Крепост Калята до Якоруда: най-западната в Родопите

Крепост Калята до Якоруда ни изненада приятно с разчистения си терен, който щедро показваше останките от твърдината. Личеше си, че неотдавна са провеждани проучвания. Тази година за втори път минаваме през Якоруда, градче в долината на река Места на границата на две планини – Рила и Родопите. Първият път се състоя няколко месеца по-рано, когато пътувахме с Родопската теснолинейка.

Крепост Калята до Якоруда
Крепост Калята до Якоруда

Тази статия е посветена на късноантичната и средновековна крепост Калята, кацнала на едноименния хълм в околностите на Якоруда.

Къде се намира и как се стига

Крепостта Калята е разположена на хълм в крайните гънки на Западните Родопи, допиращи Рила и с поглед към висините на Пирин. Намира се на около 3 километра югозападно от град Якоруда. Ако идвате откъм Юндола, минавате през целия град и на излизане от градчето трябва да завиете по пряката вляво. Началото на маршрута е обозначено със синьо информационно табло. Там някъде е удобно да оставите колата и да поемете пеша по черния коларски път, отделящ се вдясно от шосето.

По маршрута към крепостта
По маршрута към крепостта

До руините се върви все по пътя, като разстоянието е около километър и половина и се изминава за около половин час. Маршрутът не е маркиран, но на две ключови места са поставени сини информационни табла.

Координати на:

 • началото на маршрута: 42.009922, 23.646003;
 • крепост Калята: 42.00363, 23.63909.

От тук може да изтеглите GPS трак на маршрута до крепост Калята.

Съвет: ако идвате откъм Юндола и искате заедно с Калята да посетите и Джерджевденската църква, за която давам информация в края на статията, по-добре започнете с църквата, защото отбивката към нея се пада преди отбивката към крепостта.

Вижте краткото ми видео от разходката ни до крепостта.

Проучвания

Първите теренни обхождания и сондажи на крепостта са направени през 70-те години на 20-ти век от П. Масларова, по това време завеждащ музейната сбирка към читалището в Якоруда. През 80-те години проучвания провеждат археолозите Цв. Дремсизова-Нелчинова и Б. Цветков, в резултат на които излизат първите публикации за обекта.

Крепост Калята и долината на река Места
Крепост Калята и долината на река Места

Редовни археологически разкопки започват през 2007 г., които са по проект „Средновековна Якоруда – на пътя на дървесината, катрана, виното! Създаване на център за международни културни прояви“, финансиран по програма ФАР. Крепостта се проучва и в последните години под ръководството на археолога д-р Мариела Инкова от НИМ.

В най-високата част на Калята, 1044 м. н. в.
В най-високата част на Калята, 1044 м. н. в.

Периоди на използване

В резултат от проучванията е установено, че укреплението е изградено през Късната античност някъде през ІV – V век. Някои интересни находки обаче – две сребърни монети (тетраоболи) и части от култова керамика – свидетелстват, че хълмът е обитаван още през късножелязната епоха. Подобен тип керамика в тези части на Родопите се свързва с тракийското племе беси.

Крепост Калята - помещения
Крепост Калята – помещения

Крепостта била опожарена в края на първата половина на VI век при варварските нашествия. Това прекъснало живота в твърдината, но някъде през X век тя отново започва да се използва, като новите градежи стъпват върху стари основи, а много от късноантичните жилища са преизползвани. Разкритата керамика от този период има характеристиките на старобългарското керамично производство, което говори, че по това време регионът е част от Първото българско царство. Най-голям разцвет крепостта достига през XI-XII век. От този период са намерени луксозни съдове за храна.

Крепост Калята и поглед към Рила
Крепост Калята и поглед към Рила

Крепостта просъществува до края на XII или началото на XIII век, когато отново е фатално опожарена и животът в нея запада. Вероятно населението се премества в друга близка и по-добре защитена твърдина.

Крепост Калята се свързва с късноантично и средновековно селище около близката Джерджевденската църква (или Гергевденска – от свети Георги и Гергьовден). Край нея е разкрит некропол, който според проучвания е възникнал на границата на ХІV–ХV в. и бил използван до първата четвърт на ХVІІ век.

Крепост Калята от високо
Крепост Калята от високо

Находки

При археологическите разкопки са разкрити различни монети, битова керамика, три пещи за хляб, части от оръдия на труда и оръжия, накити и една много интересна колективна находка – шест метални кръста от медна сплав, датирани в края на ХІІ в. Повече информация за кръстовете може да прочетете в монографията на д-р Мариела Инкова, изследовател на крепостта.

Какво може да се види

Колко хубаво е, че мястото на върха на хълма е добре разчистено и може да се разгледа, без да се бори човек с дървета, храсти и тръни. Подстъпът към руините е от изток, а в южната част (вляво от подхода) се намира единствената към момента разкрита порта.

Поглед към южния склон
Поглед към южния склон

Склоновете от север и запад са стръмни и непристъпни. В северната крепостна стена може да се разходите покрай добре запазена четвъртита почти квадратна кула.

Северната кула
Северната кула

Добре очертани са основите на множество помещения в най-високата част и още повече в южния склон. В централната част се наблюдават ясно видими следи от пожар, най-вече под формата на голямо количество натрошена керамика с обгар.

Руините в южния склон на хълма Калята
Руините в южния склон на хълма Калята

От крепостта се откриват панорамни гледки в три посоки: към града, към Рила от другата страна на река Места и до хоризонта на североизток, а далеч на югозапад се подават високите части на Пирин.

Крепост Калята, град Якоруда и Рила планина
Крепост Калята, град Якоруда и Рила планина

И още: Джерджевденска църква

По-горе споменах за тази църква. Останки от нея могат да се видят в покрайнините на град Якоруда на другия бряг на река Места. Запазени са част от основите ѝ и полудъга от абсидата, руини, които дават ясна представа за някогашните солидни размери на Джерджевденската църква. Там е построена нова църква с името Св. Георги. В непосредствена близост протича по-малката река Якорущица.

Джерджевденска църква
Джерджевденска църква

От паметната плоча до църквата се разбира, че на това място през Средните векове е била старата Якоруда, опустошена през 1666 г. от османския завоевател и възродила се по-късно на днешното си местоположение.

До останките от старата Джерджевденската църква и новата Свети Георги се стига с кола. Тя е отбелязана на картата, но шосето до там – не е (поне към момента на нашето посещение в края на ноември).

Как да стигнете? Ако влизате в Якоруда откъм Юндола, минавате покрай бензиностанция Лукойл, след това шосето пресича река Места, после броите мостовете, те ви остават вляво. Срещу втория мост, улицата е Даме Груев, завивате по пряката вдясно, а малко след това завивате наляво и продължавате направо до жп прелеза, там пресичате линията и продължавате още малко по шосето нагоре до църквата.

Публикувано в екопътеки и маршрути, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


5 Коментара към Крепост Калята до Якоруда: най-западната в Родопите

 1. Ivan Todorov каза:

  Прекрасни издания са тези книжки.Макар живеещ в Словакия от години, ще ги потърся да мога да пообиколя моята България с мойте внуци на стари години да видят/ не само морето/какво е красота,от къде са им корените. Сърдечно благодаря за публикакията на г-жа Иванова, желая ви здраве и с тоя дух и начинания и занапред

 2. Яна каза:

  Като човек с баба от Якоруда и с много детски игри там, ми напълнихте душата с тази хубава статия и прекрасни снимки. Ще мина при първа възможност-благодаря ви и продължавайте в същия дух!

 3. Мила Станева каза:

  Страхотно добре описано и филмирано с тези прекрасни снимки. Благодаря ви, ще посетя тези места обезателно. Продължавайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *