Живописният плаж Ропотамо, до който се стига само пеша или по вода

Плаж Ропотамо се намира край устието на едноименната река и попада в резерват „Ропотамо“. Освен богатото биоразнообразие, в резервата има и множество най-различни забележителности – лимана на река Ропотамо, блатото Аркутино, лонгозни гори, скални феномени, долмени и още, и още…

Плажовете са два, западен и източен, съответно на левия и десния бряг на реката при вливането ѝ в Черно море. Източния е съвсем малък и в периоди на пълноводие на река Ропотамо може да се окаже превзет от водата. Западният плаж е обширен. Пясъкът е фин и златист, а заливът – доста плитък край брега. През юли там могат да се видят красиви пясъчни лилии.

Мястото е диво и красиво. Това от една страна е част от неговото обаяние. От друга, е свързано и с негативно усещане – многото комари през лятото могат да ви направят на решето, дори и ако сте се напръскали стабилно с репелент. Казвам ви го от горчив личен опит. Обаче пък, не съжалявам. Плажът е живописен и като цяло пуст.

Плаж Ропотамо
Плаж Ропотамо

Къде се намира и как се стига до плаж Ропотамо

Kоординати: 42.330129, 27.757165.

Плажът се намира на около 7 км по права линия северно от Приморско. До него може да се стигне само пеша или по вода. Когато ние бяхме там, в залива имаше доста закотвени яхти с активно плажуващи хора на палубите им.

Пешеходните подходи са два – откъм Приморско и откъм плаж Аркутино.

Подход откъм Приморско – поема се по шосето към Беглик таш, като след отбивката за светилището се продължава направо още малко по пътя до бариера. Там край нея трябва да оставите колата и да продължите пеша. Шосето стига почти до плажа, но е забранено преминаването с МПС. Върви се около половин час.

Река Ропотамо при устието си
Река Ропотамо при устието си

Подход от плаж Аркутино – колата е удобно да оставите на паркинга пред блатото Аркутино. Пътеката към плаж Ропотамо започва от югоизточната част на плаж Аркутино, пресича нос Кая и след това се движи долу-горе успоредно на брега, като минава през гора. Разстоянието между двата плажа се изминава за около 40 минути.

Плаж Ропотамо на левия бряг на реката
Плаж Ропотамо на левия бряг на реката

Съвет

Пътеките към плаж Ропотамо през лятото са пълни с рояци мухи, комари и други насекоми, които много хапят. Ако решите да посетите плажа, вземете съответните мерки срещу насекоми.

Публикувано в природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за бюлетина на блога с новини и допълнителна информация директно във Вашата електронна поща!

Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Поръчайте тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *