Гигински манастир: чудесно място за разходка и в хубаво, и в лошо време

Посещавали сме Гигинския манастир „Свети свети Козма и Дамян“, известен още като Църногорски манастир, на няколко пъти. Първият път беше преди 2-3 години в една студена, сива, ветровита и дъждовна мартенска събота. Времето беше лошо, старата малка църква на манастира все още беше в ремонт, а асфалтов път до светата обител нямаше – беше в строеж. Въпреки това, мястото ни хареса.

Гигински манастир от птичи поглед
Гигински манастир от птичи поглед

При второто ни посещение пейзажът и времето бяха съвсем различни – в този септемврийски ден слънцето силно прежуряше, в манастира и наоколо ремонтите бяха свършили, а ранната есен допълваше картината с меките си цветни багри.

Последно бяхме там в една златна ноемврийска неделя. Тогава за разнообразие се изкачихме и до близкия връх Тумба.

И зиме, и лете мястото е прекрасна опция за разходка близо до София. По-долу ще ви разкажа повече за него.

Гигински манастир „Св. св. Козма и Дамян“
Гигински манастир „Св. св. Козма и Дамян“

Как се стига до Гигинския манастир

Гигинският манастир се намира на 5 километра от село Гигинци, община Брезник, област Перник. Самото село Гигинци се намира на около 60 километра от София и 16 километра от Брезник. Най-бързо ще стигнете до Гигинци, ако от София тръгнете по магистрала Люлин и в Перник се отклоните към Батановци.

Около Гигинци има села с много интересни имена – Непразненци и Бегуновци.

Гигински манастир - портата и поглед от вън
Гигински манастир – портата и поглед от вън

При нашето първо посещение на Гигинския манастир, вместо по магистрала Люлин и през Перник, за разнообразие ние решихме да използваме един по-малък третокласен път – шосе 638, минаващо през Божурище, Гурмазово, Пожарево и още няколко села, което направи пътуването ни по-интересно. Минахме през Брезник и от там към Ноевци и Гигинци.

Видяхме разнообразни пейзажи – гори и хълмове, храсталаци и поля, модерни къщи и полусрутени колиби. Въпреки че беше третокласен, пътят беше добър. Само в самите села на места имаше дупки. Освен това беше много спокойно за пътуване поради ненатовареното движение.

Гигински манастир
Гигински манастир

За да се стигне до Гигинския манастир, трябва да влезете в самото село Гигинци и на мегдана да поемете по една улица нагоре. Има добре видими обозначителни табелки.

До манастира има 5 километрово шосе, наскоро построено. При първото ни посещение, тъкмо го правеха.

С какво е интересен Гигинският манастир

Църногорският манастир „Св. св. Козма и Дамян“ има богата история, датираща от 11-12 век. В самото си начало е бил на друго място – в подножието на връх Тумба, първенецът на Черна гора. През първите три века от турското робство манастирът продължава да действа, като през 16-ти век в него е имало килийно училище. Опожарен е през 1737 – 1739 г, след това е била възстановена църквата, а после и манастира на сегашното си местоположение от група монаси.

Повече за историята на манастира може да прочетете в официалния уеб сайт, който е пълен с актуална информация.

Гигински манастир: манастирските сгради
Гигински манастир: манастирските сгради

Сега манастирът е изцяло обновен и разширен. Старите постройки от сегашния му вид са малката църква, магазините, магерницата и помещенията за монасите до дървената част.

Манастирският двор
Манастирският двор

Това, което прави впечатление при влизане в манастира са неговите големи размери и пищни нови постройки – новата сграда, долепена до старата постройка за монасите, новата църква, кулата-камбанария, беседки и чешми, всички те с много орнаменти. Определено е приятно място.

Гигински манастир – старата църква
Гигински манастир – старата църква

За мен най-интересна и при двете ни посещения беше старата църква – нейният вид и иконописите вътре, някои от които от 19-ти век.

Гигински манастир – в старата църква
Гигински манастир – в старата църква

В един от магазините на Гигинския манастир се продават различни продукти, местно производство – мед, сладка, подправки, биволско кисело мляко. Ние си купихме шипков мармалад и една кофичка от биволското мляко. Наистина бяха истински и с автентичен вкус.

След обновлението, манастирът определено е станал някак по-модерен. Вярно, това звучи малко странно за старинен български манастир, но е факт. Както споменах по-горе, Гигинският манастир си има добър и редовно обновяван уебсайт.

В манастирските сгради има помещения за настаняване, пред манастира има малко и приятно бистро. Ако си носите храна, до бистрото има пейки с масички. Все условия, които ви карат да се чувствате приятно.

Гигински манастир: високата кула-камбанария
Гигински манастир: високата кула-камбанария

И при двете ни посещения голямо впечатление ми направи гостоприемството на хората от манастира – поздравяват ви с Добре дошли и ви оставят на спокойствие да се разходите в двора, в църквите, да постоите, да снимате на воля.

Гигински манастир от високо
Гигински манастир от високо

Мястото около Гигинския манастир е също много приятно – той е сгушен сред диплите на планината Черна гора или Църна гора, според местните, откъдето и името му – Черногорски или Църногорски. Над манастира се издига един от най-високите върхове на Черна гора – връх Черногорска Китка, висок 1118 метра.

И още: църквата в село Банище

Когато за втори път тръгнахме към Гигинския манастир, решихме за разнообразие, в маршрута да включим и село Банище, което се намира на около 16 км северозападно след Гигинци. Бяхме прочели, че в село Банище има друг старинен българгарски манастир, носещ името „Свети Йоан Богослов“.

Информацията за този манастир в интернет беше оскъдна, а табели в селото нямаше. Ама, нали знаете – с питане се стига далеч. Ние питахме двама местни жители къде е манастира – те не знаеха, че в селото има манастир, но ни упътиха към църквата, а тя всъщност е част от стар манастирски комплекс в миналото … за жалост – съвсем самотна част.

Църквата Св. Йоан Богослов в село Банище
Църквата Св. Йоан Богослов в село Банище

Ако ви интересува, ще ви обясня как се стига до нея – влизате в с. Банище и на мегдана правите остър завой наляво по улицата, тя е чакълена, но стабилна и може да се мине по нея с лека кола. Продължавате по тази улица, в един момент тя се разклонява и вие трябва да хванете десния ръкав. Продължавате по него до последните къщи на селото, където вече трябва да оставите колата.

От там тръгвате пеша – черният път се разклонява, но вие хващате най-лявото отклонение – ръководите се по електрическите стълбове. Няма и 5 минути ходене и сте пред портите на църковния двор (в миналото – манастирски). Влизате и още малко сте пред църквата.

Църквата също носи името „Свети Йоан Богослов“ и много красива и елегантно изписана от вън. За жалост, беше заключена и ние не успяхме да я видим от вътре.

Други забележителности в близост

Посещението до Гигинския манастир може да се комбинира в хубаво време с посещение до град Трън и ждрелото на река Ерма или с посещение до Земенския манастир.

Друго интересно място, макар и малко по-трудно за достигане, е Храм-кладенецът край село Гърло – загадъчно и уникално място, паметник от съвсем друга култура, идеално запазил се, въпреки своите над 3 000 години.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


24 Коментара към Гигински манастир: чудесно място за разходка и в хубаво, и в лошо време

 1. Изглежда много красиво и спокойно. Определено ще се посети. Благодаря за статията!

 2. Начо Сапунджиев каза:

  Благодаря Ви эа прекрасната статия -пътенодител.Aко е рекъл Бог ще го посетим.

 3. Lio Popov каза:

  Пътят вече е ремонтиран. Изкачването с кола вече е много лек.
  Само искам да допълня, че манастирът има аязмо с кладенец, което е с лековита вода – поне за вярващите!
  Поздрави!

 4. Златина Цветкова каза:

  Благодаря за прекрасната информация. Изглежда страхотно докоснато от бога място . Ще го посетим в най-скоро време.

 5. Румяна каза:

  Посетихме манастира на най българския празник 24май.Разкошна и уникална постройка, помолихме се пред чудотворната икона
  наБогородица всецарица, налях е си вода от аязмото. Учудена останах от цените на свещите-2 и4лв,след като попитахме едно момиче ни продаде от1лв.В ноеатацърква не влязохме-нр ни пуснахс зсщото не сме група и не сме си платили.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Румяна, благодаря Ви за отзива. Съжалявам, че така се е получило, когато сте били там. Все пак, тези неща си зависят от самите хора, стопанисващи светата обител. Не трябва така да се подхожда. В интерес на истината проблемът със скъпите свещи го има и в други манастири, за съжаление.

  • Митьо каза:

   Под новата църква предполагам визирате параклиса св. Силуан Атонски.
   В него се отслужват богослуженията и той е отворен за поклонници (посетители), когато има служба. Обикновенно утренната е от 4ч. до 7:30ч а вечернята от 18ч. до 19ч. (светско време). През другото време параклиса е затворен. Ако има благословението на игумена, то тя може да се отвори за поклонение. Всъщност, така е и на Света Гора 🙂 (по който образец се възроди/възражда обителта).
   Иначе самият параклис е много красив а службите се правят по светогорски образец. Преди време бяха дошли монаси от Света Гора и след бдението споделиха, че в един момент не знаели дали са на Света Гора или не.
   Снимки на параклиса може да видите на сайта на монастира:
   svetogorie.com

 6. Ели Иванова каза:

  здравейте и благодаря за коментара и важните уточнения относно новата църква и службите! По моему, не само параклисът, а целият Гигински манастир е много красив.

 7. Димитър Димитров каза:

  Елена и аз някъде бях чел, че в манастира има чудотворна икона на Света Богородица, пред която много болни отправят молитвите си за излекуване. Също и за аязмото.
  Чудотворна е и иконата на Свети Мина в Обрадовския манастир край София и тази обител от години вече е обект на усилено посещение и застрояване. Много съвременни бизнесмени са вложили пари в тази дейност, макар че на места изглежда малко пресилено като явление, а някои икони – на Свети Никола напр. , в цял ръст, имаха повече светски, а не толкова духовен изглед.
  След Вашия разказ определено ми се иска все повече и аз да се разходя до Гигинския манастир. Дай Боже, много да не отлагам!
  Благодаря Ви!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър, пожелавам Ви в най-скоро време да отидете до Гигинския манастир, още повече, че пътят до него е вече направен. На мен мястото много ми хареса още при първото ни посещение и със сигурност ще го посетим отново, но това ще стане в някой друг сезон, за да видим тази света обител в нова светлина и краски.

   Иначе, били сме няколко пъти и в Обрадовския манастир Свети Мина. Интересен е и днес, въпреки застрояването, но преди близо 20 години, когато отидохме там за първи път беше някак по-красив и пленителен.

   • Орлин каза:

    Здравейте,а да знаете скита Свети Панталеймон към Гигинскиия манастир къде се намира около Земен.Знам че там отнесоха копие на Чудотворната икона на Пресвета Богородица вратарница.

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, за съжаление, не мога да дам точна информация за това.

 8. Бисер Янакиев каза:

  Пътя вече е асфалтиран и е удоволствие да стигнеш до манастира! Въпреки че е прекалено нов и с наистина сериозни инвестиции в него, е добре направен и определено си заслужава семейната разходка през уикенда! А вие чували ли сте за Одранишки манастир? Там също са инвестирани сериозни пари и дори леко напомня на семейно имение, но въпреки това е много красив с ярко червения си цвят, намира се в самата гора, достъпът е по около 2-3 км. черен път, по който навремето се минаваше само с джипове, но вече е достъпен и с автомобил, лично го доказах преди няколко седмици! Намира се по средата между Земен и Трън, над с.Одраница, но пътят не е от към с.Одраница, а от към друго село, вече не помня името му, но в него е живял доста време Вл.Димитров-майстора, а в центъра му има дървена скулптура на братята Св.Св. Кирил и Методий! Друг много красив манастир с асфалтов достъп и малко черен път накрая, който посетих преди седмица-две е Тържишки или Струпецки манастир между Мездра и Роман, невероятно място, наистина много красив манастир, за любителите на подобни места!

  • Ели Иванова каза:

   Много благодаря за интересната информация. Тези манастири не сме ги посещавали все още, но след Вашия коментар, вече са в плана.

 9. Деси каза:

  Като деца сме вървели всичкият път пеша. На 2-ви Май правят курбан за хората,които са се крили и живяли там в тия чукари. Където единственото за ядене е било гъби и корени. Разказва се , че когато са бягали към манастира хората , по пътя земята след тях е потъвала и е приберала преследвачите им. Когато са наближавали храма винаги някой е известял с 3 удара на камбаната за скритите в гората опълченци. Който отиде до горе и има възможност да бие чинарите било за късмет и да не го стига нищо лошо..!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Деси, благодаря Ви за отзива и интересната информация за Гигинския манастир!

 10. Гинка Захова каза:

  Бяхме там през октомври преди три години. Всичко, което споменахте за манастира е така, много приятно и въздействащо място. Но аз запазих и един друг много ярък образ. На връщане от манастира, спускайки се надолу се открива невероятна гледка на планините, в този сезон вече в различни цветове. Незабравимо!

 11. Полина каза:

  Винаги разказвате много увлекателно, страхотни сте 🍀🍀🍀

 12. Ани Кръстинова каза:

  Мястото е страхотно. Манастира заслужава да се види.Хубав път до там. Ние го посетихме в началото на есента /преди година някъде/, много ни хареса.
  Има местенца за сядане, двора е доста голям. Извън манастира имаше и скара, обядвахме, разходихме се и останахме доволни.

 13. Пенка Агопян каза:

  Искам да знам за група до 20 човека дали има стаи за нощувка в манастира и телефон за връзка?

 14. Христо каза:

  Здравейте искам да посетя манастира, но нямам контакт видях номер в интернет, който не е актуален някой ако има контакт и го сподели много ще съм благодарен.Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *