Преображенски манастир: 11 интересни факта

Преображенският манастир е един от най-посещаваните и най-ценни манастири в България. В неговото възстановяване по времето на Българското Възраждане са участвали едни от най-големите ни възрожденски майстори. Манастирът е неотменна спирка в плана на повечето туристи, посещаващи забележителности във Велико Търново и региона.

Преображенски манастир

Преображенски манастир

Мястото около манастира е много красиво – с високите скали над светата обител, обширната панорама, платото отсреща с другия манастир – Света Троица – в подножието му.

Гледка към манастирa Света Троица

Гледка към манастира Света Троица

1. Преображенският манастир е четвърти по големина в България след Рилския, Бачковския и Троянския манастири.

2. Стените на главната църква „Преображение Господне“ са изписани от големия Захари Зограф.

3. Основната част от сградите са построени от майстор Колю Фичето.

4. Тук се намира един от най-въздействащите български стенописи – Колелото на живота.

Колелото на живота

Колелото на живота

Между другото, Преображенският манастир не е единственото място, където може да се види такъв стенопис. Аз лично съм виждала Колело на живота в църквата Рождество Христово в Арбанаси и на фасадата на Батошевския манастир Успение Богородично край Севлиево.

5. В Преображенския манастир се намира и един от най-красивите звънарници, изграден от майстор Колю Фичето.

Камбанарията

Звънарникът с камбаните

Под камбанарията

Под звънарника

6. Преображенският манастир е изграден през 11 век като метох. През 1360 година, по времето на цар Иван Александър, получава автономност.

7. Разрушен е напълно по време на турското робство.

8. Изграден е отново на няколко етапа в периода 1825-1882 г.

9. Сградите на някогашния Преображенски манастир са били разположени на около половин километър южно от сегашното му местонахождение. Настоящото място е избрано по време на възстановяването на манастира през 19 век.

10. Празникът на манастира е на 6 август, Преображение Господне – явяването на Исус Христос пред тримата си ученици Петър, Яков и Йоан.

11. Чудото – на 6 юли 1991 година от скалния венец над манастира се откъсва голям обем скална маса и пада в двора на светата обител, близо до църквата. Чудното е, че при това срутище не само няма пострадали хора, а храмът остава непокътнат, запазен благодарение часовниковата кула до него, която като верен страж сякаш се опълчва срещу падащите скали, разполовявайки една от най-големите. Част от скалата и до днес стои там.

Това не е единственият катаклизъм за Преображенския манастир. През миналия век той претърпява още няколко сериозни разрушения, причинени от различни природни стихии – Горнооряховското земетресение през 1913 г. и няколко големи свлачища в периода 1964-1980 година.

Манастирът е действащ, мъжки. Намира се на около 7 километра от Велико Търново по пътя за Самоводене. До него има и туристически пътеки.

Публикувано в български манастири с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


17 Коментара към Преображенски манастир: 11 интересни факта

 1. Даниел Крумов каза:

  Ели, здравей!
  Кратък и същевременно подробен материал! Да допълня и факт №12 – в манастира се намира една от малкото /поне аз не съм виждал другаде/ икони на Свети Тривелий, наричан „Спасителят на Европа“.
  Поздрави!

  • Ели Иванова каза:

   Здравей, Даниел, благодаря ти за интересното допълнение! Поздрави!

  • Петя каза:

   Здравейте, икона на св.Тривелий има в Лозенският манастир „Свети Спас“.

   • Галя Огнянова каза:

    Възхитена сьм от Бьлгарските майстори и творци .Светият дух е бил в тях .Благодарна сьм че произхождам от такива предци.Господи благодаря за всеотдайните ти грижи кьм нас хората.

  • Хан Курбан каза:

   Св. Тривелий всъщност е хан Тервел.

 2. Цветелин Илчев каза:

  Това, че е бил изграден южно е мит, въведен от Народната власт, според игумена Отец Георги. Действително, въпросните останки, според него – съответно, според документите в манастира и разказите на по-стари монаси, са били част от друг малък манастир, посветен на Св. Дух – идеята подкрепя ръководителя на разкопките от 1993 проф. Попконстантинов. Откритите стенописи от този манастир са в експозиция в РИМ – Велико Търново. Отец Георги посочва и каменния под в сегашната черква, буквално полиран от краката на богомолци, като подчертава, че за 200 години е невъзможно това да се случи. Той допълва, че в манастира се пази султанска заповед да бъде възстановена средновековната черква, в оригиналния си вид и не по-висока от него. Идеята да се говори за прекъсване на съществуването на манастира е Народната власт да докаже, че наследник на тази автонимя, която манастирът имал, като разклонение на светогорския Ватопед, е именно разрушения комплекс на „Св. Дух“. В този случай, червената власт имала вече право да сложи ръка върху имотите на обителта. Очевидно е страдал от разрушения, очевидно е възстановяван с активното участие на Никола Фичев, но надали е унищожаван напълно и определено е бил на същото място. На свой ред проф. Попконстантинов сочи наличието на десетки зидове в района около манастира и оттам предполага, че е възможно неправилно да сме именували днешния хълм Св. гора с онзи средновековен топоним.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря Ви за интересния коментар! Не съм попадала досега на такава информация. Поздрави!

  • Кольо Генчев каза:

   Манастирът, чиито останки се намират южно ( по скоро източно ) от Преображенския манастир се е наричал Свети Йоан Предтеча, а не Свети Дух. Всичко останало е вярно.

 3. Елизабет каза:

  Здравейте,
  подскажете има ли светена вода в манастира и има ли лековита сила мястото или друго място около Търново ?

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, благодаря Ви за интереса! Всички български манастири са разположени на прекрасни места.

 4. Irinka Ninova каза:

  Poblikaciyta mi xaresa -neznaex tezi nechta vapreki che sam posetila manastira ,no mnogo- otdavna !!!Ne sam posetila samo manastira S
  beta troika!!!

 5. Сирма Бойкова каза:

  За съжаление всичко е доста занемарено.Има само един монах,който се опитва да поддържа рушащите се сгради и напуканата мазилка.От 30 години нищо не е направено от държавата или църквата.Малкото реставрирани стенописи са спасени от частни дарители.Много е тъжно да се видят стенописите и течовете върху тях!

 6. Иван Казанджиев каза:

  За голямо съжаление манастирът е много занемарен.Сградата вдясно от входа е пред рухване. Другите постройки,северно по пътеката за с.Самоводенес-също.Изоставени,порутени,без врати и прозорци,потънали в бурени.Малката църква(параклис?),южно от манастира е недостъпна,обрасла в храсти и бурени.Реставрацията на стенописите се проточи извънредно много и е почти е преустановена.Подпорната стена,източно по склона не се довършва повече от 40 години.Добра работа свърши само община Велико Търново,която ремонтира основно пътя до манастира.А Велико Търновският владика явно не се интересува от „четвъртия“ по големина манастир в България! Близкият Петропавловски манастир до Лясковец е поне 4 пъти по голям,в сегашния си вид.По голям е и още по близкия женски манастир „Св. Троица“ срещу Петропавловския на другия склон на р.Янтра.Тия два манастира са образцово поддържани.Удоволствие е да ги посетиш.Значи,ако има заинтересовани-може.Толкова по възмутителна е немарата в която в която е изоставена тая светиня!

 7. Казанджиев каза:

  А защо изтрихте моя коментар?Всичко,което написах е вярно!

 8. Донка Николова каза:

  Този монастир има огромна нужда от ремонт .Такава светиня ,а така занемарен!Защо ?

 9. Васил каза:

  Статията цеше интересна

 10. Нено Ненов каза:

  В църквата има автопортрет на Захари Зограф!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *