Големи връх, първенец на Ездимирската планина

В последния ден на първия месец от годината се озовахме в малкото село Ездимирци в голямото Краище, за да се изкачим на още един от планинските първенци в България – Големи връх, висок 1219 метра, шапка на Ездимирската планина. Отново избрахме да се насладим максимално на планината, избирайки кръгов маршрут, който се оказа и много лесен за ориентация, защото селото беше почти през цялото време пред очите ни. Освен това се любувахме на прелестни зимни гледки надалеч.

Параклис Св. Илия в покрайнините на Ездимирци и Големи връх над него
Параклис Св. Илия в покрайнините на Ездимирци и Големи връх над него

Напоследък обходихме доста маршрути в Трънско и има защо:

  • близо ни е;
  • маршрутите са сравнително кратки и подходящи за кратък ден;
  • панорамите са чудесни;
  • пътеките се поддържат;
  • не са пренаселени.

Ако и вие имате подобни критерии за избор на маршрут за разходка и Ездимирският Големи връх не ви е познат, вероятно ще ви хареса. Отсега да кажа обаче, че изкачването до него, макар и кратко, е доста стръмно. Но раздвижването и гледките си заслужават.

ВНИМАНИЕ: пътеките към Големи връх попадат в ловни полета, затова в ловния сезон от началото на октомври до края на януари най-добре ги избягвайте в дни, в които се ловува! В сайта на Трънското туристическо дружество може да се осведомите за актуални ловни графици.

Къде се намира и как се стига до началото на маршрута

Отправна точка е село Ездимирци, което се намира на около 7.5 километра югоизточно от град Трън и на 80 километра северозападно от София, които се изминават за около час и 20 минути. Маршрутът със синя маркировка, по който ви препоръчвам да се изкачите, започва от южните покрайнини на селото, което значи в края на главната улица. Там обаче не е много широко, затова най-добре да паркирате някъде около спирката в централната част и след това да продължите пеша. Недалеч от спирката слиза пътеката с червена маркировка, по която препоръчвам да се върнете. Така, спирката на селото се оказва стратегическа.

  • Начална точка на маршрута: 42.811787, 22.6889598.
  • Големи връх: 42.811592, 22.701663.

Особености на маршрута

Тук съвсем накратко ще ви разкажа за маршрута, първо, защото самият той е кратък – около 4.5 километра, и второ, защото е добре маркиран и много лесен за ориентация – движи се по хълмовете над село Ездимирци.

Ако сте паркирали покрай спирката, продължавате напред по улицата, която преминава в черен път. Още преди черния път се вижда по стълбове синята маркировка. Точно до линията на трансформация асфалт – черен път има указателна табелка към Големи връх и към параклис „Свети Илия“. Продължавате до параклиса, а след това поемате право нагоре към върха.

След параклиса - право нагоре към върха
След параклиса – право нагоре към върха

След краткото голо пространство над параклиса навлизате в горския пояс, в който вече ясно си следвате синята маркировка. Не след дълго пътеката излиза отново на голо и е все така до върха.

Към Големи връх и гледките назад
Към Големи връх и гледките назад

Изкачването е много стръмно, но е сравнително кратко и съпроводено с невероятни гледки назад. Склонът е доста каменист.

Големи връх, първенец на Ездимирската планина
Големи връх, първенец на Ездимирската планина

Синята маркировка е на често. За около час и нещо стигате до върха – зависи от темпото и почивките. На нас ни отне час и 20 минути.

Ездимирски Големи връх - гледка на югоизток към връх Стража и Витоша на хоризонта вляво
Ездимирски Големи връх – гледка на югоизток към връх Стража и Витоша на хоризонта вляво

На върха гледките са невероятни – виждат се Витоша, Рила, Ерулският Големи връх, Руй и още, и още.

Големи връх - гледка на север към Гребен планина
Големи връх – гледка на север към Гребен планина

Слизането е доста по-плавно. Следва се червената маркировка. От върха поемате наляво (в посока север-северозапад) към заслона, който се вижда при съседното възвишение. От заслона започва сравнително плавно спускане по червената маркировка. На нас ни отне около час и 15 минути да слезем до селото.

В заключение

Изкачването до Ездимирския Големи връх се оказа истинско кардио упражнение заради стръмния склон, но беше кратко и ни подари чудесни панорами надалеч.

Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *