Разходка до красивия водопад Докузак в Странджа

В края на този юли, точно преди да стигнем до черноморския бряг, прекарахме три прекрасни дни в сърцето на Странджа. Бяхме отседнали в град Малко Търново и едно от местата, които посетихме там в региона беше живописният водопад Докузак. Да, Странджа е известна с многото останки от тракийски светилища и оброчища и водопадът някак не се вписва много сред тях, но е факт.

Водопад Докузак

Водопад Докузак

Ние, както знаете, много обичаме да обикаляме както по древни места, така и по яки водопади. Споделяла съм и друг път – отидем ли в някой район, проучваме дали има водопади в него. Затова, сещате се, нямаше как водопад Докузак да не влезе в задължителната част от плана ни за Странджа. Въпросът беше в кой от трите дни да го посетим. Искахме да го видим още в началото на нашето странджанско приключение. Е, не стана точно така … Когато си в планина, не знаеш с точност дали тя ще те допусне в дълбините си …

Мислехме си, че ще стигнем до водопад Докузак още в края на първия ден. Само, че времето не беше на същото мнение. Веднага след първия посетен обект там – Гробницата на богинята Бастет – ни застигна продължителна гръмотевична буря с градушка, която опропасти всякакви други планове за деня. Прибрахме се безславно в хотела, продължавайки да кроим планове какво да видим непременно и какво, евентуално, можем да пропуснем.

Имахме още два дни на разположение, през които, за наше щастие, Странджа планина ни допусна до себе си.

И така, през втория ни ден в района на Малко Търново, след посещение на няколко забележителни места, а именно – Тракийската куполна гробница в местността Мишкова нива, Гробницата на Бастет, връх Голямо Градище, Градът на мъртвите в местността Пропада, се насочихме и към водопад Докузак. Стигнахме до него чак привечер.

Как се стига до водопад Докузак

Водопад Докузак се намира на около 7,5 километра от Малко Търново, преди село Стоилово, близо е до шосето. От шосето надолу води кратка пътечка, която не е трудна за ходене. Има си табелки и удобно място за паркиране.

Паркингът до шосето и началото на пътеката

Паркингът до шосето и началото на пътеката

Водопадът се забелязва още от горния край на пътечката. Още от там се вижда, че е много красив, буен и интересен.

До брега на реката и подножието на водопада води кратка и лека за ходене пътека.

Водопад Докузак

Водопад Докузак

Водопад Докузак е мощен и с много красив рисунък, с множество дипли. Висок е около 5 метра. Водите му падат на много струи и се леят върху ръбати и силно релефни скали, което създава усещане, че водата сякаш блика от всякъде. И всичко това на фона на близката гора.

Водопад Докузак: мощен и с красив рисунък

Водопад Докузак: мощен и с красив рисунък

Малко в страни от основната струя има още няколко струи, течащи по скали, покрити с мъх, а под тях зеят няколко кухини – малки пещерички.

Водопад Докузак: страничните струи и пещеричките

Водопад Докузак: страничните струи и пещеричките

От горната част, в дясно на основната пътека към подножието на водопада, има друга пътечка, изпровождаща до горната част на водопад Докузак и тази част на реката.

Река Докузак точно преди водопада

Река Докузак точно преди водопада

Това е още една интересна гледна точка към този красив странджански водопад.

Водопад Докузак: поглед отгоре

Водопад Докузак: поглед отгоре

Водопадът носи името на реката, която го захранва, която пък е приток на река Айдере от поречието на река Велека. Красив и запленяващ водопад! Имайте го пред вид, ако пътувате към Странджа!Booking.com

Публикувано в водопади, екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *