9 любими места на Иван Вазов

Картините ви дивни познати са на мен,
те спомени възбуждат свещени тоя ден

На 9-ти юли 2023 г. се навършват 173 години от рождението на Иван Вазов, патриархът на българската литература, поет, писател, публицист и драматург, но най-вече пламенен родолюбец. Цялото му творчество е посветено на България – нашата красива страна и хората в нея.

Черепишки манастир
Черепишки манастир

Да, да, не се чудете … това все още е моят туристически блог. Засега нямам намерение да сменям тематиката, но по случай годишнината от рождението на големия български поет и писател, бих искала да изброя няколко негови любими за посещение места, от които несъмнено е почерпил вдъхновение за много от творбите си.

Освен това, Вазов не е бил случаен турист. Не чак толкова известен факт е, че той е бил един от основателите на туристическото движение в България. На 23 август 1895 година един друг известен български писател, публицист и запален турист – Алеко Константинов, чрез вестник „Знаме“ (99 брой) отправя покана за масово изкачване на Черни връх. Няколко дни по-късно, на 27 август се случва чудо:

Невероятно наистина, но факт: 300 души на Черния връх

Това гласи заглавието на алековия пътепис, посветен на масовото изкачване. Част от събитието става Иван Вазов, който е призован от Алеко:

Господин Вазов, вий бяхте очевидец – опишете тази поражающа със своето величие картина.

Вазов отговаря подобаващо:

Дивни простори,
шир, безконечност,
бляск, кръгозори,
хаос и вечност …

След масовия излет до първенеца на Витоша било основано туристическо дружество, като Вазов е бил негов председател, а Алеко Константинов – секретар.

Места-вдъхновение за Иван Вазов

Връх Ком

Към връх Ком
Към връх Ком

Връх Ком, на който според Вазов:

цялата гледка приличаше на блян …,

се намира в Берковския дял на Западна Стара планина. Изкачването му е сравнително леко, а маршрутът към върха започва от хижа Ком над Берковица. Точно на връх Ком има барелеф на Вазов с откъс от неговото стихотворение „На Ком“.

Връх Ком: барелефът на Вазов
Връх Ком: барелефът на Иван Вазов

През периода 18 март 1879 г. – септември 1880 г. Вазов живее и работи в Берковица. Там той е назначен за председател на Окръжния съд. През този си период, Вазов написва едни от най-хубавите си произведения, сред които поемата „Грамада“ и стихотворението „На Ком“, откъс от което стои на гореспоменатия барелеф на върха:

На върха: Оттук окото волно прегради не намира
Връх Ком: горе на върха

Оттук окото волно прегради не намира.
Вселената пред мене покорно се простира.
Душата гордо диша. От тия планини
умът към нещо светло, голямо се стреми …

Костенски водопад

Костенски водопад
Костенски водопад

Костенският водопад се намира над село Костенец. Районът около водопада е изцяло облагороден и в момента е крайградски парк. В началото на алеята към водопада е поставена дървена табела с два куплета от Вазовото стихотворение „Над водопада“.

Костенски водопад
Костенски водопад: стиховете на Вазов


Стоя и гледам с трепет таен
и слушам адската му песен,
и тъна цял в тоз свят омаен
от ярост, мощ и гръмот бесен.

Черепишки манастир

Черепишки манастир
Черепишки манастир

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ се намира се в Искърското дефиле, на 85 км от София, на самия бряг на река Искър. Вазов го посещава през 1889 и 1907г и остава запленен. Това го вдъхновява да напише известния разказ „Една българка“ и поетичния цикъл „Скитнишки песни“.

Манастир Седемте престола

Манастир Седемте престола
Манастир Седемте престола

Осеновлашкият манастир „Рождество Богородично“, по-известен като манастир „Седемте престола“, се намира на 86 километра от София по пътя в Искърското дефиле за град Мездра, само на 5 километра от гара Елисейна. Манастирът е уникален главно заради църквата си, в която има 7 помещения с олтар, т.е. 7 олтара, т.е. 7 храма. Манастирът е издигнат по време на Втората българска държава. Мястото около манастира е много красиво, тихо и спокойно.

Вазов посвещава на манастир „Седемте престола“ своето стихотворение „Клепалото бие“, кратък откъс от което поместих в следващите редове:

Във глуха планинска долина стояла
във стари години обител света,
кандилце блещяло, молитва се пяла
във черквица бедна, далеч от света. …

Черни връх

Черни връх
Черни връх

Както споменах по-горе, Черни връх е първата дестинация на масовия туризъм в България. Най-популярният маршрут за изкачване на първенеца на Витоша е от хижа Алеко. За разнообразие, при слизането от Черни връх може да се използва друг маршрут – към хижа Кумата и Златните мостове.

Радомирски водопад Бучалото

Водопад Бучалото в Радомир
Водопад Бучалото в Радомир

Този водопад към момента е единственият градски водопад в България. Там до водопада има паметна плоча с думи на поета. Вазов го сравнява с Ниагарския водопад, което ме навежда на мисълта, че в онези години водопадът е бил много по-мощен от сега.

Вазова екопътека

Вазовата екопътека: водопад Скакля
Вазовата екопътека: водопад Скакля

Вазовата екопътека се намира на около 50 километра от София в Искърското дефиле. Вазовата екопътека свързва гара Бов  със село Заселе. В началото на пътеката, откъм Бов, има една огромна скала, за която казват, че е скалата на Вазов. По Вазовата екопътека се стига до един от най-високите водопади в България – Бовска скакля, висок около 85 метра.

Вазовата къща край село Бов

Къщата се намира в опустялата Дангова махала на село Бов. Позната е като Вазовата къща, тъй като поетът е отсядал на няколко пъти в нея. В резултат на тези си престои е написал немалко творби. Според табелка, поставена някога на фасадата на къщата, нейни домакини били дядо Спас и баба Божана. Тази точно табелка вече я няма, но може да се види в интернет.

Вазовата къща до село Бов
Вазовата къща до село Бов

До къщата се стига за около час и половина пеша. Началото на пешеходния маршрут е стадионът на село Бов над гарата.

Алабашка поляна и Вазовата пътека в Родопите

Алабашка поляна: паметна плоча, посветена на Иван Вазов и Алеко Константинов
Алабашка поляна: паметна плоча, посветена на Иван Вазов и Алеко Константинов

През 1892 г. Вазов прави пътешествие из Родопите, което той описва в пътеписа „В недрата на Родопите“. Той тръгва от село Голямо Белово към Чепино (част от днешен Велинград) с три мулета – едно за него, едно за вещите му и едно за водача му. Те се изкачват по склона на рида Алабак и едно от най-красивите места, през които минават е Алабашка поляна, където Вазов видял „най-възхителната панорама на вътрешните Родопи“.

Алабашка поляна в Родопите
Алабашка поляна в Родопите

Тази поляна днес е известна и с името Вазова поляна, а старият път от Голямо Белово до нея е наричан Вазова пътека.

Къщи-музей Иван Вазов

Туристически интерес представляват трите къщи-музей в страната, в които Вазов е живял:

Къща-музей Иван Вазов в Сопот
Къща-музей Иван Вазов в Сопот
 • в Сопот: бащината къща на поета, където е израснал;
 • в Берковица: Ипеклийската къща, в която е живял в периода 1879-1880 г., когато е бил председател на Берковския окръжен съд;
 • в София.
Къща-музей Иван Вазов, Берковица
Къща-музей Иван Вазов, Берковица

Заключение

Със сигурност има още много интересни за посещение места в България, възпяти от великия Вазов. Знаете някое интересно? Моля, споделете!

Публикувано в екопътеки и маршрути, природни забележителности. Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


10 Коментара към 9 любими места на Иван Вазов

 1. Илияна Арабска каза:

  И Хисаря е любимо място на Вазов, където пише „“Отечество любезно, как хубаво си ти….““.

  • Андрей Маринков каза:

   В един от пътеписите на Иван Вазов ,,Седем предтола ,, възхитен от прелестите на Искърското дефиле на билото на Ветрилова воденицо , над с.Лесковдол , където пише стихотворението ,, Хайдути,, казва така – ,, Боже Господи , каква прелест , каква красота ! Това , което виждам с перото не мога да го напиша и това , което виждам с думи не мога да го изкажа . Лице с лице с Бога !

  • Снежана каза:

   Да,има паметник с думите до ,,Камилите“.

 2. Димитър Димитров каза:

  Българийо, драга мила,
  земя пълна с добрини,
  земя що си ме родила,
  моя поклон приеми!

 3. Мария Николова каза:

  Вазовият дъб в Банкя.

 4. Петър Георгиев каза:

  Вазова поляна над Велинград

 5. Цветелин Цветков каза:

  Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да остана чужденец на майка България(Иван Вазов)

 6. Александър каза:

  Природната забележителност Виканата скала маршрута на Е3 в района на Природен парк „Българка“ и на няколко километра от гара Кръстец. Природен парк „Българка“.През 1921 г. в миньорското селище до нея, Иван Вазов е изразил възхищението си от природната забележителност и омайващата панорамна гледка, която се открива оттам към Предбалкана и Дунавската равнина.

 7. Христо каза:

  …също и Лопушански манастир – случката с Огнян войвода, отразена в Под Игото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *