Лозенски манастир Свети Спас и връх Половрак в Лозенската планина – още една прекрасна разходка за ден в близост до София

Близко място. Добра пътека. Стар манастир. Красива църква. Планински връх. Страхотни гледки към Рила и Софийското равно поле. Чист въздух. Време за отдих. Интересен туристически маршрут.

Така накратко мога да опиша разходката до старинния манастир Свети Спас в Лозен планина и връх Половрак, до които се стига по едноименната туристическа пътека.

Лозенски манастир Св. Спас

Лозенски манастир Св. Спас


Разхождали сме се два пъти по Лозенската екопътека – първият път беше в през зимата и имаше сняг, а вторият – съвсем наскоро в ранна пролет, когато освен на гледките се радвахме и на множество красиви минзухари. Затова някои от снимките по-долу са зимни, а останалите – пролетни, ярки и слънчеви.

В статията ще опиша подробно маршрута от село Лозен през Лозенския манастир до връх Половрак. Това е е чудесна идея за разходка около София, защото:

 • пътеката не е трудна;
 • Лозенският манастир Свети Спас е разположен на красиво място, а неговата църква е с много красиви икони и стенописи;
 • връх Половрак е изключително панорамен и от него се разкриват невероятни гледки.

Ще споделя също идея за слизане от връх Половрак обратно към село Лозен, маршрут, различен от този на качване, като по този начин се получава хубав кръгов маршрут.

Накратко за Лозенски манастир Свети Спас

Преди да опиша маршрута, нека най-напред ви кажа с какво е интересен Лозенският манастир.

Манастир Св. Спас е малък, но изключително добре подреден и поддържан. Предполага се, че е построен по време на Второто Българско царство като част от голям манастирски комплекс, наречен Софийска Мала Света Гора. Разрушен е в края на 14-ти век при падането на България под турско робство. Възстановен е през 17-ти век, но през 18-ти век бил отново опустошен от османлиите в отговор на въстанието на архиереите в Софийско, Самоковско и Западна България в 1737 г. Лозенският манастир по това време бил център на заверата.

В двора на Манастира св. Спас

В двора на Манастира св. Спас

През 1821 година е построен отново. От тогава датира и днешната църква „Свето Възнесение Господне“.

Църквата, съвсем естествено, заема основна част от манастира. Много е интересна поради трите си купола и красивите си стари стенописи. От двора на манастир Св. Спас се открива много хубава панорамна гледка към Софийското равно поле.

Как се стига до началото на екопътека „Лозенска планина“

Началото на Лозенската екопътека се намира на края на село Долни Лозен – малко след последната спирка на автобус номер 7. Това се пада на разстояние около 21 км югоизточно от центъра на София. Преди началото на екопътеката има обширно площадче, което се използва за паркинг и може да побере доста коли. За ориентир, площадчето е пред НУЛЦ на БЧК – Лозен, което „в превод“ значи Национален учебен център на БЧК.

Лозенска планина – паркинг и начало на пътеката

Лозенска планина – паркинг и начало на пътеката

Маршрутът до Лозенския манастир и връх Половрак

Като цяло Лозенската пътеката е много удобна за ходене, съвсем леко стръмна на места и в по-голямата си част доста широка (да не кажа почти магистрала :-)). С две думи, това е една от лесните еко-пътеки.

Маршрутът от село Лозен до връх Половрак може да се раздели на два етапа:

 • етап 1: паркинг – манастир, 40 минути;
 • етап 2: манастир – връх Половрак: 40 минути.

Следва подробно описание на етапите.

Паркинг – манастир: 40 минути

В по-голямата си част пътеката представлява черен път, маркиран с червена и жълта маркировки, който се изкачва леко и плавно нагоре. Върви се лесно. След около 30 минути ходене се стига до място за отдих с чешма и пейки. Там пътеката прави обратен завой. От това място до манастира се стига за 10 минути.

Панорамна гледка от Лозенския манастир

Панорамна гледка от Лозенския манастир

Непременно си направете почивка на манастира, за да разгледате красивата му църква и да се насладите на панорамните гледки към Софийското равно поле и Стара планина в далечината. Пред портите на светата обител има добро място за пикник.

Манастир – връх Половрак: 40 минути

Пътеката за връх Половрак се отделя вдясно преди манастира. След малко се стига до пейка, малко след която пътеката се разделя – за върха трябва да хванете левия ръкав. В този етап има на места няколко по-големи наклона за преодоляване, но нищо сериозно.

10-на минути след пейката се стига до място с панорамна гледка и нагоре от него – поляна, удобна за пикник.

После пътеката навлиза в гората, върви се около 10-15 минути. Следва остър завой надясно. Има си табелки и пейка. Малко след това се открива много красива панорамна гледка към Рила и язовир Искър.

Лозенска екопътека: поглед към Рила и язовир Искър

Лозенска екопътека: поглед към Рила и язовир Искър

Още малко ходене и се стига до паметник на незнаен боец от Хвърковатата чета на Бенковски.

Паметник на незнаен боец от Хвърковатата чета на Бенковски

Паметник на незнаен боец от Хвърковатата чета на Бенковски

Стотина метра по-нагоре се пада връх Половрак. Там горе панорамите също са много впечатляващи. Виждат се (в положителна посока, т.е. обратно на часовниковата стрелка) Софийското поле и София, Витоша, Плана, Рила и връх Мусала, язовир Искър.

Връх Половрак

Връх Половрак

Според една от информационните табели, връх Половрак е висок 1182 метра и е трети по височина в Лозенската планина. Името му идва още от траките и означава Орлов поглед. На друга информационна табела името на върха е записано с „г“ на края – връх Половраг.

Връх Половрак - гледка към София

Връх Половрак – гледка към София

От връх Половрак може да се върнете по обратния маршрут, може да слезете до Долни Пасарел, а може и да направите кръгов маршрут до Лозен.

Обратният път: връх Половрак – село Долни Лозен, 55 минути

За кръговия маршрут трябва да тръгнете надолу по червената маркировка към Долни Пасарел.

Връх Половрак надолу към Долни Пасарел

Връх Половрак надолу към Долни Пасарел

Като се слезе от върха (5 минути) се продължава направо по червената маркировка. След около 10 минути се стига до разклонение на пътя – наляво е за Долни Пасарел, направо – за Лозен. След още 5 минути ходене черният път към Лозен се включва в друг черен път и завива надясно. От там се върви около 10-15 минути и се стига до чешмата с пейки от етап 1. Така разстоянието от върха до чешмата се взема за около 30 минути. Имайте пред вид, че ако от чешмата тръгвате нагоре по този маршрут, ще ви отнеме малко повече, защото ще имате изкачване.

По пътеките в Лозенска планина

По пътеките в Лозенска планина

От чешмата надолу са още 20 – 25 минути.

Екопътека „Лозенска планина“ не свършва с връх Половрак. Той всъщност се намира на половината от нейната дължина. Пътеката стига до Долни Пасарел, а преходът по цялата пътека продължава около 4 часа. По маршрута има много информационни табла.

Публикувано в български манастири, екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Запишете се

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия бюлетин с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

12 Коментара към Лозенски манастир Свети Спас и връх Половрак в Лозенската планина – още една прекрасна разходка за ден в близост до София

 1. Elle каза:

  Благодаря за страхотния разказ! Благодарение на него се решихме да посетим манастира днес и останахме много доволни :)))) Христос воскресе!

 2. Светла каза:

  Има ли телефон на манастира? Може ли да се преспива там?

 3. ПетЪр каза:

  До връх Половрак (Половраг, Полу-враг, Полов враг или както и да се нарича…)

  Едно чудесно място наистина, с множество панорамни гледки наоколо!

  Аз обаче предлагам следната алтернативна, почти еднодневна екскурзия: Село (Долни) Пасарел – вр. Половрак – село Долни Лозен

  Разбира се, маршрутът може да се обходи и в обратната посока. Но аз препоръчвам този именно от Пасарел до Лозен по следната причина: ако се прибирате от с. Долни Лозен към София автобусите са доста по-начесто, отколкото тези по линията Д. Пасарел-София. Така в края на ходенето си няма да се наложи да подтичвате, за да не трябва да чакате на площада в Пасарел един час в повече до следващия рейс, ако изтървете предния.

  Но основната разлика защо Пасарел-Половрак-Лозен е за предпочитане, е следната:
  – така ще разнообразите преживяването си, понеже няма да тъпчете по една и съща пътека два пъти, както би се получило на отиване и на връщане във варианта „От Лозен до върха и обратно“.
  И най-важното! От село Долни Лозен до вр. Половраг е доста оттегчително! Не особено приятна пътека изцяло през скучната гора, която дори не е борова. Затулено е, и никъде няма да видите никакъв изглед, освен около Лозенския манастир.

  Ако направите моя избор, то през гората ще минете само веднъж, а не първо нагоре, пък после айде пак обратно надолу.

  В заключение- един афоризъм, безплатен бонус от мен, за върховете:

  „Който се е катерил нависоко, после ще трябва оттам да се спусне някак в ниското (възможно е и през глава надолу). Освен ако не е решил … да остане там горе, и да живее в небесата поне още 100 години заедно с орлите.“ /цитатът мой/

 4. ПетЪр каза:

  Алтернативният вариант от с. Пасарел до вр. Половрак е много по-разнообразен като терен, по-често вървите под открито небе и се любувате непрестанно на прекрасни панормани гледки докъдето ви поглед стига. Дори и да решите да се върнете обратно до същото село, няма никак да скучаете, обещавам Ви!

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива!

   • Таня каза:

    И аз благодаря за идеята. Но имам и едно питане. Пътеката от заслон половрак, и аз вече се бъркам относно името, която на слизане от върха, тръгва в ляво, а не в дясно, която е за Пасарел и Лозен, къде води?

    • Ели Иванова каза:

     Вляво е към Пасарел, а вдясно обратно към Лозен.

     • Жельо Атанасов каза:

      Ние сме от Варна и не знаем нищо в региона, благодарение на вашия пътепис днес си направихме чудна разходка до манастира „Св.Спас“.

      П.П. На връщане забелязахме табела с обедно меню пред БЧК (от където започва пътеката) и обядвахме там. Обслужиха ни много бързо и любезно, а храната беше изключително вкусна!

     • Ели Иванова каза:

      Благодаря Ви за отзива и актуалната информация! Поздрави!

 5. Камелия Терзиева каза:

  Благодаря много за кръговия маршрут!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *