Остенде за един ден: да се разходиш до Северно море

Остенде е град на Северно море в северозападната част на Белгия. Той не е сред топ туристическите дестинации в Европа, но на мен ми беше интересно да се разходя в него. Разходката беше кратка – около 3 часа, но се радвам, че видях градчето, плажа и самото море.

От време на време ми се налага да пътувам в Брюксел по работа. Повечето пъти нямам много време за дълги разходки там, но при една от последните ми командировки реших да остана и за уикенда с идеята да посетя Брюж. Бях ходила в градчето преди години, но много ми се искаше да го видя отново. За разнообразие реших да включа и Остенде в маршрута. В следващите редове ще ви разкажа за разходката там.

Остенде - Северно море
Остенде – Северно море

Как се стига от Брюксел до Остенде

Белгийският град Остенде е разположен на 111 километра северозападно от Брюксел, които се изминават с кола или влак за около час и 15 минути. Тук на линка може да видите най-изгодните предложения за коли под наем в Белгия.

Може да вземете влак от Централната гара в Брюксел или гара Миди (Zuid). Влаковете за Остенде спират на Гент и Брюж, така че може да комбинирате посещения. Билетите за влака се купуват директно от гарата.

За повече информация относно разписание на влаковете и цени, вижте на сайта на белгийските железници.

Разходката в Остенде

Общо взето, направих кръгов маршрут. Слязох на гарата и се насочих нагоре към морето. Минах покрай яхтено пристанище. После излязох на крайбрежната алея, а сетне свих по една от централните улички към центъра и оттам – пак на гарата.

Остенде и яхтите
Остенде и яхтите

Местата, с които ще запомня Остенде, са плажът, морето и катедралата. Изненадах се какъв огромен плаж има там на Северно море и най-вече се учудих на немалкото къпещи се хора в студеното море. Времето в този ден беше хладно и ветреовито, макар и слънчево. Така че, не може да се каже, че къпещите се бяха някак прегряли или слънчасали. Просто си се радваха на морето хората. Е, и аз се радвах на морската шир и гледките, но на сухо.

Плажът на Северно море
Плажът на Северно море

Там на плажа имах и малко културен живот – подготвяха някакво изложение на пясъчни скулптури и хвърлих едно око.

Пясъчни скулптури
Пясъчни скулптури

След крайбрежната алея и главната търговска улица минах покрай катедралата „Св. св. Петър и Павел“, основна забележителност в Остенде. Тя е голяма и внушителна. Била построена в периода 1899 – 1908 година върху пепелта на по-стара църква. Катедралата е построена в нео-готически стил и дизайнът ѝ е взаимстван от готическата Кьолнска катедрала и нео-готическата църква Вотивкирхе във Виена.

Остенде: катедралата "Св. св. Петър и Павел"
Остенде: катедралата „Св. св. Петър и Павел“

До катедралата се издига интересна старинна кула с името Peperbusse. На нейната фасада може да се види скулптура от 1776 г., изобразяваща Голгота с чистилище. Тя била част от старата църковна кула.

Кулата Peperbusse в центъра на Остенде
Кулата Peperbusse в центъра на Остенде

За финал попаднах на някакво мотошествие, така и не разбрах на какво беше посветено. В крайна сметка, макар и кратка, благодарение на разходката успях да добия представа от още един белгийски град, Остенде, и да видя Северно море.

Публикувано в Белгия, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *