Разходка в Остенде

От време на време ми се налага да пътувам в Брюксел по работа. Повечето пъти нямам много време за дълги разходки там, но при една от последните ми командировки реших да остана и за уикенда с идеята да посетя Брюж. Бях ходила в градчето преди години, но много ми се искаше да го видя отново. За разнообразие реших да включа и Остенде в маршрута. В следващите редове ще ви разкажа за разходката там.

Остенде - Северно море
Остенде – Северно море

Това е една кратка статия, защото и разходката ми беше кратка – около два часа и половина, но се радвам, че видях градчето. Интересно ми беше да видя плаж на Северно море, а и самото море.

Как се стига от Брюксел до Остенде

Белгийският град Остенде е разположен на 111 километра северозападно от Брюксел, които се изминават с кола или влак за около час и 15 минути. Тук на линка може да видите най-изгодните предложения за коли под наем в Белгия.

Може да вземете влак от Централната гара в Брюксел или гара Миди (Zuid). Влаковете за Остенде спират на Гент и Брюж, така че може да комбинирате посещения. Билетите за влака се купуват директно от гарата. Има вариант да си ги закупите предварително от платформата Omio (и да ги изпратите директно на телефона си).

За повече информация относно разписание на влаковете и цени, вижте на сайта на белгийските железници.

Разходката в Остенде

Общо взето, направих кръгов маршрут. Слязох на гарата и се насочих нагоре към морето. Минах покрай яхтено пристанище. После излязох на крайбрежната алея, а сетне свих по една от централните улички към центъра и оттам – пак на гарата.

Остенде и яхтите
Остенде и яхтите

Местата, с които ще запомня Остенде, са плажът, морето и катедралата. Изненадах се какъв огромен плаж има там на Северно море и най-вече се учудих на немалкото къпещи се хора в студеното море. Времето в този ден беше хладно и ветреовито, макар и слънчево. Така че, не може да се каже, че къпещите се бяха някак прегряли или слънчасали. Просто си се радваха на морето хората. Е, и аз се радвах на морската шир и гледките, но на сухо.

Плажът
Плажът

Там на плажа имах и малко културен живот – подготвяха някакво изложение на пясъчни скулптури и хвърлих едно око.

Пясъчни скулптури
Пясъчни скулптури

След крайбрежната алея и главната търговска улица минах покрай катедралата „Св. св. Петър и Павел“, основна забележителност в Остенде. Тя е голяма и внушителна. Била построена в периода 1899 – 1908 година върху пепелта на по-стара църква. Катедралата е построена в нео-готически стил и дизайнът ѝ е взаимстван от готическата Кьолнска катедрала и нео-готическата църква Вотивкирхе във Виена.

Остенде: катедралата "Св. св. Петър и Павел"
Остенде: катедралата „Св. св. Петър и Павел“

До катедралата се издига интересна старинна кула с името Peperbusse. На нейната фасада може да се види скулптура от 1776 г., изобразяваща Голгота с чистилище. Тя била част от старата църковна кула.

Кулата Peperbusse
Кулата Peperbusse

За финал попаднах на някакво мотошествие, така и не разбрах на какво беше посветено. В крайна сметка, макар и кратка, благодарение на разходката успях да добия представа от още един белгийски град и да видя Северно море.

Публикувано в Белгия, свят голям. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Ресурси за пътуване в Европа

Най-добрите опции за настаняване в Европа ще намерите в Booking.com, една от водещите компании за дигитални пътувания в света. Щракнете тук, за да потърсите подходящо място за престой в Европа.

Вижте изгодни предложения за коли под наем в портала Rentalcars.com, който е част от групата Booking Holdings Inc.

Богат избор от организирани екскурзии в Европа ще намерите на този линк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *