Иваниловските водопади: място за прекрасна разходка близо до Габрово

Ако сте тръгнали към етнографския комплекс Етъра в Габрово, може да си разнообразите още повече деня с разходка до двата водопада край селцата Иванили и Солари. По-големият от тях е много живописен, а разходката до водопадите е кратка, лека и приятна.

Иваниловски водопади
Иваниловски водопади

В по-горното си течение същата река образува още един красив водопад между селата Спанци и Кози рог – Горен Иваниловски водопад. За него ще ви разкажа в края на статията.

Снимките по-долу са от трите ни посещения на водопадите, последното от които беше през втората половина на август 2021 г.

Как се стига до водопадите

До село Солари се стига с кола, като отбивката към него е в промишлената зона в северния край на град Габрово – точно противоположния на Етъра. Разстоянието от тази отбивка до селцето е около 4 километра, но пътят е тесен и със много завои, затова не може да се кара бързо по него.

Пътеката към водопадите започва още в покрайнините на Солари. Влезете ли в селото, трябва да отбиете вдясно, точно преди остър сенчест завой с мост над дерето. На отбивката ще видите няколко указателни табелки.

Координати на отбивката: 42.941178, 25.311480.

Иваниловски водопади - начало на маршрута точно преди острия завой
Иваниловски водопади – начало на маршрута точно преди острия завой

Точно преди завоя започва черен път, който е и началото на пътеката към водопадите. Там преди завоя е удобно място да оставите колата. Малко по-надолу по черния път от лявата му страна има също удобна отбивка за паркиране.

Тръгвате пеша по черния път надолу и още в началото му усещате, че сте се върнали доста години назад. Къщичките покрай пътя са стари, скромни и повечето от кал.

Иваниловски водопади: Една от старите къщи по пътеката
Една от старите къщи по пътеката

При последните къщи пътят прави малък завой и продължава надолу вече като калдъръм с интересно набити камъни.

По пътеката: калдъръм
По пътеката: калдъръм

Маршрутът е маркиран със стрелки, на места са направени кътчета за отдих.

По пътеката
По пътеката

След около 20 минути от началото, пътеката навлиза в горичка.

Пътеката през горичката
Пътеката през горичката

В края на черния път, който е точно след гората, трябва да се отклоните наляво по тясна пътека. На отклонението е поставена указателна стрелка.

След кратко спускане по пътеката се вижда първият водопад – този по-големия. Почти до него пътеката се разклонява – вдясно покрай реката е към другия водопад (той е 100-на метра по-натам), а право надолу е към първия.

Цялото разстояние от началото на пътеката до водопадите се изминава за около 25 минути. Обратния път, макар и леко нагоре, пак се взема за толкова. Пътеката е лека и приятна за ходене.

При големия водопад

Слязохме при водопада и останахме доволни от гледката. Скалите, от които се спускаше водата образуваха обширен полукръг, а отдолу водата падаше в голямо езерце. Водите не падаха от много високо, но образуваха красива водна завеса.

Скокът: по-високият от Иваниловските водопади
Скокът: по-високият от Иваниловските водопади
Скокът: по-високият от Иваниловските водопади
Скокът: по-високият от Иваниловските водопади

При водопада срещнахме едно семейство. Заприказвахме се и от дума на дума се оказа, че мъжът бил отраснал по тези места. Разказа ни, че навремето водопадът бил доста по-пълноводен. Хората си перели чергите малко по-нагоре от него по реката. Знаели го като водопад Скокът, а горният, по-малкият водопад се наричал всъщност Иваниловски.

Иваниловски водопад (този малкият отгоре)
Иваниловски водопад (този малкият отгоре)

Човекът ни разказа още, че навремето при игрите мерели височината на водопада и дълбочината на езерото с въже. Водопадът се оказал 7 метра висок, а езерцето – 4,5 метра дълбоко. Децата редовно се къпели там в езерцето през лятото.

Интересни каменни образувания
Интересни каменни образувания до големия водопад

Уточнение

Тук искам да уточня две неща – първо, защо водопадите са известни като Иваниловски, а отправна точка е село Солари. Това е така, защото реката, захранваща водопадите се намира точно по средата между двете села. Солари е по-близо до Габрово, веднага след него е село Иванили.

Второто нещо е името на село Солари. Докато пътувахме видяхме надписи както С-О-лари, така и С-У-лари. Не успях да намеря информация как е правилното изписване на името на селото, но приех варианта с „О“ – Солари, тъй като така беше изписано в Гугъл, на повечето табелки и на GPS-а.

И още: Горен Иваниловски водопад

Водопадът се намира между габровските села Спанци и Кози рог. Ако идвате от Спанци в посока Кози рог, подминавате две селскостопански сгради вляво край пътя. Малко след тях шосето пресича черен коларски път. Получава се Х-образно кръстовище. Там някъде спирате и тръгвате по черния път надолу към дерето.

Координати на кръстовището: 42.955389, 25.283333.

Черният път ви отвежда до реката, трябва да я пресечете по стар мост, да продължите още няколко метра по черния път от другата страна на реката и да се спуснете, откъдето си намерите място към нея.

Горен Иваниловски водопад край Габрово
Горен Иваниловски водопад край Габрово

Водопадът се пада малко след моста по течението и се чува още от моста, така че по това ще се ориентирате.

Водопадът е много красив. Висок е около 5 метра, сравнително широк е. Водите му падат в образувалото се под него езеро. Реката там прави интересен каменен пролом.

Публикувано в водопади, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути и любопитни места в България с красиви фотографии ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация за всяка от тях ще намерите тук.

Може да поръчате сега чрез тази форма!

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


5 Коментара към Иваниловските водопади: място за прекрасна разходка близо до Габрово

 1. ивелина каза:

  Здравейте! Благодаря за подробната информация за водопадите. Със сигурност ще ги посетим при първа възможност. За тези специално нямах информация. Едно уточнение- „калдъръма“е много вероятно да е стар римски път.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива! Относно бележката ви относно калдъръма, наистина прилича на римски път.

 2. Тихомир каза:

  Имам вила на Солари и да това е римски път

 3. Надя Трифонова каза:

  Два пъти ходя на Иваниловските водопади и двата пъти не мога да открия малкия – намирам само големия. така и не разбрах по-нагоре по течението ли е малкия или е по-надолу от големия. Пишете, че за него се отклонява вдясно – това значи надолу, а след това пишете че е по-горен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *