Големи връх, първенец на Ездимирската планина

В последния ден на първия месец от годината се озовахме в малкото село Ездимирци в голямото Краище, за да се изкачим на още един от планинските първенци в България – Големи връх, висок 1219 метра, шапка на Ездимирската планина. Отново избрахме да се насладим максимално на планината, избирайки кръгов маршрут, който се оказа и много лесен за ориентация, защото селото беше почти през цялото време пред очите ни. Освен това се любувахме на прелестни зимни гледки надалеч.

Параклис Св. Илия в покрайнините на Ездимирци и Големи връх над него
Параклис Св. Илия в покрайнините на Ездимирци и Големи връх над него

Напоследък обходихме доста маршрути в Трънско и има защо:

  • близо ни е;
  • маршрутите са сравнително кратки и подходящи за кратък ден;
  • панорамите са чудесни;
  • пътеките се поддържат;
  • не са пренаселени.

Ако и вие имате подобни критерии за избор на маршрут за разходка и Ездимирският Големи връх не ви е познат, вероятно ще ви хареса. Отсега да кажа обаче, че изкачването до него, макар и кратко, е доста стръмно. Но раздвижването и гледките си заслужават.

ВНИМАНИЕ: пътеките към Големи връх попадат в ловни полета, затова в ловния сезон от началото на октомври до края на януари най-добре ги избягвайте в дни, в които се ловува! В сайта на Трънското туристическо дружество може да се осведомите за актуални ловни графици.

Къде се намира и как се стига до началото на маршрута

Отправна точка е село Ездимирци, което се намира на около 7.5 километра югоизточно от град Трън и на 80 километра северозападно от София, които се изминават за около час и 20 минути. Маршрутът със синя маркировка, по който ви препоръчвам да се изкачите, започва от южните покрайнини на селото, което значи в края на главната улица. Там обаче не е много широко, затова най-добре да паркирате някъде около спирката в централната част и след това да продължите пеша. Недалеч от спирката слиза пътеката с червена маркировка, по която препоръчвам да се върнете. Така, спирката на селото се оказва стратегическа.

  • Начална точка на маршрута: 42.811787, 22.6889598.
  • Големи връх: 42.811592, 22.701663.

Особености на маршрута

Тук съвсем накратко ще ви разкажа за маршрута, първо, защото самият той е кратък – около 4.5 километра, и второ, защото е добре маркиран и много лесен за ориентация – движи се по хълмовете над село Ездимирци.

Ако сте паркирали покрай спирката, продължавате напред по улицата, която преминава в черен път. Още преди черния път се вижда по стълбове синята маркировка. Точно до линията на трансформация асфалт – черен път има указателна табелка към Големи връх и към параклис „Свети Илия“. Продължавате до параклиса, а след това поемате право нагоре към върха.

След параклиса - право нагоре към върха
След параклиса – право нагоре към върха

След краткото голо пространство над параклиса навлизате в горския пояс, в който вече ясно си следвате синята маркировка. Не след дълго пътеката излиза отново на голо и е все така до върха.

Към Големи връх и гледките назад
Към Големи връх и гледките назад

Изкачването е много стръмно, но е сравнително кратко и съпроводено с невероятни гледки назад. Склонът е доста каменист.

Големи връх, първенец на Ездимирската планина
Големи връх, първенец на Ездимирската планина

Синята маркировка е на често. За около час и нещо стигате до върха – зависи от темпото и почивките. На нас ни отне час и 20 минути.

Ездимирски Големи връх - гледка на югоизток към връх Стража и Витоша на хоризонта вляво
Ездимирски Големи връх – гледка на югоизток към връх Стража и Витоша на хоризонта вляво

На върха гледките са невероятни – виждат се Витоша, Рила, Ерулският Големи връх, Руй и още, и още.

Големи връх - гледка на север към Гребен планина
Големи връх – гледка на север към Гребен планина

Слизането е доста по-плавно. Следва се червената маркировка. От върха поемате наляво (в посока север-северозапад) към заслона, който се вижда при съседното възвишение. От заслона започва сравнително плавно спускане по червената маркировка. На нас ни отне около час и 15 минути да слезем до селото.

В заключение

Изкачването до Ездимирския Големи връх се оказа истинско кардио упражнение заради стръмния склон, но беше кратко и ни подари чудесни панорами надалеч.

Публикувано в екопътеки и маршрути, изкачване на върхове, на един ден от София, планински първенци с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *