Водопад Сучурум в края на град Карлово

Ако минавате през Карлово, може да направите кратка спирка там, за да посетите водопад Сучурум. Той не е от много известните. Дори няма табелки, указващи как се стига до него. Но е красив и водите му идват от Балкана.

Водопад Сучурум

Водопад Сучурум

Знаехме, че водопадът е малък и затова едва ли щяхме да се вдигнем от София специално заради него, но пък не пропуснахме удобния случай да го видим при скорошните ни приключения в Стара планина.

Преди да продължа разказа за водопада, бих искала да подчертая, че двата основни исторически обекта в района на Карлово и Сопот, които всеки българин трябва да види, са къщата-музей на Апостола Васил Левски в Карлово и къщата-музей на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Ако вече сте ги посетили, едва тогава можете да се замислите и за водопада.

Водопад Сучурум се намира до градския парк на края на град Карлово. Реката, която го захранва е Стара река, ляв приток на река Стряма. Висок е около 15 метра.

Това е още един красив водопад с лесен достъп – съвсем близо до него може да паркирате колата си и след това да повървите по широка улица още около 500 метра. По улицата е забранено да се минава с кола, тъй като е пешеходна зона.

Как да стигнете до водопада? Ако идвате от Сопот, влизате в Карлово и малко преди центъра се отклонявате наляво по улица Тодор Каблешков и карате все по нея, докато стигнете парка и улицата-пешеходната. Точно пред нея има паркинг. От там продължавате пеш. Като стигнете реката, се вижда малък водопад.

Другият водопад

Другият водопад

Красив е, но вие трябва да продължите още малко нагоре по улицата, докато стигнете ВЕЦ-а. Там зад сградата се намира и водопада. Може да го наблюдавате отдалеч от един метален мост. Този ВЕЦ е отнел доста от красотата на околния пейзаж, но дори и така се вижда, че водопад Сучурум е интересен и живописен.

Публикувано в водопади с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги "Седем дни в Родопите" и "52 екопътеки за всеки", издадени от ИК Сиела. Поръчайте сега чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *