До Сеславския манастир

Беше точно средата на февруари, когато посетихме Сеславския манастир „Св. Николай  Мирликийски“. Времето беше слънчево и необичайно топло като за зимен сезон. Разбира се, ние бяхме наясно с прогнозата и затова си направихме амбициозен план за посещения през този усмихнат ден, който включваше разходка до четири от старинните софийски манастири: двата Буховски манастира, Сеславския и Кремиковския манастири. И четирите манастира са били част от духовния пръстен от свети места около София, наричан Софийската (Средецката) Мала Света гора.

Сеславски манастир

Сеславски манастир

Тази разходка беше нещо като тематично продължение на разходките ни от предишните уикенди до други софийски манастири от духовния пръстен – Курилският и Германският.

Как се стига до Сеславския манастир

Сеславският манастир е закътан в южните склонове на Стара планина и се намира над софийското село Сеславци. До манастира може да се стигне с кола, като от селото се поема към местната църква, която е нависоко и се вижда отдалеч, подминава се църквата и се излиза от селото. Манастирът е на около 2 километра от Сеславци, като  последният километър е черен път.

С какво е инетересен Сеславският манастир

От информационната табелка пред манастира научихме, че той е построен през Второто Българско Царство от болярина Сеслав. Бил е разрушен при нашествието на турците. Възстановен е в края на 16-и век.

Поглед от задната страна, където е запазена част от каменната ограда

Поглед от задната страна, където е запазена част от каменната ограда

По информация в различни интернет сайтове оставам с впечатление, че могат да се откроят 4 периода в съществуването на манастира:

 • създаването на манастира от болярина Сеслав по време на Второто Българско царство (не успях да намеря по-точен период);
 • първото му възстановяване в началото на 17-и век;
 • второто му възстановяване през 1832 г.;
 • периодът на западане с начало 50-те години на 20-и век, след построяването на урановия рудник.

Сега от манастира е останала само църквата, част от каменната ограда и развалини от други манастирски сгради.

Останките от манастира

Останките от манастира и мината зад тях

На мен ми беше интересно да обикалям около църквичката и да оглеждам манастирските руини. Вярно, изглеждат малко тъжно, но някак напомнят за миналото на манастира. Вероятно много скоро няма да ги има и тях.

Църквата е каменна и личи, че е старинна. В архитектурно отношение, тя представлява еднокорабна постройка с една абсида, притвор и един вход.

Сеславски манастир - църквата

Сеславски манастир – църквата

Сеславски манастир - входът на храма

Сеславски манастир – входът на храма

По време на нашето посещение тя беше затворена, но все пак надникнахме през прозорците и успяхме да видим част от старинните стенописи, за които се смята, че са дело на майстор Пимен Зографски.

Стенописите вътре в храма (през прозореца)

Стенописите вътре в храма (през прозореца)

Самото място около манастира е много приятно, тихо и спокойно.

За съжаление, не всичко е идилия. Точно зад манастира се извисява голям земен насип, за който няма обозначение. Това е уранов рудник. Рудникът вече не действа, но според някои източници именно дейностите в него са станали причина за плачевното физическо състояние на Сеславския манастир и неговия храм.

Оценка на читателите: 4.8 / 5 (13 Оценки)
Оценете 

 

Ако тази статия Ви харесва, може да се включите в общата ФБ група и да споделяме заедно красотите на България. Запишете се и за нашия бюлетин и получавайте новата информация директно във Вашата електронна поща!

Публикувано в български манастири, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

2 отговора към До Сеславския манастир

 1. Димитър Димитров каза:

  Да, печална гледка! Бях там преди две – три години на Великден и видях няколко червени яйца, оставени пред заключената врата. Телевизионната журналистка Ваня Манолова (Агро ТВ) и оператора Градинаров направиха миналата година филм, посветен на манастира. Чрез тях успях да разгледам по-ясно фреските, изписани от св. Пимен Зографски или от неговото ателие. Невероятни са.
  Тъй като стана дума за св. Пимен, в манастира, посветен на св. Иоан Рилски, край психолечебницата в Нови хан, има също изчистена от саждите фреска, за която счмитат, че е негово дело. Изключителна е с тънкото си перо. манастирът е изоставен, църквата е подпряна с дървета, за да се крепи, но вътре може да се намери нещо забележително.

 2. Ели Иванова каза:

  здравейте, отново. Ние посетихме манастира „Свети Иван Рилски до Курило“ преди няколко месеца – https://drumivdumi.com/?p=2097. Иконописите там са също дело на майстор Пимен Зографски, а самият манастир е много приятно място – тихо и спокойно, направо идилично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *