Златните мостове: 6 леки и приятни маршрута на Витоша

Едно от най-големите богатства на София е близостта й с Витоша. Витоша дава прекрасни възможности за активен туризъм на софиянци и гостите на столицата. Възможностите са разнообразни и многобройни. В тази статия представям няколко идеи за леки и приятни разходки, започващи от местността Златните мостове, наредени по трудност.

Снежна Витоша
Снежна Витоша

Как да стигнем до Златните мостове

Най-удобният достъп до местността Златните мостове е с лека кола, но трябва да се има пред вид, че между 11 и 14 часа в празнични и почивни дни Витоша е забранена за коли. Неудобството, когато си с кола е, че трябва да избереш маршрут до желаното място с отиване и връщане.

Друг вариант е автобусната линия номер 63. Част от автобусите по линията се движат в празнични и почивни дни с удължен маршрут през спирки Бялата чешма, Дендрариума и Златните мостове.

Златните мостове – Копитото

времетраене: 1 час

Пътеката за Копитото започва от каменната река, като в началото се хваща посоката за хижа Момина скала. Маршрутът е лек, в по-голямата си част върви през горичка. В един момент се излиза от горичката на една полянка, откъдето се разкрива панорамна гладка към отсрещната Люлин планина.

Панорамна гледка към София от Копитото на Витоша
Панорамна гледка към София от Копитото на Витоша

Златните мостове – Владая

времетраене: час и половина

Пътеката за Владая започва преди големия завой при каменната река – там, където спира маршрутката. През цялото време се върви през горичка и покрай Владайската река, което прави този маршрут много подходящ за разходка през големите летни жеги. В допълнение са и красивите речни пейзажи на Владайската река. По-подробна информация за маршрута може да се намери в тази статия.

По пътеката към Владая
По пътеката към Владая

Златните мостове – Княжево

времетраене: 2 часа

Пътеката започва от асфалтовия път от Златните мостове към хижа Момина скала, малко след последното заведение на Златните. Пътеката е обособена като алея, по нея има добра маркировка и на места – кътчета за отдих.

Началото на пътеката за Княжево
Началото на пътеката за Княжево

В тази си посока – от Златните мостове към Княжево, алеята се спуска надолу, но няма стръмни участъци, което прави преходът лек и приятен, без натоварвания.   Пътеката излиза на обръщалото на трамвай номер 5. Маршрутът е част от популярната Алея на билките, между Княжево и хижа Момина скала, по която са поставени множество табла с мисли на Петър Димков – известен български лечител.

Златните мостове – Боянски водопад

времетраене: час и половина

Пътеката започва от каменната река в местността Златните мостове, точно преди едноименното бистро. По нея има жълти обозначителни табелки. Маршрутът минава през хижа Момина скала и огромната поляна преди нея. Там може да се направи кратка почивка, преди да се продължи към Боянския водопад.

Хижа Момина скала
Хижа Момина скала

До тук маршрутът е лек и приятен. Пътечката е достатъчно широка. От тук към водопада, пътеката влиза изцяло в гората, на места е тясна, на други – стръмна и хлъзгава.

Боянският водопад през зимата
Боянският водопад през зимата

Като се стигне до Боянския водопад, има два варианта:

 • ако сте без кола, може да продължите надолу към Бояна. Преходът до Бояна е около час. Така общо от Златните мостове до Бояна ще отнеме около 2 часа и половина, без много почивки. Пътеката е със средна трудност, но пък Боянската река предлага красиви речни пейзажи с многото си водоскоци;
 • другият вариант е да се върнете до Златните мостове.

Златните мостове – Пънчето – хижа Еделвайс

Това е кръгов маршрут във Витоша, който започва от Златните мостове, минава последователно през двете хижи Пънчето и Еделвайс, за да завърши отново на Златните мостове. Маршрутът е лек и приятен и се изминава за около 2 часа. Подробна информация за маршрута може да намерите в тази статия на блога.

До хижа Еделвайс
До хижа Еделвайс

Златните мостове – Платото – хижа Алеко

Това е един от популярните преходи във високите части на Витоша. Маршрутът започва от Златните мостове, минава покрай хижа Тинтява, изкачва се горе на платото, после покрай заслон Ушите до едноименния връх и завършва с хижа Алеко. Изминава се за около 2 часа и 45 минути.

Платото на Витоша
Платото на Витоша

Вместо заключение

Разбира се този кратък списък не изчерпва многобройните туристически маршрути, започващи, свършващи или пък минаващи през местността Златните мостове на Витоша. Тук се постарах да представя 6 леки маршрута, сравними по трудност с разходката в парка, но несравними с нея, откъм преживяване и раздвижване.

От Златните мостове започват и доста по-солидни маршрути, например за изкачване на Черни връх. Освен това в местността има и няколко заведения. С две думи – има си по нещо приятно за всеки вкус.

Публикувано в екопътеки и маршрути, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


7 Коментара към Златните мостове: 6 леки и приятни маршрута на Витоша

 1. Георги Т. каза:

  Полезно, мерси!

 2. Nik каза:

  Точно такава статия търсех. Благодаря!

 3. Denislav каза:

  „Пътеката за Владая започва преди големия завой при каменната река – там, където спира маршрутката“

  Според вас, човек, който никога не е бил там, може ли да се ориентира по това описание? Къде е големия завой, коя част на каменна река? Каква маршрутка?

  Сложете една карта или някакви истински координати…

 4. Krasi Georqieva каза:

  Благодаря.

 5. Веселина Петрова каза:

  Благодаря!

 6. КОТКАТА каза:

  Още идеи:
  до хижа Червената шапчица
  до хижа Планинец

 7. Татяна каза:

  Благодаря за полезната информация-точно от нея имах нужда!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *