10 забележителности, които посетихме за един уикенд във Враца

В средата на слънчевия месец юни си направихме интересна екскурзия до Враца, където гарга не каца 🙂 . Посетихме няколко по-малко познати забележителности, като основния ни фокус бяха двата водопада – Врачанска Скакля и Боров камък, които са сред от най-високите водопади в България.

Горната част на водопад Скакля: панорама към Враца
Панорамна гледка към Враца

Враца е областен град в Северозападна България, който се намира на 111 километра северно от София. Следва моят разказ за забележителностите във Враца и наоколо, които посетихме за един дълъг уикенд там, подредени по реда на посещение.

Централният площад във Враца
Централният площад във Враца

Водопад Врачанска Скакля

Водопад Врачанска Скакля е най-високият водопад в България. Водите му падат от внушителен скален венец от 141 метра височина и се виждат отдалеч, в случай, че водопадът работи. За жалост, водопад Врачанска Скакля се захранва от малка рекичка и затова не е активен през цялата година. Най-подходящи периоди за посещение са пролетта и особено след обилни дъждове.

Водопад Врачанска Скакля
Водопад Врачанска Скакля

Водопадът се намира съвсем близо до Враца. До него има изградена екопътека, но поради голямата си височина, той се вижда и от самия град. Ако решите да направите преход до водопада, запознайте се детайлно с маршрута от тази статия.

Водопад Боров камък

Водопад Боров камък също е един от най-високите водопади в България. Водопадът е особено живописен и до него се стига по атрактивна екопътека. Водопад Боров камък се захранва от река Лева – същата, която образува онова красиво ждрело край град Враца – Вратцата. Пътеката за водопад Боров камък започва в покрайнините на врачанското село Згориград.

Водопад Боров камък
Водопад Боров камък

Освен големият водопад Боров камък, по екопътеката към него могат да се наблюдават още множество водопади, при това – всичките са много красиви.

Божия мост

Божия мост е скален феномен – проходна пещера, подобен на Чудните мотове в Родопите. Намира се между врачанските села Лиляче и Чирен, на около 15 километра северно от Враца.  Формално, името на местността е Карстов извор Жабокрек. Аз мога да потвърдя, че там има много гласовити жаби.

Божия мост, Врачанско
Божия мост, Врачанско

Друга забележителност там в района е римската крепост Градище, за която няма много сведения.

Вратцата

Вратцата е красивото ждрело на река Лева, съвсем близо до Враца.

Вратцата
Вратцата

Крепост Вратица

В прохода Вратцата започва т.нар. Наследствена пътека Вратица, която обхожда останките на едноименната крепост.

Наследствена пътека Вратица
Наследствена пътека Вратица

Укреплението възниква по римско време през 4-ти век. Било е използвано и по времето на Византия, и по-късно по време на Второто българско царство. През 13-ти век крепостта се развива в средновековен град под името Вратица. През 14-ти век Вратица пада под турска власт.

Крепост Вратица
Крепост Вратица

Кулата в центъра на Враца

В самия център на град Враца се издига интересна часовникова кула. От табелката на самата кула се разбира, че това е жилищно-отбранителна кула на Мешчиите, строена през 17-ти век. Кулата е обявена за паметник на културата.

Кулата на Мешчиите
Кулата на Мешчиите

Къщата-музей Баба Илийца в село Челопек

Село Челопек се намира на 12 километра от Враца по пътя за връх Околчица. В центъра на селото се издига малка бяла къщурка – това е къщата-музей Баба Илийца. Къщата отваря врати през 2003 година. Построена е в чест на Вазовата героиня, която помага на един от Ботевите четници.

Къщата-музей Баба Илийца
Къщата-музей Баба Илийца

В къщата има интересна етнографска експозиция. Също така, в нея се намира и печатът за обекта Околчица от 100-те национални обекта.

Връх Околчица

На връх Околчица, който се намира на около 22 километра от Враца, се издига паметник, посветен на подвига на Христо Ботев и неговите четници. Мястото е избрано от специална комисия, защото е „видно, лично, достъпно и близко до последното сражение на четата“. Паметникът има форма на опълченски кръст и е висок около 27 метра.

Връх Околчица
Връх Околчица

Съвсем близо до връх Околчица се намира едноименната старопланинска хижа или по-точно, нейните жалки останки. За съжаление, хижата е необитаема и изоставена на произвола на времето от доста години.

Полянката, смятана за лобно място на Христо Ботев

Близо до връх Околчица, в подножието на съседния връх Камарата, сред една горичка има малка полянка, която е посочена от Никола Обретенов за лобно място на големия наш поет и революционер Христо Ботев. Христо Ботев загива от куршум при неизяснени обстоятелства на 20 май 1876 година. Обретенов посочва мястото чак през 1927 година, 51 години след Ботевата гибел.

Полянката, смятана за лобно място на Христо Ботев
Полянката, смятана за лобно място на Христо Ботев

Водопад Житолюб в Лакатник

Водопадът се намира в Искърското дефиле в покрайнините на Лакатник. Вижда се от шосето. Ще отворя една скоба и ще поясня, че Лакатник не е Враца, дори не е в област Враца, но ако пътувате през Искърското дефиле, потърсете го. Ако обичате водопади, ще ви хареса.

Водопадът се излива от карстов извор и събира води от две реки – Петренска и Пробойница, които преминават през близката пещера Темната дупка и през тесен сифон се изливат в споменатия извор в подножието на скалите.

Водопад Житолюб
Водопад Житолюб

Водопадът беше изненада за мен – не знаех за него. От друга страна красивия му рисунък беше прекрасен завършек на този забележителен уикенд, който прекарахме в изследване на забележителностите на Враца.

Водопад Житолюб
Водопад Житолюб

Къде да отседнете във Враца

Отсядала съм няколко пъти във Враца и мога да ви препоръчвам Къща за гости „Вила Теодора“, която се превърна в мое любимо място. Намира се в квартал Медковец и разполага с 6 уютни стаи. Цялата обстановка в къщата е изключително приятна. Това, което истински отличава мястото е вкусната и добре поднесена храна, приготвена с много любов от домакинята на Венера, живяла над 30 години в Италия. Вижте актуални цени и свободни дати тук!

Ако планирате посещение във Враца по време на някое събитие, може да се окаже трудно, дори невъзможно, намирането на хотели. Казвам ви го от опит. Не стига веднъж, ами втори път се оказах в подобна ситуация. Затова, в подобни случаи непременно резервирайте навреме.

В карето след статията ще намерите още предложения за настаняване във Враца.

В заключение

Това беше третото ми посещение в района на Враца. При първите две, основно внимание обърнахме на пещера Леденика и на лежерната разходка в самия град. След третото последваха четвърто и пето, май вече не ги броя.

Ако и вие планирате ходене до Враца и не сте посещавали пещера Леденика, съветвам ви да започнете с нея, като най-известен и емблематичен за Враца обект.

Други две врачански забележителности, които посетихме преди време бяха Етнографския комплекс „Софроний Врачански“ в централната градска част на Враца и църквата „Св. Възнесение”, понастоящем храм-паметник „Св. Софроний Врачански“, съвсем близо до етнографския комплекс.

Храм-паметник Св. Софроний Врачански
Храм-паметник Св. Софроний Врачански

Във Врачанския регион сме посещавали при различни поводи и следните места, които са намерили място в блога:

За пълнота, ще отбележа още няколко забележителности около Враца, които не успяхме да посетим, но определено ще запазим за бъдещи планове:

Ще завърша с нещо любопитно. Знаете ли откъде идва изразът, с който започнах статията за Враца, където гарга не каца? Той води началото си от 1926 година, когато във Враца започва масова кампания за унищожаване на вредните за насажденията гарванови птици по инициатива на тогавашния министър на гората и лова.

Booking.com
Публикувано в екскурзии и почивки с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


28 Коментара към 10 забележителности, които посетихме за един уикенд във Враца

 1. Калина каза:

  Следващият път посетете и хижа Вестител. Стига се с кола и се намира буквално над самия град, вижда се даже май и от централния площад – къщичка на ръба на скала и сгушена сред дървета. Трябва да питате някой местен как да стигнете, намерите ли правилната уличка, оттам вече има табелки и пътя започва да се вие нагоре към хижата, като приключва на паркинга, точно преди панорамната тераса. Има и стълби от една уличка, които се качват за около 20 минути. Хижата е скоро реновирана, като горе има и голяма панорамна тераса, от която се открива приказна гледка към целия град, околни села и безбрежните полета и хълмове, с една дума-до където ти стига окото. Пред хижата има масички, а вътре има и кафене. По комунистическо време в залата под самата хижа е имало дори дискотека. Непременно отидете, гледката си заслужава. 🙂

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Калина, не бях чувала за тази интересна хижа Вестител край Враца. Благодаря Ви за любопитната информация! Ще я имаме пред вид при следващото ни посещение в района. Поздрави!

 2. Деян каза:

  Здравейте, Ели, минимална критика – селото/гарата е Лакатник, а не Лъкатник. 🙂 Иначе, страхотна статия, благодаря Ви!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Деян, благодаря за поправката! Направих корекция 🙂 .

   • Ани Илиева каза:

    Здравейте, всичко казано за Враца е супер с пропуск на пещера Леденика. Уникална. У да добавя , че на времето под Хижата имаше лятно кино. И всяка събира беше пълно с хора.

 3. Донка каза:

  Йоловица се казва,полянката смятана за лобното място на Ботев.Това беше едно допълнение.Това което правите е прекрасно,успех и занапред.

 4. Костадин каза:

  Да и не пропускаѝте да посетите Манастира св,Иван Пусти-касинец -краѝ кв Бистрец посока Монтана-Достига се със кола и добър водач-пресечен труден терен,но мн красив

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за отзива! На манастира ще посветя отделна статия!

 5. Инка каза:

  И аз да добавя за х. Вестителя пред нея има голям паметник на самият „вестител“ -обикновен войник -възвестил свободата на града.

 6. Силвия каза:

  Да и аз искам да кажа,че манастира Иван Пусти си заслужава,това е скален манастир и до него се стига с кола.Малко е труден терена ,смисъл стръмно е но е много красиво!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за допълнението! Преди два месеца посетихме манастира и за него също написах статия. Сложих връзка за информация.

 7. Йордан Вачев каза:

  Здравейте,
  Интерсна статия за Враца. Благодарим ви. И две допълнения от мен:
  1. През 1947 г. кръстът на паметника Околчица е заменен с петолъчка. През 1991 г. отново се връща автентичният вид на паметника.
  2. Ако продължите по пътека след хижата Вестител ще стигнете през първа, втора, трета до четвърта скала откъдето има невероятен поглед към Вратцата и цялотото поле около Враца към Дунава. Аз наричам мястото „Покрива на Враца“.
  Поздрави, успех и заповядайте отново.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Йордан, благодаря Ви за отзива и за прекрасните допълнения към статията!

 8. А. каза:

  Здравейте Ели, чета с интерес блога Ви.
  Кои са местата в Искърското дефиле, от които се открива панорамна гледка към Ритлите и към Черепишкия манастир? Виждала съм много хубави снимки от там, но освен Вазовата пътека (от която има гледка към дефилето), не знам за останалите такива места покрай Искъра.

  • Ели Иванова каза:

   Ритлите са до с. Лютиброд, на 10 км от Мездра към София. А на около 2 км след Лютиброд се пада Черепишкият манастир. Вижте статията ми за Мездра.

 9. Посетител каза:

  Здравейте,
  Скоро правихме семейна разходка в района на Враца. Историческият музей в центъра на Враца е изключително интересен с много богата колекция и е според мен задължителна спирка в града. Освен това там е изложено Рогозенското съкровище, което е добре всеки българин да види.

  • Ели Иванова каза:

   Така е – ако човек е за първи път във Враца, трябва да започне с музея! Поздрави!

 10. Светослав каза:

  Здравейте Ели,
  Като врачанин, към првпоръките за Хижата и манастира Иван Пусти бих добавил и Регионалния исторически музей, където се пази Рогозенското и Могиланското съкровища, пещерата Леденика и кулата на Куртпашови (бшизо до централния площад).

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Светослав, преди време при едно от ходенията ни до Враца посещавахме и музея. Благодаря Ви за чудесното допълнение към статията!

 11. Галин каза:

  Здравейте има още няколко места дето могат да се посетят язовира край Враца,телевизионната кула също разкрива хубава гледка а ако има и хора със желание има един преход от Леденика дето стига до Берковица за около 4-5 часа и съчетано с качване на връх Ком остава неописуем спомен.В екопътеката се срещат чудновати редки растения.Има и така наречената местност първа ливада и в споменаването за хижата има изградена велоалея минаваща буквално покрай скалите където за 15-20 Мин се стига до хотел Чайка.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Галин, благодаря Ви много за чудесните предложения!

 12. Галин каза:

  Не е за пропускане

 13. Галя каза:

  Привет, ако се изкачите малко по нагоре по пътеки над хижа
  Вестител, ще се открие още по – красива гледка, и пътеките се разделят към водопад Скакля и Згориград.
  Има една легенда която разказва че на прохода Вратцата /града бил защитен от турците /- имало порта, а човекът, които държал ключа на тази огромна порта имал много красива дъщеря, която се влюбила в един турчин. Той я прелъгал и тя тайно предала ключа и града бил превзет от турците. Всеки предател се убива така бащата убил дъщеря си, но понеже много я е обичал помолил художник да я нарисува и до днес стои на лявата скала на прохода Вратата /момиче леко приклекнало с роза в ръка /
  А знаете ли за златната каляска
  Която е намерена в близост до пл. Ботев и сега обикаля цял свят

 14. Светослав каза:

  Благодаря за чудесното описание на моя роден край. Една мака поправка: реките Петрински дол и Пробойница се вливат директно в Искър на около половин километър от карстовия Житолюб, който изцяло се захранва от подземните реки в Темната дупка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *