В Мездра и наоколо: крепост Калето, Ритлите, Черепишки манастир

Мездра. Първата голяма гара по ЖП линията София-Варна. Там, на изхода от Искърското дефиле.

Днешното градче е сравнително младо – възникнало е в края на 19-ти век покрай построяването на гарата. Въпреки това, останките от близката крепост и артефактите, открити в нея и около нея, свидетелстват, че районът е пресечна точка на няколко цивилизации в продължение на повече от пет хилядолетия – от каменно-медната епоха до Средновековието.

Крепост Калето в Мездра
Крепост Калето в Мездра

Ако минавате покрай Мездра, непременно се отбийте да разгледате наскоро реставрираната крепост Калето. Също така, ако сте с кола, може да комбинирате разходката до крепостта с посещение на още две интересни места: скалния феномен Ритлите и Черепишкия манастир „Успение Богородично“, намиращи се в Искърското дефиле, съвсем наблизо до Мездра.

Така ще си направите чудесна кратка екскурзия. Ако тръгвате от София, може да започнете от най-отдалечения обект – крепостта, а след нея на връщане да посетите и останалите.

От София до Мездра има два основни автомобилни маршрута, които са с приблизително еднаква дължина от 97-98 километра. Първият маршрут е по автомагистрала Хемус до Ботевград и от там се поема по пътя към Враца. Вторият маршрут е в Искърското дефиле. Той е много живописен, пред вид красивите речно-скални гледки в Искърския пролом, но отнема с около половин час повече от първия като времетраене.

Крепост Калето в Мездра

За първи път мернах крепостта преди около 3 години, пътувайки с влака. Тя се намира преди гарата в Мездра. Извисява се гордо на скалист хълм на левия бряг на река Искър.

Калето
Калето

Ако сте с кола, има ясно видими указателни табелки, независимо откъде идвате. В района на крепостта има голям паркинг.

Крепостта не е голяма и може да се разгледа за половин час. Облагородена е с алеи и стълби в подобаващ стил, които не бият на очи и не загрозяват старината. Снабдена е с доста обяснителни табла, за да добие човек обща представа какво вижда.

Калето - една от външните стени
Калето – една от външните стени

В района на крепостта Калето са разкрити няколко археологически пласта от различни епохи:

 • каменно-медна (IV хил.пр.Хр.);
 • ранножелязна (VIII-VI век пр.Хр);
 • римска (II-IV век);
 • византийски период (V-VI век);
 • Българско средновековие (IX-XI век).

Откритите находки не са никак малко, но все пак оставам с впечатление, че няма ясна теория за историята на кепостта. Всичко, което прочетох, беше някак откъслечно. А как ми се искаше да попадна например на някаква загадъчна легенда, свързана с Калето.

Помещение от крепостта
Помещение от крепостта

Повече информация за историята на крепостта Калето в Мездра може да се прочете на официалния уеб сайт на археологическия комплекс.

Да допълня, че от крепостта се разкриват гледки във всички посоки – към река Искър, към върховете на Врачанския Балкан, към град Мездра (е, тези точно не са от най-обаятелните, защото най-отпред изпъкват близките панелки). В рамките на компплекса има и музейна експозиция.

Гледки от крепостта
Гледки от крепостта

Скален феномен Ритлите

В село Лютиброд в Искърското дефиле, на около 10 километра от Мездра, се намира много интересен скален феномен, наречен Ритлите. Това са четири успоредни плоски скали, разположени вертикално.

Скален феномен Ритлите в Искърското дефиле
Скален феномен Ритлите в Искърското дефиле

Намират се на левия бряг на Искъра, а под тях минава железопътната линия. На десния бряг на реката също има подобни образувания, но те са по-малки. Шосето към София минава през 2 от тях, които са пробити с малки тунелчета.

Черепишки манастир

На два километра от Лютиброд в посока София и на около 12 км от Мездра, се намира Черепишкият манастир „Успение Богородично“. От главното шосе има отбивка в посока река Искър, от началото на която до манастира има около петстотин метра. Там пред портите на манастира има малък паркинг.

Черепишки манастир
Черепишки манастир

Въпреки че сме идвали и друг път, отново бяхме запленени от красотата на мястото – реката, високите скали и манастирските сгради, скътани в ниското.

Черепишки манастир - църквата
Черепишки манастир – църквата

Обиколихме си пак всичко – минахме покрай всички сгради, запалихме свещички в църквата, в която има ценни старинни стенописи, минахме по алеята на Алеко, качихме се до кулата-костница. Само в музея на Вазов не успяхме пак да влезем, тъй като беше затворен.

Публикувано в крепости, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


6 Коментара към В Мездра и наоколо: крепост Калето, Ритлите, Черепишки манастир

 1. Svet Dimitrov каза:

  Прекрасна статия, Ели. Стотици пъти съм минавал през Мездра с влака Плевен-София, но никога не съм се замислял да се разходя до там. Сещам се и село Лютиброд, което ми изглеждаше много китничко, докато влакът „пореше“ дефилето.

  Имаше ли вкусен бобец в манастира? 🙂

  • Ели Иванова каза:

   благодаря за хубавите думи, Светльо! Крепостта и мястото са много приятни за разходка. А колкото до бобеца 🙂 , не успяхме – бяхме в манастира точно по залез и тъкмо затваряха заведението.

 2. Евчето каза:

  Ехаа. Много пъти съм минавал на пътя покрай Мездра, но никога не съм знаел, че там има толкова красиво място. Другия път ще се отбия 🙂
  Поздрави!

 3. Бойка Коцева каза:

  Само да допълня. Боб и бира от Леденика- Мездра струва в ресторант „Златния век“ в Мездра всичко 2.50 лв. В Мездра в центъра се намират много обекти- гарата, общината, кафенета, хотел, ресторанти…

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Бойка, благодаря за интереса и полезната допълнителна информация за Мездра!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *