Вълнуващо изкачване на връх Драговски камик, гарнирано с очарователно посещение на два Драговски водопада

Връх Драговски камик (1118 м.) в трънския регион ме беше заинтригувал отдавна, главно заради чудатата си островърха форма, която му бе спечелила прозвището „Трънският Матерхорн“. Когато го изкачих, се убедих, че е изключително панорамен и гледките от него са не само красиви, но и във всички посоки. Виждат се чудесно Стара планина, Витоша, Рила, Руй и близките планини в Трънско. В допълнение, върхът се намира недалеч от София и пътеките към него са добре маркирани и поддържани. Това го прави чудесна дестинация за разходка около София.

Връх Драговски камък и наоколо през зимата
Връх Драговски камък и наоколо през зимата

Изкачихме Трънския Матерхорн в последната неделя на февруари, включвайки се в инициативата за масово изкачване на върха, организирано така добре от Трънското туристическо дружество. За един ден успяхме да минем по всички маркирани пътеки към върха, да се насладим на невероятните панорами от него и да попием свежестта на двата драговски водопада. Времето беше като по поръчка – слънчево, топло, почти без вятър.

До върха стигнахме по екстремната пътека с жълта маркировка, после отидохме до съседния връх Стакьов камик, върнахме се на Драговски камик и слязохме по червената маркировка до Драговската махала. Така минахме по трите ребра на върха и го видяхме от всички страни.

Връх Драговски камик (Трънският Матерхорн)
Връх Драговски камик (Трънският Матерхорн)

След това на няколко пъти минавахме покрай него и все ни беше интересно да го снимаме.

Връх Драговски камик - поглед от Драговска махала
Връх Драговски камик – поглед от Драговска махала

В следващите редове ще ви запозная с маршрутите към връх Драговски камик, подредени по трудност:

Любителите на водопади да се насочат директно към маршрут 2 🙂 .

Връх Драговски камък е част от граничната Гребен планина, чийто най-висок връх на българска територия е Голеш, висок 1156 метра. Той се вижда от Драговския камик – зад Стакьов камик.

Поглед от връх Стакьов камик към връх Голеш
Поглед от връх Стакьов камик към връх Голеш

ВНИМАНИЕ: пътеките към връх Драговски камък попадат в ловни полета, затова в ловния сезон от началото на октомври до края на януари най-добре ги избягвайте в дни, в които се ловува! В сайта на Трънското туристическо дружество може да се осведомите за актуални ловни графици.

Изкачване на връх Драговски камик от село Врабча, маршрут 1 – червена маркировка

Това е най-лекият маршрут за изкачване на връх Драговски камък. Започва от покрайнините на село Врабча – от обратния завой малко преди селото, от върха на който вдясно се отделя черен коларски път (42.861995, 22.703778). Трябва да тръгнете по него. Там край пътя има място да оставите колата.

Освен това, малко преди завоя вляво от шосето започва пътеката към Врабчанския водопад. Там също може да оставите колата и после да се насочите по маршрута към върха.

Маршрутът е с червена маркировка. След около 20 минути ходене стигате до разклонение към близкия връх Стакьов камик.

На връх Стакьов камик
На връх Стакьов камик

Съветвам ви да се изкачите и към него – гледките си заслужават, а от отклонението до върха разстоянието е съвсем малко. От Стакьов камик има прекрасна видимост в почти всички посоки. Виждат се много други върхове, между които Голеш и Руй.

Поглед от връх Стакьов камик към връх Руй в далечината със снежната шапка
Поглед от връх Стакьов камик към връх Руй в далечината със снежната шапка
Връх Руй по-отблизо
Връх Руй по-отблизо

След Стакьов камик продължавате по маркировката към основната цел. Маршрутът пресича черен път и се насочва към северозападното ребро на Драговски камик, по което се изкачва плавно към върха. Разстоянието от покрайнините на Врабча до Драговски камик се взема за около час и 10 минути.

На връх Драговски камик
На връх Драговски камик
Връх Драговски камък: поглед към югоизток - Витоша и Рила на хоризонта
Връх Драговски камък: поглед към югоизток и реброто с жълтата маркировка, Витоша и Рила на хоризонта
Връх Драговски камък: панорама на изток
Връх Драговски камък: панорама на изток

Можете да разнообразите маршрута с посещение на Врабчанския водопад. До него се стига за 5 минути по пътеката, за която ви споменах по-горе.

Изкачване на връх Драговски камик от Драговска махала, маршрут 2 – червена маркировка

Този маршрут започва от отбивката към Драговска махала на село Филиповци. За да стигнете до началото, ако идвате откъм Брезник, минавате през Филиповци и на около километър след селото се пада отбивката. Има жълти указателни табелки-стрелки. С кола може да продължите още малко до махалата по тесен асфалтов път.

Църквата в Драговска махала
Църквата в Драговска махала

Минавате покрай църквата и малко след нея на завоя има уширение вляво от пътя, удобно за паркиране. От там продължавате пеша и до върха следвате червената маркировка.

На около 15-20 минути от махалата е отбивката вляво от пътеката към Драговското врело. Има табелки. Врело е местната дума за ждрело – става въпрос за пролома на Драговската река.

Драговско врело: водопадът в тясната част
Драговско врело: водопадът в тясната част

Пътеката към врелото за около 5 минути ви отвежда до малък водопад. Малко преди него ще видите поток, който извира от близката скала и се влива в Драговската река. Срещу извора има скала, която трябва да прекатерите, за да стигнете близо до водопада. Ако не ви се катери, под скалата има дупка, през която може да се проврете.

Драговско врело: изворът до водопада в тясната част
Драговско врело: изворът до водопада в тясната част

Мястото край водопада е много интересно – заради водопада, заради извиращия поток, заради провиралката и заради теснината на пролома в тази част.

За върха, трябва да се върнете на основната пътека, която продължава нагоре през гората и не след дълго излиза на черен път. Движите се в ждрелото на Драговската река.

Ждрелото на река Драговска
Ждрелото на река Драговска

Следва отбивка към Драговския водопад. Има табелка. За около 5 минути ходене сте до него. Той е по-голям от предишния и много по-красив.

Драговски водопад
Драговски водопад

Край него пътеката се разделя на две – едната слиза до реката и от нея може да наблюдавате водопада срещу подножието му. Другата отвежда на почти същото място, но малко по-нависоко. Между двете има стар градеж.

Когато ние посетихме водопада, той беше много живописен – реката беше сравнително пълноводна и водите му падаха по релефни скали на няколко пада.

Вероятно през лятото и след сухи периоди Драговският водопад губи от обаянието си, имайте го предвид.

За върха се връщате на основната пътека, която ви отвежда до подножието на връх Драговски камик и североизточното му ребро, по което трябва да се качите до него. Преди реброто, малко след като пътеката прекосява реката по дървен мост се намира Бежанската пещера. Има табелка.

Бежанска пещера
Бежанска пещера

Оттам нагоре следва най-стръмният участък от маршрута, който се изминава за около 30 – 40 минути. Пътеката се движи нагоре в скалите.

Изкачването на връх Драговски камик от Драговската махала по червената маркировка с ходенето до двата водопада отнема ориентировъчно около два часа без почивките.

Горе на върха
Горе на върха

Изкачване на връх Драговски камик, маршрут 3 – жълта маркировка

Това е технически най-трудният маршрут за изкачване на върха, тъй като по него има един скален участък с височина от около 5-6 метра, който трябва да се изкатери, а под него е пропаст.

Пътеката започва от шосето до Драговска махала (42.831667, 22.710650), на 200 метра след отбивката към нея от маршрут 2. Има тебелки.

Колата може да оставите отстрани до шосето малко след отбивката към Драговска махала. Това е удачен вариант, ако правите кръгов маршрут на отиване по жълтата, а на връщане по червената маркировка (така направихме ние).

Следва се жълтата маркировка. Макар че маршрутът е сравнително кратък – малко над километър и половина, ще го разделя на три части:

 • изкачване по хълма, около час и 10 минути;
 • катерене по скалата, индивидуално;
 • финално изкачване по реброто към върха, около 10 минути.
Маршрут 3 - по хълма
Маршрут 3 – по хълма

Първоначално трябва да се изкачите стръмно нагоре по хълма под върха. След това има кратък равен участък, след което пътеката продължава през гората, стига до каменното ребро на Драговския камик и върви за малко по скалите. Следва трудният участък от около пет метра скално катерене без въже и обезопасяване, което за някои е лесно, а за други – леко страшно и мъчно, но все пак възможно – скалата е силно релефна и има доста прагчета, в които да се захване и стъпи човек.

Маршрут 3 - трудният участък към връх Драговски камик
Маршрут 3 – трудният участък към връх Драговски камик

За мен лично катеренето си беше предизвикателство и като стигнах до него ми трябваха няколко минути да събера сили и да се реша, но все пак успях.

Маршрут 3 - последни метри към върха
Маршрут 3 – последни метри към върха

След високата канара пътеката продължава по скалното ребро и плавно нагоре стига до върха.

Изкачването по този маршрут от шосето до върха отнема ориентировъчно около час и половина.

На върха
На върха

Ако имате опит с изкачване на върхове, нямате страх от високо и искате да си направите малко приключение, може да пробвате този маршрут. Ако обаче нямате опит с катерене по скални терени и имате фобия от височини, по-добре изберете някой от горните два маршрута.

Също така, ако скоро е валяло или е заснежено, не ви съветвам да се качвате от тук, тъй като камъните ще бъдат хлъзгави и опасни.

Минаването по скалата е доста по-трудно на слизане. Затова, ако решите да правите кръгов маршрут от Драговска махала, съветвам ви да се изкачите по жълтата маркировка и да слезете по червената (маршрут 2), а не обратно.

Трънският Матерхорн
Трънският Матерхорн

За финал

Пътеките към връх Драговски камик са в много добро състояние и перфектно маркирани. За тяхната редовна поддръжка се грижат хората от Трънското туристическо дружество, при това – напълно доброволно. Указателните табелки-стрелки на ключови места не само указват накъде води пътеката, но дават ценна информация за разстояние и ориентировъчно време за изминаване. Мога да добавя още само едно – благодаря!

Панорама от връх Драговски камик - на хоризонта е Стара планина
Панорама от връх Драговски камик – на хоризонта е Стара планина
Публикувано в водопади, изкачване на върхове, на един ден от София, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Вълнуващо изкачване на връх Драговски камик, гарнирано с очарователно посещение на два Драговски водопада

 1. ния каза:

  Благодарности за подробното описание и идеята!
  Тази събота ще пробваме маршрут 2! :)))
  Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Благодаря за отзива! Ще се радвам да споделите дали се е получила добре разходката ви до Драговския камик.

 2. Панайот каза:

  Чудесно описание, поздравления.
  Една бележка от мен – врело значи извор, а не ждрело.
  Все хубаво време по пътеките Ви желая.

 3. Иван каза:

  Какви Върхове,какви Драговски камъни? Това си е цял ПИРАМИДАЛЕН КОМПЛЕКС останал от Атлантско време. Всичко е енергийна зона. А и в самият град Трън и около него е пълно с такива пирамиди , пирамидални комплекси и енергийни зони. Това,че хората не са запознати ,не ги освобождава от отговорност и си е за тяхна сметка. Не случайно там се намира и чудотворния скален параклис на Света Петка .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *