До Германския манастир край София

Беше януари. Денят беше сив, мрачен и леко мъглив. Нямахме много свободно време, така че за разходката трябваше да изберем място в София или съвсем наблизо, по възможност място, на което не сме били.

Германски манастир
Германски манастир

Затова се насочихме към един от манастирите около София – Германският. Намира се много близо до София. Сгушен е в ниското между няколко хълма на Лозенската планина. Достъпен е с кола.

Германски манастир - портата
Германски манастир – портата

Съвсем малко история

Германският манастир „Св. Иван Рилски“ е един от най-старите манастири около София. Изграден е през X век. В края на XIV век е разрушен при падането на България под османско робство и по-точно при превземането на София от турците. През XV век е възстановен, но по-късно отново е бил разрушаван. В съвременния си вид е построен малко след Освобождението. През 1886 г. е построена сегашната църква. Интересното е, че иконостасът й е създаден от братята Иван и Никола Доспевски от Самоковската художествена школа.

Иконостасът в манастирския храм
Иконостасът в манастирския храм

В двора на манстира, точно пред църквата се извисяват две огромни секвои. Те са посадени в края на XIX век при посещението на  княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза.

Църквата и секвоите
Църквата и секвоите

Как се стига до Германския манастир

Отбивката за Германския манастир е в самото начало на село Герман, на влизане от София. Първата отбивка вляво веднага след входната табела на Герман води към някакви промишлени сгради. Отбивката за манастира е на следващото кръстовище, където трябва да се завие на ляво и после пак наляво. Указателни табелки има, но са бели (а не кафеви, като към повечето забележителности) и трудно се открояват от останалите указателни табели.

След отбивката следват 5 километра стар, но проходим с лека кола асфалтов път, водещ до светата обител. Там пред манастира има широко място, удобно за паркиране. Минавайки по този път срещнахме и задминахме доста велосипедисти, а и пешеходци. След манастира пътят продължава и активно се използва за разходка.

Мястото е тихо и много приятно дори и в сивотата на този кратък зимен ден.

Манастирската чешма
Манастирската чешма

Съвсем наблизо, пак в района на Герман, се намира и една от най-старите екопътеки – тази над Панчаревското езеро, за която писах преди време. При по-дълъг ден и при повече свободно време, тези два обекта могат да се съчетаят много добре.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *