До Гигинския манастир

В последната неделя на този като цяло студен, снежен, ветровит и дъждовен март, решихме да си направим една кратка екскурзия до Гигинския манастир „Свети свети Козма и Дамян“, известен още като Църногорски манастир. Избрахме го като място, където не бяхме ходили до сега, място близо до София и място, което може бъде посетено и в недотам добро време.

Гигински манастир „Св. св. Козма и Дамян“

Гигински манастир „Св. св. Козма и Дамян“

Как се стига до Гигинския манастир

Гигинският манастир се намира на 5 километра от село Гигинци, община Брезник, област Перник. Самото село Гигинци се намира на около 55 километра от София и 16 километра от Брезник. Около Гигинци има села с много интересни имена – Непразненци и Бегуновци.

Вместо по магистрала Люлин и през Перник, за разнообразие ние решихме да използваме един по-малък третокласен път – шосе 638, минаващо през Божурище, Гурмазово, Пожарево и още няколко села, което направи пътуването ни по-интересно. Минахме през Брезник и от там към Ноевци и Гигинци.

Видяхме разнообразни пейзажи – гори и хълмове, храсталаци и поля, модерни къщи и полусрутени колиби. Въпреки че беше третокласен, пътят беше добър. Само в самите села на места имаше дупки. Освен това беше много спокойно за пътуване поради ненатовареното движение.

Гигински манастир

Гигински манастир

За да се стигне до Гигинския манастир, веднага след входната табела на село Гигинци, трябва да се поеме по първата пряка вляво и после веднага първата вдясно. Всъщност табелката за манастира е на втората пряка след началото на селото, но тя е много лоша и изровена и не става за лека кола.

До манастира има 5 километра черен път – твърд и широк. В момента пътят е в ремонт и предстои да бъде асфалтиран, по думите на един човек, който ни посрещна в манастира.

С какво е интересен Гигинският манастир

Църногорският манастир „Св. св. Козма и Дамян“ има богата история, датираща от 11-12 век. В самото си начало е бил на друго място. През турското робство, като повечето български манастири, е бил опожаряван, след това е била възстановена църквата, а после и манастира.

Сега манастирът е изцяло обновен и разширен. Старите постройки от сегашния му вид са малката църква, магазините, магерницата и помещенията за монасите до дървената част.

Гигински манастир - старата сграда

Гигински манастир – старата сграда

Това, което прави впечатление при влизане в манастира са неговите големи размери и пищни нови постройки – новата сграда, долепена до старата постройка за монасите, новата църква, кулата-камбанария, беседки и чешми, всички те с много орнаменти. Определено е приятно място, но според мен прекалено пищно и кичозно като за манастир.

За мен най-интересна беше старата църква – нейният вид и иконописите вътре, въпреки че все още беше в ремонт.

Гигински манастир - старата църква

Гигински манастир – старата църква

В един от магазините на Гигинския манастир се продават различни продукти, местно производство – мед, сладка, подправки, биволско кисело мляко. Ние си купихме шипков мармалад и една кофичка от биволското мляко. Наистина бяха истински и с автентичен вкус.

Гигински манастир - новите части

Гигински манастир – новите части

Гигински манастир - камбанарията

Гигински манастир – камбанарията

Други забележителности в близост

Посещението до Гигинския манастир може да се комбинира в хубаво време с посещение до град Трън и ждрелото на река Ерма или с посещение до Земенския манастир.

Друго интересно място, макар и малко по-трудно за достигане, е Храм-кладенецът край село Гърло – загадъчно и уникално място, паметник от съвсем друга култура, идеално запазил се, въпреки своите над 3 000 години.

Оценка на читателите: 4.2 / 5 (56 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, може да се включите в общата ФБ група и да споделяме заедно красотите на България. Запишете се и за нашия бюлетин и получавайте новата информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

14 отговора към До Гигинския манастир

 1. Изглежда много красиво и спокойно. Определено ще се посети. Благодаря за статията!

 2. Начо Сапунджиев каза:

  Благодаря Ви эа прекрасната статия -пътенодител.Aко е рекъл Бог ще го посетим.

 3. Lio Popov каза:

  Пътят вече е ремонтиран. Изкачването с кола вече е много лек.
  Само искам да допълня, че манастирът има аязмо с кладенец, което е с лековита вода – поне за вярващите!
  Поздрави!

 4. Златина Цветкова каза:

  Благодаря за прекрасната информация. Изглежда страхотно докоснато от бога място . Ще го посетим в най-скоро време.

 5. Румяна каза:

  Посетихме манастира на най българския празник 24май.Разкошна и уникална постройка, помолихме се пред чудотворната икона
  наБогородица всецарица, налях е си вода от аязмото. Учудена останах от цените на свещите-2 и4лв,след като попитахме едно момиче ни продаде от1лв.В ноеатацърква не влязохме-нр ни пуснахс зсщото не сме група и не сме си платили.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Румяна, благодаря Ви за отзива. Съжалявам, че така се е получило, когато сте били там. Все пак, тези неща си зависят от самите хора, стопанисващи светата обител. Не трябва така да се подхожда. В интерес на истината проблемът със скъпите свещи го има и в други манастири, за съжаление.

  • Митьо каза:

   Под новата църква предполагам визирате параклиса св. Силуан Атонски.
   В него се отслужват богослуженията и той е отворен за поклонници (посетители), когато има служба. Обикновенно утренната е от 4ч. до 7:30ч а вечернята от 18ч. до 19ч. (светско време). През другото време параклиса е затворен. Ако има благословението на игумена, то тя може да се отвори за поклонение. Всъщност, така е и на Света Гора 🙂 (по който образец се възроди/възражда обителта).
   Иначе самият параклис е много красив а службите се правят по светогорски образец. Преди време бяха дошли монаси от Света Гора и след бдението споделиха, че в един момент не знаели дали са на Света Гора или не.
   Снимки на параклиса може да видите на сайта на монастира:
   svetogorie.com

 6. Ели Иванова каза:

  здравейте и благодаря за коментара и важните уточнения относно новата църква и службите! По моему, не само параклисът, а целият Гигински манастир е много красив.

 7. Димитър Димитров каза:

  Елена и аз някъде бях чел, че в манастира има чудотворна икона на Света Богородица, пред която много болни отправят молитвите си за излекуване. Също и за аязмото.
  Чудотворна е и иконата на Свети Мина в Обрадовския манастир край София и тази обител от години вече е обект на усилено посещение и застрояване. Много съвременни бизнесмени са вложили пари в тази дейност, макар че на места изглежда малко пресилено като явление, а някои икони – на Свети Никола напр. , в цял ръст, имаха повече светски, а не толкова духовен изглед.
  След Вашия разказ определено ми се иска все повече и аз да се разходя до Гигинския манастир. Дай Боже, много да не отлагам!
  Благодаря Ви!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър, пожелавам Ви в най-скоро време да отидете до Гигинския манастир, още повече, че пътят до него е вече направен. На мен мястото много ми хареса още при първото ни посещение и със сигурност ще го посетим отново, но това ще стане в някой друг сезон, за да видим тази света обител в нова светлина и краски.

   Иначе, били сме няколко пъти и в Обрадовския манастир Свети Мина. Интересен е и днес, въпреки застрояването, но преди близо 20 години, когато отидохме там за първи път беше някак по-красив и пленителен.

   • Орлин каза:

    Здравейте,а да знаете скита Свети Панталеймон към Гигинскиия манастир къде се намира около Земен.Знам че там отнесоха копие на Чудотворната икона на Пресвета Богородица вратарница.

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, за съжаление, не мога да дам точна информация за това.

 8. Бисер Янакиев каза:

  Пътя вече е асфалтиран и е удоволствие да стигнеш до манастира! Въпреки че е прекалено нов и с наистина сериозни инвестиции в него, е добре направен и определено си заслужава семейната разходка през уикенда! А вие чували ли сте за Одранишки манастир? Там също са инвестирани сериозни пари и дори леко напомня на семейно имение, но въпреки това е много красив с ярко червения си цвят, намира се в самата гора, достъпът е по около 2-3 км. черен път, по който навремето се минаваше само с джипове, но вече е достъпен и с автомобил, лично го доказах преди няколко седмици! Намира се по средата между Земен и Трън, над с.Одраница, но пътят не е от към с.Одраница, а от към друго село, вече не помня името му, но в него е живял доста време Вл.Димитров-майстора, а в центъра му има дървена скулптура на братята Св.Св. Кирил и Методий! Друг много красив манастир с асфалтов достъп и малко черен път накрая, който посетих преди седмица-две е Тържишки или Струпецки манастир между Мездра и Роман, невероятно място, наистина много красив манастир, за любителите на подобни места!

  • Ели Иванова каза:

   Много благодаря за интересната информация. Тези манастири не сме ги посещавали все още, но след Вашия коментар, вече са в плана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *