Иваниловските водопади: място за прекрасна разходка близо до Габрово

Ако сте тръгнали към етнографския комплекс Етъра в Габрово, може да си разнообразите още повече деня с разходка до двата водопада край селцата Иванили и Солари. По-големият от тях е много живописен, а разходката до водопадите е кратка, лека и приятна.

Иваниловски водопади
Иваниловски водопади

В по-горното си течение същата река образува още един красив водопад между селата Спанци и Кози рог – Горен Иваниловски водопад. За него ще ви разкажа в края на статията.

Снимките по-долу са от трите ни посещения на водопадите, последното от които беше през втората половина на август 2021 г.

Как се стига до водопадите

До село Солари се стига с кола, като отбивката към него е в промишлената зона в северния край на град Габрово – точно противоположния на Етъра. Разстоянието от тази отбивка до селцето е около 4 километра, но пътят е тесен и със много завои, затова не може да се кара бързо по него.

Пътеката към водопадите започва още в покрайнините на Солари. Влезете ли в селото, трябва да отбиете вдясно, точно преди остър сенчест завой с мост над дерето. На отбивката ще видите няколко указателни табелки.

Координати на отбивката: 42.941178, 25.311480.

Иваниловски водопади - начало на маршрута точно преди острия завой
Иваниловски водопади – начало на маршрута точно преди острия завой

Точно преди завоя започва черен път, който е и началото на пътеката към водопадите. Там преди завоя е удобно място да оставите колата. Малко по-надолу по черния път от лявата му страна има също удобна отбивка за паркиране.

Тръгвате пеша по черния път надолу и още в началото му усещате, че сте се върнали доста години назад. Къщичките покрай пътя са стари, скромни и повечето от кал.

Иваниловски водопади: Една от старите къщи по пътеката
Една от старите къщи по пътеката

При последните къщи пътят прави малък завой и продължава надолу вече като калдъръм с интересно набити камъни.

По пътеката: калдъръм
По пътеката: калдъръм

Маршрутът е маркиран със стрелки, на места са направени кътчета за отдих.

По пътеката
По пътеката

След около 20 минути от началото, пътеката навлиза в горичка.

Пътеката през горичката
Пътеката през горичката

В края на черния път, който е точно след гората, трябва да се отклоните наляво по тясна пътека. На отклонението е поставена указателна стрелка.

След кратко спускане по пътеката се вижда първият водопад – този по-големия. Почти до него пътеката се разклонява – вдясно покрай реката е към другия водопад (той е 100-на метра по-натам), а право надолу е към първия.

Цялото разстояние от началото на пътеката до водопадите се изминава за около 25 минути. Обратния път, макар и леко нагоре, пак се взема за толкова. Пътеката е лека и приятна за ходене.

При големия водопад

Слязохме при водопада и останахме доволни от гледката. Скалите, от които се спускаше водата образуваха обширен полукръг, а отдолу водата падаше в голямо езерце. Водите не падаха от много високо, но образуваха красива водна завеса.

Скокът: по-високият от Иваниловските водопади
Скокът: по-високият от Иваниловските водопади
Скокът: по-високият от Иваниловските водопади
Скокът: по-високият от Иваниловските водопади

При водопада срещнахме едно семейство. Заприказвахме се и от дума на дума се оказа, че мъжът бил отраснал по тези места. Разказа ни, че навремето водопадът бил доста по-пълноводен. Хората си перели чергите малко по-нагоре от него по реката. Знаели го като водопад Скокът, а горният, по-малкият водопад се наричал всъщност Иваниловски.

Иваниловски водопад (този малкият отгоре)
Иваниловски водопад (този малкият отгоре)

Човекът ни разказа още, че навремето при игрите мерели височината на водопада и дълбочината на езерото с въже. Водопадът се оказал 7 метра висок, а езерцето – 4,5 метра дълбоко. Децата редовно се къпели там в езерцето през лятото.

Интересни каменни образувания
Интересни каменни образувания до големия водопад

Уточнение

Тук искам да уточня две неща – първо, защо водопадите са известни като Иваниловски, а отправна точка е село Солари. Това е така, защото реката, захранваща водопадите се намира точно по средата между двете села. Солари е по-близо до Габрово, веднага след него е село Иванили.

Второто нещо е името на село Солари. Докато пътувахме видяхме надписи както С-О-лари, така и С-У-лари. Не успях да намеря информация как е правилното изписване на името на селото, но приех варианта с „О“ – Солари, тъй като така беше изписано в Гугъл, на повечето табелки и на GPS-а.

И още: Горен Иваниловски водопад

Водопадът се намира между габровските села Спанци и Кози рог. Ако идвате от Спанци в посока Кози рог, подминавате две селскостопански сгради вляво край пътя. Малко след тях шосето пресича черен коларски път. Получава се Х-образно кръстовище. Там някъде спирате и тръгвате по черния път надолу към дерето.

Координати на кръстовището: 42.955389, 25.283333.

Черният път ви отвежда до реката, трябва да я пресечете по стар мост, да продължите още няколко метра по черния път от другата страна на реката и да се спуснете, откъдето си намерите място към нея.

Горен Иваниловски водопад край Габрово
Горен Иваниловски водопад край Габрово

Водопадът се пада малко след моста по течението и се чува още от моста, така че по това ще се ориентирате.

Водопадът е много красив. Висок е около 5 метра, сравнително широк е. Водите му падат в образувалото се под него езеро. Реката там прави интересен каменен пролом.

Публикувано в водопади, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


8 Коментара към Иваниловските водопади: място за прекрасна разходка близо до Габрово

 1. ивелина каза:

  Здравейте! Благодаря за подробната информация за водопадите. Със сигурност ще ги посетим при първа възможност. За тези специално нямах информация. Едно уточнение- „калдъръма“е много вероятно да е стар римски път.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте и благодаря за отзива! Относно бележката ви относно калдъръма, наистина прилича на римски път.

   • Иван Ангелов Ангелов каза:

    Елате след вашата гласност да видите на какво приличат вашите открития,мрасотия,мизерия, наркоманщина кладенчето по горе но едва ли го знаете къде е е развалено вече го нямаи и пр.Там пораснах и миналата година като ходих понеже съм от Козирог събрах четири чувала с боклуци понеже ми е мило.Вие еколози ли сте какви сте не ви знам защо не чистите като правите екопътекаи кое му е екото,ЕКО БЕШЕ сега благодарение на вас е кенеф и ако нямате работа работа елате ще ви намеря.Просто не знам кой финансира такива откачалки като вас.Просто спрете да се занимавате с нашия край да не се засечем по някой калдаръм защото просто месните хора ви мразят.

 2. Тихомир каза:

  Имам вила на Солари и да това е римски път

 3. Надя Трифонова каза:

  Два пъти ходя на Иваниловските водопади и двата пъти не мога да открия малкия – намирам само големия. така и не разбрах по-нагоре по течението ли е малкия или е по-надолу от големия. Пишете, че за него се отклонява вдясно – това значи надолу, а след това пишете че е по-горен.

 4. Иван Ангелов Ангелов каза:

  Ели,Ели съсипахте тези райски кътчета.Е сега като им дадохте гласност ела ти да чистиш.Горен иваниловски водопад,пълни глупости и преди да пишеш попитай месните защото се излагаш.Всички месни го знаят Парчевския скок а този гърбат мост нее коларски път а част от стария калдъръмес римски път.Има пещери езера там и те моля да не се занимаваш с този райски кът намери си друго забавление за това просто не ставаш защото чета тъпотиите ти и за другите места.

  • Ели Иванова каза:

   Здравейте, г-н Иван Ангелов,

   Най-напред, благодаря за отзива! Съжалявам да разбера (ако е така), че край водопадите е пълно с боклуци.

   Второ, щом моите писания са тъпотии за Вас, просто не ги четете, никой не Ви задължава! Само като съвет, не е лошо като критикувате, да пишете малко по-грамотно, че иначе думата „тъпотия“ при толкова граматични грешки някак губи смисъл…

   Трето, не аз съм разчистила пътеката до водопадите и не аз съм сложила табелките. Доколкото знам, това е проект за популяризиране на мястото на община Габрово. Защо не се обърнете към тях? Може би не Ви изнася да се дрънчите с общината? Или пък е малко сложно, защото кметицата няма определен приемен ден, а трябва човек да си уговаря среща доста време предварително. Пък и не се знае дали секретарката ще сведе до кмета…

   Четвърто, аз не съм пъдар и не отговарям кой какво и къде хвърля. Колкото до природата, да грижа ми е! Затова много често от страниците на блога призовавам да пазим чисто.

   Пето, при толкова обикаляне из България, имам солидни наблюдения, че на много места мега боклуците са изхвърляни от местни хора.

   За финал, да Ви попитам тези водопади Ваши ли са или пък може би попадат във Ваша собственост? Не мисля. Колкото Вие имате право да им се наслаждавате, толкова и всички останали.

   Поздрави,
   Елена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *