата на кметството, считано за едно от най-старите в Белгия. Било построено между 1376 г. и 1420 г. Постройката е в готически стил с изящни високи сводести прозорци и островърхи осмоъгълни кули.

Площад Бург (Burg)
Площад Бург (Burg)

Сградата отляво на кметството е също много красива. Строена е между 1722 и 1727 г. и до 1984 г. в нея се е помещавал местният съд. Интересен тунел, който е част от сградата, ви извежда от площад Бург и по тясна павирана уличка продължаваща в мост бързо ви отвежда до Рибния площад.

Друга интересна сграда на площад Бург вдясно от кметството е базиликата „Светата кръв“, издигната между 1529 и 1534 г. В нея се съхранява чудата реликва – кристален флакон, за който се смята, че съдържа капка от Христовата кръв. Била донесена от Светите земи през 1149 г. от Дитрих Елзаски при завръщането му от Втория кръстоносен поход.

Kаналите на Брюж

Разходете се покрай някой или няколко от каналите, които са забележителни градски артерии, още една неизменна емблема на Брюж.

Kаналите на Брюж
Kаналите на Брюж

Каналите се пресичат от живописни мостове, също част от автентичната архитектура на града.

Брюж и каналите
Брюж и каналите

Ако имате достатъчно време на разположение, може да се възползвате от туровете с лодка по каналите на Брюж.

Канали и помпозни къщички
Канали и помпозни къщички

Езерото на любовта (Minnewaterpark)

Това е живописен парк с малко правоъгълно езеро, разположен в южната част на Стария Брюж, недалеч от гарата. Обикновено това е последната забележителност от кръговите маршрути за разходка в градчето.

Езерото на любовта (Minnewaterpark)
Езерото на любовта (Minnewaterpark)

Има поверие, че ако преминете по моста над езерото с половинката си, ще си осигурите вечна любов. Това прави мястото изключително романтично. Но, според мен, дори и да оставим поверието настрана, езерото и обстановката около него са толкова красиви, че и без поверие са си достатъчно красиви и романтични. Така че, посетете го на всяка цена, ако имате път до Брюж.

Езерото на любовта в Брюж - на живо е още по-живописно
Езерото на любовта в Брюж – на живо е още по-живописно

С езерото са свързани две стари легенди. Първата се отнася за млада и много красива девойка на име Минна, която била влюбена във воина Стромберг от съседен град. Бащата на момичето обаче, не зачитал любовта на дъщеря си и решил да я омъжи за човек, когото той избере. За да се отърве от тази съдба, Минна избягала в гората край Брюж. Като разбрал това, Стромберг тръгнал да я търси. За жалост, когато я открил, тя издъхнала в ръцете му от изтощение.

Езерото е кръстено на Минна, а мостът над него е наречен Мост на любовта в чест на нейната голяма любов.

Един от живите символи на Брюж са лебедите. Като разхождате покрай езерото ще видите много лебеди. С тях е свързана втората легенда. Според нея, през 1488 г. хората от Брюж екзекутирали един от администраторите на града, приближен на Максимилиан Австрийски – по това време херцог на Бургундия и по-късно император на Свещената Римска империя. Градският администратор на Брюж в тези години бил Питър Ланчалс, в чийто семеен герб били изобразени бели лебеди. Легендата гласи, че Максимилиан наказва Брюж, като задължава населението да пази лебеди по езерата и каналите си за вечност.

Това бяха петте най-интересни според мен забележителности в Брюж, които не бива да се пропускат. От там насетне имате инициативата да се разходите в градчето, накъдето ви отведат очите и желанието.

Един от каналите
Един от каналите

Отпуснете се и се насладете на разходката в приказния исторически център, без да гледате пътеводители и без да мислите какво точно трябва да видите.

Каналите
Каналите

Попийте колкото се може повече гледки. Непременно седнете в някое заведение на по бира поне.

Уличките
Уличките

По-долу ще споделя информация за още няколко интересни места в Брюж, които се надявам да ви вдъхновят да отскочите до там.

Катедралата „Свети Спасител”

Това е най-старата енорийска църква в Брюж (12 – 15 век). В нея могат да се видят голям орган, брюкселски гоблени, богата колекция от средновековни фламандски картини, гробници.

Катедралата „Свети Спасител”
Катедралата „Свети Спасител”

Големият син кит от отпадъци

Както споменах, този разказ е въз основа на две мои посещения в любимия Брюж с разлика от 11 години между тях. Въпросният кит се намира (както всичко останало, което описвам) в старата част на града, но е нова „забележителност“. Нямаше я преди 11 години по време на първото ми посещение в този приказен град. Това е паметник с кауза – направен е от пластмасови бутилки и доста вади очи. Контрастът със старите сгради е не само впечатляващ, този кит крещи – „Вижте колко боклуци оставяте!“.

Големият син кит от отпадъци
Големият син кит от отпадъци

Веднага щом видях това огромно пластмасово туловище си помислих, че то няма място всред цялата тази приказна картина… Все пак, поглеждайки по-надълбоко, може би точно така трябва да се покаже на хората как пластмасата завладява и потапя в себе си всичко. Съвсем спонтанно възниква личния въпрос „Аз искам ли да плувам в пластмасови отпадъци?“. Отговорът, смятам, е пределно ясен не само за мен.

В Брюж има много площади, интересни улички и уютни кътчета. Всички те са на пешеходно разстояние едно от друго. Разхождайки се в Стария град неминуемо ще попаднете на някои от тези романтични места.

Площад Саймън Стевин

Намира се на няколко минути пеша от Централния площад в посока, противоположна на площад Бург. Централно място на площада заема статуята на Саймън Стевин – математик и физик, роден в Брюж през 1548 г. Той открил десетичната дробна система и създал математическа основа за изграждането на укрепления. На площада ще намерите изобилие от ресторанти, кафенета, магазини за шоколад и доста липи.

Площад Саймън Стевин
Площад Саймън Стевин

Някоя от тесните централни улички

Част от атмосферата на градчето са многото павирани улички със заведения и магазини…

Централните улици
Централните улици

И няколкото много тесни улички.

По тесните улички
По тесните улички

При последното ми посещение в Брюж в една от тях попаднах на нещо като семейно живо изкуство.

Находка в точния момент
Находка в точния момент

Това беше моят разказ за Брюж. Със сигурност съм пропуснала да ви покажа в него някое интересно място. Едно се надявам – поне малко да съм успяла да ви докосна до това старовремско градче, чиято атмосфера мен лично на два пъти ме върна векове назад във времето и ме накара да се почувствам като в приказка.

Публикувано в Белгия, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *