Екопътека Каньонът на водопадите край Смолян

Каньонът на водопадите – разхождали сме се няколко пъти по тази прекрасна пътека с невероятно много водопади. За последно бяхме там в разгара на миналата есен. В тази статия ще намерите пълна информация за целия маршрут на пътеката. В допълнение, за финал ще ви разкажа за още един водопад – Смолянският водопад, който си тече в покрайнините на града и който може да посетите на път към екопътеката.

Екопътека Каньонът на водопадите край Смолян
Екопътека Каньонът на водопадите край Смолян

Екопътека Каньонът на водопадите е много приятно място за разходка край Смолян. Изградена е в китна местност – резерват Сосковчето, и се вие покрай река Герзовска, а водопадите, които могат да се видят по нея са наистина много, откъдето и името на пътеката.

Един от водопадите по реката – водопад Орфей, висок 68 метра – е от най-високите в Родопите. Струите му се спускат надолу по голяма скала във формата на лира. Сърцето е друг интересен водопад по маршрута, водите му текат на две струи, образуващи очертанието на сърце.

Освен водопадите, интерес по пътеката будят три площадки за наблюдение с красиви панорамни гледки.

Как се стига

За да стигнете до екопътеката, трябва да тръгнете от Смолян в посока село Мугла. Малко след Смолян, при стар бетонов възел, трябва да се отклоните вдясно по тесен път с лош асфалт. Поставени са жълти стрелки-табелки за екопътеката. Може да продължите още малко по този път до неголям паркинг. Там най-добре оставете колата и продължете пеша, защото пътят става много лош, а и вече сте съвсем близо до началото на пътеката.

  • Координати на отбивката: 41.579493, 24.659579.
  • Координати на началото на пътеката: 41.581447, 24.659019.

Особености на маршрута

Маршрутът на екопътеката е кръгов и може да се раздели на четири етапа. Изминава се за около 3 часа, без да се включват почивките. За определеност в маршрута включвам и отсечката от паркинга до началото на пътеката.

Каньонът на водопадите - по пътеката
Каньонът на водопадите – по пътеката

Етап 1: паркинг – първи мост

Този етап представлява леко изкачване по широк път, голяма част от който е покрит с асфалт, но изронен с годините. Етапът се изминава за около 35 минути и приключва на първия мост над реката. От там насетне маршрутът е кръгов, като кръгът се затваря точно при този мост.

Още водопади в Каньона на водопадите
Още водопади в Каньона на водопадите

Етап 2: първи мост – първа панорамна площадка

От моста пътеката продължава леко надясно и нагоре. В зависимост от метеорологичните условия в района, предшестващи вашата разходка, може да се натъкнете на доста паднали дървета в реката. Все пак самата пътека се разчиства редовно и мостовете и стълбите се поддържат в добро състояние.

Водопад Орфей
Водопад Орфей

Този етап е предимно изкачване, на места по дървени стълби. Минава се по немалко мостчета. Тук ще се натъкнете на двата най-атрактивни водопада – Орфей и Сърцето, за които споменах.

Водопад Орфей - горната част
Водопад Орфей – горната част

Етапът се изминава за около час. Той приключва на панорамна площадка високо в скалите с невероятна гледка към Смолян.

Водопад Сърцето
Водопад Сърцето

Етап 3: първа панорамна площадка – първи мост

В началото на този етап ще се изкачите още малко, след което започвате спускане, на места – стръмно. Внимавайте да не се подхлъзнете. Пътеката се вие в гора. Минава се през втора панорамна площадка и после още една, която е леко встрани от пътеката. Има табелки за всяка от площадките.

В Каньона на водопадите
В Каньона на водопадите

Етапът се изминава за около 50 минути.

Етап 4: първи мост – паркинг

Това е етап 1 в обратна посока. Изминава се за същото време – 35 минути.

Като цяло, пътеката е добре обозначена и е оборудвана с удобни зони за отдих. Атракция в преминаването на маршрута са многото стълби и мостчета.

И още: Смолянски водопад

Той е един от няколкото чисто градски водопада в България – излива се от масивен скален венец, разположен между къщите в покрайнините на Смолян. Водопадът тече съвсем близо до главна улица. Въпреки това, ако не го знаете и минавате от там, едва ли ще се досетите, че наблизо има водопад.

Пътеката към Смолянския водопад
Пътеката към Смолянския водопад

За да стигнете до Смолянския водопад поемате към село Мугла и Каньона на водопадите в югозападните покрайнини на Смолян. Отбележете си началната точка на пътеката в навигацията.

Координати на началото на пътеката: 41.581445, 24.677216.

Смолянски водопад
Смолянски водопад

Там започва пътеката към водопада, която се отделя вдясно от улицата. Малко по-навътре в отбивката има избледняло информационно табло. Поемате покрай него нагоре по бетонната пътека към близката беседка. След това завивате леко вляво покрай нея и след още няколко метра сте до водопада.

Къде да отседнете

Няколко пъти сме отсядали в Смолян и все сме случвали на чудесни места за настаняване. Бих препоръчала два хотела.

Хотел Кипарис Алфа*** в централната градска част – хотелът е топ откъм обстановка, обслужване и локация, но е скъпичък. Към хотела функционира и много добър ресторант

Booking.com рейтинг 9.1, цена за двойна стая със закуска 120 лв.

Семеен хотел Кристал*** в квартал Езерово – той се намира на красиво и спокойно място, на едно от Смолянските езера. От хотела се открива гледка към популярната скала Невястата. Хотелчето предлага приятна обстановка и добри цени. Сервира се и закуска. За вечеря може да пробвате менюто на близкият ресторант Рибката. Ние така направихме и останахме доволни.

Booking.com рейтинг 8.4, цена за двойна стая 80 лв.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Екопътека Каньонът на водопадите край Смолян

  1. Михаела каза:

    Вчера бях на екопътеката. Има няколко моста, които са счупени и стълбите също не бяха в добро състояние. Официално пътеката се води в ремонт, поради тези причини. Още има много сняг по нея. Ако искате да я посетите в следващите месеци по-добре звъннете на конна база Ризов, която се намира в началото на пътеката (имат телефон във фейсбук), за да ви кажат за състоянието й преди да решите да отидете.

  2. Светослав каза:

    Здравейте,

    Подходяща ли е пътеката за дете на 4-5 години ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *