Изкачване на връх Белмекен – с красиви гледки и леко, макар да е само нагоре

Лято. Време за море и за изкачване на планински върхове. Този път връх Белмекен.

Беше долу-горе средата на август, лятната отпуска беше отминала, а това дъждовно и гръмотевично лято не ни беше дало до момента много възможности за жадуваните планински преходи. Първият преход, който направихме беше в Рила към връх Дено и Саръгьолски езера. Радвахме се в този преход да си припомним част от маршрута към връх Мусала.

Само седмица след това се насочихме към друг живописен високопланински рилски маршрут – решихме да изкачим връх Белмекен. Бяхме си го набелязали още миналата есен, но чак сега го осъществихме.

Белмекен

Белмекен

Макар да е от високите върхове в България, връх Белмекен не е труден за изкачване. В редовете по-долу ще ви представя най-краткият маршрут за лятно изкачване на върха. Имайте предвид, че през зимата някои части от маршрута са лавиноопасни.

Как се стига до язовир Белмекен и до пътеката за върха

Пътеката към връх Белмекен започва от един паркинг, разположен на брега на язовир Белмекен в югозападната му част – това е противоположната част на язовирната стена. Разстоянието от София до там е около 140 км, които се изминават за около 2 часа и половина.

Ако тръгвате от София, хващате АМ Тракия и се отбивате на изхода към Костенец, а от град Костенец продължавате по стария път към Пловдив. След Костенец има 3 варианта да стигнете до язовир Белмекен. Първият е по стария път към Пловдив да стигнете до Белово и от там да се отбиете към Юндола и после от Юндола към язовира. Това е всъщност главният път и по него се движат доста камиони, което може да ви забави, защото няма много подходящи за изпреварване места, поради многото завои. Пътят през Юндола ще ви отведе точно до югозападната част на язовира, откъдето започва пътеката.

Друг вариант е на около 10 км след Костенец да се отбиете надясно към Сестримо. На около 7 км след Сестримо пътят се разделя, като и двете шосета водят към язовир Белмекен. Ако се отбиете надясно, ще се движите по тесен живописен планински път, който в по-голямата си част е в дефиле на река – Крива река, е, не е много добър – има си задължителните за такъв път дупки. Трудно се разминават две коли, но пък няма много движение – най-много да срещнете някоя кола на енергото или други ентусиасти като вас. Най-високата скорост по този път е около 40 км/ч, най-високата предавка – трета. Ще минете покрай малък язовир – Станкови бараки. Край язовир Станкови Бараки на шосето има спусната бариера, но човекът от охраната на язовира ще я вдигне, щом ви види. Това шосе ви отвежда до стената на язовир Белмекен. От там трябва да завиете надясно, да минете пред нея и да се изкачите отгоре й. Продължавате по шосето край брега на язовира и в другия му край стигате до паркинга, от който започва пътеката.

Третият вариант е, ако на 7 километра след Сестримо хванете лявото разклонение на шосето. От там е с няколко километра по-дълго, но времето за път е еднакво, защото пътят е малко по-добър. Ако ползвате картите на Гугъл, навигацията ще ви води през горния маршрут през Станкови бараки, защото през зимата го почистват редовно, докато по шосето покрай ПАВЕЦ Чаира има много снегонавявания и не го чистят. Това шосе също ви отвежда до стената на язовира, пред която – както в горния вариант – трябва да минете и по пътя да се качите на нея и от там – до другия му край.

Общо взето и трите варианта след Костенец не се различават много по дължина и време за изминаване – все си е час и нещо. Като добавите и 1 час от София до Костенец – общо разстоянието се минава за 2 часа и половина близо. Ние на отиване минахме през язовир Станкови бараки, а се върнахме през Юндола.

Най-краткият маршрут за изкачване на връх Белмекен

Както вече споменах, пътеката към връх Белмекен започва от паркинга в югозападната (да я нарека условно горната) част на язовир Белмекен.

Начало на пътеката към връх Белмекен

Начало на пътеката към връх Белмекен

Там се събират пътят от Юндола и крайбрежното шосе, което идва от стената на язовира и което продължава направо към спортната база Белмекен. За ориентация, самият връх Белмекен, основна цел на маршрута, се извисява точно над това крайбрежно шосе.

Ще разделя маршрута за изкачване на връх Белмекен условно на 2 части:

 • етап 1: язовир Белмекен – първо ребро: 1 час;
 • етап 2: първо ребро – връх Белмекен: 1 час.

Съвет: дори и да губите на места пътеката, важно е да запомните посоката, в която трябва да вървите – от язовира тръгвате в северозападна посока (това е леко надясно) към първото ребро – етап 1, а щом стигнете реброто, тръгвате по него право нагоре към връх Белмекен – етап 2. Ходенето по реброто изглежда стръмно и тежко, но всъщност не е.

Сега ще ви разкажа малко повече за маршрута към връх Белмекен, за да знаете какво да очаквате.

Етап 1: язовир Белмекен – първо ребро

До паркинга край язовира има указателни табелки за маршрута, от които нагоре тръгва пътеката. На това място сте на около 1910 метра надморска височина.

Първи метри от маршрута към връх Белмекен

Първи метри от маршрута към връх Белмекен

Още почти в началото, пътеката се разделя – тук хващате дясната пътека. Ще се ориентирате по червената лятна маркировка.

Поглед назад към язовир Белмекен

Поглед назад към язовир Белмекен

Не след дълго се пресича малко поточе. Пътеката продължава плавно нагоре, а гледките назад към язовира стават все по-красиви.

Все по-красиви гледки към сините води на язовира

Все по-красиви гледки към сините води на язовир Белмекен

В тази част като растителност преобладава клекът. Водите се по червената маркировка.

По пътеката към първото ребро

По пътеката към първото ребро

На места има паралелни пътечки с по-малко храсти, които може да ползвате за по-лесно минаване.

Гледки към околните върхове: Сивричал и Равничал

Гледки към околните върхове: Сивричал и Равничал

Дори и да загубите маркировката в тази част от маршрута, важно е да вървите в посока първото ребро.

Към първото ребро

Към първото ребро

Етапът се изминава за около 1 час спокоен ход.

Етап 2: първо ребро – връх Белмекен

Когато стигнете до реброто, оставяте червената маркировка и вече трябва да се оглеждате за пътека по реброто и нагоре. От там до върха маршрутът е немаркиран, но е лесен за ориентация – върви се право нагоре с постоянна гледка към язовира.

По първото ребро - нагоре към връх Белмекен

По първото ребро – нагоре към връх Белмекен

Етапът се изминава за около 1 час.

Макар и само нагоре, изкачването към връх Белмекен не е трудно, защото:

 • по реброто се върви право нагоре – не се редуват слизане и качване. Напр. при връх Мургаш се качвахме и слизахме от няколко по-ниски старопланински върха, докато стигнем връх Мургаш – набираш и губиш височина многократно, което изморява, при изкачването на връх Белмекен това го няма;
 • пътеката е с мека пръст и трева, на места има ясно изразени естествени стъпала, което улеснява ходенето. За сравнение – голяма част от маршрутите към връх Мальовица и връх Вихрен са камък върху камък, което много натоварва ходилата;
 • маршрутът не е дълъг и се взема за кратко време – около 2 часа.
По реброто - поглед към язовира

По реброто – поглед към язовира

В допълнение – постоянните гледки към сапфирно-сините води на язовир Белмекен и околните високи рилски върхове – Сивричал 2641 м, каменистият, и Равничал 2637 м, полегатият, пълнят окото и душата през цялото време.

Гледки от високо към върховете Сивричал и Равничал

Гледки от високо към върховете Сивричал и Равничал

Връх Белмекен е висок 2626 метра и е от високите върхове в България. Малко по-горе ви бях споменала, че маршрутът започва от язовира при около 1910 метра надморска височина. Значи, при това изкачване се преодоляват близо 800 метра височина … и пак твърдя, че не е трудно. Може би, не съм типичният планинар, но все пак имам опит – изкачила съм върховете Мусала, Вихрен, Ботев, Мальовица, Козя стена и още много други.

Горе на върха

Да ви призная, при нашето изкачване на връх Белмекен, не успяхме да видим красивите панорамни гледки, за които бяхме чували, че се откриват от върха. Доста прозаично, точно като се качихме на върха и падна гъста мъгла. Аз лично се чувствах като под някакъв бял купол. Беше пълно безветрие – съвсем необичайно за височини от над 2600 метра, така че мъглата беше силно упорита.

На връх Белмекен под купола на мъглата

На връх Белмекен под купола на мъглата

По едно време, бялата завеса леко се пораздигна и видяхме язовира и някои от околните върхове, но … не беше това, което очаквахме.

Поглед към язовир Белмекен от върха

Поглед към язовир Белмекен от върха

Все пак, бях доволна – приятен маршрут, с красиви гледки (поне преди изкачване на върха и на слизане), високо в планината – над 2600 метра.

Обратният път от връх Белмекен до язовира отнема почти същото време – около 2 часа. И макар, че гледките са същите, пак са интересни и чудни за гледане.

На слизане

На слизане

Към края на реброто има малка седловина, край която пътеката пресича коларски път, който води право надолу към язовир Белмекен. Може да решите да слезете по него, вместо да се връщате на маркираната пътека от етап 1 по-горе.

Слизането по коларския път е леко и отнема долу-горе същото време, както ако си слезете по маркираната пътека. Все пак – гледките към язовира са от по-различен ъгъл.

Коларският път в края на реброто

Коларският път в края на реброто

Имайте предвид, обаче, че този път ви сваля на крайбрежното шосе и от там до паркинга и началото на пътеката се върви около 20 минути – в случай, че колата ви е там.

На брега на язовир Белмекен

На брега на язовир Белмекен

Съвет: снабдете се с вода, защото по пътеката няма откъде да напълните.

Язовир Белмекен: долу на брега

Язовир Белмекен: долу на брега

Класическият маркиран маршрут

По-горе ви описах най-краткия маршрут за изкачване на връх Белмекен, половината от който не е маркиран. Маршрут, който лично изпробвах. Всъщност, класическият маршрут за изкачване на връх Белмекен е маркиран, но е доста по-дълъг. В началния си етап той се движи по същата червена маркировка, за която ви споменах по-горе в етап 1 и която води до хижа Белмекен. Преди хижа Белмекен, класическият маршрут стига до седловината Премката – между върховете Равничал и Белмекен, от където напуска червената маркировка и завива надясно (право на изток) по второто ребро и много плавно се изкачва до връх Белмекен.

По това второ ребро има колова маркировка. Не съм минавала по този маршрут, но от всичко прочетено – по форуми и статии – ще ви кажа, че той се изминава за около 3 часа (че и повече) в зависимост от темпото.

Връх Сивричал

Връх Сивричал

Ние решихме да изследваме малка част и от него, затова за кратко приближихме по червената маркировка върховете Сивричал и Равничал.

Върховете Сивричал и Равничал

Върховете Сивричал и Равничал

Други маршрути в Рила

Ако сте въодушевени от красивите рилски гледки, на страниците на блога съм описала няколко маршрута във високите части на Рила, имайте ги предвид:

Накрая бих искала да благодаря на моята приятелка Сани, от чийто блог научих за този приятен рилски маршрут.

Публикувано в изкачване на върхове, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

26 Коментара към Изкачване на връх Белмекен – с красиви гледки и леко, макар да е само нагоре

 1. Сани каза:

  Ели, въпреки че ви е хванала мъгла горе, снимката с облаците и язовира в далечината е съвършенство! Радвам се, че ви е харесало, изкачването си заслужава. Много описателен разказ и чудесни снимки! 🙂

 2. Милушева каза:

  Толкова е хубаво, че Ви има, човек може да попътува само четейки пътеписите Ви, и да усети цялата красота, която наяве не може да види, но с думите и снимките Ви е като спътник, всичко вижда и преживява! Благодарности!

  • Ели Иванова каза:

   Много благодаря за топлите думи! Така ме зареждат да продължа! Всичко най-добро!

 3. Албена каза:

  Здравейте 😀
  А до хижа Белмекен как се стига,пак ли започва маршрута от паркинга на язовира или……
  Благодаря 😀

 4. Петър каза:

  Здравейте,

  Интересува ме как е преходът от хижа Гургулица до хижа Белмекен?

  Лесен ли е за ходене и добре ли е маркиран,
  за да не се загубиш, ако си тръгнал натам за първи път?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, не съм минавала този маршрут и съответно не мога да кажа как е. Поздрави!

 5. Радослав Андреев каза:

  Много полезен пътепис. Минахме точно по този маршрут и лсно се ориентирахме, но в началото бяхме малко заблудени къде сме излезли с колата защото язовира има стени и от двете страни. За по-неподготвени туристи изкачването обаче е 3-3,5 часа, ако не се откажат в подножието. Поздрави на всчки, които ще се насладят на прекрасните гледки в този район.

 6. Боян каза:

  Здравейте,

  страхотни пътеписи 🙂

  Бих искал да попитам дали маршрутът по който сте били е подходящ за деца. Имам предвид деца на 4г.

  Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря за хубавите думи! Струва ми се, че ще им бъде трудно – опасни места няма, но денивелацията е сериозна. Може би, ако си предвидите повече време и с доста почивки. В крайна сметка – докъдето стигнете. Гледките към язовир Белмекен са по цялото протежение на маршрута. Следете прогнозата за времето и не тръгвайте в дни с голяма вероятност за буря. Поздрави!

 7. Alster каза:

  Здравейте,

  От Юндола до Белмекен добър ли е пътят?

  • Ели Иванова каза:

   Добър е, но все пак имайте предвид, че си е в планината и има доста завои, затова се пътува сравнително бавно.

 8. Теди каза:

  Здравейте, вчера изкачихме този връх, дори се качихме още по- нагоре от снимката с камъните подредени на пирамида, имаше и още по- нагоре, но аз нямах сили вече.
  Тръгнахме от паркинга, качването ни отне 2,5 часа, а слизането час и половина. Слизането беше по-лесно защото към края се отклонихме по друга пътечка около рекичка и не беше толкова стръмно 🙂

 9. Мая Савчева каза:

  Здравейте и от мен! Благодаря за напътствията. Спазихме ги до голяма степен. В началото тръгнахме по-вляво и удължихме малко прехода. Лесно, лесно и за нетренирани планинари като мен( случва ми се два пъти в годината по 3, 4 дни да планинарствам, макар че обичам планината много) ама последните 200 метра ми взеха душата . Гледките бяха невероятни, времето ясно, 14° с вятър горе. Изкушавах се на връщане да вървим край потоците, но имаше и мочурливи места та не рискувахме. Слязохме по коларския път, който предложихте. Благодаря с пожелания за още покорени върхове.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Мая, радвам се, че Ви се е получила добре разходката до връх Белмекен! Поздрави и също желая и на Вас още много върхове!

 10. Poci каза:

  Бях на 11 г. когато го изкачих с баща ми, организирано с водач. Тръгнахме от вилите на Костенец, а в Костенец валеше всеки след обед. И доста дъж ни валя и по маршрута. Измръзнахме. После останахме в хижата и още помня сладкия сън след затоплянето.

 11. Сава каза:

  Само да допълня прекрасното изложение, понеже липсва конкретна информация, освен че е малко по-добър, за пътя от Сестримо през Чаира (левия път – разбрах, че сте се качили през Станкови бараки и сте слезли през Юндола). Пътят през Чаира е магистрала, вярно – сравнително тесен (не много), но се кара нормално и се разминават спокойно две коли. Качил съм се от Сестримо до изходната точка за няма и 45 минути (все пак са 30 км от Сестримо). През Станкови бараки (десният път) е наистина недобър (слязох оттам), а и не бих казал че е чак толкова живописен (то освен гората, друго не се вижда).

 12. Алекс каза:

  Здравейте,

  чета вашите статии и съм впечатлена колко увлекателно разказвате в тях. Този уикенд планирам да изкачвам връх Белмекен и имам въпрос, който не е споменат в статията. По време на изкачването, понеже виждам, че има богата растителност срещали ли сте някакви влечуги и ако да може ли съвет как да избегнем срещите с тях?

  Благодаря предварително!

  Слънчев уикенд от мен!

  Поздрави,

  Алекс

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте,

   Благодаря Ви за хубавите думи! Относно въпроса Ви за влечугите, специално там на Белмекен не сме срещали, но със сигурност има по това време от годината. Важното е да издавате звуци – да си говорите, ако имате щеки, да почуквате често с тях по земята. По принцип змиите се крият при шум и вибрации. Все пак, оглеждайте се и не бъдете с боси крака.

   Желая Ви приятна разходка!

   Поздрави,
   Ели

 13. Кямил каза:

  Може и да е проява на личен вкус, но според мен гледката от връх Сивричал на юг към върховете на Рила е доста по- красива, освен че обхваща и онова, което се вижда от връх Белмекен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *