До Владайския манастир Света Петка и света Неделя

Владайският манастир беше нашата поредна уикенд дестинация за кратка разходка, недалеч от София. Беше една снежно бяла декемврийска неделя и искахме да видим ново за нас място, а и да се пораздвижим. Знаехме за Владайския манастир, но все още не го бяхме виждали отблизо. Е, отидохме, разгледахме, поснимахме, хареса ни. Манастирът е на хубаво място с чудна гледка към Витоша, при това е от онези старите, с вековна история.

Владайски манастир

Владайски манастир

Как се стига до Владайския манастир

Владайският е разположен в южните поли на Люлин планина, на около километър северно от село Владая и на около 15 километра от центъра на София. До него се стига с кола. За да отидете до манастира (от София), трябва влезете във Владая и да поемете по улицата, успоредна на главния път за Перник. След по-малко от километър трябва да завиете надясно – там шосето минава под главния път и след това остро наляво. Минава се през вилна зона, няма и километър и стигате до манастира.

С какво е интересен

Сегашните сгради на светата обител са сравнително нови, но манастирът е основан по време на Второто българско царство. Бил е двупрестолен – посветен на две светици – света Петка и света Неделя. Бил е част от средновековния пръстен с манастири около София – Софийската Мала Света гора. През годините е бил многократно разрушаван.

На много места в интернет има информация, че манастирът е сринат до основи, а монасите – избити, от кръстоносци през 1328 г. Да ви кажа, рових се доста както в български, така и в чуждестранни източници, но никъде няма информация за кръстоносен поход през споменатата 1328 г. (а и в близък период около нея), още по-малко пък такива, минали през територията на България.

Владайски манастир

Владайски манастир – църквата Света Петка

Владайският манастир, до неотдавна с името Света Петка, понастоящем се състои от две църкви: стара – Света Петка и нова – Света Неделя, един параклис и манастирски сгради. Храмът Св. Петка е построен през 1902 г. върху останки от стара църква, а новата църква Св. Неделя е осветена през 2004 г.

След строежа на новата църква, манастирът отново е двупрестолен и се нарича Света Петка и света Неделя. Той е женски, действащ манастир. Негов празник е 14 октомври – Петковден.

Владайски манастир

Владайски манастир

Мястото е много приятно. Когато ние го посетихме, там беше същинска тиха бяла приказка.

Владайски манастир - поглед към Витоша

Владайски манастир – поглед към Витоша

Не много далеч от Владайския манастир – само на 13 километра – се намира друг старинен български манастир, за който вече съм ви разказвала – Кладнишкия манастир. Ако имате повече време на разположение, може да посетите двата манастира в един ден.

Да отбележа, че това беше вторият ни опит да видим манастира. За първи път се запътихме натам миналата зима. Беше навалял много сняг и след като се отклонихме за Владайския манастир повече не успяхме да продължим по пътя към него през вилната зона, защото беше шосето беше неразчистено, а ние все пак бяхме с лека кола. Имайте това пред вид, ако тръгнете в голям сняг.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *