В Мездра и наоколо: крепост Калето, Ритлите, Черепишки манастир

Мездра. Първата голяма гара по ЖП линията София-Варна. Там, на изхода от Искърското дефиле.

Днешното градче е сравнително младо – възникнало е в края на 19-ти век покрай построяването на гарата. Въпреки това, останките от близката крепост и артефактите, открити в нея и около нея, свидетелстват, че районът е пресечна точка на няколко цивилизации в продължение на повече от пет хилядолетия – от каменно-медната епоха до Средновековието.

Крепост Калето в Мездра

Крепост Калето в Мездра

Ако минавате покрай Мездра, непременно се отбийте да разгледате наскоро реставрираната крепост Калето. Също така, ако сте с кола, може да комбинирате разходката до крепостта с посещение на още две интересни места: скалния феномен Ритлите и Черепишкия манастир „Успение Богородично“, намиращи се в Искърското дефиле, съвсем наблизо до Мездра.

Така ще си направите чудесна кратка екскурзия. Ако тръгвате от София, може да започнете от най-отдалечения обект – крепостта, а след нея на връщане да посетите и останалите.

От София до Мездра има два основни автомобилни маршрута, които са с приблизително еднаква дължина от 97-98 километра. Първият маршрут е по автомагистрала Хемус до Ботевград и от там се поема по пътя към Враца. Вторият маршрут е в Искърското дефиле. Той е много живописен, пред вид красивите речно-скални гледки в Искърския пролом, но отнема с около половин час повече от първия като времетраене.

Крепост Калето в Мездра

За първи път мернах крепостта преди около 3 години, пътувайки с влака. Тя се намира преди гарата в Мездра. Извисява се гордо на скалист хълм на левия бряг на река Искър.

Калето

Калето

Ако сте с кола, има ясно видими указателни табелки, независимо откъде идвате. В района на крепостта има голям паркинг.

Крепостта не е голяма и може да се разгледа за половин час. Облагородена е с алеи и стълби в подобаващ стил, които не бият на очи и не загрозяват старината. Снабдена е с доста обяснителни табла, за да добие човек обща представа какво вижда.

Калето - една от външните стени

Калето – една от външните стени

В района на крепостта Калето са разкрити няколко археологически пласта от различни епохи:

 • каменно-медна (IV хил.пр.Хр.);
 • ранножелязна (VIII-VI век пр.Хр);
 • римска (II-IV век);
 • византийски период (V-VI век);
 • Българско средновековие (IX-XI век).

Откритите находки не са никак малко, но все пак оставам с впечатление, че няма ясна теория за историята на кепостта. Всичко, което прочетох, беше някак откъслечно. А как ми се искаше да попадна например на някаква загадъчна легенда, свързана с Калето.

Помещение от крепостта

Помещение от крепостта

Повече информация за историята на крепостта Калето в Мездра може да се прочете на официалния уеб сайт на археологическия комплекс.

Да допълня, че от крепостта се разкриват гледки във всички посоки – към река Искър, към върховете на Врачанския Балкан, към град Мездра (е, тези точно не са от най-обаятелните, защото най-отпред изпъкват близките панелки). В рамките на компплекса има и музейна експозиция.

Гледки от крепостта

Гледки от крепостта

Скален феномен Ритлите

В село Лютиброд в Искърското дефиле, на около 10 километра от Мездра, се намира много интересен скален феномен, наречен Ритлите. Това са четири успоредни плоски скали, разположени вертикално.

Скален феномен Ритлите в Искърското дефиле

Скален феномен Ритлите в Искърското дефиле

Намират се на левия бряг на Искъра, а под тях минава железопътната линия. На десния бряг на реката също има подобни образувания, но те са по-малки. Шосето към София минава през 2 от тях, които са пробити с малки тунелчета.

Черепишки манастир

На два километра от Лютиброд в посока София и на около 12 км от Мездра, се намира Черепишкият манастир „Успение Богородично“. От главното шосе има отбивка в посока река Искър, от началото на която до манастира има около петстотин метра. Там пред портите на манастира има малък паркинг.

Черепишки манастир

Черепишки манастир

Въпреки че сме идвали и друг път, отново бяхме запленени от красотата на мястото – реката, високите скали и манастирските сгради, скътани в ниското.

Черепишки манастир - църквата

Черепишки манастир – църквата

Обиколихме си пак всичко – минахме покрай всички сгради, запалихме свещички в църквата, в която има ценни старинни стенописи, минахме по алеята на Алеко, качихме се до кулата-костница. Само в музея на Вазов не успяхме пак да влезем, тъй като беше затворен.

Публикувано в крепости, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


6 Коментара към В Мездра и наоколо: крепост Калето, Ритлите, Черепишки манастир

 1. Svet Dimitrov каза:

  Прекрасна статия, Ели. Стотици пъти съм минавал през Мездра с влака Плевен-София, но никога не съм се замислял да се разходя до там. Сещам се и село Лютиброд, което ми изглеждаше много китничко, докато влакът „пореше“ дефилето.

  Имаше ли вкусен бобец в манастира? 🙂

  • Ели Иванова каза:

   благодаря за хубавите думи, Светльо! Крепостта и мястото са много приятни за разходка. А колкото до бобеца 🙂 , не успяхме – бяхме в манастира точно по залез и тъкмо затваряха заведението.

 2. Евчето каза:

  Ехаа. Много пъти съм минавал на пътя покрай Мездра, но никога не съм знаел, че там има толкова красиво място. Другия път ще се отбия 🙂
  Поздрави!

 3. Бойка Коцева каза:

  Само да допълня. Боб и бира от Леденика- Мездра струва в ресторант „Златния век“ в Мездра всичко 2.50 лв. В Мездра в центъра се намират много обекти- гарата, общината, кафенета, хотел, ресторанти…

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, Бойка, благодаря за интереса и полезната допълнителна информация за Мездра!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *