Екопътека Каньонът на водопадите край Смолян

Каньонът на водопадите – разхождали сме се няколко пъти по тази прекрасна пътека с невероятно много водопади. За последно бяхме там в разгара на миналата есен. В тази статия ще намерите пълна информация за целия маршрут на пътеката. В допълнение, за финал ще ви разкажа за още един водопад – Смолянският водопад, който си тече в покрайнините на града и който може да посетите на път към екопътеката.

Екопътека Каньонът на водопадите край Смолян
Екопътека Каньонът на водопадите край Смолян

Екопътека Каньонът на водопадите е много приятно място за разходка край Смолян. Изградена е в китна местност – резерват Сосковчето, и се вие покрай река Герзовска, а водопадите, които могат да се видят по нея са наистина много, откъдето и името на пътеката.

Един от водопадите по реката – водопад Орфей, висок 68 метра – е от най-високите в Родопите. Струите му се спускат надолу по голяма скала във формата на лира. Сърцето е друг интересен водопад по маршрута, водите му текат на две струи, образуващи очертанието на сърце.

Освен водопадите, интерес по пътеката будят три площадки за наблюдение с красиви панорамни гледки.

Как се стига

За да стигнете до екопътеката, трябва да тръгнете от Смолян в посока село Мугла. Малко след Смолян, при стар бетонов възел, трябва да се отклоните вдясно по тесен път с лош асфалт. Поставени са жълти стрелки-табелки за екопътеката. Може да продължите още малко по този път до неголям паркинг. Там най-добре оставете колата и продължете пеша, защото пътят става много лош, а и вече сте съвсем близо до началото на пътеката.

  • Координати на отбивката: 41.579493, 24.659579.
  • Координати на началото на пътеката: 41.581447, 24.659019.

Особености на маршрута

Маршрутът на екопътеката е кръгов и може да се раздели на четири етапа. Изминава се за около 3 часа, без да се включват почивките. За определеност в маршрута включвам и отсечката от паркинга до началото на пътеката.

Каньонът на водопадите - по пътеката
Каньонът на водопадите – по пътеката

Етап 1: паркинг – първи мост

Този етап представлява леко изкачване по широк път, голяма част от който е покрит с асфалт, но изронен с годините. Етапът се изминава за около 35 минути и приключва на първия мост над реката. От там насетне маршрутът е кръгов, като кръгът се затваря точно при този мост.

Още водопади в Каньона на водопадите
Още водопади в Каньона на водопадите

Етап 2: първи мост – първа панорамна площадка

От моста пътеката продължава леко надясно и нагоре. В зависимост от метеорологичните условия в района, предшестващи вашата разходка, може да се натъкнете на доста паднали дървета в реката. Все пак самата пътека се разчиства редовно и мостовете и стълбите се поддържат в добро състояние.

Водопад Орфей
Водопад Орфей

Този етап е предимно изкачване, на места по дървени стълби. Минава се по немалко мостчета. Тук ще се натъкнете на двата най-атрактивни водопада – Орфей и Сърцето, за които споменах.

Водопад Орфей - горната част
Водопад Орфей – горната част

Етапът се изминава за около час. Той приключва на панорамна площадка високо в скалите с невероятна гледка към Смолян.

Водопад Сърцето
Водопад Сърцето

Етап 3: първа панорамна площадка – първи мост

В началото на този етап ще се изкачите още малко, след което започвате спускане, на места – стръмно. Внимавайте да не се подхлъзнете. Пътеката се вие в гора. Минава се през втора панорамна площадка и после още една, която е леко встрани от пътеката. Има табелки за всяка от площадките.

В Каньона на водопадите
В Каньона на водопадите

Етапът се изминава за около 50 минути.

Етап 4: първи мост – паркинг

Това е етап 1 в обратна посока. Изминава се за същото време – 35 минути.

Като цяло, пътеката е добре обозначена и е оборудвана с удобни зони за отдих. Атракция в преминаването на маршрута са многото стълби и мостчета.

И още: Смолянски водопад

Той е един от няколкото чисто градски водопада в България – излива се от масивен скален венец, разположен между къщите в покрайнините на Смолян. Водопадът тече съвсем близо до главна улица. Въпреки това, ако не го знаете и минавате от там, едва ли ще се досетите, че наблизо има водопад.

Пътеката към Смолянския водопад
Пътеката към Смолянския водопад

За да стигнете до Смолянския водопад поемате към село Мугла и Каньона на водопадите в югозападните покрайнини на Смолян. Отбележете си началната точка на пътеката в навигацията.

Координати на началото на пътеката: 41.581445, 24.677216.

Смолянски водопад
Смолянски водопад

Там започва пътеката към водопада, която се отделя вдясно от улицата. Малко по-навътре в отбивката има избледняло информационно табло. Поемате покрай него нагоре по бетонната пътека към близката беседка. След това завивате леко вляво покрай нея и след още няколко метра сте до водопада.

Къде да отседнете

Няколко пъти сме отсядали в Смолян и все сме случвали на чудесни места за настаняване. Бих препоръчала два хотела.

Хотел Кипарис Алфа*** в централната градска част – хотелът е топ откъм обстановка, обслужване и локация, но е скъпичък. Към хотела функционира и много добър ресторант

Booking.com рейтинг 9.1, цена за двойна стая със закуска 120 лв.

Семеен хотел Кристал*** в квартал Езерово – той се намира на красиво и спокойно място, на едно от Смолянските езера. От хотела се открива гледка към популярната скала Невястата. Хотелчето предлага приятна обстановка и добри цени. Сервира се и закуска. За вечеря може да пробвате менюто на близкият ресторант Рибката. Ние така направихме и останахме доволни.

Booking.com рейтинг 8.4, цена за двойна стая 80 лв.

Публикувано в водопади, екопътеки и маршрути, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


5 Коментара към Екопътека Каньонът на водопадите край Смолян

  1. Михаела каза:

    Вчера бях на екопътеката. Има няколко моста, които са счупени и стълбите също не бяха в добро състояние. Официално пътеката се води в ремонт, поради тези причини. Още има много сняг по нея. Ако искате да я посетите в следващите месеци по-добре звъннете на конна база Ризов, която се намира в началото на пътеката (имат телефон във фейсбук), за да ви кажат за състоянието й преди да решите да отидете.

  2. Светослав каза:

    Здравейте,

    Подходяща ли е пътеката за дете на 4-5 години ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *