До Германския манастир край София

Беше януари. Денят беше сив, мрачен и леко мъглив. Нямахме много свободно време, така че за разходката трябваше да изберем място в София или съвсем наблизо, по възможност място, на което не сме били.

Германски манастир
Германски манастир

Затова се насочихме към един от манастирите около София – Германският. Намира се много близо до София. Сгушен е в ниското между няколко хълма на Лозенската планина. Достъпен е с кола.

Германски манастир - портата
Германски манастир – портата

Съвсем малко история

Германският манастир „Св. Иван Рилски“ е един от най-старите манастири около София. Изграден е през X век. В края на XIV век е разрушен при падането на България под османско робство и по-точно при превземането на София от турците. През XV век е възстановен, но по-късно отново е бил разрушаван. В съвременния си вид е построен малко след Освобождението. През 1886 г. е построена сегашната църква. Интересното е, че иконостасът й е създаден от братята Иван и Никола Доспевски от Самоковската художествена школа.

Иконостасът в манастирския храм
Иконостасът в манастирския храм

В двора на манстира, точно пред църквата се извисяват две огромни секвои. Те са посадени в края на XIX век при посещението на  княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза.

Църквата и секвоите
Църквата и секвоите

Как се стига до Германския манастир

Отбивката за Германския манастир е в самото начало на село Герман, на влизане от София. Първата отбивка вляво веднага след входната табела на Герман води към някакви промишлени сгради. Отбивката за манастира е на следващото кръстовище, където трябва да се завие на ляво и после пак наляво. Указателни табелки има, но са бели (а не кафеви, като към повечето забележителности) и трудно се открояват от останалите указателни табели.

След отбивката следват 5 километра стар, но проходим с лека кола асфалтов път, водещ до светата обител. Там пред манастира има широко място, удобно за паркиране. Минавайки по този път срещнахме и задминахме доста велосипедисти, а и пешеходци. След манастира пътят продължава и активно се използва за разходка.

Мястото е тихо и много приятно дори и в сивотата на този кратък зимен ден.

Манастирската чешма
Манастирската чешма

Съвсем наблизо, пак в района на Герман, се намира и една от най-старите екопътеки – тази над Панчаревското езеро, за която писах преди време. При по-дълъг ден и при повече свободно време, тези два обекта могат да се съчетаят много добре.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *