Крепостта Маркели край Карнобат – леко позабравена

Минахме да видим крепостта Маркели до Карнобат на път към морето, отивахме в Созопол, за да се потопим във фестивала Аполония.

Беше година, в която посетихме много на брой забележителни места в България, сред които и доста крепости – някъде около 10. Хубаво е, че в последно време се отделиха средства за проучване и реставрация на немалко укрепления, съществували по нашите земи през античността и Средните векове.

Крепост Маркели: поглед към Тракийската низина и АМ Тракия
Крепост Маркели: поглед към Тракийската низина и АМ Тракия

Признавам си, името Маркели дълго време свързвах единствено с киселото мляко. Години по-късно научих, че марката е кръстена на крепост в Източна България.

Как се стига до крепостта Маркели

Крепостта Маркели е достъпна с лека кола. Тя се намира на около 350 километра източно от София, близо до Карнобат. Ако изберете АМ Тракия, за крепостта Маркели трябва да се отбиете на изхода за Карнобат. На около 2 километра след отбивката от магистралата пътят се разделя на две – в дясно е за град Карнобат, за крепостта Маркели трябва да държите ляво на това разклонение. След още 4 километра трябва да завиете на ляво за крепостта. Има си табелки, а и крепостта вече се вижда в далечината. Освен това, там на отклонението за крепостта има изоставено военно поделение – още един ориентир. От там до крепостта няма и километър. Движите се по новоизграден, макар и малко тесен, асфалтов път.

Пред крепостта има обширно място за паркинг. Там на паркинга има фургони, в един от които е била и билетната каса за крепостта. Когато ние посетихме мястото личеше, че касата не беше отваряла в близките дни или месец, така че на практика входът беше свободен.

Крепост Маркели
Крепост Маркели

От информационните табелки до крепостта разбрахме, че шосето до нея и самата крепост са направени по европроект. Това, разбира се, е чудесно. Само ми беше жалко, че всичките тези средства и усилия, като че ли, са позабравени и позахвърлени на съдбата. Да, вярно, това не е единственият обект с подобна съдба … Много се надявам да греша и тази привидна забрава на крепостта Маркели се окаже нещо временно!

С какво е интересна крепостта

Останките от крепостта Маркели, реставрирани и достъпни за туристи, заемат сравнително малка площ. Руините могат да се обходят за по-малко от 30 минути. Който иска да ги изследва по-подробно, ще му трябва повече време. Освен това, към крепостта има прилежащи площи за разходка и атракции в близката околност, които биха отнели още повече време, ако решите да ги обиколите.

Крепост Маркели: вишката
Крепост Маркели: вишката

Крепостта е изградена на възвишение. Разхождайки се покрай нейните останки може да видите и движението по АМ Тракия. Още в началото на туристическия маршрут има интересна дървена вишка, от която наблюдението на крепостта и околностите е още по-атрактивно. По-натам по маршрута има дървен мост, също доста атрактивен.

Крепост Маркели: мостът
Крепост Маркели: мостът

Мястото е доста ветровито.

Крепост Маркели: атракциите
Крепост Маркели: атракциите

Смята се, че крепостта е била изградена в края на 5-ти и през първата половина на 6-ти век по времето на византийските императори Анастасий и Юстиниян. Има няколко факта от историята на Средновековна България, с които се свързва крепостта:

  • през 756 г. кан Винех понася поражение при пограничната тогава крепост Маркели от войските на византийския император Константин V Копроним;
  • през 792 г. край крепостта Маркели българският кан Кардам разбива византийските войски, предвождани от император Константин VI;
  • през 811 г., отново край Маркели, нашият кан Крум побеждава император Никифор Геник.

В сърцето на крепостта, през 5-6-ти век е построена ранновизантийска базилика, която обаче е разрушена десетилетия по-късно по време на аварските нашествия. По-късно, през 9-10-ти век върху нейните останки българите построяват старобългарска църква. През 11-ти век тази църква е разрушена и на нейно място се изгражда кръстокуполна византийска църква, съществувала до началото на 13-ти век.

Крепост Маркели: църковния комплекс
Крепост Маркели: църковния комплекс

Именно останките от тези храмове, поне според мен, представляват най-голям интерес сред руините от крепостта Маркели. На място могат да се видят също останки от крепостни стени и кули.

В заключение, бих определила крепостта Маркели като интересен исторически обект, който си струва да се посети. Да, от София ще е малко прекалено да се вдигнете до Карнобат само заради Маркели, но ако пътувате към морето или имате работа наблизо, отбийте се да я видите!

Публикувано в екскурзии и почивки, крепости с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


1 Коментар към Крепостта Маркели край Карнобат – леко позабравена

  1. Александър каза:

    Крепост Маркели – Карнобат – 20220916‏‎114522
    https://www.youtube.com/watch?v=-5-UEtXP8Tg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *