10 забележителности, които посетихме за един уикенд във Враца

В средата на слънчевия месец юни си направихме интересна екскурзия до Враца, където гарга не каца 🙂 . Посетихме няколко по-малко познати забележителности, като основния ни фокус бяха двата водопада – Врачанска Скакля и Боров камък, които са сред от най-високите водопади в България.

Горната част на водопад Скакля: панорама към Враца

Панорамна гледка към Враца

Враца е областен град в Северозападна България, който се намира на 111 километра северно от София. Следва моят разказ за забележителностите във Враца и наоколо, които посетихме за един дълъг уикенд там, подредени по реда на посещение.

Централният площад във Враца

Централният площад във Враца

Водопад Врачанска Скакля

Водопад Врачанска Скакля е най-високият водопад в България. Водите му падат от внушителен скален венец от 141 метра височина и се виждат отдалеч, в случай, че водопадът работи. За жалост, водопад Врачанска Скакля се захранва от малка рекичка и затова не е активен през цялата година. Най-подходящи периоди за посещение са пролетта и особено след обилни дъждове.

Водопад Врачанска Скакля

Водопад Врачанска Скакля

Водопадът се намира съвсем близо до Враца. До него има изградена екопътека, но поради голямата си височина, той се вижда и от самия град. Ако решите да направите преход до водопада, запознайте се детайлно с маршрута от тази статия.

Водопад Боров камък

Водопад Боров камък също е един от най-високите водопади в България. Водопадът е особено живописен и до него се стига по атрактивна екопътека. Водопад Боров камък се захранва от река Лева – същата, която образува онова красиво ждрело край град Враца – Вратцата. Пътеката за водопад Боров камък започва в покрайнините на врачанското село Згориград.

Водопад Боров камък

Водопад Боров камък

Освен големият водопад Боров камък, по екопътеката към него могат да се наблюдават още множество водопади, при това – всичките са много красиви.

Божия мост

Божия мост е скален феномен – проходна пещера, подобен на Чудните мотове в Родопите. Намира се между врачанските села Лиляче и Чирен, на около 15 километра северно от Враца.  Формално, името на местността е Карстов извор Жабокрек. Аз мога да потвърдя, че там има много гласовити жаби.

Божия мост, Врачанско

Божия мост, Врачанско

Друга забележителност там в района е римската крепост Градище, за която няма много сведения.

Вратцата

Вратцата е красивото ждрело на река Лева, съвсем близо до Враца.

Вратцата

Вратцата

Крепост Вратица

В прохода Вратцата започва т.нар. Наследствена пътека Вратица, която обхожда останките на едноименната крепост.

Наследствена пътека Вратица

Наследствена пътека Вратица

Укреплението възниква по римско време през 4-ти век. Било е използвано и по времето на Византия, и по-късно по време на Второто българско царство. През 13-ти век крепостта се развива в средновековен град под името Вратица. През 14-ти век Вратица пада под турска власт.

Крепост Вратица

Крепост Вратица

Кулата в центъра на Враца

В самия център на град Враца се издига интересна часовникова кула. От табелката на самата кула се разбира, че това е жилищно-отбранителна кула на Мешчиите, строена през 17-ти век. Кулата е обявена за паметник на културата.

Кулата на Мешчиите

Кулата на Мешчиите

Къщата-музей Баба Илийца в село Челопек

Село Челопек се намира на 12 километра от Враца по пътя за връх Околчица. В центъра на селото се издига малка бяла къщурка – това е къщата-музей Баба Илийца. Къщата отваря врати през 2003 година. Построена е в чест на Вазовата героиня, която помага на един от Ботевите четници.

Къщата-музей Баба Илийца

Къщата-музей Баба Илийца

В къщата има интересна етнографска експозиция. Също така, в нея се намира и печатът за обекта Околчица от 100-те национални обекта.

Връх Околчица

На връх Околчица, който се намира на около 22 километра от Враца, се издига паметник, посветен на подвига на Христо Ботев и неговите четници. Мястото е избрано от специална комисия, защото е „видно, лично, достъпно и близко до последното сражение на четата“. Паметникът има форма на опълченски кръст и е висок около 27 метра.

Връх Околчица

Връх Околчица

Съвсем близо до връх Околчица се намира едноименната старопланинска хижа или по-точно, нейните жалки останки. За съжаление, хижата е необитаема и изоставена на произвола на времето от доста години.

Полянката, смятана за лобно място на Христо Ботев

Близо до връх Околчица, в подножието на съседния връх Камарата, сред една горичка има малка полянка, която е посочена от Никола Обретенов за лобно място на големия наш поет и революционер Христо Ботев. Христо Ботев загива от куршум при неизяснени обстоятелства на 20 май 1876 година. Обретенов посочва мястото чак през 1927 година, 51 години след Ботевата гибел.

Полянката, смятана за лобно място на Христо Ботев

Полянката, смятана за лобно място на Христо Ботев

Водопад Житолюб в Лакатник

Водопадът се намира в Искърското дефиле в покрайнините на Лакатник. Вижда се от шосето. Ще отворя една скоба и ще поясня, че Лакатник не е Враца, дори не е в област Враца, но ако пътувате през Искърското дефиле, потърсете го. Ако обичате водопади, ще ви хареса.

Водопадът се излива от карстов извор и събира води от две реки – Петренска и Пробойница, които преминават през близката пещера Темната дупка и през тесен сифон се изливат в споменатия извор в подножието на скалите.

Водопад Житолюб

Водопад Житолюб

Водопадът беше изненада за мен – не знаех за него. От друга страна красивия му рисунък беше прекрасен завършек на този забележителен уикенд, който прекарахме в изследване на забележителностите на Враца.

Водопад Житолюб

Водопад Житолюб

В заключение

Това беше третото ми посещение в района на Враца. При първите две, основно внимание обърнахме на пещера Леденика и на лежерната разходка в самия град. Ако и вие планирате ходене до Враца и не сте посещавали пещерата, съветвам ви да започнете с нея, като най-известен и емблематичен за Враца обект.

Други две врачански забележителности, които посетихме преди време бяха Етнографския комплекс „Софроний Врачански“ в централната градска част на Враца и църквата „Св. Възнесение”, понастоящем храм-паметник „Св. Софроний Врачански“, съвсем близо до етнографския комплекс.

Храм-паметник Св. Софроний Врачански

Храм-паметник Св. Софроний Врачански

Във Врачанския регион сме посещавали при различни поводи и следните места, които са намерили място в блога:

За пълнота, ще отбележа още няколко забележителности около Враца, които не успяхме да посетим, но определено ще запазим за бъдещи планове:

 • скален лабиринт Пешкето до село Лиляче;
 • скален манастир „Св. Иван Пусти“ и близкия водопад;
 • Струпешки манастир;
 • водна пещера Понора.

Ще завърша с нещо любопитно. Знаете ли откъде идва изразът, с който започнах статията за Враца, където гарга не каца? Той води началото си от 1926 година, когато във Враца започва масова кампания за унищожаване на вредните за насажденията гарванови птици по инициатива на тогавашния министър на гората и лова.Booking.com

Оценка на читателите: 4.7 / 5 (64 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, може да се включите в общата ФБ група и да споделяме заедно красотите на България.

Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

6 отговора към 10 забележителности, които посетихме за един уикенд във Враца

 1. Калина каза:

  Следващият път посетете и хижа Вестител. Стига се с кола и се намира буквално над самия град, вижда се даже май и от централния площад – къщичка на ръба на скала и сгушена сред дървета. Трябва да питате някой местен как да стигнете, намерите ли правилната уличка, оттам вече има табелки и пътя започва да се вие нагоре към хижата, като приключва на паркинга, точно преди панорамната тераса. Има и стълби от една уличка, които се качват за около 20 минути. Хижата е скоро реновирана, като горе има и голяма панорамна тераса, от която се открива приказна гледка към целия град, околни села и безбрежните полета и хълмове, с една дума-до където ти стига окото. Пред хижата има масички, а вътре има и кафене. По комунистическо време в залата под самата хижа е имало дори дискотека. Непременно отидете, гледката си заслужава. 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Калина, не бях чувала за тази интересна хижа Вестител край Враца. Благодаря Ви за любопитната информация! Ще я имаме пред вид при следващото ни посещение в района. Поздрави!

 2. Деян каза:

  Здравейте, Ели, минимална критика – селото/гарата е Лакатник, а не Лъкатник. 🙂 Иначе, страхотна статия, благодаря Ви!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Деян, благодаря за поправката! Направих корекция 🙂 .

 3. Донка каза:

  Йоловица се казва,полянката смятана за лобното място на Ботев.Това беше едно допълнение.Това което правите е прекрасно,успех и занапред.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Донка, благодаря за допълнението и хубавите думи, поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *