Разходка с корабче по река Камчия

Ако прекарвате лятната си отпуска по Северното Черноморие или пък имате път към Варна и региона и искате да изпробвате нещо различно, то разходката с корабче или водно колело по река Камчия в близост до нейното устие сигурно ще ви хареса. Ние за първи път се пуснахме с корабче по реката в един дъждовен юлски ден преди повече от 10 години. Търсехме приятно място за посещение или пък малко приключение близо до морето. Там край река Камчия намерихме и двете.

Река Камчия: устието
Река Камчия: устието

След това през годините повторихме и потретихме. И винаги, когато сме били в района, разходката по реката е била особено примамлива за нас.

По река Камчия
По река Камчия

Камчия е една от най-големите реки в България. Влива се в Черно море с устие тип естуар (фуния). Около устието на река Камчия има обилна растителност и лонгозна гора, обявена за природен резерват и защитена местност. Принципно, лонгозните гори са рядко явление за умерените ширини, но в света има едно място, където те се срещат изненадващо често. Кое е то ли? Как кое! България!

Специално, лонгозните гори покрай река Камчия са от най-северните в Европа. Друго интересно нещо за тях е, че се намират на миграционния път на прелетните птици между Европа и Африка.

Река Камчия: лонгоз
Река Камчия: лонгоз

Нека уточним: лонгоз означава гъста мочурлива крайбрежна гора.

Там, където река Камчия се влива в морето има огромен плаж, все още непокътнат от строежите и бетона, характерни за останалата част от нашето Черноморие. Този плаж е част от 12 километрова плажна ивица с множество дюни, обрасли със сухолюбиви тревисти растения, стигаща чак до Шкорпиловци.

Там, на плажа, може да се насладите и на изгрева, и на залеза.

Изгрев над плаж Камчия
Изгрев над плаж Камчия
Плаж Камчия по залез
Плаж Камчия по залез
Камчия по залез
Плаж Камчия по залез

Лично за мен, плажът Камчия е един от най-хубавите по българското морско крайбрежие. Казвам го с опита на човек, посетил в последните години повечето плажове по нашето море. Харесва ми, защото е огромен и без бетон, без много заведения на него и без огромни хотели, които да го затискат. Не случайно комплексите с бунгала точно покрай плажа носят завидните имена – Романтика и Рай. Да, вярно, датират още от „СОЦ-а“, но и днес са правдоподобни. Точно такъв си е районът – рай и романтика. Единственото неприятно нещо е, че плажът не се почиства редовно … пък и ние хората не си го пазим достатъчно.

Рибарско село на река Камчия
Рибарско село на река Камчия
Камчия: с корабче по реката
Камчия: с корабче по реката

Да се върна на разходката по реката. Корабчетата тръгват от централната част на курортен комплекс Камчия. Първоначално поемат в посока срещу течението на реката и стигат близо до моста от главния път Бургас -Варна. След това обръщат и движейки се по течението приближават до самото устие на Камчия, където могат да се усетят и морските вълни. Дължината на маршрута в двете посоки зависи от пълноводието на реката.

Освен корабче, от централния пристан може да се наеме и водно колело. Цените са по договаряне, но се пада средно около 5 лв. на човек за разходка с корабче и 10 лв. за едно водно колело.

Все пак внимавайте: около реката има много комари, особено вечерно време, така че, вземете необходимите мерки!

Публикувано в екскурзии и почивки, природни забележителности с етикети . Постоянна връзка.

Моите книги

Още интересни маршрути до любопитни места в България ще намерите в моите книги, издадени от ИК Сиела. Поръчайте чрез тази форма! Ако желаете лично послание, просто споделете в полето за съобщение тук.


3 Коментара към Разходка с корабче по река Камчия

 1. Веска Туджарова каза:

  Щом са ви закарали до устието,добре! Миналата година нас ни закара само до половината разстояние.Тая година,юли месец сина ми ходи,пак до половината на пътя….:( 🙁

  • Ели Иванова каза:

   тази година реката беше значително по-маловодна, дори рибарските лодки, излизащи по нея към морето се случваше да засядат.

 2. ГЕОРГИ ДИМОВ ДИМОВ каза:

  ЯКО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *