Водопад Кадемлийско пръскало: водното шоу на Балкана

Водопад Кадемлийско пръскало е един от най-красивите и добре видими водопади, които изобщо съм посещавала. Той се намира в централна Стара планина и със своите 70 метра височина е един от първенците на Балкана.

Водопад Кадемлийско пръскало
Водопад Кадемлийско пръскало: вижте водното шоу на Балкана

Бях си го включила отдавна в списъка с желани места, но и бях прочела, че преходът до него е доста дълъг – около 4-5 часа в посока. Може би, затова все нещо „изникваше“ и го отлагахме. До началото на този юни, когато най-сетне планът се осъществи.

Водопадът се оказа направо прелестен. Балканът беше устроил там в дефилето на река Тъжа истинско шоу – мястото около водопада беше така просторно и майсторски разчистено, за да може Кадемлийският водопад да се покаже в целия си ръст и от почти всички страни, направо беше като нарочно експониран. Входният билет за шоуто бяха споменатите 4 часа ходене, на моменти леко монотонни. Ноооо, всички усилия си струваха!

Как се стига до началото на пътеката

Отправна точка за пешеходния маршрут към Кадемлийския водопад са северните покрайнини на село Тъжа. Селото се намира на около 30 км северозападно от Казанлък и на около 170 км източно от София, които се изминават за около 2 часа и половина по Подбалканския път. Следвайки пътните табелки, отбивате се от Подбалканския път на север към полите на Балкана, влизате в село Тъжа, минавате през центъра му и се насочвате към планината.

След селото асфалтът свършва и пътят е с трошено-каменна настилка. С лека кола може да изминете около половин километър след последните къщи на селото. Веднага след това има много лош участък от пътя. Ако сте с джип, няма проблем да продължите до хижа Русалка, но ако сте с лек автомобил, най-добре спрете на удобно място край пътя там след селото и продължете пеша. Ние точно така направихме. Спряхме колата под едно дърво и тръгнахме нагоре по пътя.

Ще допълня, че черният път е старопланинският Русалийски проход, дълъг около 30 километра и свързващ село Тъжа и град Априлци. Проходът криволичи в дефилето на река Тъжа и достига до височина над 1500 метра.

Особености на пешеходния маршрут към водопад Кадемлийско пръскало

Пешеходният маршрут от село Тъжа до водопад Кадемлийско пръскало започва от покрайнините на селото, изминава се за около 4 часа стегнат ход без много почивки и може да се раздели на два основни етапа:

 • етап 1: село Тъжа – хижа Русалка: 1 час и 45 минути;
 • етап 2: хижа Русалка – водопад Кадемлийско пръскало : 2 часа и 15 минути.

Пътеката всъщност е част от маршрута към хижа Тъжа и е много добре обозначен със синьо-бяла маркировка, която е поставена начесто. Освен това, където има разклонения на пътеката, маркировката се допълва от добре видими указателни стрелки. Просто гледайте и няма да се объркате!

Следва подробно описание на маршрута до водопад Кадемлийско пръскало.

Етап 1: село Тъжа – хижа Русалка: 1 час и 45 минути

Първоначално се върви по пътя. След около 20 минути пешеходният маршрут завива надясно по стръмна пътека, която се отделя от пътя към гората. Следва най-стръмният и труден участък от маршрута, защото денивелацията е доста голяма. Пътеката тук е почти като улей, доста камениста, заветливо е и при влажно време е много задушно. На няколко места пътеката се разклонява – следвайте стрелките и маркировката! На няколко пъти пътеката пресича черния път.

Долу-горе след около един час ходене (считано от края на селото) пътеката пресича за пореден път черния път, а веднага след това и буен поток, после излиза от гората на открито и започват да се откриват красиви панорамни гледки, които ни карат да осъзнаем колко много сме се изкачили.

По пътеката над село Тъжа
По пътеката над село Тъжа

Около 15-20 минути ходене след потока пътеката излиза окончателно на черния път и продължава по него (и така чак до водопада). След около още 15-20 минути се стига до разклонение на пътя – напред към хижа Тъжа и водопад Кадемлийско пръскало и надясно – към близката хижа Русалка, която вече се вижда и се стига след по-малко от 5 минути.

Разклонение към хижа Русалка
Разклонение към хижа Русалка

Съветвам ви да спрете и да отморите на хижата. Може да хапнете и да си налеете вода. Нагоре по пътеката има няколко чешми, но е хубаво човек винаги да има шише с вода в планината.

Хижа Русалка, Централен Балкан
Хижа Русалка, Централен Балкан

Пътеката от село Тъжа до хижа Русалка е дълга близо 5 километра се изминава за около час и 45 минути без почивките.

Етап 2: хижа Русалка – водопад Кадемлийско пръскало : 2 часа и 15 минути

След хижа Русалка ще видите информационните табла на Национален парк Централен Балкан.

Централен Балкан, след хижа Русалка
Централен Балкан, след хижа Русалка

В този етап вероятността от объркване е нулева, защото се върви само по пътя, при това маркировката продължава, но все пак ще кажа накратко какво да очаквате. Край пътя са изградени няколко чешми, а също и малки зони за отдих. Изкачване има, но е леко и плавно, което позволява да се върви стегнато.

На около километър и половина (25-30 минути ходене) след хижа Русалка се минава покрай КИП „Сладката вода“. Това е контролно-информационен пункт, който се ползва от парковата охрана. Има бариера на пътя, но ако сте с превозно средство – джип, мотор – няма проблем да преминете, защото хората от КИП вдигат бариерата, просто записват кой минава.

КИП "Сладката вода" - поглед към водопад Бабско пръскало
КИП „Сладката вода“ – поглед към водопад Бабско пръскало

Там на „Сладката вода“ вляво от пътя има оформена малка поляна с невероятни гледки. Направете си малка почивка, за да им се порадвате. Напред (северно) се вижда водопад Бабско пръскало. Преди време до него е водела екопътека, но сега тя е разрушена и до него се стига трудно. Но пък и отдалеч се вижда колко е красив.

Поглед към Пенчовско пръскало
Поглед към Пенчовско пръскало

Ако продължим да оглеждаме панорамите в положителна посока (т.е. обратна на часовниковата стрелка), на североизток ще видим каменната стена на рида Малка Козя стена (на другия бряг на река Тъжа). За ориентир точно срещу нея е разположена нашата цел – водопад Кадемлийско пръскало. Изглежда не чак толкова далеч, но от КИП „Сладката вода“ до него остава да изминете още 7 километра (почти два часа още).

Поглед към Петканови водопади
Поглед към Петканови водопади

След това на изток се открива гледка към дебрите на резерват Джендема. Виждат се отдалеч труднодостъпните водопади Пенчовско пръскало и Петкановите водопади.

Петкановите водопади са не само труднодостъпни. Те попадат в защитена зона с ограничен (забранен) достъп.

Накрая, в южна посока (назад) се открива панорама към Казанлъшката котловина.

Гледка към Казанлъшката котловина и Средна гора
Гледка към Казанлъшката котловина и Средна гора

Ако имате късмет там на бариерата да случите на някой разговорлив служител на парка, ще научите много любопитни неща за тази част на Балкана.

От там продължавате по пътя. Като цяло се върви в гора, което е чудесно, ако е много жега. От друга страна, тези 2 часа ходене в гора са еднообразни и на моменти доскучава. Е, има и разнообразие – на места гората се разкъсва и подарява красиви гледки, минава се покрай няколко малки крайпътни водопада, пресича се река Бабска…

Един от водопадите по пътеката
Един от водопадите по пътеката

На около 35-40 минути след КИП „Сладката вода“ от пътя се отделя друг за хижа Триглав. Ние си продължаваме към Пръскалото.

На около час и 45 минути след КИП „Сладката вода“ вдясно от пътя има каменна чешма, а срещу нея – вляво от пътя е изградена зона за отдих. На това място от толкова ходене сигурно си мислите, че този път край няма. Спокойно, от чешмата до водопада остават около 30 минути ходене.

След завоя: водопад Кадемлийско пръскало
След завоя: водопад Кадемлийско пръскало

Ходите, ходите и след един завой, зад една канара шоуто започва. По-точно то си е там, започва за новодошлите. Уау, невероятно! Това е той водопад Кадемлийско пръскало, един от най-красивите в Балкана.

Водопад Кадемлийско пръскало
Водопад Кадемлийско пръскало

Общо разстоянието от село до Тъжа до водопад Кадемлийско пръскало по пешеходния маршрут е около 13 километра и се изминава за около 4 часа, без да се смятат почивките. Обратният път може да се вземе за 3 часа и половина, защото е предимно спускане.

След толкова много ходене последният участък от пътеката – този стръмният в улея, вече си е направо досаден – камъняк и пясък без грам гледка. Затова, ако разполагате с високопроходима кола, ви съветвам да я използвате до хижа Русалка и от хижата да тръгнете пеша към водопада. Някога пътят от селото сигурно е бил що-годе добър и за леки коли, но сега не е. Ние видяхме няколко истински проблемни части.

Да спомена накратко и подхода откъм север до водопад Кадемлийско пръскало. Отправна точка е кв. Острец на град Априлци. От него се тръгва към хижа Тъжа. Разстоянието е около 11 км и се изминава за около 3 часа. След това, от хижа Тъжа до водопад Кадемлийско пръскало разстоянието е под 5 км и се върви около час – час и половина. Тук ще намерите повече информация за хижа Тъжа и маршрутите от нея.

Красотата на водопад Кадемлийско пръскало

Водопад Кадемлийско пръскало е изключително мощен, открит и висок. Със своите 70 метра височина той е един от най-високите в България (факт), а според мен е и един от най-красивите (лично мнение, но пък не е като да не съм виждала водопади 🙂 ).

При водопад Кадемлийско пръскало
При водопад Кадемлийско пръскало

В допълнение, водопадът е много гостоприемен – позволява почти да се „допреш“ до него, да се приближиш толкова, че да се понамокриш от пръските му. В първия момент по-малко, но постоиш ли там на скалите в подножието му, всеки порив на вятъра се превръща в хладен освежаващ душ. И през цялото време чуваш този здрав тътнеж на падащи води.

Скалният рид Малка Козя стена срещу водопад Кадемлийско пръскало
Скалният рид Малка Козя стена срещу водопад Кадемлийско пръскало

Балканът е създал около водопада невероятен простор, сякаш се хвали отдалеч със своето прекрасно водно произведение. Красотата на пейзажа там е омагьосваща, не ти се тръгва. Колкото да гледаш и слушаш това природно шоу, не ти стига, не ти се тръгва. То е безкрайно – няма завеса, няма умора, не ти се тръгва. Щедро е – кой колкото иска, толкоз да гледа и черпи. Не, определено не ти се тръгва!

Нашето посещение до водопада

Отдавна му се канехме на този водопад. В началото на този юни ни се удаде възможност да посетим курорта Павел баня и решихме да комбинираме това посещение с разходка по екопътеката над Бузовград и с прехода към Кадемлийския водопад. Получи ни се идеално, програма-максимум – обходихме и двете набелязани пътеки и успяхме да направим първия за годината плаж, при това до минерален басейн.

Беше един прекрасен дълъг уикенд – петък, събота и неделя. В петък следобед бяхме над Бузовград, цял ден в събота си уплътнихме с прехода до водопада, а неделята посветихме на релакс край басейна на хотел Севтополис.

Красотата на водопад Кадемлийско пръскало: не ти се тръгва!
Красотата на водопад Кадемлийско пръскало: не ти се тръгва!

И още

Поради прогнозите за нестабилно време бяхме проучили, доколкото е възможно по оскъдната и неточна информация в интернет, още един маршрут в района – до Търничанско пръскало. Избрахме го да е кратък, като резервен вариант… Е, остана си като идея. Балканът беше така гостоприемен този ден и ни подари своето блестящо, освежаващо и невероятно красиво водно шоу, наречено Кадемлийско пръскало. Ден, който дълго ще си спомням. Водопад, който никога няма да забравя. След време, живот и здраве, ще дойдем пак.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


12 Коментара към Водопад Кадемлийско пръскало: водното шоу на Балкана

 1. Таня Гафарова каза:

  Здравейте, утре мислим да посетим този водопад. Може ли да ми кажете как е пътя, може ли да се качим спокойно с джип, благодаря предварително🙂

 2. Десислава каза:

  Здравейте, пътят до водопада подходящ ли е за велосипеди, на различни места чета противоречива информация?

 3. генади василев каза:

  към днешна дата някой имали впечатления от пътя поне до хижа Русалка-интересува ме за леко проходима кола
  (SUV-модел)

 4. Румен Петков каза:

  В описанието има малка неточност.
  Пътят от хижа Русалка до водопада Кадемлийското пръскало не е 2 часа и 15 мин. , а почти 3 часа. (ние го изминахме за 2.55 мин. стегнато ходене с 5 мин. почивка.
  Обратния път отнема около 2 часа, така че общо с 20 мин. престой на водопада ни отне около 5 часа и 15 мин.
  И ако бяхме тръгнали пеша от покрайнините на селото, общо пътят заедно с 2 почивки по 10 минути на хижата, щеше да ни отнеме повече от 9 часа!
  Практически с по-проходим автомобил (кросовър) може да се стигне за около 2 часа до самия водопад, като пътят е по-лош до хижата,след което оттам до водопада е доста по-проходим и равен.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за споделеното! Времената, които давам са тези, с които аз съм изминала маршрута и са ориентировъчни, много зависят от човека, темпото и моментното му състояние.

  • cvetipz666@gmail.com каза:

   Днес се разходихме дотам, от Тъжа тръгнахме в 10.00 и на водопада бяхме в 13.30. Описанието е страхотно!

 5. Ива Ангелкова каза:

  Здравейте, по Вашето описание преминахме маршрута с две деца на 6 и 11 години. От тръгването от с. Тъжа до връщането ни минаха точно 10 часа и половина. Времето ни на движение е било 6ч.10мин. Така че, страхотно описание. Много точно и ясно. Благодаря!

  • Ели Иванова каза:

   Огромно благодаря за отзива! Много се радвам, че ви е харесало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *