Водопадът на река Ржана до село Оселна: тесен, но буен

В последните си статии често споменавам за това или онова място от списъка ми за посещения. Е, този път споменавам само списъка. Водопадът на река Ржана, за който става въпрос тук, изобщо не фигурираше в него. Не знаех за него до момента, в който решихме да посетим водопад Бигора над Зверино. Вечерта преди прехода прегледах района за последно на картата на Гугъл и видях, че до село Оселна, съвсем близо до Зверино е отбелязан водопад. Прегледах снимките към картата и ми се видя обещаващ. В допълнение, реката изглеждаше съвсем близо до пътя, което предвещаваше кратък и сравнително лесен достъп. Намясто всички тези предположения се оправдаха.

Водопадът на река Ржана до село Оселна
Водопадът на река Ржана до село Оселна

Водопадът на река Ржана (или Ръжана) е висок около 5 метра и пада на тясна струя по каменно корито. Реката прорязва едноименната планина Ржана, част от Мургашкия дял на Западна Стара планина и е една от големите в тази малка планина, простираща се от Искъра до Ботевградското поле.

Водопад Ржана в с. Оселна
Водопад Ржана в с. Оселна

Как да стигнете до водопад Ржана?

Отправна точка са северните части на село Оселна в Искърското дефиле. Селото отстои на 83 км североизточно от София и на 25 км югозападно от общинския си център Мездра. Освен с кола, до селото може да стигнете и с влак. ЖП спирка Оселна е част от гарите на пътническите влакове между София и Мездра. Спирката се намира на противоположния на селото бряг на река Искър, но близо до нея е изграден пешеходен въжен мост.

Пътеката към водопада започва вляво от главната улица на селото на около 750 метра след моста. Вижте по-долу координатите.

Ако сте с кола, трябва да пресечете Искъра по асфалтов мост долу-горе в централната част на Зверино. Оттам насетне следвайте табелките. Като влезете в Оселна, карате по главния път и като подминете църквата се оглеждайте за самотни гаражни клетки вляво от шосето. Точно преди тях се отделя пътеката. Там някъде е удобно да оставите колата.

Водопад Ржана, начало на пътеката
Водопад Ржана, начало на пътеката

Пътечката е тясна и малко стръмна, но кратка. Река Ржана я пресичате по мост, а няколко метра по-нагоре е самият водопад.

Координати на

  • началото: 43.070959, 23.546689;
  • водопад Ржана: 43.070544, 23.547061.
Публикувано в водопади, на един ден от София с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *