Гигински манастир: чудесно място за разходка и в хубаво, и в лошо време

Посещавали сме Гигинския манастир „Свети свети Козма и Дамян“, известен още като Църногорски манастир, на няколко пъти. Първият път беше преди 2-3 години в една студена, сива, ветровита и дъждовна мартенска събота. Времето беше лошо, старата малка църква на манастира все още беше в ремонт, а асфалтов път до светата обител нямаше – беше в строеж. Въпреки това, мястото ни хареса.

Гигински манастир от птичи поглед
Гигински манастир от птичи поглед

При второто ни посещение пейзажът и времето бяха съвсем различни – в този септемврийски ден слънцето силно прежуряше, в манастира и наоколо ремонтите бяха свършили, а ранната есен допълваше картината с меките си цветни багри.

Последно бяхме там в една златна ноемврийска неделя. Тогава за разнообразие се изкачихме и до близкия връх Тумба.

И зиме, и лете мястото е прекрасна опция за разходка близо до София. По-долу ще ви разкажа повече за него.

Гигински манастир „Св. св. Козма и Дамян“
Гигински манастир „Св. св. Козма и Дамян“

Как се стига до Гигинския манастир

Гигинският манастир се намира на 5 километра от село Гигинци, община Брезник, област Перник. Самото село Гигинци се намира на около 60 километра от София и 16 километра от Брезник. Най-бързо ще стигнете до Гигинци, ако от София тръгнете по магистрала Люлин и в Перник се отклоните към Батановци.

Гигински манастир - портата и поглед от вън
Гигински манастир – портата и поглед от вън

Около Гигинци има села с много интересни имена – Непразненци и Бегуновци.

При нашето първо посещение на Гигинския манастир, вместо по магистрала Люлин и през Перник, за разнообразие ние решихме да използваме един по-малък третокласен път – шосе 638, минаващо през Божурище, Гурмазово, Пожарево и още няколко села, което направи пътуването ни по-интересно. Минахме през Брезник и от там към Ноевци и Гигинци.

Видяхме разнообразни пейзажи – гори и хълмове, храсталаци и поля, модерни къщи и полусрутени колиби. Въпреки че беше третокласен, пътят беше добър. Само в самите села на места имаше дупки. Освен това беше много спокойно за пътуване поради ненатовареното движение.

Гигински манастир
Гигински манастир

За да се стигне до Гигинския манастир, трябва да влезете в самото село Гигинци и на мегдана да поемете по една улица нагоре. Има добре видими обозначителни табелки.

До манастира има 5 километрово шосе, наскоро построено. При първото ни посещение, тъкмо го правеха.

С какво е интересен Гигинският манастир

Църногорският манастир „Св. св. Козма и Дамян“ има богата история, датираща от 11-12 век. В самото си начало е бил на друго място – в подножието на връх Тумба, първенецът на Черна гора. През първите три века от турското робство манастирът продължава да действа, като през 16-ти век в него е имало килийно училище. Опожарен е през 1737 – 1739 г, след това е била възстановена църквата, а после и манастира на сегашното си местоположение от група монаси.

Повече за историята на манастира може да прочетете в официалния уеб сайт, който е пълен с актуална информация.

Гигински манастир: манастирските сгради
Гигински манастир: манастирските сгради

Сега манастирът е изцяло обновен и разширен. Старите постройки от сегашния му вид са малката църква, магазините, магерницата и помещенията за монасите до дървената част.

Манастирският двор
Манастирският двор

Това, което прави впечатление при влизане в манастира са неговите големи размери и пищни нови постройки – новата сграда, долепена до старата постройка за монасите, новата църква, кулата-камбанария, беседки и чешми, всички те с много орнаменти. Определено е приятно място.

Гигински манастир – старата църква
Гигински манастир – старата църква

За мен най-интересна и при двете ни посещения беше старата църква – нейният вид и иконописите вътре, някои от които от 19-ти век.

Гигински манастир – в старата църква
Гигински манастир – в старата църква

В един от магазините на Гигинския манастир се продават различни продукти, местно производство – мед, сладка, подправки, биволско кисело мляко. Ние си купихме шипков мармалад и една кофичка от биволското мляко. Наистина бяха истински и с автентичен вкус.

След обновлението, манастирът определено е станал някак по-модерен. Вярно, това звучи малко странно за старинен български манастир, но е факт. Както споменах по-горе, Гигинският манастир си има добър и редовно обновяван уебсайт.

В манастирските сгради има помещения за настаняване, пред манастира има малко и приятно бистро. Ако си носите храна, до бистрото има пейки с масички. Все условия, които ви карат да се чувствате приятно.

Гигински манастир: високата кула-камбанария
Гигински манастир: високата кула-камбанария

И при двете ни посещения голямо впечатление ми направи гостоприемството на хората от манастира – поздравяват ви с Добре дошли и ви оставят на спокойствие да се разходите в двора, в църквите, да постоите, да снимате на воля.

Гигински манастир от високо
Гигински манастир от високо

Мястото около Гигинския манастир е също много приятно – той е сгушен сред диплите на планината Черна гора или Църна гора, според местните, откъдето и името му – Черногорски или Църногорски. Над манастира се издига един от най-високите върхове на Черна гора – връх Черногорска Китка, висок 1118 метра.

И още: църквата в село Банище

Когато за втори път тръгнахме към Гигинския манастир, решихме за разнообразие, в маршрута да включим и село Банище, което се намира на около 16 км северозападно след Гигинци. Бяхме прочели, че в село Банище има друг старинен българгарски манастир, носещ името „Свети Йоан Богослов“.

Информацията за този манастир в интернет беше оскъдна, а табели в селото нямаше. Ама, нали знаете – с питане се стига далеч. Ние питахме двама местни жители къде е манастира – те не знаеха, че в селото има манастир, но ни упътиха към църквата, а тя всъщност е част от стар манастирски комплекс в миналото … за жалост – съвсем самотна част.

Църквата Св. Йоан Богослов в село Банище
Църквата Св. Йоан Богослов в село Банище

Ако ви интересува, ще ви обясня как се стига до нея – влизате в с. Банище и на мегдана правите остър завой наляво по улицата, тя е чакълена, но стабилна и може да се мине по нея с лека кола. Продължавате по тази улица, в един момент тя се разклонява и вие трябва да хванете десния ръкав. Продължавате по него до последните къщи на селото, където вече трябва да оставите колата.

От там тръгвате пеша – черният път се разклонява, но вие хващате най-лявото отклонение – ръководите се по електрическите стълбове. Няма и 5 минути ходене и сте пред портите на църковния двор (в миналото – манастирски). Влизате и още малко сте пред църквата.

Църквата също носи името „Свети Йоан Богослов“ и много красива и елегантно изписана от вън. За жалост, беше заключена и ние не успяхме да я видим от вътре.

Други забележителности в близост

Посещението до Гигинския манастир може да се комбинира в хубаво време с посещение до град Трън и ждрелото на река Ерма или с посещение до Земенския манастир.

Друго интересно място, макар и малко по-трудно за достигане, е Храм-кладенецът край село Гърло – загадъчно и уникално място, паметник от съвсем друга култура, идеално запазил се, въпреки своите над 3 000 години.

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


24 Коментара към Гигински манастир: чудесно място за разходка и в хубаво, и в лошо време

 1. Изглежда много красиво и спокойно. Определено ще се посети. Благодаря за статията!

 2. Начо Сапунджиев каза:

  Благодаря Ви эа прекрасната статия -пътенодител.Aко е рекъл Бог ще го посетим.

 3. Lio Popov каза:

  Пътят вече е ремонтиран. Изкачването с кола вече е много лек.
  Само искам да допълня, че манастирът има аязмо с кладенец, което е с лековита вода – поне за вярващите!
  Поздрави!

 4. Златина Цветкова каза:

  Благодаря за прекрасната информация. Изглежда страхотно докоснато от бога място . Ще го посетим в най-скоро време.

 5. Румяна каза:

  Посетихме манастира на най българския празник 24май.Разкошна и уникална постройка, помолихме се пред чудотворната икона
  наБогородица всецарица, налях е си вода от аязмото. Учудена останах от цените на свещите-2 и4лв,след като попитахме едно момиче ни продаде от1лв.В ноеатацърква не влязохме-нр ни пуснахс зсщото не сме група и не сме си платили.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Румяна, благодаря Ви за отзива. Съжалявам, че така се е получило, когато сте били там. Все пак, тези неща си зависят от самите хора, стопанисващи светата обител. Не трябва така да се подхожда. В интерес на истината проблемът със скъпите свещи го има и в други манастири, за съжаление.

  • Митьо каза:

   Под новата църква предполагам визирате параклиса св. Силуан Атонски.
   В него се отслужват богослуженията и той е отворен за поклонници (посетители), когато има служба. Обикновенно утренната е от 4ч. до 7:30ч а вечернята от 18ч. до 19ч. (светско време). През другото време параклиса е затворен. Ако има благословението на игумена, то тя може да се отвори за поклонение. Всъщност, така е и на Света Гора 🙂 (по който образец се възроди/възражда обителта).
   Иначе самият параклис е много красив а службите се правят по светогорски образец. Преди време бяха дошли монаси от Света Гора и след бдението споделиха, че в един момент не знаели дали са на Света Гора или не.
   Снимки на параклиса може да видите на сайта на монастира:
   svetogorie.com

 6. Ели Иванова каза:

  здравейте и благодаря за коментара и важните уточнения относно новата църква и службите! По моему, не само параклисът, а целият Гигински манастир е много красив.

 7. Димитър Димитров каза:

  Елена и аз някъде бях чел, че в манастира има чудотворна икона на Света Богородица, пред която много болни отправят молитвите си за излекуване. Също и за аязмото.
  Чудотворна е и иконата на Свети Мина в Обрадовския манастир край София и тази обител от години вече е обект на усилено посещение и застрояване. Много съвременни бизнесмени са вложили пари в тази дейност, макар че на места изглежда малко пресилено като явление, а някои икони – на Свети Никола напр. , в цял ръст, имаха повече светски, а не толкова духовен изглед.
  След Вашия разказ определено ми се иска все повече и аз да се разходя до Гигинския манастир. Дай Боже, много да не отлагам!
  Благодаря Ви!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Димитър, пожелавам Ви в най-скоро време да отидете до Гигинския манастир, още повече, че пътят до него е вече направен. На мен мястото много ми хареса още при първото ни посещение и със сигурност ще го посетим отново, но това ще стане в някой друг сезон, за да видим тази света обител в нова светлина и краски.

   Иначе, били сме няколко пъти и в Обрадовския манастир Свети Мина. Интересен е и днес, въпреки застрояването, но преди близо 20 години, когато отидохме там за първи път беше някак по-красив и пленителен.

   • Орлин каза:

    Здравейте,а да знаете скита Свети Панталеймон към Гигинскиия манастир къде се намира около Земен.Знам че там отнесоха копие на Чудотворната икона на Пресвета Богородица вратарница.

    • Ели Иванова каза:

     Здравейте, за съжаление, не мога да дам точна информация за това.

 8. Бисер Янакиев каза:

  Пътя вече е асфалтиран и е удоволствие да стигнеш до манастира! Въпреки че е прекалено нов и с наистина сериозни инвестиции в него, е добре направен и определено си заслужава семейната разходка през уикенда! А вие чували ли сте за Одранишки манастир? Там също са инвестирани сериозни пари и дори леко напомня на семейно имение, но въпреки това е много красив с ярко червения си цвят, намира се в самата гора, достъпът е по около 2-3 км. черен път, по който навремето се минаваше само с джипове, но вече е достъпен и с автомобил, лично го доказах преди няколко седмици! Намира се по средата между Земен и Трън, над с.Одраница, но пътят не е от към с.Одраница, а от към друго село, вече не помня името му, но в него е живял доста време Вл.Димитров-майстора, а в центъра му има дървена скулптура на братята Св.Св. Кирил и Методий! Друг много красив манастир с асфалтов достъп и малко черен път накрая, който посетих преди седмица-две е Тържишки или Струпецки манастир между Мездра и Роман, невероятно място, наистина много красив манастир, за любителите на подобни места!

  • Ели Иванова каза:

   Много благодаря за интересната информация. Тези манастири не сме ги посещавали все още, но след Вашия коментар, вече са в плана.

 9. Деси каза:

  Като деца сме вървели всичкият път пеша. На 2-ви Май правят курбан за хората,които са се крили и живяли там в тия чукари. Където единственото за ядене е било гъби и корени. Разказва се , че когато са бягали към манастира хората , по пътя земята след тях е потъвала и е приберала преследвачите им. Когато са наближавали храма винаги някой е известял с 3 удара на камбаната за скритите в гората опълченци. Който отиде до горе и има възможност да бие чинарите било за късмет и да не го стига нищо лошо..!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Деси, благодаря Ви за отзива и интересната информация за Гигинския манастир!

 10. Гинка Захова каза:

  Бяхме там през октомври преди три години. Всичко, което споменахте за манастира е така, много приятно и въздействащо място. Но аз запазих и един друг много ярък образ. На връщане от манастира, спускайки се надолу се открива невероятна гледка на планините, в този сезон вече в различни цветове. Незабравимо!

 11. Полина каза:

  Винаги разказвате много увлекателно, страхотни сте 🍀🍀🍀

 12. Ани Кръстинова каза:

  Мястото е страхотно. Манастира заслужава да се види.Хубав път до там. Ние го посетихме в началото на есента /преди година някъде/, много ни хареса.
  Има местенца за сядане, двора е доста голям. Извън манастира имаше и скара, обядвахме, разходихме се и останахме доволни.

 13. Пенка Агопян каза:

  Искам да знам за група до 20 човека дали има стаи за нощувка в манастира и телефон за връзка?

 14. Христо каза:

  Здравейте искам да посетя манастира, но нямам контакт видях номер в интернет, който не е актуален някой ако има контакт и го сподели много ще съм благодарен.Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *