Разходка до красивия водопад Докузак в Странджа

В края на този юли, точно преди да стигнем до черноморския бряг, прекарахме три прекрасни дни в сърцето на Странджа. Бяхме отседнали в град Малко Търново и едно от местата, които посетихме там в региона беше живописният водопад Докузак. Да, Странджа е известна с многото останки от тракийски светилища и оброчища и водопадът някак не се вписва много сред тях, но е факт.

Водопад Докузак

Водопад Докузак

Ние, както знаете, много обичаме да обикаляме както по древни места, така и по яки водопади. Споделяла съм и друг път – отидем ли в някой район, проучваме дали има водопади в него. Затова, сещате се, нямаше как водопад Докузак да не влезе в задължителната част от плана ни за Странджа. Въпросът беше в кой от трите дни да го посетим. Искахме да го видим още в началото на нашето странджанско приключение. Е, не стана точно така … Когато си в планина, не знаеш с точност дали тя ще те допусне в дълбините си …

Мислехме си, че ще стигнем до водопад Докузак още в края на първия ден. Само, че времето не беше на същото мнение. Веднага след първия посетен обект там – Гробницата на богинята Бастет – ни застигна продължителна гръмотевична буря с градушка, която опропасти всякакви други планове за деня. Прибрахме се безславно в хотела, продължавайки да кроим планове какво да видим непременно и какво, евентуално, можем да пропуснем.

Имахме още два дни на разположение, през които, за наше щастие, Странджа планина ни допусна до себе си.

И така, през втория ни ден в района на Малко Търново, след посещение на няколко забележителни места, а именно – Тракийската куполна гробница в местността Мишкова нива, Гробницата на Бастет, връх Голямо Градище, Градът на мъртвите в местността Пропада, се насочихме и към водопад Докузак. Стигнахме до него чак привечер.

Как се стига до водопад Докузак

Водопад Докузак се намира на около 7,5 километра от Малко Търново, преди село Стоилово, близо е до шосето. От шосето надолу води кратка пътечка, която не е трудна за ходене. Има си табелки и удобно място за паркиране.

Паркингът до шосето и началото на пътеката

Паркингът до шосето и началото на пътеката

Водопадът се забелязва още от горния край на пътечката. Още от там се вижда, че е много красив, буен и интересен.

До брега на реката и подножието на водопада води кратка и лека за ходене пътека.

Водопад Докузак

Водопад Докузак

Водопад Докузак е мощен и с много красив рисунък, с множество дипли. Висок е около 5 метра. Водите му падат на много струи и се леят върху ръбати и силно релефни скали, което създава усещане, че водата сякаш блика от всякъде. И всичко това на фона на близката гора.

Водопад Докузак: мощен и с красив рисунък

Водопад Докузак: мощен и с красив рисунък

Малко в страни от основната струя има още няколко струи, течащи по скали, покрити с мъх, а под тях зеят няколко кухини – малки пещерички.

Водопад Докузак: страничните струи и пещеричките

Водопад Докузак: страничните струи и пещеричките

От горната част, в дясно на основната пътека към подножието на водопада, има друга пътечка, изпровождаща до горната част на водопад Докузак и тази част на реката.

Река Докузак точно преди водопада

Река Докузак точно преди водопада

Това е още една интересна гледна точка към този красив странджански водопад.

Водопад Докузак: поглед отгоре

Водопад Докузак: поглед отгоре

Водопадът носи името на реката, която го захранва, която пък е приток на река Айдере от поречието на река Велека. Красив и запленяващ водопад! Имайте го пред вид, ако пътувате към Странджа!Booking.com

Публикувано в водопади, екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *