Полиняно а Маре – южноиталианска романтика на брега на Адриатическо море

This post is also available in English.

Полиняно а Маре (Polignano a Mare) – да си призная, не беше сред топ приоритетите ни при майското ни посещение до Пулия миналата година. Бяхме планирали градчето в графата „ако остане време“. Е, радвам се, че имахме достатъчно време, за да го посетим и да усетим частица от духа му. Сега в ретроспекция отчитам, че го бяхме подценили при плана, а то си заслужава – заради красивите морски гледки, малкия чудат плаж и любопитния исторически център със сгради в бяло.

Полиняно а маре: плаж Монашеско острие
Полиняно а маре: плаж Монашеско острие

Когато бяхме там, времето не беше типично лятно – уцелихме големи облаци и малка буря, но все пак ни хареса.

В редовете по-долу ще намерите полезни съвети за пътуване до Полиняно амаре и информация за най-интересните забележителности в градчето и наоколо.

Къде се намира и как се стига до Полиняно амаре

Полиняно а Маре се намира в Южна Италия на Адриатическото крайбрежие, на около 36 километра югоизточно от Бари, които се изминават с кола за около 35 минути. Освен това, от Бари може да се отиде и с влак до Полиняно а Маре.

👉 Изгодни варианти за кола под наем в Италия и по-конкретно от Бари ще намерите в портала Discover Cars.

Какво да видим в Полиняно а маре

Градчето е силно назъбено откъм морето и се простира на няколко малки полуостровчета, всяко от които си има добро панорамно място с красиви гледки.

Полиняно а маре
Полиняно а маре

В централната част е историческият център с красиви сгради, тесни улички и интересна леко затисната от околните сгради катедрала.

Полиняно а маре: в историческия център
Полиняно а маре: в историческия център

Разхождаме се в градчето, криволичейки по тесните улички и обикаляйки полуостровчетата.

Полиняно а маре: из уличките в центъра
Полиняно а маре: из уличките в центъра

Излизаме от старата част и тръгваме по главната улица.

Катедралата
Катедралата

Така попадаме на малкия живописен плаж „Монашеско острие“, вдаден навътре в сушата. Вижда се от главната улица.

Плаж Монашеско острие - поглед от панорамна плащадка
Плаж Монашеско острие – поглед от панорамна плащадка
Монашеско острие - заливчето на плажа
Монашеско острие – заливчето на плажа

Продължаваме напред по нея и се спираме на друга забележителност – паметникът на Доменико Модуньо, италиански певец, композитор, актьор и общественик, носител на 2 награди „Грами“ и победител във фестивала Санремо през 1958 година.

Паметник на Доменико Модуньо
Паметник на Доменико Модуньо

Зад паметника излизаме на малък скалист полуостров и поемаме още доза красиви морски гледки.

Връщаме се обратно и търсим гледка към специален пещерен ресторант – Grotta Palazzese, обявен за един от най-интересните ресторанти в света. След няколко опита на различни места намираме гледка към него – от една тераса в историческия център. Виждаме, че е затворен, но все пак сме доволни, че сме го открили.

Полиняно а маре: поглед към топ ресторанта - пещерата вдясно
Полиняно а маре: поглед към топ ресторанта – пещерата вдясно

Бързаме към колата, че времето напредва. Бързаме, но от време на време крадешком поглеждам назад и настрани – да погледам още малко, да попия каквото мога. И успявам – когато се сетя за Полиняно а Маре, впечатленията са още пред очите ми.

Съвет: за разходка в градчето трябва да си предвидите около 2-3 часа.

Други интересни места наблизо

Ако сте с кола, може да съчетаете разходката до Полиняно а Маре с посещение на следните места:

  • Археологически парк Егназия: намира се на 21 км югоизточно от Полиняно а Маре и представлява масивни останки от древенния град Егназия, наричан още Игнатия. Любопитно е също да се посети и Археологическият музей, съвсем близо до руините, в който са изложени находките от проучванията на обекта.
  • Долмен ди Монталбано – много интересен и добре експониран долмен насред полето, недалеч от Остуни, на около 36 км югоизточно от Полиняно а Маре. Няма го в указателните табели от главния път. Спира се съвсем близо до него и не се плаща за паркинг. Ако сте с кола, не го пропускайте!
  • градчето Остуни и неговата стара част с белосани сгради, стара църква на върха на хълм и чудесна гледка към морето, намира се на 46 километра югоизточно от Полиняно а Маре.

За финал, няколко думи за настаняването в Полиняно а Маре. Моите впечатления, без да съм отсядала там е, че е доста скъпо. Варианти за нощувка в Бари, център на провинцията, ще намерите на картата по-долу. Ако все пак държите на нощувате в градчето, вижте тук хотели в Полиняно а Маре.

Booking.com
Публикувано в Италия, свят голям. Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *