Разходка с корабче по река Камчия

Ако прекарвате лятната си отпуска по Северното Черноморие или пък имате път към Варна и региона и искате да изпробвате нещо различно, то разходката с корабче или водно колело по река Камчия в близост до нейното устие сигурно ще ви хареса. Ние за първи път се пуснахме с корабче по реката в един дъждовен юлски ден преди повече от 10 години. Търсехме приятно място за посещение или пък малко приключение близо до морето. Там край река Камчия намерихме и двете.

Река Камчия: устието
Река Камчия: устието

След това през годините повторихме и потретихме. И винаги, когато сме били в района, разходката по реката е била особено примамлива за нас.

По река Камчия
По река Камчия

Камчия е една от най-големите реки в България. Влива се в Черно море с устие тип естуар (фуния). Около устието на река Камчия има обилна растителност и лонгозна гора, обявена за природен резерват и защитена местност. Принципно, лонгозните гори са рядко явление за умерените ширини, но в света има едно място, където те се срещат изненадващо често. Кое е то ли? Как кое! България!

Специално, лонгозните гори покрай река Камчия са от най-северните в Европа. Друго интересно нещо за тях е, че се намират на миграционния път на прелетните птици между Европа и Африка.

Река Камчия: лонгоз
Река Камчия: лонгоз

Нека уточним: лонгоз означава гъста мочурлива крайбрежна гора.

Там, където река Камчия се влива в морето има огромен плаж, все още непокътнат от строежите и бетона, характерни за останалата част от нашето Черноморие. Този плаж е част от 12 километрова плажна ивица с множество дюни, обрасли със сухолюбиви тревисти растения, стигаща чак до Шкорпиловци.

Там, на плажа, може да се насладите и на изгрева, и на залеза.

Изгрев над плаж Камчия
Изгрев над плаж Камчия
Плаж Камчия по залез
Плаж Камчия по залез
Камчия по залез
Плаж Камчия по залез

Лично за мен, плажът Камчия е един от най-хубавите по българското морско крайбрежие. Казвам го с опита на човек, посетил в последните години повечето плажове по нашето море. Харесва ми, защото е огромен и без бетон, без много заведения на него и без огромни хотели, които да го затискат. Не случайно комплексите с бунгала точно покрай плажа носят завидните имена – Романтика и Рай. Да, вярно, датират още от „СОЦ-а“, но и днес са правдоподобни. Точно такъв си е районът – рай и романтика. Единственото неприятно нещо е, че плажът не се почиства редовно … пък и ние хората не си го пазим достатъчно.

Рибарско село на река Камчия
Рибарско село на река Камчия
Камчия: с корабче по реката
Камчия: с корабче по реката

Да се върна на разходката по реката. Корабчетата тръгват от централната част на курортен комплекс Камчия. Първоначално поемат в посока срещу течението на реката и стигат близо до моста от главния път Бургас -Варна. След това обръщат и движейки се по течението приближават до самото устие на Камчия, където могат да се усетят и морските вълни. Дължината на маршрута в двете посоки зависи от пълноводието на реката.

Освен корабче, от централния пристан може да се наеме и водно колело. Цените са по договаряне, но се пада средно около 5 лв. на човек за разходка с корабче и 10 лв. за едно водно колело.

Все пак внимавайте: около реката има много комари, особено вечерно време, така че, вземете необходимите мерки!

Публикувано в екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Ако тази статия Ви харесва, запишете се и за нашия youtube канал с кратки видео разкази от места в България. >>> Линк към Друми в думи в youtube.


Още интересни маршрути до красиви и любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Повече информация.

Може да поръчате тук

Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение.


Day trips from Sofia.

Visit some of the most beautiful places in Bulgaria via organized daily tours supported by the biggest Bulgarian provider for day tours from Sofia.

See here!


3 Коментара към Разходка с корабче по река Камчия

 1. Веска Туджарова каза:

  Щом са ви закарали до устието,добре! Миналата година нас ни закара само до половината разстояние.Тая година,юли месец сина ми ходи,пак до половината на пътя….:( 🙁

  • Ели Иванова каза:

   тази година реката беше значително по-маловодна, дори рибарските лодки, излизащи по нея към морето се случваше да засядат.

 2. ГЕОРГИ ДИМОВ ДИМОВ каза:

  ЯКО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *